Enkele voordelen van het gebruik van hardwarebeveiligingssleutels op iOS zijn bescherming tegen verschillende cyberaanvallen, een soepelere inlogervaring en meer privacy. Aangezien alle mobiele Apple-apparaten iOS gebrui...
Bij het spoofen van telefoongesprekken vermomt iemand, meestal een oplichter of cybercrimineel, zijn nummergegevens om te verbergen wie hij echt is. Het spoofen van telefoongesprekken kan ook de locatie van de cybercrimineel vervalsen zodat het lijkt alsof de oproep afkomstig is van een specifieke locatie. Bij het spoofen van telefoongesprekken doet de beller zich voor als iemand die hij niet is om de persoon te overtuigen om zijn persoonlijke gegevens te verstrekken. Wanneer de persoon de oplichter of cybercrimineel zijn persoonlijke gegevens geeft, worden deze gebruikt om geld of zelfs hun identiteit te stelen.
Lees verder en ontdek hoe het spoofen van telefoongesprekken werkt, hoe u dit kunt herkennen en hoe u uzelf tegen gespoofte oproepen kunt beschermen.
Hoe werkt het spoofen van telefoongesprekken?
Het spoofen van telefoongesprekken kan op drie verschillende manieren werken: de beller gebruikt een spoofing-service, VoIP-spoofing of orange boxing.
Spoofing-services
Een spoofing-service is iets waar de beller voor betaalt om zijn nummer anders te laten lijken dan het eigenlijk is. Meestal werken spoofing-services als prepaid-telefoonkaarten. Dit is hoe spoofing-services meestal werken:
- De beller betaalt vooraf voor zijn spoofing-service.
- De beller krijgt een pincode om te gebruiken wanneer hij of zij belt.
- De beller belt het nummer dat door de serviceprovider is verstrekt.
- De beller voert de pincode in die hij heeft gekregen.
- De beller voert het uitgaande nummer in.
- De beller voert het nummer of de naam in waarvan hij de beller-ID wil laten verschijnen.
VoIP-spoofing
Voice over Internet Protocol (VoIP) is een service die ook wordt gebruikt om telefoongesprekken te spoofen. Er zijn verschillende VoIP-providers die oplichters en cybercriminelen gebruiken om hun telefoongesprekken te spoofen. Wanneer VoIP-spoofing wordt gebruikt, kunnen bellers de naam en het nummer wijzigen dat aan de ontvanger wordt getoond.
Orange boxing
Orange boxing is een andere methode die door oplichters en cybercriminelen wordt gebruikt om telefoongesprekken te spoofen. Bij deze methode gebruikt de beller software of hardware, een oranje doos genaamd, die het beller-ID-signaal kan onderscheppen en vervangen door een ander nummer. Wanneer de ontvanger de inkomende oproep ziet, ziet hij een andere beller-ID dan die van de werkelijke beller.
Voorbeelden van oplichting via het spoofen van telefoongesprekken
Hier zijn twee voorbeelden van spoofing-oplichting.
Technischeondersteuningscams
Volgens het Internet Crime Report 2022 van de FBI waren er in 2022 32.538 slachtoffers van oplichting via technische ondersteuning, met een totaal verlies van 806.551.993 Amerikaanse dollar. Hoewel niet al deze oplichting via technische ondersteuning gebeurde via telefoongesprekken, was een flink aantal dat wel.
Wanneer oplichters oplichting via technische ondersteuning initiëren, gebruiken ze vaak het spoofen van telefoongesprekken, zodat de naam van de beller wordt weergegeven als een bekend technologiebedrijf. Omdat de bedrijfsnaam echt op de beller-ID lijkt, vallen veel mensen vaak voor deze oplichting, wat resulteert in financiële verliezen of het opgeven van persoonlijke gegevens die de oplichter kan gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen.
Oplichting via de Belastingdienst
De Belastingdienst heeft veel waarschuwingen uitgegeven over oplichting door cybercriminelen die spoofing gebruiken om het te laten lijken alsof telefoongesprekken en sms-berichten van de Belastingdienst komen. Vaak bedreigt de cybercrimineel het slachtoffer bij oplichting via de belastingdienst, waarbij wordt beweerd dat als ze niet terugbellen of de verschuldigde belastingen betalen, er een arrestatiebevel tegen hen zal worden uitgevaardigd. Deze dreigende berichten maken slachtoffers vaak bang, waardoor ze doen wat hun wordt verteld en ze aanzienlijke financiële verliezen kunnen lijden.
