U kunt uw digitale voetafdruk beschermen door alle accounts te verwijderen die u niet langer gebruikt, uw privacy-instellingen aan te passen, overmatig delen op sociale media
Het Internet of Things (IoT) verwijst naar het netwerk van fysieke objecten (‘dingen’) die verbinding maken met het internet, met andere IoT-apparaten en met de cloud. IoT-apparaten zijn vaak voorzien van sensoren, software en andere technologieën om gegevens met andere apparaten en systemen uit te wisselen als ze met het internet zijn verbonden. IoT-apparaten zijn slimme apparaten in en om het huis zoals deurbelcamera’s en lampen.
Wilt u meer weten wat het Internet of Things (IoT) is, hoe het werkt, wat het belang is van het IoT. Lees dan verder. We geven u voorbeelden, vertellen wat de beveiligingsrisico’s zijn en hoe u uw IoT-apparaten kunt beveiligen.
Hoe werkt IoT?
Hoewel verschillende IoT-apparaten hun eigen functionaliteit hebben, werken ze vaak op dezelfde manier. Zodra een IoT-apparaat in werking is gesteld en is verbonden met het internet, gebruikt het de sensoren om gegevens te verzamelen. Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld gegevens verzamelen over de geregistreerde temperatuur in een kamer. Wanneer gegevens zijn verzameld, worden ze via een IoT-toegangspoort verstuurd om te worden geanalyseerd. In het voorbeeld van de slimme thermostaat verwerkt het IoT-platform de gegevens om te controleren of de temperatuur binnen een acceptabel bereik ligt van wat de temperatuur zou moeten zijn. Zodra de gegevens zijn verwerkt, worden de gegevens in de cloud of op een server opgeslagen en vervolgens naar de gebruiker verzonden. De gebruiker kan de verwerkte gegevens bekijken via een applicatie die bij het IoT-apparaat hoort.
Naarmate het IoT-apparaat meer gegevens verzamelt en opslaat, kunnen deze data worden gebruikt om bruikbare inzichten te bieden en evenementen voor de toekomst te voorspellen, wat het leven van iemand gemakkelijker kan maken. Een thermostaat kan bijvoorbeeld zien wanneer de temperatuur in een kamer boven of onder het ingestelde bereik komt en actie ondernemen door de verwarming of koeling vroeg te starten, zodat de temperatuur op een acceptabel niveau blijft.

Het belang van IoT
IoT-apparaten zijn belangrijk voor organisaties en individuen omdat ze de productiviteit kunnen verbeteren en ons leven gemakkelijker kunnen maken. IoT-apparaten communiceren met elkaar en werken samen om gegevens te verzamelen die nuttig kunnen zijn voor evenementen in de toekomst.
IoT-apparaten worden in vele sectoren ingezet en geven bedrijven inzicht hoe ze efficiënter kunnen zijn, kosten kunnen besparen en inkomsten kunnen genereren. Boeren die IoT gebruiken, kunnen bijvoorbeeld inzicht krijgen in huidige of vroegere weerpatronen, waaronder vochtigheid, temperatuur en bodemgesteldheid om te weten welke landbouwtechnieken ze moeten gebruiken om hun oogst te optimaliseren.
Voorbeelden van Internet of Things
Dit zijn enkele voorbeelden van ‘dingen’ die onder het IoT vallen, gegroepeerd op gebruik.
Slimme huisbeveiliging
- Deurbelcamera’s
- Glasbreuk- en bewegingsdetectoren
- Deursloten met toetsenborden
- Biometrische deursloten
Dagelijks gebruik in huis
- Slimme thermostaten
- Smart-tv’s
- Slimme huishoudelijke apparaten
- Slimme koelkasten
- Slimme ovens
- Slimme koffiemachines
- Slimme wasmachine en -droger
- Slimme vaatwasser
- Slim toilet
- Slimme lampen
Draagbare electronica
- Smartwatches
- Gezondheidssmonitoren en -trackers
Slim rijden
- Slimme auto’s
- Navigatie apps (Google Maps, Waze en Apple Maps)
Industrieel
- RFID-labels
- Barcodescanners
- Slimme landbouw
- Magazijnautomatisering
Wat zijn de beveiligingsrisico’s van het IoT?
Hoewel IoT veel voordelen biedt, moeten de beveiligingsrisico’s van het IoT worden aangepakt, zoals zwakke authenticatie, het ontbreken van encryptie, verouderde software, zorgen over gegevensprivacy en een vergroot aanvalsoppervlak.
Zwakke authenticatie
Inloggegevens van een IoT-apparaat zijn de eerste verdedigingslinie tegen hackers. Als de wachtwoorden voor uw IoT-apparaten en verbonden accounts niet sterk zijn, betekent dit dat het risico op hacken en misbruik voor kwaadaardige doeleinden groter is. De meeste IoT-apparaten hebben standaardwachtwoorden, maar sommige IoT-apparaten hebben helemaal geen authenticatie nodig. Dit vormt een groot beveiligingsrisico voor de gegevens die worden verwerkt en voor het netwerk waarmee ze zijn verbonden.
