Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Als uw creditcardgegevens op het dark web staan, moet u direct contact opnemen met uw creditcarduitgever, uw online accounts controleren op verdachte activiteiten of transacties, uw kredietrapport controleren en een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport plaatsen als extra voorzorgsmaatregel.
Lees verder en ontdek hoe uw creditcardgegevens op het dark web kunnen zijn terechtgekomen en hoe u uw creditcardgegevens in de toekomst veilig kunt houden.
Wat is het dark web?
Het dark web is een onderdeel van het internet dat alleen toegankelijk is via een specifieke browser die Tor heet. Het dark web biedt de personen die erop gaan anonimiteit en veilige communicatiekanalen die niet kunnen worden gevonden met standaardzoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing. Omdat het dark web zijn gebruikers anonimiteit biedt, gebruiken cybercriminelen het vaak om criminele activiteiten uit te voeren, zoals het smokkelen van gestolen persoonlijke gegevens en het verkopen van illegale wapens.
Stappen die u moet nemen als uw creditcardgegevens op het dark web staan
Neem deze stappen nadat u hebt ontdekt dat uw creditcardgegevens op het dark web staan:
- Neem contact op met uw creditcarduitgever: neem als eerste contact op met de uitgever van de creditcard die op het dark web is gevonden. Laat de kaartuitgever weten wat er is gebeurd en dat u uw huidige kaart wilt annuleren. Zodra uw gecompromitteerde creditcard is geannuleerd, stuurt de uitgever u een nieuwe kaart met een nieuw nummer, waardoor uw oude kaart onbruikbaar wordt.
- Blijf uw bankrekeningen controleren: u weet nooit welke andere gegevens kunnen zijn gecompromitteerd, dus het is belangrijk om uw online accounts goed te volgen, vooral de meest kritieke zoals uw bankrekening. Als u verdachte activiteiten opmerkt, zoals ongebruikelijke inlogpogingen, wacht dan niet en reageer direct door uw wachtwoord te wijzigen in een sterk wachtwoord.
- Controleer uw kredietrapport: naast het controleren van uw online accounts, moet u uw kredietrapport controleren op verdachte activiteiten. Zorg ervoor dat er geen nieuwe kredietlijnen of leningen onder uw naam zijn afgesloten. Als best practice voor cybersecurity moet u uw kredietrapport regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat er geen tekenen van identiteitsdiefstal zijn.
- Plaats een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport: het plaatsen van een fraudewaarschuwing is een extra beveiligingsmaatregel die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen identiteitsdiefstal en andere soorten fraude. Om een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport te plaatsen, neemt u contact op met een van de drie grote kredietbureaus: Experian, TransUnion of Equifax. U hoeft alleen maar contact op te nemen met één van deze kredietbureaus om een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport te plaatsen. Het bureau waar u contact mee opneemt, stelt de andere twee bureaus op de hoogte om de fraudewaarschuwing te plaatsen.
Hoe zijn mijn creditcardgegevens op het dark web terechtgekomen?
Uw creditcardgegevens kunnen op het dark web zijn gepubliceerd door een openbare datalek, het feit dat een online account is gecompromitteerd, creditcardskimmers, het gebruik van een onbeveiligd wifinetwerk of het vallen voor een gespoofte website en het invoeren van uw creditcardgegevens op het dark web.
Openbare gegevensinbreuken
Openbare datalekken vinden plaats wanneer een bedrijf waar u een account bij heeft of werkt voor een inbreuk waarbij persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) van klanten en werknemers worden blootgesteld. Afhankelijk van het type gebruikers- en werknemersgegevens die het bedrijf opslaat, varieert het soort gegevens dat kan worden blootgesteld.
Datalekken kunnen om een aantal redenen gebeuren, zoals een werknemer die een fout maakt of een cybercrimineel die een succesvolle cyberaanval lanceert. Wanneer er openbare datalekken plaatsvinden, verzamelen cybercriminelen zoveel mogelijk gegevens en publiceren ze op het dark web zodat anderen ze kunnen bekijken of kopen.
Gecompromitteerd online account
Gecompromitteerde online accounts kunnen er ook toe leiden dat uw creditcardgegevens op het dark web worden gepubliceerd. Een gecompromitteerd online account is een account waartoe toegang is verkregen zonder de toestemming van de eigenaar. Accounts worden vaak gecompromitteerd door slechte wachtwoordgewoonten, zoals het gebruik van korte wachtwoorden of het hergebruiken van wachtwoorden voor meerdere accounts.
Afhankelijk van het type account dat een cybercrimineel compromitteert, kunnen ze toegang krijgen tot veel soorten persoonlijke gegevens, waaronder uw creditcardgegevens.
Creditcardskimmers
Creditcardskimmers zijn apparaten die dreigingsactoren gebruiken om uw creditcardgegevens te stelen. Om deze apparaten te gebruiken, koppelen dreigingsactoren ze aan echte kaartlezers, zoals die welke worden gebruikt in geldautomaten en benzinestations. Creditcardskimmers zijn ontworpen om er precies op een kaartlezer uit te zien, zodat mensen niet schuldig zijn aan deze kaarten. Wanneer een slachtoffer voor een kaartenskimmer valt en zijn kaart steekt of steelt, wordt hun kaart gescand en worden de kaartgegevens via Bluetooth naar de dreigingsactor verzonden. De transactie van het slachtoffer verloopt nog steeds normaal, dus het slachtoffer weet niet eens dat zijn kaart is geskimd totdat het te laat is.
