Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
Er is sprake van een wachtwoordlek als een cybercrimineel uw wachtwoord heeft en het kan gebruiken om toegang te krijgen tot uw account. Wachtwoordlekken kunnen het gevolg zijn van social engineering en dreigingen van binnenuit (insider), maar meestal zijn zwakke wachtwoordgewoonten de boosdoener.
Lees verder voor meer informatie over hoe wachtwoorden worden gekraakt, wat er kan gebeuren als uw wachtwoorden worden gekraakt en hoe u dit kunt voorkomen.
Hoe worden wachtwoorden gekraakt?
Wachtwoorden zijn de sleutels die bedoeld zijn om uw online accounts en de gegevens die ze bevatten te beveiligen. Ze mogen nooit gebruikt worden door iemand die niet bevoegd is. Om hun aanvallen uit te voeren, profiteren cybercriminelen van personen die wachtwoorden hergebruiken, zwakke wachtwoorden gebruiken, op phishinglinks klikken en hun wachtwoorden onveilig opslaan.
Wachtwoorden hergebruiken
Een manier waarop wachtwoorden worden gekraakt is door hergebruik van wachtwoorden. Hergebruik van wachtwoorden komt vaak voor. 52% van personen gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, omdat het voor hen gemakkelijker is om één wachtwoord of meerdere varianten van hetzelfde wachtwoord te onthouden, in plaats van voor elk afzonderlijke account sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken. Dit brengt echter een aanzienlijk risico met zich mee, want als een cybercrimineel dat ene wachtwoord in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle accounts waarvoor u het gebruikt. Als een bedrijf waarbij u een account heeft wordt gehackt en uw wachtwoord wordt onthuld, kunnen cybercriminelen zogenaamde credential stuffing-aanvallen uitvoeren om te zien of ze toegang kunnen krijgen tot meerdere accounts met hetzelfde wachtwoord.
Zwakke wachtwoorden gebruiken
Wachtwoorden worden ook gekraakt omdat ze zwak zijn. Elk wachtwoord dat gemakkelijk te raden is of een beperkt aantal tekens gebruikt dat gemakkelijk te kraken is door wachtwoordkrakers, zal waarschijnlijk gecompromitteerd worden door cybercriminelen. Zwakke wachtwoorden zijn wachtwoorden die te kort zijn, letters of cijfers herhalen en persoonlijke informatie gebruiken, zoals uw geboortejaar. Het vermijden van zwakke wachtwoorden en het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor elk account wordt eenvoudig gemaakt door online wachtwoordgeneratoren die ze voor u genereren.
Phishing-fraude
Phishing-fraude omvat e-mails, tekstberichten of telefoontjes van cybercriminelen die zich als iemand anders voordoen, zoals een bedrijf of familielid, om u te verleiden tot het geven gevoelige informatie. Een cybercrimineel gebruikt phishing-fraude om informatie te bemachtigen die hij kan gebruiken om uw online accounts te infiltreren.
Een cybercrimineel kan u bijvoorbeeld een phishinge-mail sturen waarin staat dat u onmiddellijk uw wachtwoord moet wijzigen omdat uw account geïnfiltreerd zou zijn. Deze e-mail kan u zelfs aansporen om op een link te klikken, maar als op die link klikt, kunt op een gespoofte website terechtkomen die er echt uitziet, maar nep is. Als u uw inloggegevens invoert op de gespoofte website, geeft u ze eigenlijk aan de cybercrimineel.
Onveilig wachtwoorden opslaan
Telkens wanneer u wachtwoorden op een onveilige manier opslaat, zoals in een spreadsheet of de notitiefunctie op uw telefoon, loopt u het risico dat uw accounts in gevaar komen. Door inloggegevens in een onversleutelde indeling op te slaan, kunnen cybercriminelen gemakkelijk toegang krijgen tot uw accounts en alle gegevens die daarin zijn opgeslagen.
Onveilige methoden voor het delen van wachtwoorden
Het delen van wachtwoorden is bedoeld om anderen met uw goedkeuring veilige toegang tot uw account te geven. Onveilige methoden voor het delen van wachtwoorden, zoals het delen via tekstberichten en e-mail, kunnen echter gemakkelijk worden onderschept door cybercriminelen. Bovendien kan een crimineel het wachtwoord in platte tekst zien als hij fysieke toegang heeft tot uw apparaat.
