Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Een firewall is een soort netwerkbeveiligingssysteem dat inkomend en uitgaand netwerkverkeer controleert om zo uw netwerk te beschermen tegen externe bedreigingen. Een firewall kan softwaregebaseerd of hardwaregebaseerd zijn. Een router is bijvoorbeeld een hardware-firewall in de vorm van een fysiek apparaat dat toegang blokkeert van verkeer tot het interne netwerk. Een softwarefirewall werkt op dezelfde manier, maar wordt op uw apparaat geïnstalleerd. De Windows Firewall wordt bijvoorbeeld geleverd met besturingssystemen Windows XP SP2 en hoger. Of de firewall nu gebaseerd is op software of hardware, een firewall is handig om de netwerkbeveiliging te verbeteren en het risico op externe bedreigingen te beperken.
Wilt u meer weten over firewalls en waarom ze belangrijk zijn voor het beperken van externe cyberbedreigingen? Lees dan verder.
Hoe firewalls werken en waarom ze belangrijk zijn
Een firewall heeft een reeks vooraf gedefinieerde regels die datapakketten filteren op basis van IP-adressen, protocollen, bronnen en poorten van gebruikers. De firewall gebruikt de vooraf gedefinieerde regels en vergelijkt ze met de pakketgegevens, waarbij wordt besloten of ze in het netwerk worden toegestaan of geweigerd. Zie het als een beveiliger die in- en uitgangen bewaakt. Een beveiligingsmedewerker neemt de beslissing om een persoon toe te laten of naar huis te sturen op basis van de regels van de faciliteit. Bovendien leggen firewalls doorgaans de netwerkverkeersinformatie vast, zodat beheerders eventuele risico’s of bedreigingen kunnen identificeren en de netwerkactiviteit kunnen monitoren.
Een firewall is een fundamentele tool voor cybersecurity die het beleid voor toegangscontrole implementeert, voorkomt dat ongeoorloofde partijen toegang krijgen tot beschermde netwerken en het algehele risico op beveiligingsinbreuken verkleint. Door inkomende en uitgaande pakketten zorgvuldig te controleren, beschermt de firewall gevoelige gegevens en informatie tegen cyberaanvallen.
Soorten firewalls
Er zijn meerdere soorten firewalls die verschillende functionaliteiten bieden. Het kiezen van een optie die het beste aansluit bij uw behoeften, speelt een belangrijke rol voor u en uw organisatie. Dit zijn vier van de meest voorkomende soorten firewalls.
Packet filter firewall
Een packet filter firewall is de meest traditionele en basale soort firewall. Packet filter firewalls werken op de netwerklaag en hun taak is om individuele inkomende en uitgaande pakketten te filteren door zorgvuldig de IP-adressen, protocollen en poortnummers van de pakketten te onderzoeken. Op basis van de vooraf gedefinieerde regels en het filterproces staat de firewall de toegang van het pakket toe of wordt toegang geweigerd.
Proxy firewall
Een proxy firewall is een specifiek soort firewall die werkt op de applicatielaag in plaats van op de netwerklaag. De proxy firewall werkt als een tussenpersoon die applicatieprotocollen grondig inspecteert. Het moet een aparte verbinding tot stand brengen tussen de client en het internet en stuurt niet het verbindingsverzoek door, zoals een traditionele firewall doet.
Next generatie firewall
Een next generatie firewall is een geavanceerde firewall die naast de tranditionale firewall-functies sterkere mogelijkheden biedt om gevaarlijk verkeer te blokkeren. Ze gaan verder dan het inspecteren van de poorten of protocollen van het pakket en inspecteren dieper in de data van het pakket. Next generatie firewalls hebben ook een applicatie awareness functie, wat betekent dat ze het verkeer over specifieke applicaties kunnen filteren en controleren op basis van de inhoud van het gegevenspakket.
Stateful inspectie firewall
Een stateful inspectie firewall controleert naast het inkomende en uitgaande verkeer ook de actieve netwerkverbindingen. Het is gespecialiseerd in het vergelijken van de inkomende gegevenspakketten met eerdere gegevenspakketten die al via de firewall zijn ingevoerd. De toegevoegde functie van het bijhouden van actieve verbindingen zorgt voor een betere beveiliging en maakt nauwkeurigere filterbeslissingen mogelijk.
Kwetsbaarheden van de firewall waar u op moet letten
Net als elk ander beveiligingsapparaat hebben ook firewalls kwetsbaarheden. Het is belangrijk om op deze zwakke punten te letten en acties te ondernemen om cybersecurityrisico’s volledig te beperken.
Denial of Service-aanvallen
Firewalls kunnen behoorlijk kwetsbaar zijn voor Denial of Service (DoS)-aanvallen. Denial of Service is een cyberaanval met als doel een machine of netwerk uit te schakelen om de normale werking ervan te verstoren. Dit gebeurt wanneer een aanvaller de firewall overweldigt met een grote hoeveelheid verkeer, waardoor de firewall vertraagt of niet goed werkt.
Insider-aanvallen
Een insider-aanval (aanval van binnenuit) is een soort cyberaanval die afkomstig is van een gebruiker binnen de organisatie of een gebruiker die al toegang heeft tot de netwerken en systemen. Een insider threat kan een aanval van binnenuit lanceren door gegevens te stelen of accounts te compromitteren voor kwaadaardige doeleinden. Firewalls zijn alleen gericht op bescherming tegen externe bedreigingen die het netwerk binnenkomen. Daarom is een firewalloplossing niet voldoende om activiteiten te voorkomen of te detecteren van kwaadaardige insiders die al toegang hebben tot het netwerk.
Misconfiguraties
Misconfiguraties komen vaak voor bij firewalls, omdat ze het gevolg zijn van menselijke fouten. Wanneer u een onjuiste of slechte instelling van firewallregels heeft, kunnen aanvallers dit voordeel gebruiken om een netwerk binnen te gaan en aanvallen uit te voeren. Een ander veelvoorkomend probleem is het niet activeren van alle beperkingscontroles. Als niet alle controles worden geactiveerd, wordt de firewall niet volledig gebruikt, wat een risico kan vormen voor externe bedreigingen.
Beveilig uw netwerk met een firewall en geprivilegieerd toegangsbeheer
Nu cyberbedreigingen steeds vaker voorkomen, is investeren in een firewall een proactieve stap voor uw netwerkveiligheid. Het implementeren van een firewalloplossing geeft u gemoedsrust en een gevoel van veiligheid, waardoor u online kunt navigeren zonder zich voortdurend zorgen te maken over bedreigingen.
Maar firewalls alleen beperken niet alle soorten cyberbedreigingen en cyberaanvallen. Het blijft dus noodzakelijk om een meerlaags beveiligingssysteem te implementeren. Investeren in een oplossing zoals geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM) kan uw organisatie een extra beveiligingslaag bieden. KeeperPAM™ stelt organisaties in staat de risico’s van aanvallen van binnenuit te beperken door volledige zichtbaarheid, beveiliging, controle en rapportage aan te bieden voor elke gebruiker en elk apparaat.
Vraag een demo van KeeperPAM aan om uw netwerkbeveiliging te verbeteren.