Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Een wachtwoordzin is een veiligere manier om een wachtwoord te maken en bestaat uit een reeks willekeurige woorden in plaats van een reeks willekeurige tekens. Wachtwoordzinnen zijn meestal gemakkelijker te onthouden, langer en veiliger dan de meeste wachtwoorden die gebruikers zelf genereren. Maar ook zwakke wachtwoordzinnen zijn vatbaar voor wachtwoordgerelateerde cyberaanvallen. Om sterke wachtwoordzinnen te maken, moet u het gebruik van persoonlijke gegevens vermijden, een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens gebruiken, een wachtwoordzingenerator gebruiken en uw wachtwoordzinnen opslaan in een wachtwoordmanager.
Wilt u meer weten over wachtwoordzinnen, het belang van het maken van sterke wachtwoordzinnen, tips om sterke wachtwoordzinnen te maken en enkele voorbeelden? Lees dan verder!
Het belang van het gebruik van een sterke wachtwoordzin
U moet sterke wachtwoordzinnen gebruiken om uw online accounts tegen ongeoorloofde toegang te beschermen. Uw online accounts verlenen toegang tot uw gevoelige gegevens die door cybercriminelen kunnen worden verkocht op het dark web of worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen. Het gebruik van een zwakke wachtwoordzin maakt uw online accounts vatbaar voor wachtwoordgerelateerde aanvallen en kan uw accounts in gevaar brengen.
Zo maakt u een sterke wachtwoordzin
Sterke en unieke wachtwoordzinnen moeten worden gebruikt om uw online accounts te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Dit zijn enkele tips voor het maken van sterke wachtwoordzinnen.
Gebruik geen persoonlijke gegevens
Bij het aanmaken van een wachtwoordzin moet u geen persoonlijke gegevens gebruiken zoals uw favoriete voetbalclub, namen van familieleden of huisdieren of belangrijke datums, omdat cybercriminelen dit soort gegevens over u gemakkelijk kunnen verzamelen via uw sociale media-accounts en andere openbare websites. Deel niet te veel persoonlijke gegevens online om te voorkomen dat cybercriminelen deze tegen u kunnen gebruiken. Nog belangrijker is dat u geen persoonlijke gegevens moet gebruiken bij het aanmaken van wachtwoordzinnen.
Gebruik geen woorden die bij elkaar passen
Een sterke wachtwoordzin bevat geen woorden die met elkaar verband houden. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker voor cybercriminelen om te raden als u een thema voor uw wachtwoordzin gebruikt. U moet ook veelgebruikte woorden vermijden zoals ‘wachtwoord’ of en gebruik ook niet hetzelfde woord met kleine variaties. In een sterke wachtwoordzin staan willekeurige woorden die geen verband met elkaar hebben. U kunt ook woorden gebruiken die onzinnig zijn, niet echt bestaan of verkeerd zijn gespeld. Een wachtwoordzin hoeft niet grammaticaal correct te zijn.
Gebruik geen bekende gezegden
Bij het aanmaken van een wachtwoordzin moet u geen bekende gezegden, liedteksten, kinderrijmpjes of citaten gebruiken die iemand gemakkelijk kan raden. Gebruik juist volkomen willekeurige woorden die geen verband met elkaar hebben of iets met u te maken hebben.
Gebruik wachtwoordzinnen niet opnieuw
Hoewel wachtwoordzinnen veiliger zijn dan de meeste wachtwoorden die gebruikers zelf genereren, moet u toch niet voor meerdere accounts dezelfde wachtwoordzin gebruiken. Als een van uw wachtwoordzinnen is gecompromitteerd, kan een cybercrimineel een credential stuffing-aanval uitvoeren, waarbij ze de gecompromitteerde wachtwoordzin gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts waarvoor dezelfde wachtwoordzin wordt gebruikt. Cybercriminelen hebben vervolgens toegang tot meerdere accounts en kunnen uw gevoelige gegevens stelen. Gebruik voor elk account een unieke wachtwoordzin om credential stuffing-aanvallen te voorkomen.
Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens
Om de beveiliging van uw wachtwoordzin te versterken en het voor cybercriminelen moeilijker te maken om deze te kraken, moet u een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens gebruiken. Vervang echter geen letters door cijfers of speciale tekens, zoals ‘@’ in plaats van ‘a’ of ‘5’ in plaats van ‘s’. Cybercriminelen kennen deze techniek en hebben tools die erachter kunnen komen of u een letter door een ander teken heeft vervangen of niet. U moet cijfers en speciale tekens in uw wachtwoordzinnen gebruiken, maar maak ze niet voorspelbaar.
