Het beveiligen van privileged accounts met FIDO2-beveiligingssleutels is de beste manier om ze te beschermen tegen interne en externe bedreigingen, omdat ze een verbeterde beveiliging bieden
Een cyberaanval is een aanval op computers, netwerken of systemen door cybercriminelen in een poging om gevoelige gegevens te stelen of er toegang toe te krijgen. De gegevens die tijdens een aanval worden gestolen, kunnen ook de deur openen voor andere soorten cyberaanvallen, zoals social engineering-scams.
Lees verder voor meer informatie over cyberaanvallen en wat u kunt doen om uzelf te beschermen, zowel in uw privéleven als op uw werk.
Hoe werkt een cyberaanval?
Cyberaanvallen worden meestal uitgevoerd door cybercriminelen die zwakke schakels in een systeem of een reeks processen misbruiken. Zo nemen veel mensen niet de tijd om hun systemen en software regelmatig bij te werken, waardoor ze kwetsbaar worden. Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches en als die patches niet worden geïnstalleerd, blijft er een klein gaatje open dat cybercriminelen kunnen misbruiken.
Kwetsbaarheden in processen kunnen worden misbruikt als iemand de best practices voor cybersecurity niet kent. Op het werk weet een werknemer bijvoorbeeld misschien niet dat hij of zij niet op ongevraagde links of bijlagen mag klikken. Cybercriminelen azen op mensen die zich niet bewust zijn van best practices en zo kunnen ze hun cyberaanvallen inzetten op de zwakke schakels die een hele organisatie in gevaar kan brengen.
4 soorten cyberaanvallen
Hieronder staan vier van de meest voorkomende cyberaanvallen.
DDoS-aanvallen
Bij een Distributed Denial-of-Service-aanval (DDoS) verstoort een cybercrimineel het verkeer op de server. Dit gebeurt door de server te overspoelen met internetverkeer gegenereerd door bots, waardoor de server vertraagt of helemaal vastloopt. Het doel van een DDoS-aanval is om de service van een website of app te blokkeren. Zo kan een bedrijf niets verkopen of geen diensten leveren tijdens een uitval.
Wanneer een DDoS-aanval een bedrijf treft, kunnen sommige cybercriminelen losgeld eisen om de aanval te stoppen.
Malware
Malware is een soort kwaadaardige software die apparaten infecteert met social engineering-technieken. Nadat malware op uw apparaat is geïnstalleerd, kunnen cybercriminelen u bespioneren en uw gegevens stelen. Er zijn verschillende soorten malware, waaronder ransomware, spyware en Trojaanse paarden. Hoewel elke malwaresoort anders te werk gaat, zijn ze er allemaal op gericht om uw gegevens te stelen.
Phishing
Phishing is een social engineering-aanval en probeert slachtoffers over te halen om gevoelige gegevens vrij te geven door middel van verzinsels. De cybercrimineel doet zich voor als iemand die het slachtoffer kent, zoals een collega, manager, vriend of bedrijf.
Wachtwoordaanvallen
Aanvallen op wachtwoorden komen zeer vaak voor. Veel mensen vinden het lastig om wachtwoorden aan te maken, waardoor ze wachtwoorden hergebruiken of variaties van hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts. Veel online gebruikers hebben deze slechte wachtwoordgewoonte ontwikkeld en lopen zo meer risico lopen op gecompromitteerde accounts.
Enkele veelvoorkomende wachtwoordaanvallen zijn:
Woordenboekaanval: misbruikt veelvoorkomende woorden of zinnen uit het woordenboek om de inloggegevens van een persoon te compromitteren.
Brute force-aanval: probeert verschillende manieren om inloggegevens te raden. Deze soort wachtwoordaanval heeft meer slaagkansen bij mensen die wachtwoorden hergebruiken voor meerdere accounts. Er is namelijk maar één gecompromitteerd wachtwoord nodig om alle accounts te compromitteren met datzelfde wachtwoord.
Credential stuffing-aanval: gebruikt een reeks inloggegevens om toegang te krijgen tot meerdere accounts tegelijk. Deze soort wachtwoordaanval lukt ook vaker bij mensen die hun wachtwoorden hergebruiken.
Statistieken over cyberaanvallen
Volgens ons rapport over cybersecurity in de VS van 2022 krijgt het gemiddelde Amerikaanse bedrijf te maken met 42 cyberaanvallen per jaar, waarvan er gemiddeld drie succesvol zijn. Bedrijven moeten zich niet alleen zorgen maken over het aantal cyberaanvallen, maar ook over de financiële verliezen die ermee gepaard gaan. Organisaties waarvan geld werd gestolen als gevolg van een cyberaanval verloren volgens het rapport gemiddeld 75.000 dollar en 35% van de organisaties verloor 100.000 dollar of meer.
