Veel organisaties moeten nog investeren in een PAM-oplossing, omdat ze duur en complex kunnen zijn. Hoewel dit geldt voor sommige verouderde PAM-oplossingen, houden deze organisaties geen
Geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM) voor cybersecurity is de manier waarop organisaties de toegang tot zeer gevoelige accounts, systemen en gegevens beheren en beveiligen. Zonder PAM lopen organisaties een groter risico op cyberaanvallen met alle gevolgen van dien voor hun privileged accounts.
Lees verder voor meer informatie over PAM en de cruciale rol die PAM voor cybersecurity speelt.
Wat is geprivilegieerd toegangsbeheer?
Geprivilegieerd toegangsbeheer voor cybersecurity vereenvoudigt de manier waarop organisaties de toegang tot zeer gevoelige systemen en gegevens beheren en beveiligen. Dit omvat onder meer toegang tot salaris- en IT-beheersystemen.
Binnen elke organisatie zijn er gebruikers die geprivilegieerde toegang nodig hebben, waaronder HR-professionals, financiële medewerkers, accountbeheerders, het executieve managementteam en beveiligingspersoneel. Naarmate organisaties groeien, wordt het moeilijker om deze geprivilegieerde gebruikers te beheren. Daarom zoeken veel organisaties naar PAM-oplossingen.
Het belang van PAM voor cybersecurity
Hier zijn enkele redenen waarom PAM belangrijk is voor organisaties.
Het biedt inzicht in netwerken, applicaties, servers en apparaten
Zonder een PAM-oplossing is het voor beheerders bijna onmogelijk om volledig inzicht te krijgen in hun dataomgevingen, die zowel cloud- als lokale systemen en infrastructuur kunnen omvatten. Met een uitgebreide PAM-oplossing kunnen beheerders alle systemen, applicaties en apparaten waarvoor geprivilegieerde toegang nodig is, volgen en controleren.
Het reduceert de cyberrisico’s
Aangezien PAM-oplossingen de beheerders helpen bij het beveiligen en beheren van privileged accounts, wordt het voor criminelen moeilijker om ze te hacken. PAM-oplossingen beperken het risico dat interne dreigingsactoren privileged accounts misbruiken, omdat alleen geprivilegieerde gebruikers toegang verkrijgen.
Het verbetert de productiviteit van werknemers
Met een uitgebreide PAM-oplossing kunnen beheerders de toegang vanaf een centraal dashboard verlenen, zodat ze de toegang tot systemen en accounts niet langer handmatig hoeven te configureren. Dit bespaart beheerders en eindgebruikers tijd, waardoor de algehele productiviteit wordt verhoogd.
Aangezien wachtwoordbeheer deel uitmaakt van PAM, hoeven werknemers en IT-beheerders zich geen zorgen te maken over wachtwoorden of hoe die worden gedeeld. IT weet precies welke gebruikers toegang hebben tot welke accounts en wanneer die wachtwoorden moeten worden gereset. Een extra voordeel van wachtwoordbeheer is dat werknemers niet handmatig wachtwoorden hoeven in te typen, omdat ze automatisch worden ingevuld wanneer ze op een van hun accounts inloggen, waardoor ze op de lange termijn tijd besparen.
Als uw PAM-systeem verbindingsbeheer op afstand omvat, kunnen werknemers op afstand taken uitvoeren waarvoor ze anders op kantoor zouden moeten zijn. De mogelijkheid om op afstand toegang te verkrijgen tot systemen verhoogt de productiviteit van werknemers wanneer ze thuis werken.
Het vereenvoudigt de naleving
Regelgeving en naleving vereisen dat organisaties beheer- en auditmogelijkheden implementeren voor bevoorrechte gebruikersaccounts. Een PAM-oplossing ondersteunt de naleving van veel van deze kaders, waaronder HIPAA, PCI DSS, FDDC, FISMA en SOX.
Deze kaders vereisen dat organisaties het principe van minimale privileges (Principle of Least Privilege of PoLP) toepassen wanneer ze gebruikersmachtigingen toekennen. PoLP is een cybersecurity-concept waarbij gebruikers alleen toegang verkrijgen tot de gegevens en systemen die ze nodig hebben om hun werk te doen.
