Incognitomodus, ook wel bekend als de privébrowsermodus, voorkomt dat uw webbrowser de browsergeschiedenis op uw apparaat opslaat. Door de incognitomodus in te schakelen, kunt u op
U kunt onder andere zien of iemand uw router heeft gehackt als u opeens niet meer kunt inloggen op de beheerinstellingen van uw router, dat uw browser u steeds omleidt of dat u waarschuwingen voor verdachte activiteiten ontvangt van uw internetprovider.
Lees meer over hoe iemand uw router kan hacken en hoe u uw router kunt beschermen tegen hacking.
Wat is een router?
Een router is een soort hardware die wordt gebruikt om uw apparaten met het internet te verbinden. Een router ‘routeert’ inkomend en uitgaand internetverkeer op de meest efficiënte manier, zodat u apparaten zoals een smart-tv, computer en andere Internet of Things (IoT)-apparaten met het internet kunt verbinden.
Hoe worden routers gehackt?
Er zijn twee manieren waarop routers gehackt kunnen worden: zwakke wachtwoorden voor beheerders en kwetsbaarheden in software.
Zwak wachtwoord voor beheerders
Wanneer u uw router wilt configureren, moet u inloggen op de beheerinstellingen van uw router, waarvoor een gebruikersnaam en wachtwoord vereist zijn. Wanneer iemand hun router instelt, wordt de standaardgebruikersnaam en wachtwoord vaak niet gewijzigd. Dit zorgt voor een risico op het gebied van cybersecurity en kunnen kwaadaardige black hat-hackers gemakkelijker uw router hacken.
Meestal worden routers geleverd met standaardwachtwoorden voor beheerders die gemakkelijk te raden en te onthouden zijn. Deze wachtwoorden staan ook in de handleiding van de router, zodat u deze kunt raadplegen als u problemen hebt met het instellen. Wanneer deze standaard beheerderwachtwoorden niet worden gewijzigd, kunnen cybercriminelen ze gemakkelijk compromitteren.
Kwetsbaarheden in software
Net als alle software of hardware moet uw router altijd actueel zijn. Bij routers is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de firmware geactualiseerd is. Als dat niet zo is, dan hebben cybercriminelen de mogelijkheid om deze te hacken of te infecteren met malware. Elke keer dat er een nieuwe update beschikbaar is voor uw router, moet deze direct worden geïnstalleerd, omdat updates bekende kwetsbaarheden in de beveiliging patchen om u tegen cyberbedreigingen te beschermen.
7 tekenen dat uw router gehackt is
Hier zijn zeven tekenen die erop wijzen dat uw router gehackt is.
1. U kunt niet inloggen op de beheerinstellingen van uw router
Een van de grootste tekenen dat uw router gehackt is, is dat u niet kunt inloggen op de beheerinstellingen van uw router, ook al bent u er zeker van dat u de gebruikersnaam en het wachtwoord correct hebt ingevoerd. Dit komt omdat een cybercrimineel uw wachtwoord heeft gewijzigd, waardoor u niet kunt inloggen.
Bij het hacken van een router zijn uw instellingen de eerste plek waar een cybercrimineel zal zoeken naar een compromis, omdat ze de instellingen op uw router dan naar eigen wens kunnen wijzigen. Ze kunnen deze toegang vervolgens gebruiken om andere cyberaanvallen uit te voeren die op u en uw gegevens zijn gericht.
2. Uw browser blijft u omleiden
Een ander teken dat uw router gehackt is, is als u voortdurend naar een andere website wordt omgeleid. U probeert bijvoorbeeld naar Google.com te gaan, maar in plaats van naar Google te worden doorverwezen, brengt uw browser u steeds ergens anders. Cybercriminelen kunnen dit doen door de instellingen van het Domain Name System (DNS) en het IP-adres van uw router te wijzigen.
Deze websites waarnaar u wordt omgeleid, zijn vaak gevaarlijk. Als u op de website op iets klikt, loopt u het risico dat uw apparaat wordt geïnfecteerd met kwaadaardige software, bekend als malware. Afhankelijk van de malware die op uw apparaat wordt geïnstalleerd, kan deze verschillende dingen doen, zoals u bespioneren via uw camera en microfoon, of uw toetsaanslagen traceren om uw wachtwoorden en persoonlijke gegevens te stelen.
