Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
Bijgewerkt op 3 april 2024.
Het gebruik van een digitale wachtwoordmanager is de veiligste manier om wachtwoorden te verzenden naar collega’s, familieleden en vrienden. Wachtwoordmanagers zorgen ervoor dat wachtwoorden altijd zijn versleuteld en niet kunnen worden onderschept bij het delen. De beste wachtwoordmanagers gebruiken zero-knowledge encryptie om uw gegevens te beschermen wanneer ze in rust zijn, worden verzonden en worden gebruikt.
Lees verder voor meer informatie over waarom wachtwoordmanagers de veiligste manier zijn om wachtwoorden te verzenden en welke risicovolle manieren u moet vermijden voor het verzenden en opslaan van wachtwoorden.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool voor cybersecurity waarmee u wachtwoorden kunt aanmaken, beheren, delen en opslaan. Bovendien kunt u met een wachtwoordmanager passkeys, bestanden en afbeeldingen opslaan en beheren. Een van de beste dingen aan wachtwoordmanagers is dat ze u gemoedsrust geven, omdat u weet dat uw accounts geen verder risico lopen om te worden gecompromitteerd.
Een wachtwoordmanager is de veiligste manier om wachtwoorden te verzenden
Keeper Password Manager gebruikt meerdere encryptielagen, waardoor het voor cybercriminelen vrijwel onmogelijk is om de gegevens te ontcijferen. Keeper is zero knowledge, wat betekent dat de gegevens van de gebruiker worden versleuteld en ontsleuteld op het apparaat en niet op de servers van Keeper of in de cloud. Alleen de eigenaar van de gegevens kan de gegevens ontsleutelen met het hoofdwachtwoord of met biometrische gegevens. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat Keeper wordt gehackt, kan een cybercrimineel de gegevens van een gebruiker niet compromitteren.
Keeper Password Manager biedt veilige deelfuncties waarmee werknemers, vrienden en familie eenvoudig gedeelde toegang krijgen zonder de werkelijke inloggegevens te onthullen. Gebruikers krijgen ook de volledige controle over hun inloggegevens en kunnen de toegang tot deze gegevens op elk gewenst moment intrekken.
Risicovolle manieren voor het verzenden en opslaan van wachtwoorden
Weten wat de risicovolle manieren zijn om wachtwoorden te verzenden en op te slaan is net zo belangrijk als weten hoe u ze veilig verstuurt. Hier zijn enkele risicovolle manieren om wachtwoorden te verzenden en op te slaan.
Online documenten
Apple Notes, Google-documenten, Microsoft Word-documenten en andere online notitie-apps vindt u misschien gemakkelijk om informatie in op te schrijven, maar deze apps zijn niet gemaakt voor het opslaan en delen van privé-inloggegevens en andere persoonlijke informatie.
Hoewel sommige documenten met een wachtwoord kunnen worden beveiligd, bieden veel documentsoftwareplatforms geen encryptie, tweestapsverificatie of andere extra beveiligingsmaatregelen. Een onbevoegde gebruiker die uw apparaat in handen krijgt, kan het document eenvoudig kopiëren en naar zichzelf sturen, zodat hij toegang krijgt tot alle informatie in het bestand.
E-mailservers
E-mails zijn een van de populairste communicatievormen op de werkplek. Ze worden meestal in platte tekst en zonder codering verzonden. Als uw inbox ooit wordt gecompromitteerd, heeft de onbevoegde persoon volledige toegang tot alle wachtwoorden die u via e-mail hebt verzonden.
Wachtwoorden die via e-mail worden verzonden, passeren vaak meerdere systemen en servers. Er zit ook een kopie in uw map met verzonden e-mails. Zelfs als u eerdere e-mails heeft verwijderd, kunnen deze zich in andere mappen en bestanden in uw account bevinden. Sommige e-mailplatforms slaan gegevens lokaal op een schijf op. Als uw apparatuur, zoals laptops, computers of telefoons, ooit wordt gestolen, lopen uw wachtwoorden het risico om te worden gecompromitteerd.
Sms-berichten
Net als bij e-mails zijn sms-berichten niet beveiligd. Iedereen die uw sms-berichten onderschept, kan ze lezen, vooral bij een sim-swapping-aanval. Sim-swapping gebeurt wanneer iemand uw mobiele provider overtuigt om een nieuwe simkaart te activeren. Als de mobiele provider in de scam trapt, ontvangt de cybercrimineel al uw sms-berichten en telefoongesprekken. Die kunnen dan weer worden gebruikt om anderen te overtuigen om hem inloggegevens te sturen.
Als uw mobiele apparaat bovendien niet met een wachtwoord beveiligd is en in verkeerde handen valt, kan een onbevoegd persoon toegang krijgen tot al uw eerdere privégesprekken. Hetzelfde geldt als de telefoon wordt gehackt van iemand met wie u uw gegevens via sms hebt gedeeld.
Online berichtenapps
WhatsApp, Slack en Microsoft Teams zijn populaire berichtenapps voor communicatie tussen collega’s. Hoewel veel van deze cloudservices versleuteld zijn, laten mensen ze vaak openstaan, waardoor ze op de achtergrond blijven werken. Als u ooit in een openbare omgeving werkt en uw apparaat onbeheerd achterlaat, kan een persoon met kwade bedoelingen binnen enkele seconden toegang krijgen tot uw wachtwoord.
In juni 2021 kon een groep cybercriminelen op Slack een werknemer misleiden en zo inbreken bij EA Games. De groep slaagde erin gestolen cookies te kopen die inloggegevens bevatten om toegang te krijgen tot een EA Slack-kanaal. Vervolgens stuurden ze een bericht naar IT-medewerkers waarin stond dat ze hun telefoon waren verloren op een feestje. De IT-ondersteuning gaf hen een token voor multifactorauthenticatie (MFA), waardoor ze toegang konden krijgen tot het bedrijfsnetwerk van EA. Deze situatie bewijst waarom het gevaarlijk kan zijn om gevoelige gegevens te versturen via deze berichtenapps.
Fysieke documenten
Als u wachtwoorden in een notitieboekje of op een plakbriefje opschrijft, voorkomt u dat online cybercriminelen toegang krijgen tot uw inloggegevens. Toch kunnen ze alsnog worden gestolen door iemand in de offline wereld.
Het opschrijven van inloggegevens kan ook gevaarlijk zijn als u of iemand anders het fysieke document kwijtraakt. De gegevens zijn niet alleen weg, maar kunnen ook in handen vallen van iemand met kwade bedoelingen.
Verbaal
Hoewel een persoonlijk gesprek met iemand geen papieren spoor achterlaat, zijn er ook risico’s verbonden aan het hardop uitspreken van uw inloggegevens. U loopt bijvoorbeeld het risico dat derden uw gesprek afluisteren en de inloggegevens noteert die u hardop zegt. Als u ervoor kiest om wachtwoorden via de telefoon te delen, loopt u het risico dat iemand u opneemt.
Zo kunt u met Keeper veilig uw wachtwoorden verzenden en opslaan
Met Keeper Password Manager kunnen organisaties en particulieren eenvoudig wachtwoorden opslaan en met iedereen delen. Als u met Keeper wachtwoorden opslaat en deelt, zorgt u ervoor dat ze altijd sterk zijn, dat u ze niet vergeet en dat ze niet kunnen worden gecompromitteerd bij het delen.
Meld u vandaag nog aan voor een gratis proefversie van 30 dagen voor particulieren of een proefversie van 14 dagen voor ondernemingen en ontdek hoe u met Keeper Password Manager veilig wachtwoorden kunt verzenden.