Wanneer een kaart wordt geskimd, verkrijgt de dreigingsactor al zijn gegevens, waaronder de naam van de kaarthouder, het nummer, de vervaldatum en de kaartverificatiecode (CVC).
Een onbeveiligd wifinetwerk gebruiken
Het gebruik van een onbeveiligd wifinetwerk, zoals een openbaar wifinetwerk, kan al uw gevoelige gegevens in gevaar brengen door Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen. MITM is een soort cyberaanval waarbij een cybercrimineel de gegevens onderschept die tussen twee mensen worden verzonden. Een MITM-aanval vindt het meest plaats op openbare wifinetwerken, omdat ze onbeveiligd worden gelaten en iedereen er verbinding mee kan maken.
Door online transacties uit te voeren terwijl u bent verbonden met een onbeveiligd wifinetwerk, lopen uw financiële gegevens het risico om te worden gestolen door MITM-aanvallen. Het is het beste om te voorkomen dat u transacties uitvoert terwijl u bent verbonden met een onbeveiligd netwerk.
Creditcardgegevens op gespoofte websites invoeren
Gespoofte websites zijn sites die er legitiem uitzien, maar die eigenlijk zijn ontworpen om uw gevoelige gegevens te stelen. Afhankelijk van het doel van een cybercrimineel kunnen ze u vragen om uw inloggegevens of uw creditcardgegevens in te voeren.
Om te voorkomen dat u uw persoonlijke gegevens op een gespoofte website invoert, is het belangrijk om te leren hoe u een site kunt herkennen die is gespoofd. Hier zijn een paar tekenen.
- De website heeft een ‘raar ogende’ URL
- De website voldoet niet aan het transparantierapport van Google
- U wordt gevraagd om gevoelige gegevens in te voeren
Zo kunt u uw creditcardgegevens veilig houden
Hier volgen enkele tips om te voorkomen dat uw creditcardgegevens in de toekomst in gevaar komen.
Sla uw creditcardgegevens nooit op websites op
Wanneer u een product of service online koopt, wordt u mogelijk gevraagd om uw creditcardgegevens op de website op te slaan voor snellere aankopen in de toekomst. Hoewel dit handig is, lopen uw creditcardgegevens het risico om te worden blootgesteld aan openbare datalekken, dus het is het beste om deze nooit op websites op te slaan.
Gebruik sterke wachtwoorden en schakel MFA in voor al uw accounts
Sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie (MFA) helpen uw online accounts te beschermen om niet gecompromitteerd te worden. MFA is een beveiligingsmaatregel die extra authenticatie aan uw online accounts toevoegt door u te verplichten om een of meer verificatievormen te verstrekken. Zelfs als een cybercrimineel uw wachtwoord kende, voorkomt MFA dat deze op uw account kan inloggen.
In plaats van op uzelf te vertrouwen om uw eigen sterke wachtwoorden aan te maken, kunt u overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken. Wachtwoordmanagers helpen bij het aanmaken, beheren en opslaan van uw wachtwoorden, zodat u ze niet vergeet. Sommige wachtwoordmanagers zoals Keeper® hebben zelfs de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie (2FA)-codes op te slaan, zodat u naadloos een extra beveiligingslaag aan uw accounts kunt toevoegen.
Gebruik de functie ’tikken om te betalen’ van uw kaart
Veel nieuwere betaalkaarten en creditcards worden geleverd met een functie die ’tikken om te betalen’ heet. Met deze functie kunt u transacties uitvoeren zonder uw kaart in een kaartlezer te hoeven steken of schuiven. Het gebruik van de functie ’tikken om te betalen’ van uw kaart helpt u te beschermen tegen creditcardskimmers die de gegevens van uw kaart willen stelen.
Voer nooit online transacties op openbare wifinetwerken uit
Als u bent verbonden met een openbaar wifinetwerk, vermijd dan online aankopen terwijl u met het netwerk bent verbonden, omdat dit uw financiële gegevens in gevaar kan brengen. Wacht in plaats daarvan met online aankopen totdat u thuis op uw eigen wifinetwerk bent. Als u direct een aankoop moet doen, maak dan een wachtwoordbeveiligde hotspot aan om verbinding te maken met de mobiele gegevens van uw telefoon.
Verkom dat uw creditcardgegevens op het dark web worden gepubliceerd
Door uw creditcardgegevens veilig te houden, kunt u voorkomen dat ze worden gepubliceerd op het dark web en worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden. Als u niet de juiste stappen neemt om uw creditcardgegevens te beveiligen, loopt u het risico om het slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal, wat niet gemakkelijk of snel te herstellen is.
Wachtwoordmanagers zoals Keeper zijn tools die niet alleen helpen bij het beveiligen van uw online accounts, maar ook uw meest gevoelige gegevens, waaronder uw creditcards. Start vandaag nog een gratis 30-daagse proefversie van Keeper Password Manager en bescherm uw belangrijkste accounts en gegevens tegen cyberaanvallen.