3. Waarschuwingen voor verdachte activiteiten van uw internetprovider
Uw internetprovider heeft een goed overzicht van hoe vaak u het internet gebruikt en waarvoor u het doorgaans gebruikt. Als uw internetprovider een toename van of ongebruikelijke activiteiten opmerkt, kan deze u een waarschuwing sturen om u op de hoogte te stellen. Voordat u de waarschuwing aanneemt die door uw internetprovider wordt verzonden, moet u controleren of deze legitiem is. U kunt dit doen door uw internetprovider te bellen en het nummer op hun officiële website te geven om te controleren of zij inderdaad contact met u hebben opgenomen om u te waarschuwen voor verdachte activiteiten.
4. Meer pop-ups op uw apparaten
Pop-upadvertenties zijn een normaal onderdeel als u online bent. Een ongebruikelijke hoeveelheid pop-ups is echter niet normaal en kan betekenen dat uw apparaat is geïnfecteerd met een soort malware of virus. Als u een plotselinge toename van pop-upadvertenties opmerkt, kan dit te wijten zijn aan een hack of een ander soort cyberaanval.
5. U hebt geen controle over uw apparaat
Een ander teken dat erop wijst dat uw router is gehackt, is dat het niet lukt om uw apparaat te bedienen. Dit wordt ook wel sessiekaping genoemd. Sessiekaping is een cyberaanval waarbij de cybercrimineel volledige controle over het apparaat van een slachtoffer kan krijgen. Zodra een cybercrimineel het apparaat heeft gecontroleerd, kan hij of zij alle opgeslagen gegevens erop bekijken, inclusief uw meest gevoelige bestanden. Ze kunnen de gegevens vervolgens voor hun eigen kwaadaardige doeleinden gebruiken, zoals ze op het dark web verkopen of losgeld eisen als het slachtoffer hun gegevens terug wil.
6. U ziet software of apps die u niet hebt gedownload op uw apparaten
Als uw router gehackt is, gebruiken sommige cybercriminelen deze nieuwe toegang om verdachte software en apps op uw apparaten te downloaden. Deze apps en software bevatten malware die cybercriminelen gebruiken om te bespioneren wat u doet. Als u plotseling apps of software ziet die u niet op uw computer en telefoon hebt gedownload, kan dit betekenen dat uw router gehackt is.
7. Langzame internetsnelheid
Als uw internet trager is dan normaal, kan dit verschillende redenen hebben, zoals slecht weer, maar het kan ook komen doordat uw router gehackt is. U kunt het beste bevestigen dat uw router gehackt is op basis van andere tekenen, zoals die hierboven zijn beschreven.
Wat kunt u doen als uw router is gehackt?
Dit kunt u doen als u ontdekt dat uw router is gehackt.
Ontkoppel uw router direct
Als u vermoedt dat uw router is gehackt, moet u meteen de verbinding met het internet verbreken. Zo voorkomt u dat de cybercrimineel uw verbonden apparaten kan beschadigen.
Als u een zelfstandige router hebt, hoeft u alleen maar de ethernetkabel te ontkoppelen. Als u een draadloze router hebt, schakel de internetverbinding dan uit door deze uit te schakelen.
Reset uw router
We raden u aan om uw router te resetten naar de fabrieksinstellingen om het geheugen te wissen en eventuele kwaadaardige programma’s te verwijderen die mogelijk zijn geïnstalleerd. U kunt dit doen door de AAN/UIT-knop van uw router te lokaliseren en deze ingedrukt te houden totdat een lampje knippert dat aangeeft dat de router wordt gereset (meestal 10 tot 20 seconden).
Wijzig het wachtwoord van uw router
Zodra uw router is gereset, moet u de beheerdersgegevens van uw router wijzigen, zodat het voor een cybercrimineel moeilijker is om deze te compromitteren. U kunt het beste een wachtwoordmanager gebruiken bij het aanmaken van uw wachtwoorden, zodat ze sterk en uniek zijn voor al uw accounts en daarbij altijd veilig zijn opgeslagen.
