De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Het kan verleidelijk zijn om de wachtwoordbeheerder van uw browser te gebruiken en daarmee de wachtwoorden voor al uw accounts op te slaan. Het lijkt misschien dat het allemaal naadloos werkt, maar eigenlijk doet het dat niet. Het opslaan van wachtwoorden met uw browser is niet veilig omdat het beheer niet is versleuteld en wachtwoorden gemakkelijk worden achterhaald. Hieronder leest u waarom wachtwoordbeheerder via browsers niet veilig genoeg is om te gebruiken.
Wat doet een in-browser wachtwoordbeheerder?
Een in-browser wachtwoordbeheerder is onderdeel van de browser die u gebruikt. U kunt er de logins opslaan van de accounts die u in uw browser gebruikt en deze logins worden automatisch ingevuld als u uw inloggegevens voor die website heeft opgeslagen. Er zijn verschillende browsers die wachtwoordbeheer hebben ingebouwd zoals Google Chrome, Edge, Firefox, Safari etc.
Veel mensen gebruiken de in-browser wachtwoordbeheerder omdat het handig en gemakkelijk is, maar dit gemak kan gepaard gaan met veiligheidsrisico’s.
Wachtwoordmanager versus in-browser wachtwoordbeheer
Er is een reeks aan verschillen en overeenkomsten tussen een standalone wachtwoordmanager en in-browser wachtwoordbeheer.
Beveiliging
Encryptie werkt alleen als de geassocieerde encryptiesleutels veilig zijn. Terwijl in-browser wachtwoordbeheerders wachtwoorden opslaan in versleutelde databases, bewaren ze de bijbehorende encryptiesleutels op voorspelbare, onbeschermde locaties. Dit is alsof u de deur van uw huis afsluit op dubbel slot, maar de sleutel onder de deurmat laat liggen – de eerste plek waar een indringer zal kijken.
Opslag
Met cloud-gebaseerde wachtwoordmanagers kunt u meer doen dan alleen uw wachtwoorden opslaan, terwijl in-browser wachtwoordbeheerders dat niet bieden. Met een wachtwoordmanager kunt u bestanden, foto’s, identificatienummers en meer opslaan in een veilige cloudgebaseerde kluis. Met de wachtwoordbeheerder van uw browser kunt u alleen wachtwoorden opslaan en niets anders.
Delen van wachtwoorden
Met in-browser wachtwoordbeheerders heeft u niet de mogelijkheid om inloggegevens veilig met anderen te delen, terwijl wachtwoordmanagers zoals Keeper dat wel doen. Of uw inloggegevens nu voor een beperkte tijd met de One-Time Share-functie van Keeper met vrienden, familie of collega’s wilt delen of juist voor onbeperkte tijd, met Keeper deelt u ze op een veilige manier.
Genereren van wachtwoorden
Zowel wachtwoordmanagers als in-browser wachtwoordbeheerders genereren unieke, sterke wachtwoorden voor uw accounts. Als u echter zelf wachtwoorden voor uw accounts maakt, kan een in-browser wachtwoordbeheerder niet beoordelen of uw wachtwoord wel sterk genoeg is, terwijl een wachtwoordmanager dat wel kan.
Bij een wachtwoordmanager moet u minimaal 16 tekens gebruiken en heeft u de optie om symbolen en cijfers toe te voegen om de complexiteit van uw wachtwoord te vergroten, waardoor het veel moeilijker wordt voor cybercriminelen om ze te kraken. In-browser wachtwoordbeheerders vragen u niet om deze voorzorgsmaatregelen te nemen bij het maken van uw wachtwoorden, wat betekent dat uw wachtwoorden minder sterk zijn.
Toegankelijkheid
Op het gebied van toegankelijkheid kunt u bij in-browser wachtwoordbeheer via andere browsers geen toegang krijgen tot uw inloggegevens. Dit betekent dat als u meerdere browsers gebruikt, u uw wachtwoorden in elke browser apart moet opslaan. Dit is niet altijd even handig en kan zelfs vervelend zijn.
