U kunt uw wifi-wachtwoord veilig delen door een sterk wachtwoord te gebruiken, een gastnetwerk aan te maken, de encryptie van uw router in te schakelen en
U kunt uw passkeys beheren door ze op te slaan in een wachtwoordmanager die passkeys ondersteunt. Door uw passkeys in een wachtwoordmanager op te slaan, kunt u ze vanaf elk apparaat openen en beheren.
Lees verder en ontdek hoe u met een wachtwoordmanager naadloos uw passkeys kunt beheren.
Wat is een passkey?
Een passkey is een cryptografische sleutel die kan worden gebruikt om in te loggen bij accounts zonder dat u een wachtwoord of een tweede vorm van authenticatie nodig hebt. Passkeys werken alleen op websites en applicaties die ze ondersteunen. Passkeys worden in de beveiligingsinstellingen van de account ingeschakeld, zodat de gebruiker ermee kan inloggen.
Passkeys bestaan uit een openbare sleutel en een privésleutel. Beide zijn nodig om in te loggen bij een account. De openbare sleutel wordt opgeslagen bij het bedrijf waarbij u het account hebt aangemaakt en de privésleutel wordt lokaal opgeslagen op uw apparaat. Samen verifiëren deze sleutels wie u bent. Wanneer u inlogt op een account waarop passkeys zijn ingeschakeld, activeert de accountserver een zogenaamde ‘uitdaging’ voor de authenticator. Dit kan op een telefoon, computer, tablet, browser of wachtwoordmanager zijn. De authenticator gebruikt vervolgens de opgeslagen privésleutel om de uitdaging op te lossen en stuurt een antwoord terug. Dit wordt ook wel het ‘ondertekenen’ van de gegevens genoemd. Hiermee wordt bevestigd dat u de eigenaar van de privésleutel bent en wordt uw identiteit geverifieerd, zodat u kunt inloggen op uw account zonder een wachtwoord in te voeren. De privésleutel wordt nooit onthuld tijdens het aanmeldproces.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee u wachtwoorden kunt genereren, beheren en veilig opslaan. Onlangs bieden bepaalde wachtwoordmanagers nu ook de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan, zodat gebruikers naadloos kunnen inloggen op hun accounts met zowel wachtwoorden als passkeys. Met goede wachtwoordmanagers kunt u niet alleen wachtwoorden en passkeys opslaan, maar ook bestanden, identiteitskaarten, afbeeldingen en meer.
Gebruikers die wachtwoorden op hun wachtwoordmanagers opslaan, hoeven geen meerdere wachtwoorden te onthouden. Het enige wachtwoord dat ze moeten onthouden is hun hoofdwachtwoord, hun sleutel om hun veilige digitale kluis te openen.
Zo beheren wachtwoordmanagers passkeys
Met een wachtwoordmanager kunt u uw passkeys beheren door ze op te slaan in een versleutelde digitale kluis. U moet eerst weten hoe passkeys werken om volledig te begrijpen hoe wachtwoordmanagers u helpen bij het beheer ervan.
Wanneer een passkey wordt gegenereerd op een website of applicatie, bestaat de passkey uit een openbare sleutel en een privésleutel. De openbare sleutel wordt opgeslagen bij het bedrijf, terwijl de privésleutel lokaal wordt opgeslagen op het apparaat waarop uw passkey is aangemaakt. Dit betekent dat u bij traditionele methoden alleen vanaf het apparaat waarop u de passkey hebt aangemaakt bij uw account kunt inloggen. Dan is een wachtwoordmanager handig.
Wanneer u een wachtwoordmanager gebruikt om een passkey aan te maken, dan verwerkt de wachtwoordmanager dit verzoek, zodat de passkey kan worden opgeslagen in uw kluis. Zodra een passkey is opgeslagen in uw wachtwoordkluis, kunt u deze openen en gebruiken in meerdere browsers en besturingssystemen. U kunt dan dus met uw passkey vanaf meerdere apparaten inloggen bij uw account. Een extra voordeel van het gebruik van een wachtwoordmanager voor het opslaan van uw wachtwoorden is dat u ze ook kunt delen met andere gebruikers, net als elk ander record in uw kluis.
Kan ik passkeys beheren in een in-browser wachtwoordmanager?
Technisch gezien kunt u wachtwoorden beheren in een in-browser wachtwoordmanager, maar deze in-browser wachtwoordmanagers zijn niet alleen onveilig, maar beperken u ook tot één inloglocatie. Als u bijvoorbeeld Chrome als browser gebruikt, maar een andere browser zoals Safari moet gebruiken om in te loggen bij een account, lukt dit niet, omdat de vereiste passkey is opgeslagen in een andere browser.
U ondervindt hetzelfde probleem als u uw wachtwoorden opslaat in iCloud Keychain. Als u wilt inloggen bij een account waarvoor een passkey is ingeschakeld, maar die is opgeslagen in het ecosysteem van Apple, kunt u niet inloggen bij accounts waarvoor een passkey is ingeschakeld als het apparaat geen deel uitmaakt van dat ecosysteem, zoals een Windows-computer.
U kunt het beste uw passkeys opslaan in een speciale wachtwoordmanager die passkeys ondersteunt, zoals Keeper Password Manager. Zolang u de browserextensie voor de wachtwoordmanager hebt geïnstalleerd, hebt u overal toegang tot uw passkeys, ongeacht het apparaat of de browser die u gebruikt.
Gebruik Keeper om uw passkeys te beheren
Wachtwoorden zullen niet snel verdwijnen. Als u nu of binnenkort van plan bent om passkeys te gebruiken, is daarom een wachtwoordmanager zoals Keeper Security essentieel om zowel uw wachtwoorden als passkeys te beheren, met de mogelijkheid om overal en op elk apparaat in te loggen.
Start vandaag nog met het naadloos beheren van uw passkeys met Keeper en ontdek zelf hoe eenvoudig en veilig u kunt inloggen bij uw accounts.