Over het algemeen is het veilig om een artikel op eBay te kopen. Het is echter belangrijk om beveiligingsmaatregelen te nemen, omdat mensen vaak op het
Ja, uw wifiprovider (ook wel internet service provider (ISP) genoemd) kan zien wat u zoekt en welke sites u bezoekt, zelfs als u in de incognitomodus bent. De eigenaar van de router kan ook in de routerlogboeken zien wat u zoekt. De incognitomodus voorkomt alleen dat uw sitebezoeken in uw browsergeschiedenis worden opgeslagen.
Lees verder voor meer informatie over hoe de incognitomodus werkt en wie uw zoekgeschiedenis kan zien.
Wat is de incognitomodus en hoe werkt die?
De incognitomodus is een browserfunctie van Google Chrome waarmee u de browser kunt gebruiken zonder een browsergeschiedenis aan te maken, zonder internetzoekopdrachten vast te leggen en zonder cookies te verzamelen. Andere browsers hebben vergelijkbare functies: zowel Firefox als Safari noemen het ‘private browsing’. Ze werken allemaal eigenlijk op dezelfde manier.
In de incognitomodus of bij ‘private browsing’ worden uw sitebezoeken niet aan de browsergeschiedenis toegevoegd en worden de cookies aan het einde van uw sessie gewist. Ook wordt u uitgelogd op alle accounts waarop u zich tijdens uw sessie hebt ingelogd.
Oorspronkelijk was dit een manier om uw webverkeer te verbergen, om te winkelen zonder dat uw familieleden dat konden ontdekken of om te voorkomen dat internettrackers u zouden volgen.
Het is eenvoudig om aan te nemen dat aangezien de incognitomodus tracking voorkomt en de browsergeschiedenis ongemoeid laat, dat deze modus ook andere bescherming biedt. De bescherming die wordt geboden is echter beperkt en het is niet veilig om de incognitomodus te gebruiken zonder de best practices op het gebied van cybersecurity toe te passen.
Voordelen van de incognitomodus
Ondanks de beperkingen is de incognitomodus nog steeds handig voor diverse activiteiten. Aangezien trackers worden geblokkeerd, kunt u voorkomen dat u gerichte advertenties ontvangt over onderwerpen waarnaar u hebt gezocht. Het voorkomt ook dat sommige mensen uw zoekgeschiedenis zien.
Wie kan mijn zoekgeschiedenis zien?
Als u de incognitomodus gebruikt, kunnen mensen die uw apparaat lenen en geen toegang hebben tot uw routerlogboeken, uw browsergeschiedenis niet zien. Routerlogboeken zijn records op uw router die uw webactiviteiten weergeven. Hoewel de incognitomodus voorkomt dat de browser uw activiteiten vastlegt, beschikt de router wel over dit record. Iedereen die toegang heeft tot deze routerlogboeken, kan uw zoekgeschiedenis zien.
Uw internet service provider (ISP)
Uw internetprovider heeft toegang tot al uw routerlogboeken. ISP’s proberen gegevens vertrouwelijk te houden, maar soms moeten ze gegevens overhandigen als de overheid of de politie hierom vraagt binnen het kader van een onderzoek.
De eigenaar van de router of het netwerk
De eigenaar van de router heeft toegang tot de routerlogboeken. Het is echter vrij onwaarschijnlijk dat uw gezin deze logboeken op uw wifinetwerk thuis zal doornemen. Dit betekent dat alles wat u in de incognitomodus hebt geshopt, waarschijnlijk geheim blijft, hoewel het technisch gezien mogelijk is dat uw gezinsleden aan de hand van deze logboeken te weten kunnen komen wat u hebt gekocht.
Organisaties die netwerken en uw apparaten bezitten, zoals uw werk of school, hebben waarschijnlijk andere tools geïnstalleerd om uw browsergeschiedenis te volgen, zelfs in de incognitomodus.
Als u in de incognitomodus op een websiteaccount inlogt, heeft die website toegang tot enkele gegevens over uw activiteiten terwijl u bent ingelogd. Als u bijvoorbeeld in de incognitomodus inlogt op Facebook, kan Facebook nog steeds gegevens verzamelen over uw activiteiten op hun platform. Als u op uw Google-account inlogt terwijl u Google-zoekopdrachten uitvoert, zal Google die zoekopdracht aan uw account koppelen, ongeacht of u de incognitomodus gebruikt of niet.