De belastingdienst heeft gewaarschuwd dat ze nooit een directe betaling zullen eisen, de belastingbetaler zullen bedreigen met een arrestatie of telefonisch om creditcard- of betaalkaartnummers zullen vragen. Over het algemeen stuurt de belastingdienst post naar de belastingbetaler die nog geld verschuldigd is en de enige betaalvorm is een bankoverschrijving aan de Belastingdienst.
Zo kunt u het spoofen van telefoongesprekken herkennen
Hier zijn enkele tekenen waar u op moet letten bij een gespooft telefoongesprek.
Heeft een gevoel van urgentie
Wanneer oplichters het spoofen van telefoongesprekken gebruiken, is hun belangrijkste doel om het slachtoffer te overtuigen om gevoelige gegevens te verstrekken die ze voor hun eigen kwaadwillende doeleinden kunnen gebruiken. Daarom geven ze zich vaak uit voor de technische ondersteuning of de belastingdienst om het slachtoffer te manipuleren zodat hij het verzonnen verhaal gelooft; dit wordt ook wel een pretexting-techniek genoemd.
Bij het maken van deze gespoofte telefoongesprekken zullen de oplichters een gevoel van urgentie tonen, zodat het slachtoffer snel handelt zonder twee keer na te denken. Het tonen van een gevoel van urgentie is een veelvoorkomende tactiek die door oplichters wordt gebruikt en het is zelfs een tactiek die bij phishing-oplichting wordt gebruikt.
Verzoeken om persoonlijke gegevens
Als u plotseling een telefoontje ontvangt van iemand die beweert van de belastingdienst te zijn, een bedrijf waar u diensten mee hebt of iemand die u kent en u persoonlijke vragen stelt, wees dan sceptisch over het beantwoorden van deze vragen. De belastingdienst en de meeste bedrijven zullen u nooit vragen om persoonlijke gegevens via de telefoon te bevestigen. Als u niet degene bent die contact heeft opgenomen, kunt u het beste verzoeken om persoonlijke gegevens via telefoongesprekken, e-mails en sms-berichten vermijden.
De weergavenaam komt niet overeen met uw opgeslagen contactgegevens
Wanneer oplichters telefoongesprekken spoofen, doen ze hun best om het gespoofte telefoontje te laten lijken alsof het van een bedrijf is waar u zaken mee doet of iemand die u kent, zoals een vriend of familielid. Wat oplichters echter niet kunnen doen, is zien hoe u uw contactgegevens voor sommige personen hebt opgeslagen. Dit kan het herkennen van gespoofte oproepen een stuk eenvoudiger maken, want als u een telefoontje ontvangt dat beweert uw vriend te zijn en hun contactgegevens komen niet overeen met hoe u hun contact hebt opgeslagen, dan betekent dat dat het een gespoofd telefoontje is.
Vooraf opgenomen berichten
Veel oplichting en gespoofte telefoongesprekken gebruiken robocall-technologie om hun telefoongesprekken te voeren, zodat hun echte stem niet verklapt wie ze echt zijn. Als u een telefoontje ontvangt van een bekend nummer of contact en de stem is een vooraf opgenomen bericht, dan is het zeer waarschijnlijk dat het gesprek is gespoofd.
Zo beschermt u uzelf tegen het spoofen van telefoongesprekken
Zo kunt u uzelf beschermen tegen het feit dat u het slachtoffer wordt van het spoofen van uw telefoongesprekken.
Beantwoord geen telefoongesprekken van onbekende nummers
Een best practice voor cybersecurity is om nooit telefoongesprekken te beantwoorden van nummers die u niet herkent. Als u een telefoontje verwacht, kunt u de contactgegevens het beste al opslaan, zodat u weet wie het is als u gebeld wordt.
