Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Het is belangrijk om in 2024 een wachtwoordmanager te gebruiken, omdat een wachtwoordmanager uw inloggegevens beschermt en uw online gegevens veilig houdt. Naast het beschermen en opslaan van wachtwoorden, slaan wachtwoordmanagers ook uw passkeys op, genereren ze nieuwe, sterke wachtwoorden en zorgen ze ervoor dat u belangrijke documenten waaronder medische dossiers, identiteitskaarten, creditcards kunt opslaan en veilig delen.
Lees verder voor meer informatie over waarom het gebruik van een wachtwoordmanager in 2024 belangrijk is en welke risico’s er zijn als u er geen gebruikt.
Wat is een wachtwoordmanager?
Wachtwoordmanagers zijn bedoeld voor het aanmaken, opslaan en beheren van wachtwoorden, passkeys en andere gegevens. Mensen die wachtwoordmanagers gebruiken, hoeven maar één wachtwoord te onthouden om veilig toegang te krijgen tot de rest van hun wachtwoorden, namelijk hun hoofdwachtwoord. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun biometrische gegevens, zoals FaceID, te gebruiken om naadloos in te loggen bij de kluis van hun wachtwoordmanager.
6 redenen waarom u een wachtwoordmanager moet gebruiken
Er zijn veel redenen om een wachtwoordmanager te gebruiken in 2024. Dit zijn de zes voornaamste redenen.
1. Op wachtwoord gebaseerde aanvallen zijn de grootste aanvalsvector in 2024
Vorig jaar hebben cybercriminelen meer dan 1 miljard dollar aan losgeld verkregen. Ransomware, malware en op wachtwoord gebaseerde aanvallen nemen toe in 2024. Volgens Verizons onderzoek naar datalekken in 2023 gebruiken cybercriminelen vaak gestolen inloggegevens om datalekken uit te voeren. Bij 74% van de inbreuken worden namelijk gestolen inloggegevens gebruikt. Cybercriminelen kopen deze gestolen inloggegevens vaak op het dark web en gebruiken ze om toegang te krijgen tot persoonlijke en zakelijke accounts. Veel mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, applicaties en systemen. Als één wachtwoord wordt gecompromitteerd, lopen al uw accounts met hetzelfde wachtwoord ook het risico om te worden gecompromitteerd.
Het gebruik van een wachtwoordmanager is de beste manier om uzelf en uw organisatie te beschermen tegen op wachtwoord gebaseerde aanvallen. Een wachtwoordmanager met dark web-monitoring zorgt ervoor dat al uw wachtwoorden sterk en uniek zijn. U ontvangt ook in realtime een melding als uw inloggegevens zijn gevonden op het dark web, zodat u onmiddellijk actie kunt ondernemen door uw wachtwoorden te wijzigen.
2. Vermindert wachtwoordvermoeidheid
De gemiddelde persoon heeft ongeveer 100 online accounts, waaronder financiële, socialmedia-, werk- en schoolaccounts. Dit betekent dat er meer dan 100 unieke wachtwoorden moeten worden onthouden. Hierdoor gebruiken mensen hetzelfde wachtwoord of een variatie op hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, waardoor hun accounts een groter risico lopen om gecompromitteerd te worden. Wachtwoordmanagers genereren sterke en unieke wachtwoorden voor online accounts en slaan ze veilig op in een versleutelde digitale kluis. Het enige wachtwoord dat gebruikers hoeven te onthouden, is een hoofdwachtwoord om toegang te krijgen tot hun inloggegevens en andere gevoelige gegevens. Dit vermindert de wachtwoordvermoeidheid aanzienlijk.
3. Helpt u bij het genereren van sterke en unieke wachtwoorden
Wachtwoordmanagers hebben een ingebouwde wachtwoordgenerator die meteen sterke en unieke wachtwoorden kan aanmaken. Met de functie voor automatisch invullen die een wachtwoordmanager biedt, kunnen gebruikers wachtwoorden aanmaken voor hun accounts zonder dat ze zelf te moeten bedenken. Zo zijn hun accounts altijd beveiligd met een sterk wachtwoord dat niet gemakkelijk kan worden gecompromitteerd door een cybercrimineel.
4. Beschermt u tegen phishing-scams
Veel phishing-e-mails en phishing-berichten zijn gemaakt om nietsvermoedende slachtoffers naar phishing-websites te leiden die zijn ontworpen om inloggegevens, creditcardgegevens en meer te stelen. Voor de gemiddelde persoon kan het moeilijk zijn om sommige phishing-websites te herkennen. Wachtwoordmanagers kunnen phishing-websites gemakkelijk herkennen dankzij de functie voor automatisch invullen. Een wachtwoordmanager met een functie voor automatisch invullen vult uw inloggegevens alleen automatisch in als de URL van de website overeenkomt met de URL die u hebt opgeslagen in de kluis van uw wachtwoordmanager. Als de wachtwoordmanager uw inloggegevens niet automatisch invult, duidt dit erop dat u zich op een nepwebsite bevindt die waarschijnlijk kwaadaardig is.
