U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Sociale media spelen een cruciale rol om mensen van over de hele wereld bijna onmiddellijk met elkaar te laten communiceren. Het is echter belangrijk dat u uw digitale voetafdruk en de beveiligings- en privacy-instellingen op uw accounts beheert, zodat uw persoonlijke gegevens alleen voor u toegankelijk zijn. Hier zijn zeven manieren om veilig te blijven op sociale media.
Gebruik sterke wachtwoorden
Cyberaanvallen worden steeds complexer en frequenter, waardoor het kiezen van een goed wachtwoord belangrijker is dan ooit. Een sterk wachtwoord is lang, complex en uniek. Hetzelfde wachtwoord of variaties van hetzelfde wachtwoord mogen nooit voor meerdere accounts worden gebruikt.
Hier zijn enkele tips om uw wachtwoorden veiliger te maken:
- Gebruik een combinatie van letters, speciale tekens en cijfers met een wachtwoordlengte van minimaal 16 tekens, maar niet opeenvolgend. Vermijd bijvoorbeeld 12345678.
- Vermijd alle persoonlijk identificeerbare informatie (PII) die online te vinden is, zoals uw verjaardag, school, familieleden of de naam van uw hond!
- Als u een woord in uw wachtwoord gebruikt dat in het woordenboek staat, vervang dan sommige letters door cijfers en symbolen. U kunt bijvoorbeeld het cijfer 3 gebruiken voor de letter E of het cijfer 0 gebruiken voor de letter O.
- Gebruik een wachtwoordgenerator om sterke, unieke wachtwoorden te maken en op te slaan in een veilige kluis. U hoeft alleen uw hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot de andere wachtwoorden.
Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)
Als u toegang nodig hebt tot waardevolle of gevoelige accounts en bestanden, zoals bedrijfsaccounts of tools voor het plannen van sociale media, moet u een extra beveiligingslaag toevoegen aan gebruikersnamen en wachtwoorden. Tijdgebaseerd eenmalige wachtwoord (TOTP)-codes zijn een vorm van tweefactorauthenticatie (2FA) die een belangrijke tweede beveiligingslaag toevoegen aan logins. De gebruiker moet een meercijferige verificatiecode invoeren om te worden geverifieerd. De verificatiecode wordt meestal verzonden via een sms of een authenticatie-app van derden, zoals Google Authenticator. Door de tweefactorauthenticatiecode kan niemand zich voordoen als de gebruiker.
Gebruik een ander wachtwoord voor elke socialmedia-account
Het lijkt misschien veel werk om voor elke online account een ander wachtwoord te creëren, maar het is de moeite waard om uw gegevens te beschermen tegen cybercriminelen. U kunt gecompromitteerde accounts vermijden door tools voor cybersecurity te gebruiken, zoals wachtwoordmanagers en multifactorauthenticatie.
Er worden meer gevoelige gegevens in uw socialmedia-accounts opgeslagen dan u misschien denkt. Winkeladvertenties verschijnen bijvoorbeeld voortdurend op onze sociale media. Koop alleen van betrouwbare bedrijven, want wanneer u een aankoop via sociale media doet, worden uw creditcardgegevens, e-mailadres en meer gevoelige gegevens opgeslagen in uw socialmedia-account voor toekomstige aankopen. Hierdoor kunnen cybercriminelen uw creditcard en andere gevoelige gegevens bemachtigen als ze toegang krijgen tot uw socialmedia-account.
Wees selectief met vriendschapsverzoeken
Weiger de uitnodiging als u de persoon niet kent. Het kan een nepaccount zijn dat probeert persoonlijke gegevens over u te verkrijgen door uw profiel te doorzoeken. Accepteer alleen familieleden, vrienden en collega’s die u kent!
Plaats geen persoonlijke gegevens
Verstrek geen belangrijke persoonlijke gegevens, zoals uw adres, creditcardnummer of telefoonnummer. Hoe meer berichten u plaatst, hoe eenvoudiger cybercriminelen uw identiteit kunnen stelen.
Deel geen reisplannen
Vaak plaatsen mensen berichten op sociale media over hun volgende vakantie. Bent u namelijk wel echt op vakantie als u het niet op Instagram vastlegt? Hierdoor loopt u echter het risico op een cyberaanval. U vraagt zich misschien af hoe dat mogelijk is. Veel cyberbedreigingen zijn namelijk het gevolg van social engineering-aanvallen. Bij social engineering wordt u gemanipuleerd om gevoelige gegevens prijs te geven. Cybercriminelen gebruiken de gegevens die u verstrekt op sociale media om hun volgende aanval te plannen. Als u een bericht plaatst over toekomstige reisplannen, geeft u cybercriminelen de mogelijk om hun volgende slachtoffer te worden. Sommige aanvallen gaan een stap verder dan het internet alleen. Cybercriminelen kunnen uw huis als doelwit kiezen, omdat ze weten dat u een tijdje weg bent. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een social engineering-aanval, moet u ervoor zorgen dat u uw geolocatie niet deelt wanneer u op reis bent en dat u altijd zo min mogelijk informatie deelt. U weet namelijk niet wie mogelijk uw activiteiten via sociale media in de gaten houdt.
Gebruik de sterkste privacy-instellingen
Controleer de privacy-instellingen zorgvuldig, want bij sommige apps kunt u bepaalde instellingen inschakelen, waaronder:
- Houd uw profiel privé.
- Verberg uw vrienden.
- Maak uw berichten niet openbaar.
- Schakel de zoekfunctie in Google en andere zoekmachines uit.
Met sommige tools kunt u de hoeveelheid persoonlijke gegevens die u online zet onder controle houden. Met andere tools kunt u dan weer de details van sites die u hebt bezocht of zoekopdrachten die u hebt uitgevoerd van uw computer of apparaat wissen. Zoek bijvoorbeeld naar opties waarmee u kunt instellen om regelmatig uw geschiedenis te verwijderen. Stem uw instellingen op al uw apparaten af.