Hoewel het spoofen van telefoongesprekken het moeilijk kan maken om legitieme telefoongesprekken te herkennen, kunt u ter bescherming goed letten op de naam van de contactpersoon die wordt weergegeven wanneer u een telefoongesprek ontvangt, evenals de naam van de persoon met wie u spreekt.
Bel het nummer opnieuw om te controleren met wie u spreekt
Als u niet zeker weet of het telefoontje dat u hebt beantwoord een gespoofd telefoontje is of niet, kunt u ophangen en het nummer bellen waarvan de persoon beweerde te bellen. Als u bijvoorbeeld een telefoontje krijgt dat beweert van uw bank te zijn, hang dan op en bel het telefoonnummer op de website van de bank.
Onbekende nummers op stil zetten en blokkeren
Een andere manier waarop u uzelf tegen het spoofen van telefoongesprekken kunt beschermen, is door oproepen van onbekende nummers op stil te zetten en te blokkeren. Elke keer dat u een gespoofd telefoontje ontvangt, blokkeer dan het nummer, zodat u niet opnieuw gebeld kunt worden.
U kunt zich ook registreren voor een blokkeerservice van gesprekken. Blokkeerdiensten blokkeren alle spamnummers die ze in hun database hebben voordat u telefoongesprekken van hen ontvangt. U kunt bij uw telefoonprovider controleren of ze een dienst voor het blokkeren van telefoongesprekken aanbieden of u kunt een service van derden kopen, zoals Truecaller of Roboshield. We raden u aan om onderzoek te doen voordat u een dienst voor het blokkeren van telefoongesprekken koopt, omdat sommige services hun databases sneller bijwerken dan andere.
Kan iemand mijn telefoonnummer spoofen?
Ja, cybercriminelen of andere personen kunnen uw telefoonnummer spoofen. Als sommige cybercriminelen nummers vervalsen, doen ze dit willekeurig, dus er is altijd een kans dat ze ervoor kiezen om uw telefoonnummer te vervalsen.
Er zijn meestal tekenen die erop wijzen dat uw telefoonnummer is gespoofd, zoals:
- Het ontvangen van sms-berichten en telefoongesprekken van onbekende nummers die u vragen wie u bent of om u te vertellen dat u moet stoppen met bellen en hen te berichten.
- Inkomende oproepen worden weergegeven als uw eigen telefoonnummer.
Wat kunt u doen als uw telefoonnummer is gespoofd
Als u ontdekt dat uw telefoonnummer wordt gespoofd, kunt u de volgende stappen nemen.
- Onbekende nummers op stil zetten: omdat u mogelijk telefoongesprekken en sms-berichten van onbekende nummers ontvangt, kunt u deze op stil zetten door naar de instellingen van uw telefoon te gaan. Op iPhones kunt u dit doen door naar Instellingen te gaan onder > Telefoon > Onbekende bellers op stil zetten. Op Androids kunt u dit doen door de Telefoon-app te openen en schakel onder > Instellingen > Geblokkeerde nummers > de optie Onbekend in.
- Neem een nieuw voicemailbericht op: omdat u onbekende bellers uitschakelt, worden ze naar voicemail geleid. Neem een voicemail op waarin u de situatie uitlegt en dat u niet de reden bent waarom ze telefoongesprekken of berichten van uw telefoonnummer ontvangen. Zorg ervoor dat u uw voicemail ook beschermt met een pincode, omdat cybercriminelen de voicemail ook kunnen hacken als deze niet goed is beveiligd.
- Dien een rapport in bij de FCC: nadat u de bovenstaande stappen hebt genomen, moet u ook een rapport bij de FCC indienen. De FCC onderzoekt klachten van consumenten over het spoofen van telefoongesprekken, omdat het illegaal is om telefoongesprekken met kwaadwillende bedoelingen te spoofen.
Bescherm uzelf tegen oplichting bij het spoofen van telefoongesprekken
Iedereen met een mobiel apparaat kan het doelwit worden van oplichting bij het spoofen van telefoongesprekken. Daarom is het belangrijk om te weten wat ze zijn, hoe u ze kunt herkennen en hoe u uzelf kunt beschermen tegen het feit dat u er het slachtoffer van wordt. Lees meer over bescherming tegen telefonische oplichting.