Zorg dat de wachtwoordzin minstens 16 tekens lang is
Volgens security.org kunnen wachtwoorden van 6 tekens of minder direct worden gekraakt, en het maakt niet uit of er hoofdletters, cijfers of speciale tekens zijn gebruikt. Maar het kan 34.000 jaar duren voordat een wachtwoord van minstens 16 tekens lang wordt gekraakt, zelfs langer als er hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn gebruikt. Aangezien een wachtwoordzin eigenlijk ook maar een vorm van wachtwoord is, geldt hier dezelfde regel. Wachtwoordzinnen moeten minstens 16 tekens lang zijn om het voor cybercriminelen moeilijk te maken om ze te kraken.
Gebruik een wachtwoordzingenerator
Het is best lastig om voor al uw accounts zelf sterke en unieke wachtwoordzinnen aan te maken. Om het proces te vereenvoudigen, kunt u een wachtwoordzingenerator gebruiken. Een wachtwoordzingenerator genereert een sterke en unieke wachtwoordzin. Met een wachtwoordzingenerator kunt u de lengte, de scheidingstekens en de complexiteit van de wachtwoordzin selecteren. Het gebruik van een wachtwoordzingenerator zorgt ervoor dat al uw wachtwoordzinnen sterk, uniek en moeilijk te kraken zijn.
Bewaar uw wachtwoordzinnen in een wachtwoordmanager
Hoewel wachtwoordzinnen gemakkelijker te onthouden zijn dan wachtwoorden, kan het lastig zijn om voor al uw accounts een unieke wachtwoordzin te onthouden. U kunt beter al uw wachtwoordzinnen in een wachtwoordmanager opslaan om zelf makkelijk in te kunnen loggen op uw accounts en te voorkomen dat uw accounts worden gecompromitteerd.
Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde digitale kluis opslaat en beheert. Met een wachtwoordmanager heeft u altijd en overal gemakkelijk toegang tot de inloggegevens van al uw accounts. Uw inloggegevens worden beschermd door meerdere lagen van versleuteling en is alleen toegankelijk met een sterk masterwachtwoord. Een wachtwoordmanager beschermt uw online accounts ook door u op zwakke wachtwoorden te wijzen en u te informeren dat u ze met de ingebouwde wachtwoordgenerator kunt versterken.
Voorbeelden van een sterke wachtwoordzin
Dit zijn twee voorbeelden van hoe een sterke wachtwoordzin eruit ziet. Gebruik deze voorbeelden vooral niet als uw wachtwoordzinnen, omdat ze op het internet zijn gepubliceerd en toegankelijk zijn voor het publiek.
- Apple1 pla@te fire sCreen open!: Dit is een sterke wachtwoordzin omdat geen van de woorden aan elkaar gerelateerd is. Het zijn willekeurige woorden die geen persoonlijke gegevens over de gebruiker bevatten. De wachtwoordzin is 31 tekens lang en bevat een combinatie van hoofdletters, cijfers en speciale tekens die willekeurig door de wachtwoordzin zijn geplaatst. Er staan ook spaties tussen de woorden.
- chArger-8brocoli-mordor-Penny-bottle: Dit is een sterke wachtwoordzin omdat er op willekeurige plekken een combinatie van hoofdletters en cijfers wordt gebruikt. Tussen de woorden staan streepjes, ze zijn niet echt logisch en dan ook nog verkeerd gespeld. Dit maakt het voor cybercriminelen moeilijker om te raden. De wachtwoordzin is 36 tekens lang en bevat woorden die volledig willekeurig zijn en geen verband met elkaar hebben.
Gebruik Keeper® om uw wachtwoordzinnen te beheren
Om uw online accounts te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, moet u voor al uw accounts sterke en unieke wachtwoordzinnen gebruiken. Het kan echter moeilijk zijn om voor al uw accounts een unieke wachtwoordzin te onthouden. De beste manier om al uw sterke en unieke wachtwoordzinnen bij te houden, is met een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager slaat al uw wachtwoordzinnen veilig op in een versleutelde digitale kluis en zorgt ervoor dat u toegang heeft tot uw wachtwoordzinnen wanneer u maar wilt.
Keeper Password Manager is zero trust en zero knowledge, waardoor u de enige bent die toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens. Meld u aan voor een gratis proefversie om al uw wachtwoordzinnen veilig op te slaan en uw online accounts te beschermen.