Zo beschermt PAM organisaties tegen cyberbedreigingen
Elke organisatie kan het doelwit worden van cybercriminelen die toegang willen verkrijgen tot gevoelige gegevens. Naar schatting zullen de kosten van cybercriminaliteit in 2023 USD 8 biljoen bedragen en zal dit bedrag in 2025 stijgen tot USD 10,5 biljoen. De nasleep van een cyberaanval kan voor organisaties verwoestend zijn en leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en reputatieschade. Daarom is het van vitaal belang om cybersecurity-oplossingen te implementeren die de impact van cyberaanvallen verminderen of helemaal voorkomen. Een PAM-oplossing moet een hoge prioriteit hebben voor organisaties die hun meest kritieke activa willen beschermen.
Welke soort cyberbedreigingen kan PAM helpen voorkomen?
Geen enkele cybersecurity-oplossing kan cyberbedreigingen volledig voorkomen, maar een PAM-oplossing kan organisaties helpen om wachtwoordgerelateerde cyberaanvallen te beperken, waaronder:
Aanvallen op de toeleveringsketen
Bij aanvallen op de toeleveringsketen, ook bekend als aanvallen door derden, kraken cybercriminelen het netwerk van een organisatie via een externe leverancier. Dit soort aanval kan vele vormen aannemen, maar vaak worden de inloggegevens van een leverancier gehackt.
Een PAM-oplossing kan helpen om dit soort cyberdreiging zoveel mogelijk te beperken, aangezien beheerders een overzicht krijgen van de privileged accounts en wie er toegang toe heeft, inclusief externe leveranciers.
Insider-aanvallen
Insider-aanvallen vinden plaats binnen een organisatie. Insider-aanvallen kunnen opzettelijk of onopzettelijk zijn en worden uitgevoerd door werknemers, voormalige werknemers, leveranciers of contractanten. Volgens Techjury is het aantal insider-bedreigingen van 2021 tot 2022 met 44% toegenomen.
Privileged accounts zijn hoogwaardige doelwitten voor cybercriminelen. Daarom is het voor organisaties van cruciaal belang om een PAM-oplossing te hebben die beheert wie toegang heeft tot privileged accounts en systemen. Als werknemers toegang hebben tot geprivilegieerde systemen die ze niet nodig hebben om hun werk te doen, kan één fout een organisatie aanzienlijke schade toebrengen.
PAM moet deel uitmaken van de cybersecurity-strategie van organisaties
Een effectieve cybersecurity-strategie moet alle beveiligingsaspecten omvatten, inclusief toegang tot geprivilegieerde systemen en accounts. Als onbeveiligde, geprivilegieerde systemen deel uitmaken van een cyberaanval, zijn de gevolgen en financiële schade voor een organisatie vaak ernstig. Er gaat meestal een lange tijd overheen voordat een organisatie volledig van een dergelijke aanval is hersteld.
Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle PAM-oplossingen gelijk zijn. Verouderde PAM-oplossingen zijn zeer complex en duur om te implementeren. Volgens ons onderzoek van geprivilegieerd toegangsbeheer gaf 84% van de IT-managers aan een vereenvoudigde PAM-oplossing te verwelkomen en gaf 87% de voorkeur aan een PAM-oplossing die eenvoudiger te implementeren en te gebruiken is. Gelukkig heeft Keeper Security een uitgebreide PAM-oplossing ontwikkeld die zowel kosteneffectief als eenvoudig te implementeren is.
KeeperPAM is een PAM-oplossing van de volgende generatie die alle belangrijke elementen van een alomvattend geprivilegieerd toegangsbeheer samenbrengt in één uniform platform. KeeperPAM combineert Keeper Enterprise Password Manager (EPM), Keeper Secrets Manager (KSM) en Keeper Connection Manager (KCM), zodat organisaties de wachtwoorden, geheimen en toegang van werknemers op afstand eenvoudig en effectief kunnen beheren.
Voor meer informatie over KeeperPAM en hoe deze tool de cybersecurity van uw organisatie kan versterken, kunt u een demo aanvragen.