U kunt uw wifi-wachtwoord veilig delen door een sterk wachtwoord te gebruiken, een gastnetwerk aan te maken, de encryptie van uw router in te schakelen en
De beste manier om senioren te helpen bij het onthouden van wachtwoorden is door ze een gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager te geven. Met wachtwoordmanagers hoeven ze geen meerdere wachtwoorden te onthouden, zolang ze hun hoofdwachtwoord maar kennen.
Lees verder om te leren waarom een wachtwoordmanager de juiste optie is om de senioren in uw leven te helpen bij het onthouden van hun wachtwoorden.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee u uw oudere familieleden kunt helpen om hun wachtwoorden te onthouden. Het slaat al hun logins veilig op in een cloudgebaseerde kluis en genereert nieuwe, sterke wachtwoorden waar en wanneer dat nodig is. Wanneer een nieuwe account moet inloggen, maakt de wachtwoordmanager het wachtwoord voor hen aan en slaat die in hun kluis op. Wanneer uw oudere familieleden dus naar die account gaan om in te loggen, doet de wachtwoordmanager dit automatisch voor ze zonder dat ze ook maar één teken hoeven te typen.
Het mooie aan cloudgebaseerde wachtwoordmanagers zoals Keeper is dat uw oudere familieden overal en vanaf elk apparaat toegang hebben tot hun kluis. Ze hoeven zich nooit meer zorgen te maken over hoe ze moeten inloggen bij hun accounts, omdat ze altijd toegang hebben tot hun wachtwoordkluis wanneer nodig.
U werd vast al eens gevraagd om wachtwoorden van uw oudere familieleden te onthouden, omdat ze er zelf moeite mee hebben, of om ze op papier op te schrijven, wat riskant kan zijn. Een wachtwoordmanager onthoudt alle wachtwoorden voor uw oudere familieleden, zodat ze het zelf niet hoeven te doen. Een geweldige manier om te kijken of dit een geschikte optie is voor uw dierbaren is door ze een gratis proefversie te laten starten. Als u al hebt besloten dat dit de juiste optie is voor uw oudere familieleden, omdat u Keeper Wachtwoordmanager al gebruikt, is upgraden naar een gezinsabonnement misschien nog beter. Met een gezinsabonnement kunnen u en uw familieleden vijf privékluizen gebruiken.
Een eenvoudig te onthouden hoofdwachtwoord maken
Nadat u de beslissing hebt genomen om een wachtwoordmanager te kopen, moet u de tijd neemt om een hoofdwachtwoord te maken dat zowel sterk als eenvoudig te onthouden is voor uw ouder familielid. Dit is vooral belangrijk, omdat het de sleutel is om hun kluis te openen.
Hier zijn enkele tips om een sterk hoofdwachtwoord te maken dat een ouder familielid kan onthouden.
Gebruik een wachtwoordzin
Een wachtwoordzin is een zin die u gebruikt in uw wachtwoord. Hiermee maakt u een hoofdwachtwoord dat u niet vergeet. Laat uw oudere familielid een zin bedenken die hij of zij kan onthouden. Een voorbeeld uit het Engels is bijvoorbeeld ‘I enjoy the snow’ en maak met deze zin hun hoofdwachtwoord.
U maakt een goed sterk hoofdwachtwoord door ervoor te zorgen dat het wachtwoord een combinatie van letters, cijfers en symbolen bevat. Als we bijvoorbeeld de zin uit bovenstaand voorbeeld gebruiken, kunnen we de letters verwisselen met cijfers om iets vagers te maken zoals ’13nJ0ytH3$Now&’. Zo wordt het voor een cybercrimineel veel moeilijker om de wachtwoordzin te raden.
Gebruik een acroniem
Acroniemen zijn een andere geweldige manier om een hoofdwachtwoord te maken dat uw oudere familielid kan onthouden. Hiervoor moet de zin die ze gebruiken iets langer zijn, omdat we alleen de eerste letter van elk woord nemen bij het maken van het hoofdwachtwoord. De voorbeeldzin die we gebruiken is ‘I enjoy the snow because I love to sled’. Om het hoofdwachtwoord te maken, nemen we de eerste letter van elk woord dat in de zin wordt gebruikt en voegen we waar mogelijk cijfers en symbolen toe. In dit voorbeeld kan het hoofdwachtwoord eruitzien als ’13+$BiLts!’.
Dit zijn slechts twee tips die uw oudere familieleden kunnen helpen om een sterk hoofdwachtwoord te maken.
Daarom koopt u beter geen wachtwoordboek voor senioren
Veel senioren gebruiken een wachtwoordboek om hun wachtwoorden te onthouden, maar dit kan meer kwaad dan goed doen. Simpel gezegd is een wachtwoordboek een fysiek dagboek met alfabetische pagina’s waarin mensen gebruikersnamen, wachtwoorden en websiteadressen kunnen opschrijven. Wat veel mensen niet beseffen, zijn de gevaren die het gebruik van een wachtwoordboek met zich meebrengt. Hier zijn enkele gevaren van het gebruik van een wachtwoordboek om wachtwoorden op te slaan.
Anderen kunnen er eenvoudig bij
Het gebruik van een wachtwoordboek is riskant, omdat het verloren of gestolen kan raken aangezien u het overal mee naartoe moet nemen. Behalve dat oudere familieleden het kunnen verliezen en daarom nieuwe wachtwoorden moeten maken voor alle accounts, kan het ook in verkeerde handen vallen, waardoor al hun gevoelige gegevens het risico lopen om gestolen te worden. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als er logins voor bankrekeningen in het wachtwoordboek staan. Dan komen niet alleen hun gevoelige gegevens in gevaar zijn, maar ook hun geld.
U moet nog steeds uw eigen wachtwoorden maken en die zijn meestal eenvoudig te raden
Het maken van nieuwe wachtwoorden die zowel sterk als uniek zijn voor verschillende accounts is niet eenvoudig, vooral zonder de hulp van een wachtwoordmanager. Als mensen hun eigen wachtwoorden maken, is de kans groot dat ze wachtwoorden hergebruiken of variaties van dezelfde wachtwoorden gebruiken, waardoor hun wachtwoorden eenvoudig te raden zijn. Uit Keepers rapport voor wachtwoordpraktijken in de VS (US Password Practices Report) van 2022 bleek dat 56% van de respondenten hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Dit komt omdat veel mensen volledig zelf hun eigen wachtwoorden maken en onthouden, waardoor ze vatbaarder zijn voor wachtwoordaanvallen.
Wanneer wachtwoorden gecompromitteerd zijn, lopen alle persoonlijk identificeerbare informatie (PII) en gegevens gevaar. Ouderen moeten vooral extra voorzorgsmaatregelen nemen op het gebied van cybersecurity, omdat zij een groter doelwit vormen voor cybercriminelen. Uit het Internet Crime Report uit 2021 van de FBI blijkt dat senioren de leeftijdsgroep zijn die het vaakst worden getroffen. In totaal waren er in 2021 92.371 slachtoffers van 60 jaar en ouder, wat neerkomt op 1,68 miljard dollar aan verliezen.
Help de ouderen in uw leven bij het onthouden van en geef ze Keeper Wachtwoordmanager of upgrade naar het gezinsabonnement van Keeper als u al klant bent, zodat je hele gezin is beschermd. Laat oudere mensen in uw leven niet het volgende slachtoffer worden van een cyberaanval – bescherm ze vandaag nog en zorg er tegelijk voor dat ze nooit meer hun wachtwoorden vergeten.