De belangrijkste cyberbedreigingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd, zijn ransomware, aanvallen op de toeleveringsketen, bedreigingen van binnenuit, phishing en social engineering-aanvallen. Met 25% was de...
Ja, het dark web is gevaarlijk omdat er op het dark web tal van criminele activiteiten plaatsvinden. Er zijn ook cyberbedreigingen die vaak voorkomen op het dark web, zoals malware, een soort kwaadaardige software die door een cybercrimineel op uw apparaat kan worden geïnstalleerd en gebruikt om uw gegevens te stelen.
Lees verder voor meer informatie over waarom het dark web gevaarlijk is en hoe u kunt voorkomen dat uw gegevens erop worden gepubliceerd.
Wat is het dark web?
Het dark web is een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd. Dit betekent dat het niet kan worden gevonden door standaardzoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. De enige manier om toegang te krijgen tot het dark web is met een speciale browser die Tor heet.
Het dark web biedt gebruikers anonieme en veilige communicatiekanalen die alleen kunnen worden gevonden door toegang te krijgen tot het dark web. Afgezien van het feit dat gebruikers anonimiteit hebben, is het dark web ook de thuisbasis van tal van criminele activiteiten, zoals de verkoop van gestolen persoonlijke gegevens en de illegale verkoop van drugs en wapens.
Wat zijn de gevaren van het dark web?
Hier zijn enkele gevaren van het dark web.
Malware
Malware is een vorm van software die apparaten infecteert met verschillende technieken, zoals het slachtoffer die op kwaadaardige links klikken. Wanneer u op het dark web gaat, kunt u op geen enkele manier weten waar u veilig op kunt klikken. U kunt dus altijd op de verkeerde afbeelding, link of bijlage klikken, waardoor uw apparaat kan worden geïnfecteerd.
Wat er wel en niet op uw apparaat is geïnstalleerd, hangt af van het type malware dat op uw apparaat is geïnstalleerd. Als spyware bijvoorbeeld zonder uw medeweten op uw apparaat is geïnstalleerd, kan het u bespioneren door toegang te krijgen tot de camera van uw apparaat. Als keylogging-software op uw apparaat is geïnstalleerd, kan deze uw toetsaanslagen volgen en gebruiken om gevoelige informatie vast te stellen, zoals uw wachtwoorden en creditcardnummers.
Juridische gevolgen
Er vinden veel illegale activiteiten plaats op het dark web. U kunt als medeplichtig aan die activiteit worden beschouwd als u deelneemt aan gedeelten van het dark web waar cybercriminelen voorkomen. Als u bijvoorbeeld op een chatforum terechtkomt met illegale activiteiten of probeert illegale aankopen te doen, kunt u juridische gevolgen hebben.
Financiële oplichting
Als u op het dark web gaat, loopt u ook het risico om financieel te worden opgelicht. De zwarte markten op het dark web profiteren van degenen die proberen illegale dingen op het dark web te kopen door betalingen te accepteren en vervolgens nooit de gevraagde services te leveren.
Chantage
Bezoekers van het dark web zijn kwetsbaar voor chantage door cybercriminelen. Als u het dark web bezoekt zonder verbonden te zijn met een Virtual Private Network (VPN), kunnen cybercriminelen dit in hun voordeel gebruiken om erachter te komen wie u bent door uw IP-adres te traceren. Zodra een cybercrimineel uw IP-adres weet, kunnen ze dit gebruiken om te weten te komen waar u woont. Als ze erachter komen waar u woont, kunnen ze proberen u te chanteren door te zeggen dat ze u zullen doxen als u ze niet betaalt, waardoor u geld verliest. Doxing is een cyberdreiging waarbij een persoon kwaadwillig persoonlijke gegevens over iemand online plaatst zonder hun toestemming.
Openbare persoonlijke gegevens en inloggegevens
Veel cybercriminelen op het dark web gebruiken het om persoonlijke gegevens te publiceren en te verkopen die ze hebben gestolen of verzameld uit openbare gegevensinbreuken. Als uw persoonlijk identificeerbare informatie (PII) op het dark web terechtkomt, is de kans groter dat uw identiteit wordt gestolen, wat mentaal en financieel moeilijk te herstellen is. Als uw PII op het dark web wordt gepubliceerd, bent u ook kwetsbaar voor gerichte cyberaanvallen die moeilijk te herkennen zijn, omdat ze alleen voor u zijn gepersonaliseerd.
Afgezien van PII kunnen cybercriminelen ook uw online inloggegevens publiceren en verkopen. Met uw inloggegevens kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot uw accounts en ze gebruiken voor hun eigen kwaadaardige doeleinden, zoals het kopen van dingen zonder uw toestemming. Als u iemand bent die wachtwoorden hergebruikt, kunnen cybercriminelen met één set inloggegevens toegang krijgen tot meerdere van uw accounts die dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken.
Zo kunt u voorkomen dat uw gegevens op het dark web staan
Hier leest u hoe u kunt voorkomen dat uw gegevens worden gepubliceerd en verkocht op het dark web.
Beveilig uw accounts
Het beveiligen van uw accounts is een van de beste manieren om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens op het dark web worden gepubliceerd. Om uw accounts te beveiligen, moet u voor elk ervan unieke, sterke wachtwoorden hebben. Sterke wachtwoorden zijn minstens 16 tekens lang; bevatten hoofdletters en kleine letters, speciale tekens en cijfers; en worden nooit hergebruikt. Wachtwoorden mogen ook nooit woordenboekwoorden bevatten, omdat ze kwetsbaarder zijn voor gecompromitteerd worden door woordenboek– en brute force-aanvallen.
Naast sterke wachtwoorden moet voor al uw accounts waar mogelijk ook Multi-Factor Authentication (MFA) hebben ingeschakeld. MFA biedt uw accounts extra beschermingslagen, omdat een gebruiker moet authenticeren wie ze zijn voordat ze kunnen inloggen. Zelfs als een cybercrimineel uw inloggegevens kon raden, voorkomt MFA dat ze op uw account kunnen inloggen, omdat ze niet kunnen verifiëren wie ze zijn.
Abonneer u op een dark web-monitoringservice.
Dark web monitoring is een proces waarbij een tool wordt gebruikt om uw persoonlijke gegevens op het dark web te scannen, zoals uw e-mailadres of wachtwoorden. Door een abonnement op een dark web-monitoringservice zoals BreachWatch® BreachWatch® kunt u detecteren wanneer uw inloggegevens op het dark web zijn gepubliceerd. BreachWatch is een tool voor dark web-monitoring die samen werkt met Keeper Password Manager. Met BreachWatch ontvangt u direct een melding wanneer de inloggegevens die in uw Keeper Vault zijn opgeslagen, op het dark web worden gevonden, zodat u uw wachtwoorden meteen kunt wijzigen en uw accounts kunt beveiligen.
Met andere tools voor dark web-monitoring, zoals HaveIBeenPwned, weet u alleen wanneer uw e-mailadres op het dark web wordt gevonden door dit handmatig in te voeren in de tool.
Blijf beschermd tegen de gevaren van het dark web
Het is belangrijk om de gevaren van het dark web te kennen om uzelf en uw gegevens te beschermen tegen dit deel van het internet. Als u niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het inschakelen van MFA en het gebruik van een tool voor dark web-monitoring, loopt u het risico dat uzelf en uw gegevens worden gecompromitteerd en op het dark web worden verkocht.
Gebruik onze gratis free dark web scan tool voor dark web om te zien of uw e-mailadres op het dark web is gepubliceerd. Om uzelf verder te beschermen, start u een gratis 30-daagse proefversie van Keeper Password Manager.