Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
U hoort tegenwoordig misschien vaker over het delen van wachtwoorden, omdat Netflix streng optreedt tegen gebruikers die logins delen met iemand buiten hun huishouden. De nieuwe regel stuit op hevig verzet van mensen die streaming logins delen met vrienden en familie. Voor velen is het delen van wachtwoorden voor streamingdiensten een gewoonte geworden.
Het delen van wachtwoorden verwijst naar het delen van inloggegevens met andere mensen, zodat zij ook toegang hebben tot uw account. Soms is het wellicht nodig om wachtwoorden te delen met vrienden, familie en collega’s, maar er is een goede en een verkeerde manier om dit te doen. Het onveilig delen van wachtwoorden kan ertoe leiden dat uw streaming- en online accounts worden gehackt.
Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom mensen hun wachtwoorden delen, wat de risico’s zijn als ze onveilig worden gedeeld en wat u kunt doen om wachtwoorden te delen zonder uw accounts in gevaar te brengen.
Waarom delen mensen hun wachtwoorden?
Er zijn vele redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun wachtwoorden te delen, inclusief maar niet beperkt tot:
- Geld besparen op abonnementen zoals Amazon Prime
- Toegang tot streamingdiensten delen met vrienden en familie
- Toegang tot financiële accounts bieden in geval van nood
Wachtwoorden delen in uw privéleven
In uw persoonlijke leven deelt u mogelijk wachtwoorden met uw vrienden en familie, zodat ze in geval van nood toegang hebben tot uw accounts. Een andere reden is om toegang te delen tot een streamingservice zoals Netflix, Hulu, Prime Video of HBOMax. Als het gaat om het delen van wachtwoorden voor streamingdiensten, is geldbesparing meestal de belangrijkste reden. In plaats van meerdere abonnementen voor meerdere mensen, hoeft er maar één persoon te betalen en heeft iedereen gewoon gratis toegang. Dit komt ook vaak voor bij andere abonnementsdiensten zoals Amazon Prime.
Het is ook normaal dat mensen hun wifi-wachtwoorden met gasten delen wanneer die op bezoek zijn. Dit lijkt mogelijk onschuldig, maar is eigenlijk een ernstig probleem, omdat hierdoor uw netwerk wordt opengesteld voor allerlei bedreigingen, zoals een malware-infectie, die zich kan verspreiden naar de andere apparaten die zijn aangesloten op uw wifi-netwerk.
Wachtwoorden delen op het werk
Veel werknemers moeten wachtwoorden delen voor sociale media- of andere bedrijfsaccounts. Hoewel het nodig kan zijn voor werknemers om wachtwoorden te delen met collega’s of aannemers zodat ze hun werk kunnen doen, doen ze dit niet altijd op een veilige manier. Onveilige methodes om wachtwoorden te delen kunnen bedrijfsaccounts in gevaar brengen.
Het onveilig delen van wachtwoorden verhoogt ook het risico dat voormalige werknemers toegang behouden tot bedrijfsaccounts, die gevoelige informatie kunnen bevatten. Zonder een veilige manier om wachtwoorden te delen, zijn bedrijven kwetsbaar voor accountovernames en -inbreuken.
Zo delen mensen vaak wachtwoorden
Hier zijn enkele manieren waarop mensen wachtwoorden delen.
- Via sms-berichten of berichtenapps zoals Slack
- Via privéberichten op sociale media
- Via e-mail
- Op papier schrijven en doorgeven aan een ander persoon
- In een Excel-spreadsheet of Word-document plaatsen
De risico’s van het delen van wachtwoorden
Het delen van wachtwoorden via niet-versleutelde methoden brengt het risico met zich mee dat accounts worden gecompromitteerd en dat financiële of andere persoonlijke gegevens worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden.
Hier zijn enkele risico’s van het onveilig delen van wachtwoorden.
Leidt tot meer dan één gecompromitteerd account
Afhankelijk van de wachtwoordgewoonten van degenen die een account gebruiken, kunnen meerdere accounts worden gehackt. Veel mensen vinden het moeilijk om voor al hun accounts sterke en unieke wachtwoorden te maken, waardoor wachtwoorden worden hergebruikt of variaties van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts worden gebruikt.