Ontbreken van versleuteling
Bij versleuteling worden gegevens van een leesbaar formaat omgezet naar een onleesbaar formaat, bekend als cijfertekst. Cijfertekst voorkomt dat alleen geautoriseerde personen of systemen de versleutelde gegevens kunnen bekijken, lezen of wijzigen. Wanneer gegevens worden versleuteld, blijven ze versleuteld totdat een geautoriseerde persoon of het systeem de encryptiesleutel (meestal een wachtwoord) gebruikt om de gegevens te ontcijferen.
Encryptie houdt gevoelige gegevens veilig afgeschermd voor onbevoegde personen. Wanneer IoT-apparaten de gegevens die ze verwerken en opslaan niet versleutelen, lopen ze het risico dat ze in handen van cybercriminelen vallen.
Verouderde software
Software moet altijd worden bijgewerkt zodra er een nieuwe update beschikbaar is. Software-updates zijn belangrijk omdat ze beveiligingsfouten patchen en nieuwe beveiligingsfuncties toevoegen om uw apparaten tegen cybercriminelen te beschermen. Wanneer software-updates niet meteen worden gedownload, opent dit een backdoor waar cybercriminelen malware in uw apparaat kunnen injecteren. Als malware slechts één van uw apparaten infecteert, kan het ook andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten infecteren.
Zorgen over gegevensprivacy
IoT-apparaten hebben geleid tot discussies over privacy vanwege de hoeveelheid gegevens die door deze apparaten wordt verzameld en de mogelijkheid dat slechte actoren deze apparaten kunnen gebruiken om mensen in hun eigen huis te bespioneren. Babycams zijn bijvoorbeeld vaak door slechte actoren gebruikt om het huis van een slachtoffer te bespioneren. Dit is een grote schending van de privacy. In mei 2023 moest Amazon 5,8 miljoen dollar betalen omdat een werknemer van Amazon Ring duizenden video’s van minstens 81 verschillende vrouwelijke gebruikers kon bekijken. Dit was slechts een van de vele Amazon Ring-werknemers die volgens de FTC uitgebreid klantbeelden bekeek zonder toestemming.
Vergroot aanvalsoppervlak
Aanvalsoppervlak verwijst naar alle mogelijke toegangspunten waar cybercriminelen toegang hebben tot een systeem en deze kunnen hacken om gegevens te stelen. Wanneer een aanvalsoppervlak klein is, is het gemakkelijker te beheren en te beschermen. Hoe meer IoT-apparaten iemand heeft, hoe groter het aanvalsoppervlak is, vanwege het hogere aantal toegangspunten en de grotere hoeveelheid gegevens die tussen die apparaten worden gedeeld. Wanneer een aanvalsoppervlak groot wordt, neemt de kans toe dat een cybercrimineel gevoelige gegevens kan stelen.
Zo kunt u uw IoT-apparaten tegen cyberbedreigingen beveiligen
Dit zijn enkele tips die u helpen om uw IoT-apparaten tegen cyberbedreigingen te beveiligen.
Gebruik sterke inloggegevens
De meeste IoT-apparaten hebben standaardwachtwoorden of u moet een account aanmaken om ze te gebruiken. Verander standaardwachtwoorden altijd in sterke en unieke wachtwoorden om te voorkomen dat uw apparaat wordt gehackt. We raden u aan om een wachtwoordgenerator te gebruiken bij het aanmaken van uw wachtwoorden, zodat ze altijd de best practices voor wachtwoorden volgen. Hetzelfde geldt voor het aanmaken van wachtwoorden voor nieuwe accounts.
Als u zich zorgen maakt of u de wachtwoorden voor al uw IoT-apparaataccounts wel kunt onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager om ze veilig op te slaan.
Schakel MFA in
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel die u voor de meeste accounts en applicaties kunt inschakelen. Wanneer MFA is geactiveerd, moet u niet enkel een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, maar ook nog een aanvullende vorm van authenticatie uitvoeren. Dit voorkomt dat onbevoegde personen toegang tot uw account krijgen omdat zij niet in staat zijn om uw identiteit te verifiëren.
Schakel functies uit die u niet gebruikt
Vaak hebben IoT-apparaten extra functies en services die u mogelijk niet wilt gebruiken. Als dit het geval is, kunt u deze functies beter uitschakelen om het aanvalsoppervlak van uw apparaat te verkleinen.
Houd de software van uw apparaat geactualiseerd
De software en firmware van uw IoT-apparaat moeten altijd up-to-date worden gehouden om te voorkomen dat cybercriminelen misbruik kunnen maken van bekende kwetsbaarheden. Bij de meeste apparaten en applicaties kunt u automatische updates inschakelen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig bijwerken van de software van uw apparaat. Om automatische updates in te schakelen, gaat u in de betreffende app naar de instellingen van uw apparaat.
Bescherm uw IoT-apparaten tegen mogelijke cyberbedreigingen
IoT-apparaten kunnen erg nuttig zijn en maken het leven van iedereen een stuk eenvoudiger. Maar omdat ze het leven gemakkelijk maken, betekent dit niet dat er geen beveiligingsrisico’s zijn. Om uzelf en uw apparaten tegen mogelijke cyberbedreigingen te beschermen, moet u op het gebied van cybersecurity voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat deze apparaten worden gehackt.
Lees meer hoe u uw IoT-apparaten tegen Internet of Things-aanvallen kunt beschermen.