Cybercriminelen
Cybercriminelen kunnen uw zoekgeschiedenis zien, zelfs als u de incognitomodus hebt gebruikt, door uw webactiviteiten te onderscheppen. Ze kunnen cyberaanvallen uitvoeren, zoals man-in-the-middle-aanvallen om uw dataverkeer te onderscheppen.
Zo beschermt u uw zoekgeschiedenis
Hoewel de incognitomodus uw zoekgeschiedenis niet beschermt, zijn er een aantal manieren waarop u uw browsergegevens privé kunt houden. Hier zijn er een paar.
1. Bescherm uw zoekgeschiedenis met een wachtwoord
In sommige browsers, zoals Chrome, kunt u uw zoekgeschiedenis met een wachtwoord beschermen. Dit beschermt het apparaat tegen elke dreigingsactor die toegang verkrijgt tot uw apparaat. We raden u aan om een wachtwoord te gebruiken dat minstens 16 tekens lang is en cijfers, letters en speciale tekens bevat.
U kunt een wachtwoordmanager gebruiken om sterke wachtwoorden aan te maken. Met een wachtwoordmanager kunt u voor elk account heel snel unieke wachtwoorden aanmaken die moeilijk te raden zijn. De wachtwoorden worden ook in een veilige kluis opgeslagen, zodat u ze niet hoeft te onthouden.
2. Gebruik een Virtual Private Network (VPN)
Een VPN versleutelt uw browsergegevens. Encryptie vervormt de gegevens, zodat niemand zonder de coderingssleutel (alleen u dus) de gegevens kan lezen. Als uw browsergegevens via een VPN worden geleid voordat u uw internetprovider gebruikt, kan uw internetprovider uw browsergegevens niet zien, inclusief uw zoekgeschiedenis.
3. Log niet in op accounts in de incognitomodus
U kunt uw browsergegevens voor derden zoals Google verbergen als u niet op uw accounts bent ingelogd terwijl u de incognito-modus gebruikt. Het wordt dan moeilijker voor Google om uw zoekopdrachten aan uw profiel te koppelen. Als u ook een VPN gebruikt, is uw zoekgeschiedenis extra veilig.
4. Zoek met op privacy gerichte zoekmachines
Op privacy gerichte zoekmachines zoals DuckDuckGo houden uw zoekgeschiedenis niet bij, wat bij Google wel het geval is. Mogelijk kunnen ze uw zoekgegevens beter voor derden verbergen, maar uw internetprovider zal uw browsergegevens nog steeds registreren, tenzij u ook een VPN gebruikt.
5. Surf op internet met een op privacy gerichte browser
Op privacy gerichte webbrowsers verzamelen minder gegevens dan een browser zoals Chrome. Met Firefox kunt u bijvoorbeeld de opslag van de eerdere zoekgeschiedenis uitschakelen.
Waarom moet ik mijn zoekgeschiedenis beschermen?
We zoeken op internet antwoorden op onze meest persoonlijke vragen. De meesten van ons hebben het gevoel dat we niets te verbergen hebben, maar browsergegevens, inclusief de zoekgeschiedenis, kunnen verrassend veel over onszelf onthullen. Zoekopdrachten naar medische aandoeningen of artsen kunnen bijvoorbeeld informatie over uw medische geschiedenis verstrekken, die als persoonlijk identificeerbare informatie (PII) wordt beschouwd.
De zoekgeschiedenis kan in een rechtszaak worden gedagvaard en worden gebruikt als bewijs van uw daden en karakter. Cybercriminelen die toegang hebben tot deze geschiedenis kunnen uw zoekgeschiedenis tegen u gebruiken. Als ze bijvoorbeeld kunnen zien welke bank u gebruikt, worden uw bankrekeningen een gemakkelijker doelwit.
Houd uw online leven privé
De bescherming van uw zoekgeschiedenis is een belangrijk onderdeel van het veilig houden van uw online gegevens. Zorg ervoor dat niemand uw persoonlijke gegevens en intieme vragen kent door de best practices op het gebied van cybersecurity te volgen.