Het hergebruiken van wachtwoorden is niet ongewoon, vooral voor degenen die geen wachtwoordmanager gebruiken. Uit het US Password Practices Report van Keeper Security blijkt dat 56% van de respondenten wachtwoorden voor meerdere accounts hergebruikt. Over het algemeen gebruiken respondenten hetzelfde wachtwoord voor vier verschillende sites en apps.
Als u een gedeeld wachtwoord heeft dat in verkeerde handen terechtkomt en u bent iemand die wachtwoorden hergebruikt, dan loopt u het risico dat meerdere accounts in gevaar komen, in plaats van slechts één.
Makkelijker om slachtoffer te worden van social engineering-fraude
Social engineering is een ernstige bedreiging voor cybersecurity voor zowel bedrijven als particulieren. Social engineering gebruikt psychische manipulatie om slachtoffers ertoe te bewegen om privégegevens te onthullen.
Stel u voor dat een cybercrimineel zich voordoet als uw familielid en u vertelt dat hij of zij het wachtwoord van Amazon Prime is vergeten. Als uw gezin gedeelte toegang tot het account heeft, geeft u het wachtwoord meteen door zonder hieraan te twijfelen. Als uw gezin geen andere keuze heeft dan wachtwoorden via onveilige kanalen te sturen, zoals een telefoontje of sms-bericht, valt uw wachtwoord gemakkelijk in handen van de cybercrimineel.
Gelukkig is er een manier om wachtwoorden veilig te delen en uzelf te beschermen tegen dit soort cyberaanvallen.
Zo kunt u veilig wachtwoorden delen
De beste manier om wachtwoorden veilig te delen is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een cybersecurity-oplossing waarmee gebruikers wachtwoorden kunnen genereren, opslaan en delen. Afhankelijk van de wachtwoordmanager zijn er verschillende opties om wachtwoorden te delen. Sommige wachtwoordmanagers bieden eenmalig toegang tot uw account, dus inloggegevens worden slechts gedurende een bepaalde periode verstrekt. Zodra die tijd om is, kan de persoon die de gegevens heeft ontvangen deze niet langer bekijken of gebruiken om in te loggen op het account.
Als gezinsleden toegang hebben tot hetzelfde account en u permanente toegang wilt verlenen, kunnen gegevens worden aangemaakt en gedeeld met meerdere gebruikers, zodat ze die altijd kunnen gebruiken. Als het wachtwoord wordt gewijzigd, kunnen de gegevens worden bijgewerkt met het nieuwe wachtwoord en heeft iedereen met wie de gegevens worden gedeeld, ondanks de wijziging, toegang tot het account.
Wachtwoorden delen op het werk
Het delen van wachtwoorden op het werk is vaak noodzakelijk voor het uitvoeren van taken. Met een wachtwoordmanager heeft elke werknemer toegang tot de gegevens die nodig zijn om hun werk te voltooien, zonder afhankelijk te zijn van IT of collega’s. Een wachtwoordmanager maakt het voor IT-beheerders ook eenvoudig om de juiste toegangsrechten te verlenen en het ‘Principle of Least Privilege‘ (PoLP) te handhaven. Met PoLP krijgen gebruikers alleen toegang tot de informatie en systemen die nodig zijn om hun werk te doen, waardoor het risico op insider-bedreigingen wordt verminderd en het bedrijf de wet- en regelgeving beter volgt.
Hoewel een wachtwoordmanager het risico op misbruik van uw account door derden vermindert, is het belangrijk dat u alleen wachtwoorden deelt met mensen die u vertrouwt. Het delen van uw wachtwoord met de verkeerde persoon kan leiden tot verlies van het eigenaarschap van het account, wat betekent dat u helemaal geen toegang meer zou hebben. Dit kan gebeuren als u een wachtwoord deelt en de persoon met wie u het heeft gedeeld het wachtwoord wijzigt zonder dat u het weet.
Weet u niet zeker welke wachtwoordmanager geschikt is voor u? Ontdek waar u op moet letten als u een wachtwoordmanager selecteert.