Cyberaanvallen hebben niet alleen gevolgen voor bedrijven, maar ook voor de doorsnee persoon. Uit ons rapport over wachtwoordpraktijken in de VS van 2022 bleek dat 55% van de respondenten slachtoffer was geweest van een cyberaanval en dat 18% van deze respondenten geld hadden verloren als gevolg van de aanval.
Zo voorkomt u cyberaanvallen
Hoewel er geen absolute manier bestaat om cyberaanvallen te voorkomen, kunt u wel voorzorgsmaatregelen treffen om de risico’s van cyberaanvallen te beperken en de schade van geslaagde aanvallen te beperken.
Blijf op de hoogte van alles over cybersecurity
Als u op de hoogte bent van de nieuwste soorten cyberaanvallen die gericht zijn op bedrijven en individuen, kunt u uzelf veel meer beschermen. U weet dan welke soorten cyberaanvallen in opmars zijn, zodat u op uw hoede kunt zijn.
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al uw accounts
Sterke, unieke wachtwoorden kunnen accounts beschermen tegen veelvoorkomende wachtwoordaanvallen die zich richten op hergebruikte en zwakke wachtwoorden. Als u het moeilijk vindt om wachtwoorden aan te maken voor uw accounts of als uw wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn, is het de moeite waard om te investeren in een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager helpt u bij het aanmaken, beheren en opslaan van al uw wachtwoorden. Het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden, is uw hoofdwachtwoord.
Schakel MFA in
Zelfs met een sterk wachtwoord raden we u sterk aan om multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen als extra beveiligingslaag. Ook al krijgt iemand toegang tot uw wachtwoorden, moet deze persoon hierdoor eerst zijn identiteit verifiëren voordat hij daadwerkelijk kan inloggen.
Maak een back-up van uw gegevens
Het is essentieel om een back-up te maken van uw gegevens. Mocht een cybercrimineel uw gegevens versleutelen, dan kunt u er nooit meer bij, tenzij u een back-up hebt gemaakt. In het geval van een ransomware-aanval waarbij een cybercrimineel gevoelige gegevens versleutelt en losgeld eist om deze te ontsleutelen, hoeft u het losgeld niet te betalen omdat je een back-up van uw gegevens hebt.
Door een back-up van uw gegevens te maken, verliest u nooit de toegang ertoe, maar als u toch slachtoffer wordt van een aanval, moet u ervoor zorgen dat de gestolen gegevens u niet blootstellen aan verdere aanvallen. Als er persoonlijk identificeerbare informatie (PII) zijn gestolen, loopt u het risico op identiteitsdiefstal. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke gegevens de cybercrimineel mogelijk heeft ontfutseld.
Gebruik geen openbare wifi
Met openbare wifi loopt u het risico op cyberaanvallen, waaronder man-in-the-middle-aanvallen (MITM) en malware. U gebruikt het beste een privénetwerk. Als u niet anders kan dan een openbaar wifinetwerk te gebruiken, zorg er dan voor dat u een VPN gebruikt om uzelf en uw gegevens te beschermen.
Installeer anti-malwaresoftware
De meeste antivirus– en antimalwaresoftware op uw apparaat scannen regelmatig op bedreigingen. In plaats van zelf virussen of malware op te merken voordat het te laat is, verwijdert antimalwaresoftware alle virussen of malware die uw apparaat proberen te infecteren voordat het lukt.
Het belang van cybersecurity om cyberaanvallen te beperken
De enige manier om cyberaanvallen en de schade die ze veroorzaken te beperken, is door cybersecurity voorop te stellen bij alles wat u online doet. Het volgen van best practices voor cybersecurity, zoals get gebruik van sterke wachtwoorden, kan het verschil maken bij het beschermen van gevoelige gegevens. Deze best practices kunnen ook de impact minimaliseren als u of uw bedrijf wordt getroffen door een cyberaanval.
Er zijn veel tools voor cybersecurity beschikbaar die u kunnen helpen om de risico’s van cyberaanvallen te beperken, waaronder wachtwoordmanagers voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Start vandaag nog een gratis zakelijke proefversie van 14 dagen of een persoonlijke proefversie van 30 dagen van Keeper.