Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Nee, het is niet veilig om een wachtwoord via sms te versturen, omdat sms-berichten niet zijn versleuteld. Dit betekent dat iedereen de gegevens kan onderscheppen die via sms worden verzonden, inclusief wachtwoorden. Hierdoor lopen uw account het risico om te worden gecompromitteerd.
Lees verder voor meer informatie over het delen van wachtwoorden en hoe u veilig wachtwoorden kunt delen met vrienden, familie en collega’s.
Het risico van het verzenden van wachtwoorden via sms
Er zijn twee grote risico’s wanneer je wachtwoorden via sms verstuurt: sim-swapping en Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen.
Sim-swapping
Sim-swapping gebeurt wanneer een cybercrimineel zich als iemand anders voordoet en contact opneemt met de mobiele provider van het slachtoffer om hem ervan te overtuigen een nieuwe simkaart te activeren. Deze cybercriminelen beweren dat hun telefoon verloren, beschadigd of gestolen is. Als een cybercrimineel uw mobiele provider kan overtuigen om een nieuwe simkaart te activeren, beweren ze dat ze al een telefoon hebben met een simkaart die ze kunnen gebruiken. De mobiele provider heeft deze alleen maar te activeren. Zodra deze simkaart is geactiveerd, kan de cybercrimineel al uw sms-berichten en telefoontjes ontvangen.
Dan wordt het gevaarlijk om wachtwoorden via sms te versturen. Als u een sms verstuurt naar iemand die zijn simkaart heeft verwisseld, stuurt u dan eigenlijk uw wachtwoord naar een cybercrimineel zonder dat u het doorhebt.
Tussenpersoon-aanvallen
Man-in-the-middle is een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen de gegevens onderscheppen die tussen twee mensen worden verzonden. Het hoofddoel van een MITM-aanval is het stelen, afluisteren of wijzigen van de gegevens die worden verzonden, zodat de cybercrimineel deze kan gebruiken voor zijn eigen kwaadaardige doeleinden. MITM-aanvallen gebeuren vaker wanneer u bent verbonden bent openbare wifinetwerken, omdat iedereen daar verbinding mee kan maken. U beschermt uw gegevens, zoals uw wachtwoorden, het beste tegen MITM-aanvallen, door ze niet te versturen via onversleutelde middelen zoals sms-berichten.
Andere methoden voor het delen van wachtwoorden
Wachtwoorden versturen via sms is niet de enige methode voor het delen van wachtwoorden die u moet vermijden.
- Wachtwoorden versturen via berichtenapps: berichtenapps zijn niet versleuteld. Als iemand uw account op de berichtenapp kan hacken, ziet die persoon bovendien alle wachtwoorden die u via deze weg deelt.
- Wachtwoorden versturen via e-mail: e-mails zijn niet end-to-end versleuteld, wat betekent dat hackers ze kunnen onderscheppen. Iemand kan ook uw e-mailaccount hacken en alles bekijken wat u hebt verzonden of ontvangen.
- Spreadsheets of documenten met wachtwoorden delen: sommige mensen slaan hun wachtwoorden op in spreadsheets en documenten die ze vervolgens delen met wie ze maar willen. Spreadsheets en documenten zijn niet versleuteld, dus hackers kunnen ze onderscheppen.
- Wachtwoorden op papier schrijven: gebruikersnamen en wachtwoorden op papier kunt u kwijtraken of kunnen worden gestolen. Iedereen die wachtwoorden vindt die op papier zijn neergepend, kan toegang krijgen tot de account waarvoor ze zijn bedoeld.
- Wachtwoorden mondeling delen op openbare plaatsen: je weet nooit welke bedoelingen de mensen om je heen hebben op openbare plaatsen. Mensen kunnen gewoon blijven afluisteren tot u gevoelige gegevens vernoemd, zoals de logins van uw accounts, zodat ze die zelf kunnen gebruiken om toegang te krijgen.
Zo kunt u veilig wachtwoorden verzenden
Wachtwoorden worden vaak verstuurd tussen vrienden, familieleden en collega’s. Maar vaak kiezen mensen ervoor om hun wachtwoorden op een onveilige manier te delen, bijvoorbeeld via sms-berichten. Het gebruik van een wachtwoordmanager is de beste manier om wachtwoorden veilig te versturen.
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee gebruikers hun wachtwoorden en passkeys veilig kunnen opslaan, beheren, automatisch invullen en delen. Wachtwoordmanagers zoals Keeper® gebruiken zero-knowledge encryptie om ervoor te zorgen dat wachtwoorden altijd veilig blijven, zelfs als ze worden gedeeld. Door een wachtwoordmanager te gebruiken om wachtwoorden met anderen te delen, krijgen gebruikers volledige controle over hun inloggegevens. Voordat gebruikers een wachtwoord delen, kunnen ze machtigingen instellen. Zo mag de ontvanger het gedeelde record die de gebruikersnaam en wachtwoord bevat misschien alleen maar bekijken of mag de ontvanger het record ook bewerken, delen of bewerken en delen. Als gebruikers eenmaal een record hebben gedeeld, kunnen ze de toegang daartoe ook op elk gewenst moment weer intrekken, waardoor ze volledige controle hebben over hun inloggegevens.
Als de ontvanger van het record alleen maar even toegang tot een account nodig heeft, kunnen wachtwoordmanagers gebruikers helpen bij het wijzigen van hun wachtwoorden zodat de ontvanger wordt afgemeld bij hun account en er niet langer bij kan. Met Keeper Password Manager kunnen gebruikers wachtwoorden op een veilige manier delen met andere Keeper-gebruikers van kluis tot kluis of met de functie Eenmalig delen van Keeper voor mensen die geen Keeper-account hebben.
Laat een sms-bericht uw account niet in gevaar brengen
Met alleen uw wachtwoord kunnen cybercriminelen en andere onbevoegden toegang krijgen tot uw online accounts. Als iemand eenmaal onbevoegde toegang tot een van uw accounts heeft gekregen, kan deze persoon u buitensluiten door uw wachtwoord te wijzigen. Vervolgens kan hij uw gevoelige gegevens, geld en zelfs uw identiteit stelen.
Net als al uw gevoelige gegevens moeten uw wachtwoorden altijd veilig worden bewaard om te voorkomen dat iemand ze misbruikt. Wachtwoordmanagers zoals Keeper helpen u daarbij.
Ontdek zelf hoe u veilig wachtwoorden kunt delen met Keeper Password Manager en start een gratis proefversie van 30 dagen.