Als extra voorzorgsmaatregel moet u de wachtwoorden ook wijzigen in uw andere online accounts, omdat het mogelijk is dat de cybercrimineel ze ook kon compromitteren. Een wachtwoordmanager kan u helpen om al uw wachtwoorden snel te wijzigen.
Installeer antivirussoftware op uw apparaten
Antivirussoftware is een programma dat u op uw apparaten installeert en dat bekende virussen detecteert en verwijdert. Het is waarschijnlijk bij het hacken van uw router, de cybercrimineel al malware heeft geïnstalleerd, U moet dus een antivirusscan uitvoeren om deze te verwijderen.
Zo beschermt u uw router tegen hacken
Hier zijn enkele tips om uw router te beschermen tegen hacken.
Beveilig uw router met een sterk wachtwoord
Een cybercrimineel zal zich als eerste richten op de beheerinstellingen van uw router wanneer deze uw router hackt. Het is belangrijk dat u deze beveiligt met een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord is minstens 16 tekens lang en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Een sterk wachtwoord wordt ook nooit hergebruikt, dus het wachtwoord voor uw router moet uniek zijn.
Het aanmaken en onthouden van sterke wachtwoorden voor al uw accounts is moeilijk om alleen te doen, maar een wachtwoordmanager kan hierbij goede ondersteuning bieden.
Zorg ervoor dat de software van uw router altijd is bijgewerkt
Software-updates zijn een cruciaal onderdeel van cybersecurity, vooral als u wilt dat uw apparaten te allen tijde veilig blijven. We raden u aan om uw router in te stellen zodat software-updates automatisch worden uitgevoerd. Op deze manier kan de software meteen worden bijgewerkt zodra er een nieuwe update beschikbaar is. Raadpleeg de handleiding van uw router om te zien hoe u deze automatische updates kunt inschakelen.
Schakel externe toegang uit
Toegang op afstand kan handig zijn, maar vormt ook een groot risico voor cybersecurity. Als de verkeerde persoon op afstand toegang krijgt tot uw router, kan deze de functie voor hun eigen kwaadaardige doeleinden misbruiken, zoals toegang tot uw privégegevens. U kunt externe toegang uitschakelen door naar de instellingen van uw router te gaan.
Maak een unieke SSID
Een Service Set Identifier (SSID) is de naam van uw wifi-netwerk. Routers hebben standaard SSID’s, maar deze moeten altijd worden gewijzigd zodra uw router is ingesteld op iets unieks. Met standaard SSID’s kunnen cybercriminelen uw internetprovider identificeren, waarmee ze meer gegevens kunnen vinden om uw router te hacken.
Investeer in een router die WPA3 of WPA2 ondersteunt
WiFi Protected Access 3 (WPA3) is het meest recente draadloze encryptieprotocol, maar niet alle apparaten zijn er compatibel mee. Uw router moet minstens Wifi Protected Access 2 (WPA2)-protocol ondersteunen, omdat het een krachtigere versleuteling biedt dan eerdere versies van WPA. Deze beveiligingsprotocollen beschermen uw internetverkeer op draadloze netwerken om ervoor te zorgen dat uw verzonden en ontvangen gegevens versleuteld blijven. Als uw router geen WPA2 ondersteunt, moet u overwegen om het te upgraden, omdat u dan kwetsbaarder bent voor cyberaanvallen.
Bescherm uzelf tegen routerhacking
Een groot deel van ons leven is online. Daarom is het van cruciaal belang dat u stappen neemt om uw router te beschermen tegen hacken. Uw router kan een cybercrimineel toegang geven tot al uw gegevens en apparaten, waardoor u het risico loopt op financieel verlies of identiteitsdiefstal.
Net als bij het beschermen van uw router, moet u ook controleren of uw wifi-netwerk thuis goed is ingesteld. Lees meer over hoe u uw wifi-netwerk thuis kunt beveiligen tegen cybercriminelen.