Veel organisaties moeten nog investeren in een PAM-oplossing, omdat ze duur en complex kunnen zijn. Hoewel dit geldt voor sommige verouderde PAM-oplossingen, houden deze organisaties geen
Oplossingen voor geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM / Privileged Access Management) zijn ontworpen om organisaties te beschermen tegen verschillende bedreigingen die zich richten op privileged accounts, inloggegevens en toegang. Deze oplossingen beveiligen, beheren en bewaken de toegang tot kritieke systemen en gevoelige gegevens. Voor veel organisaties is het implementeren van een PAM-oplossing de beste manier om zich te beschermen tegen veelvoorkomende cyberbedreigingen en beveiligingsproblemen. Het gaat dan om bijvoorbeeld bedreigingen van binnenuit, diefstal van inloggegevens, social engineering-aanvallen, geheimenverspreiding en nalevings- of auditfouten.
Veel leidinggevenden en belanghebbenden uit het bedrijfsleven begrijpen het belang van cybersecurity, maar begrijpen mogelijk niet alle nuances en voordelen van PAM. Daarom is het voor IT-teams vaak moeilijk om de benodigde investeringen te krijgen voor de implementatie van een PAM-oplossing.
Veel niet-technische leiders hebben gewoon hulp nodig om de basisprincipes van PAM te begrijpen en waarom hun organisatie baat heeft bij een dergelijke oplossing. De basisconcepten moeten goed worden uitgelegd, zoals:
- Wat zijn privileged accounts?
- Wat zijn de bedreigingen voor privileged accounts?
- Hoe kunnen privileged accounts versterkt en beschermd worden?
- Waarom is een next-generation PAM-oplossing de beste manier om ze te beveiligen?
In deze blog staan suggesties voor het samenstellen van een business case voor PAM voor een niet-technisch publiek, zoals senior executives of andere stakeholders buiten de IT-afdeling.
Wat zijn privileged accounts en waarom zijn ze belangrijk?
Een privileged account is een gebruikersaccount met verhoogde toegangsrechten binnen de systemen, applicaties of netwerkinfrastructuur van een organisatie. Deze accounts worden gebruikt voor het uitvoeren van administratieve of gevoelige taken met potentiële impact op de beveiliging, integriteit of beschikbaarheid van kritieke systemen en gegevens.
Privileged accounts vormen aanzienlijke beveiligingsrisico’s vanwege hun verhoogde toegangsrechten. Wanneer deze toegangsrechten worden misbruikt, per ongeluk of op kwaadwillige wijze, dan heeft dit vaak ernstige gevolgen, zoals gegevenslekken, downtime of non-compliance met de wet- en regelgeving.
Gebruik realistische scenario’s om een business case voor een PAM-implementatie samen te stellen. Beschrijf het risico van een gecompromitteerd privileged account. Presenteer bijvoorbeeld een scenario waarin een cybercrimineel, een externe hacker of een ontevreden insider, toegang verkrijgt tot een domeinbeheerderaccount.
- De aanvaller kan toegang verkrijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens, zoals financiële gegevens, klantgegevens, intellectuele eigendommen en bedrijfsgeheimen. Ze kunnen deze gegevens op het dark web verkopen, voor bedrijfsspionage gebruiken, of manipuleren om verstoringen of financieel verlies te veroorzaken.
- Ze kunnen de toegang tot de domeinbeheerderaccount gebruiken om malware of ransomware op de systemen van de organisatie te verspreiden.
- Slimme aanvallers kunnen verborgen achterdeurtjes in het netwerk aanmaken, waardoor ze voortdurend toegang hebben en detectie kunnen voorkomen. Deze achterdeurtjes kunnen worden gebruikt voor voortdurende gegevensverzameling, systeemmonitoring of toekomstige aanvallen.
- De cybercrimineel kan deze geprivilegieerde toegang gebruiken om de infrastructuur van het bedrijf opzettelijk te saboteren, bijvoorbeeld door kritieke gegevens te verwijderen, essentiële services uit te schakelen of systeemconfiguraties te verstoren.
- De aanvallers kunnen hun toegangsrechten verder verhogen of extra privileged accounts aanmaken, waardoor ze toegang verkrijgen tot nog gevoeligere systemen en gegevens.
Wat is zero-trust en wat is toegang met minimale rechten?
U hebt de mogelijke risico’s van onbevoegde toegang tot privileged accounts goed onder woorden gebracht. Daarom is het belangrijk om nu de technieken te beschrijven die worden gebruikt om ze te beschermen.