Met een cloudgebaseerde wachtwoordmanager heeft u daarentegen uw inloggegevens overal en op elk apparaat beschikbaar. Het maakt niet uit welke browser of apparaat u gebruikt, u heeft altijd toegang tot uw inlog- en privégegevens wanneer u die nodig heeft.
Waarom in-browser wachtwoordbeheer niet veilig is
Als uw browser in verkeerde handen komt, doen uw wachtwoorden dat ook
Wanneer u een browser gebruikt om al uw wachtwoorden op te slaan, hebben cybercriminelen misschien niet eens uw apparaat nodig om toegang te krijgen tot uw opgeslagen inloggegevens. Cybercriminelen kunnen uw apparaat binnendringen of infecteren met spyware en hebben dan gemakkelijk toegang tot uw browserinstellingen, wat betekent dat ze al uw opgeslagen wachtwoorden in platte tekst kunnen bekijken. Gebruikers moeten zich bewust zijn van dit belangrijke beveiligingsprobleem voordat ze hun browser toestemming geven om hun wachtwoorden op te slaan.
Browsers blijven vaak langere tijd ingelogd
Als u momenteel browsers gebruikt – of deze heeft gebruikt – om uw wachtwoorden op te slaan, heeft u misschien gemerkt dat u niet vaak opnieuw hoeft in te loggen op uw browser. Natuurlijk lijkt dit handig, maar het vormt ook een groot beveiligingsprobleem. Als uw apparaat wordt gestolen, kan de cybercrimineel al uw opgeslagen wachtwoorden ophalen als u nog bent ingelogd in uw browser, wat heel veel mensen zijn.
Browsers zijn er niet voor gemaakt om wachtwoorden te beheren
Houd er rekening mee dat webbrowsers zijn ontworpen om gebruikers toegang te geven tot websites, niet om persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen. Dat is een belangrijk verschil, want het betekent dat browsers niet met de beveiligings- en productiviteitsfuncties zijn ontworpen die wachtwoordmanagers zoals Keeper wel hebben.
Zo controleren toegewijde, cloud-gebaseerde wachtwoordmanagers op zwakke of vaker gebruikte wachtwoorden en vragen ze u om ze te wijzigen; webbrowsers doen dat niet. Cloudgebaseerde wachtwoordmanagers vullen wachtwoorden ook automatisch in op mobiele telefoons, tablets, desktop-apps en webbrowsers; in-browser wachtwoordbeheerders vullen wachtwoorden alleen automatisch in bij het openen van websites in die browser. Wachtwoordmanagers kunnen samen met uw wachtwoorden multifactorauthenticatie (MFA)-codes opslaan; in-browser wachtwoordbeheerders bieden deze mogelijkheid niet.
Daarnaast bieden wachtwoordmanagers zoals Keeper dark web-monitoringtools zoals BreachWatch aan, die het dark web controleren op wachtwoorden die zijn vrijgekomen bij openbare datalekken en ontvangt u een waarschuwing als uw inloggegevens worden gevonden, waardoor u dat wachtwoord meteen kunt wijzigen.
Maak de overstap naar een veilige wachtwoordmanager
Overschakelen naar een cloudgebaseerde wachtwoordmanager zorgt ervoor dat uw wachtwoorden en persoonlijke gegevens altijd veilig blijven. U heeft ook overal en op elk apparaat toegang tot uw gegevens, waardoor het inloggen op uw accounts altijd eenvoudig is, waar u ook bent.
Keeper is een cloudgebaseerde oplossing voor wachtwoordbeheer met zero-trust en zero-knowledge encryptie. Met Keeper als wachtwoordmanager kunt u meer dan alleen uw wachtwoorden opslaan. U kunt al uw belangrijke documenten en gegevens opslaan en beveiligen in uw eigen kluis. U hoeft u nooit zorgen te maken dat u geen toegang heeft tot uw gegevens. Met uw hoofdwachtwoord heeft u binnen enkele seconden toegang tot alles wat belangrijk voor u is.
Zorg ervoor dat het gemak van in-browser wachtwoordbeheerders uw accounts niet in gevaar brengen. Kijk hoe i uw wachtwoordbeheerder van uw browser kunt uitschakelen.