Het is belangrijk dat wanneer u ervoor kiest om uw wachtwoorden te delen, u dit doet met volledige end-to-end-encryptie om te voorkomen dat uw wachtwoord wordt gekraakt. Een beveiligde wachtwoordmanager kan dit soort veilig delen van inloggegevens vergemakkelijken.
Wat gebeurt er als mijn wachtwoorden worden gekraakt?
Als een van uw wachtwoorden wordt gekraakt, kan dit leiden tot allerlei privacy- en financiële problemen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw dagelijkse leven. Gegevens die door een cybercrimineel zijn gestolen, kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot andere accounts, vooral als u wachtwoorden of variaties daarvan opnieuw gebruikt. Wachtwoordlekken kunnen er ook toe leiden dat cybercriminelen u chanteren of uw identiteit stelen.
Stel dat een cybercrimineel het wachtwoord van uw e-mail zou kraken en u had geen multifactorauthenticatie ingeschakeld op het account, dan kunnen ze mogelijk de wachtwoorden resetten van uw andere accounts die hetzelfde e-mailadres gebruiken.
Zo weet u of uw wachtwoord is gekraakt
De beste manier om te weten of uw wachtwoord is gekraakt, is met een tool voor darkweb-bewaking. Keeper Security biedt een gratis darkwebscan waarmee u kunt controleren of uw gegevens zijn gestolen en gepubliceerd op het dark web. Het dark web is een verborgen onderdeel van het internet waar transacties en gegevens anoniem gedeeld en verhandeld kunnen worden. Het is berucht om gebruikt te worden voor illegale transacties, waaronder de handel in gestolen persoonlijke gegevens.
Zo voorkomt u dat uw wachtwoorden worden gekraakt
U kunt voorkomen dat uw wachtwoord wordt gekraakt door een wachtwoordmanager te gebruiken, multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen en openbare wifi te vermijden.
Gebruik een wachtwoordmanager
De beste manier om te voorkomen dat uw wachtwoorden worden gekraakt, is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een tool waarmee u wachtwoorden kunt genereren, beheren en veilig opslaan. Wachtwoordbeheerders helpen u ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden altijd de beste wachtwoordpraktijken volgen en nooit opnieuw worden gebruikt voor al uw accounts.
Een manier waarop wachtwoorden worden gekraakt is door persoonlijke gegevens te gebruiken bij het genereren van een wachtwoord. Als u bijvoorbeeld een koosnaam of de straat waar u woont in uw wachtwoord gebruikt, kunnen cybercriminelen dit gemakkelijk raden en toegang krijgen tot uw account. Natuurlijk kan het lastig zijn om wachtwoorden te onthouden die geen persoonlijke betekenis hebben, maar dat is precies waar een wachtwoordmanager van pas komt. Met een wachtwoordmanager hoeft u alleen maar uw hoofdwachtwoord te onthouden.
MFA inschakelen
Een andere zeer belangrijke stap in het verhogen van uw algemene online beveiliging is om waar mogelijk multifactorauthenticatie in te schakelen. MFA houdt in dat u een of meerdere aanvullende verificatiemethoden moet gebruiken om in te loggen op uw accounts. Als MFA is ingeschakeld, blijft uw vertrouwelijke informatie beschermd tegen ongeautoriseerde toegang. Zelfs als uw wachtwoorden zouden worden gekraakt, zou een cybercrimineel nog steeds geen toegang tot uw account kunnen krijgen als MFA is ingeschakeld, omdat ze niet kunnen bevestigen wie ze zijn.
Vermijd het gebruik van openbare wifi
Het vermijden van openbare wifi kan ook helpen voorkomen dat uw wachtwoorden worden gekraakt. Wanneer u openbare wifi gebruikt, kunnen uw gegevens worden onderschept via een man-in-the-middle-aanval (MITM). Bij een MITM-aanval worden gegevens die tussen twee personen worden verzonden, onderschept door een cybercrimineel. Door openbare wifi te vermijden, vermindert u de kans om slachtoffer te worden van een MITM-aanval.
Bescherm uzelf tegen wachtwoordlekken
Gebruik altijd een sterk, uniek wachtwoord dat niet gemakkelijk te raden is. Om ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden altijd sterk zijn, gebruikt u een wachtwoordmanager zoals Keeper Password Manager. Als ’s werelds meest vertrouwde wachtwoordbeheerder kan Keeper uw wachtwoorden beschermen tegen lekken. De gebruiksvriendelijke interface zorgt voor een even gemakkelijke als naadloze ervaring op al uw apparaten. Start vandaag nog een gratis proefversie voor 30 dagen.