Zero-trust is een beveiligingsraamwerk dat het traditionele beveiligingsmodel verschuift van impliciet vertrouwen naar een strategie die is gebaseerd op het principe van ‘nooit vertrouwen, altijd controleren’. Het hoofdconcept achter zero-trust is dat organisaties niet automatisch een entiteit mogen vertrouwen, noch van binnen, noch van buiten hun eigen netwerk.
Toegang met minimale rechten wordt ook wel ‘Principle of Least Privilege’ (PoLP) genoemd. Dit principe vereist dat gebruikers, applicaties en systemen alleen het minimale toegangsniveau toegewezen krijgen dat nodig is om hun taken of functies uit te voeren. Door de toegangsrechten te beperken, wordt de mogelijke schade door beveiligingsinbreuken geminimaliseerd.
Wanneer u een business case voor een PAM-implementatie samenstelt, is het vaak handig om deze nogal technische concepten te herformuleren, en te focussen op de voordelen daarvan voor de organisatie. Bijvoorbeeld:
- Kleiner aanvalsoppervlak: door het aantal gebruikers met verhoogde toegangsrechten te minimaliseren en de toegang tot gevoelige hulpmiddelen te beperken, kan een zero-trust beveiligingsraamwerk het aantal doelwitten voor cybercriminelen reduceren. Hierdoor wordt het voor aanvallers moeilijker om kwetsbaarheden te misbruiken of ongeoorloofde toegang te verkrijgen.
- Minimale bedreigingen van binnenuit: het beperken van de toegangsrechten via een zero-trust beveiligingsraamwerk voorkomt misbruik van privileges door gebruikers die mogelijk kwaadaardige bedoelingen hebben of zich op het werk ontevreden voelen. Een zero-trust aanpak vermindert ook het risico op onbedoeld misbruik van privileges, dat tot beveiligingsincidenten kan leiden.
- Inperking van inbreuken: als een aanvaller een gebruikersaccount kraakt van een organisatie die PoLP-toegangscontroles gebruikt, dan beschikt hij over beperkte toegangsrechten, waardoor het moeilijker voor hem is om zich lateraal binnen het netwerk te verplaatsen, toegang te verkrijgen tot gevoelige gegevens of grote schade aan te richten.
- Vereenvoudigde compliance: veel wettelijke normen, zoals AVG, WGBO en PCI DSS, vereisen dat organisaties de juiste toegangscontroles en beheersprocedures toepassen. PoLP helpt organisaties om aan deze vereisten te voldoen door ervoor te zorgen dat gebruikers alleen de benodigde toegangsrechten voor hun specifieke functies hebben.
De waarde van een PAM-oplossing
De laatste stap bij het samenstellen van een business case voor een PAM is het formuleren van de manier waarop PAM kan worden gebruikt om een zero-trust beveiligingsraamwerk te implementeren en het principe van minimale toegangsrechten toe te passen.
- Hoe PAM een zero-trust raamwerk creëert
PAM creëert een zero-trust raamwerk door continue verificatie van alle wachtwoorden, geheimen en geprivilegieerde aansluitingen van een organisatie.
Het zero-trust systeem geeft IT-beheerders en de onderneming volledig inzicht in de activiteiten van alle gebruikers op alle systemen en apparaten. Hierdoor kan de wet- en regelgeving worden nageleefd en helpt cyberaanvallen te voorkomen die door gehackte inloggegevens van gebruikers worden veroorzaakt.
- Hoe PAM de minimale toegangsrechten toepast
PAM elimineert onnodige toegangsrechten die door kwaadaardige insiders of cybercriminelen buiten de organisatie kunnen worden uitgebuit. Door de configuratie van privileged accounts te automatiseren en continu te monitoren, beheren en rapporteren, zorgt PAM ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot privileged accounts.
Het antwoord op veelvoorkomende PAM-bezwaren is een next-generation oplossing
PAM-oplossingen vormen een zero-trust raamwerk en passen minimale toegangsrechten toe, waardoor de kans op een datalek wordt beperkt en de impact ervan wordt geminimaliseerd. Veel verouderde PAM-oplossingen die bedrijven beveiligen, zijn vaak echter onbetaalbaar.
PAM hoeft echter niet onbetaalbaar te zijn, heeft niet altijd professionele services nodig en levert wel degelijk waarde aan het bedrijf. Keeper Security levert een PAM van de volgende generatie: een eenvoudige PAM-oplossing via een agentless, zero-trust cloudarchitectuur. Dit betekent dat organisaties snel geprivilegieerde toegangsfuncties kunnen implementeren.
Wilt u weten wat de voordelen van KeeperPAM™ zijn voor uw organisatie? Neem dan contact op met een van onze cybersecurity-experts.