5. Veilig delen van wachtwoorden, passkeys en meer
Het onveilig delen van gevoelige gegevens via e-mail of sms deelt kan ertoe leiden dat uw accounts en identiteit worden gecompromitteerd. Als u privédocumenten of wachtwoorden wilt delen, moet u dit doen op een manier die veilig is en waarmee u de toegang tot deze documenten kunt beheren. Dit kan met wachtwoordmanagers zoals Keeper. Met Keeper Password Manager kunnen gebruikers opgeslagen gegevens delen via de deeloptie van kluis naar kluis of de functie Eenmalig delen.
Als u van kluis naar kluis deelt, kunt u de toegang tot een bestand delen met anderen die Keeper gebruiken. Vóór het delen kunt u kiezen hoeveel toegang u de ontvanger wilt geven. Zo kunt u kiezen tussen Alleen bekijken, Kunnen bewerken, Kunnen delen en Kunnen bewerken en delen. U kunt ook op elk moment de toegang tot het bestand intrekken. Met Eenmalig delen kunt u bestanden met iedereen delen voor een beperkte tijd, zelfs als ze geen Keeper-gebruiker zijn.
6. Werkt op meerdere browsers en apparaten
Er zijn drie soorten wachtwoordmanagers: wachtwoordmanagers die op uw apparaten zijn ingebouwd zoals iCloud Keychain, in-browser wachtwoordmanagers zoals die van Chrome en zelfstandige wachtwoordmanagers zoals die van Keeper. Een van de grootste beperkingen van zowel iCloud Keychain als in-browser wachtwoordmanagers is dat ze niet overal toegankelijk zijn. Zo hebt u geen toegang tot uw iCloud Keychain-gegevens vanaf een Windows-computer en hebt u geen toegang tot uw Chrome-gegevens vanaf een andere browser zoals Safari.
Deze beperking kan frustrerend zijn, vooral wanneer u vanaf een andere browser of ander apparaat wilt inloggen bij een van uw accounts. Met zelfstandige wachtwoordmanagers hebt u echter overal toegang tot uw opgeslagen gegevens, ongeacht het apparaat of de browser die u gebruikt.
Wat zijn de risico’s als u geen wachtwoordmanager gebruikt?
Dit zijn enkele risico’s die kunnen ontstaan als u geen wachtwoordmanager gebruikt.
Wachtwoorden opnieuw gebruiken
Veel mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord of variaties van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Dit komt meestal omdat mensen niet voor elk account een uniek wachtwoord kunnen onthouden. Dit vormt een groot risico, want als slechts één hergebruikt wachtwoord wordt gecompromitteerd, dan lopen alle accounts met hetzelfde wachtwoord het risico om ook gecompromitteerd te worden.
Zwakke wachtwoorden aanmaken
Het is niet eenvoudig om zelf sterke wachtwoorden te creëren. Sterke wachtwoorden moeten minstens 16 tekens lang zijn en hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevatten. Deze sterke wachtwoorden zijn echter moeilijk te onthouden, dus maken de meeste mensen wachtwoorden aan die zwak maar eenvoudig te onthouden zijn.
Het gebruik van zwakke wachtwoorden voor accounts is gevaarlijk, omdat de kans groter is dat een onbevoegde gebruiker erin slaagt om het wachtwoord te raden of te kraken.
Meerdere wachtwoordresets
Wanneer mensen hun wachtwoord vergeten, is hun eerste optie om het te resetten. Het kan geen kwaad om uw wachtwoord een keer te resetten, maar meerdere keren wel. Hoe vaker u uw wachtwoorden moet resetten, hoe groter de kans dat u zwakke wachtwoorden gebruikt of wachtwoorden hergebruikt. Dit is voornamelijk zo als u geen wachtwoordmanager gebruikt die ze kan aanmaken en opslaan.
Wachtwoorden op onveilige wijze delen
Wachtwoorden worden vaak gedeeld. Mensen delen hun inloggegevens met vrienden en familie voor streaming-accounts zoals Spotify, Hulu en Prime Video. Veel mensen kiezen ervoor om wachtwoorden te delen via onveilige methoden zoals sms-berichten en e-mails. Deze deelmethoden zijn gevaarlijk, omdat ze niet zijn versleuteld. Iedereen kan ze dus onderscheppen. Door uw wachtwoorden op een onveilige manier te delen, hebt u bovendien geen zicht op met wie u uw wachtwoord hebt gedeeld. Hierdoor is het extreem moeilijk om uw accounts en wie er toegang tot heeft goed te beheren.
Houd uw belangrijkste gegevens veilig met een wachtwoordmanager
Wachtwoordmanagers zijn tools die de investering waard zijn om uw online gegevens te beschermen tegen cyberbedreigingen en criminelen. Naast het beschermen van uw gegevens, maken ze uw online ervaring ook een stuk eenvoudiger met de functie voor automatisch invullen.
Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager en ontdek hoe u met een wachtwoordmanager uw gegevens kunt beveiligen en uw online ervaring kunt stroomlijnen.