Veel organisaties moeten nog investeren in een PAM-oplossing, omdat ze duur en complex kunnen zijn. Hoewel dit geldt voor sommige verouderde PAM-oplossingen, houden deze organisaties geen
Bijgewerkt op 27 september 2023.
Identiteits- en toegangsbeheer (IAM) is een raamwerk van beleidsregels en bedrijfsprocessen dat ervoor zorgt dat geautoriseerde gebruikers de benodigde toegang tot de technologie krijgen om hun werk uit te voeren. IT- en beveiligingsbeheerders gebruiken IAM-oplossingen om gebruikersidentiteiten toe te wijzen en de toegang tot bedrijfsmiddelen te controleren, vooral als het gaat om gevoelige systemen en gegevens binnen de organisatie.
Lees verder voor meer informatie over identiteits- en toegangsbeheer en waarom het belangrijk is voor organisaties om dit te implementeren.
IAM of PAM: Wat is het verschil?
Identiteits- en toegangsbeheer (IAM, Identity and Acces Management) en geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM, Privileged Access Management) worden vaak door elkaar gebruikt. Maar deze twee concepten richten zich op verschillende gebieden binnen een organisatie. Het belangrijkste verschil tussen IAM en PAM is dat IAM zich richt op het autoriseren van gebruikers die toegang nodig hebben tot algemene systemen en gegevens, terwijl PAM voornamelijk de toegangsrechten tot erg gevoelige systemen beperkt.
Hoe werkt identiteits- en toegangsbeheer?
IAM werkt via de implementatie van beleidsregels en -processen die erop gericht zijn om de gebruikerstoegang te beperken op basis van het principe van minimale privileges (PoLP), soms aangeduid als ‘minst geprivilegieerde toegang’. Het idee is dat elke gebruiker, ongeacht of het een mens, apparaat of applicatie is, niet meer dan minimale systeemrechten krijgt die nodig zijn om het werk te doen. De implementatie van PoLP is belangrijk, omdat het onnodige privileges van werknemers verwijdert, waardoor het aanvalsoppervlak van de organisatie kleiner wordt en voorkomt dat bedreigers lateraal door het netwerk kunnen bewegen als er een inbreuk plaatsvindt.
Toegang met minimale rechten verbetert de beveiliging doordat de beter beschermt tegen bedreigingen van binnenuit en van buitenaf. Insiders bij een bedrijf kunnen zo niet opzettelijk of per ongeluk bij systemen en gegevens waarvoor ze geen autorisatie hebben. Tegelijkertijd krijgen externe bedreigers die inloggegevens stelen en op een system inbreken ook slechts beperkte toegang met het gekraakte account.
Het belang van IAM voor organisaties
IAM-oplossingen zijn belangrijk voor organisaties, omdat ze de beveiliging verbeteren, helpen voldoen aan wet- en regelgeving en de productiviteit van werknemers optimaliseren.
Verbeterde beveiliging
Oplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer versterken de gegevensbeveiliging door het bedreigers moeilijker te maken om inloggegevens van werknemers te kraken. En zelfs als een bedreiger werkende inloggegevens weet te bemachtigen, maken IAM-oplossingen het daarnaast nog moeilijker of zelfs onmogelijk om die te gebruiken. Door bijvoorbeeld multifactorauthenticatie in te schakelen is een gestolen wachtwoord zonder de extra authenticatiefactor(en) nutteloos. IAM-oplossingen maken het vervolgens moeilijker voor bedreigers om binnen een gekraakt systeem uitgebreidere privileges te krijgen.
Voldoen aan wet- en regelgeving
IAM helpt organisaties om zich te houden aan wet- en regelgeving, omdat ze kunnen aantonen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot hun gevoelige gegevens. Wet- en regelgeving voor identiteitsbeheer vereist documentatie ter controle. Dit betekent dat als uw organisatie toevallig wordt gecontroleerd, dat u met een sterk en solide IAM-programma kunt demonstreren dat u alle mogelijke risico’s op misbruik of diefstal van gevoelige gegevens minimaliseert. De HIPAA is een voorbeeld van wet- en regelgeving die dit vereist.
De Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) is een Amerikaanse federale wet met normen om gevoelige patiëntgegevens te beschermen tegen uitwisseling zonder toestemming of medeweten van de patiënt. Organisaties die omgaan met patiëntgegevens moeten aantoonbare beveiligingsmaatregelen hebben genomen en ernaar handelen om HIPAA-compliance te garanderen. HIPAA-compliance zorgt ervoor dat patiëntgegevens alleen beschikbaar zijn voor degenen die toegang nodig hebben om de patiënt te helpen en voor wie de patiënt toestemming heeft gegeven om de gegevens mee te delen.
Optimale productiviteit
IAM-tools helpen de productiviteit te optimaliseren doordat werknemers eenvoudig toegang krijgen tot de middelen die ze nodig hebben om hun werk te doen. Door bijvoorbeeld Single Sign-On (SSO) voor uw hele netwerk te activeren, hoeven werknemers niet elke keer opnieuw hun inloggegevens in te voeren wanneer ze toegang nodig hebben tot een bepaalde applicatie of systeem. Daarnaast minimaliseert SSO helpdesktickets voor het opnieuw instellen van vergeten wachtwoorden, waardoor IT-beheerders en -medewerkers andere zaken kunnen prioriteiten.
IAM-oplossingen optimaliseren de productiviteit van IT-medewerkers doordat ze hiermee de meeste IAM-processen kunnen automatiseren. Daardoor hebben ze meer tijd om gebruikers te helpen bij het oplossen van problemen en om aan andere interne projecten te werken.
Hoe kan mijn bedrijf beginnen met IAM?
Er zijn tal van IAM-oplossingen beschikbaar. Voordat we daarin duiken, willen we eerst deze stappen bespreken over hoe u met IAM kunt beginnen:
- Voer een bedrijfsinventarisatie uit: Bepaal de IT-prioriteiten van uw organisatie voor dit jaar en identificeer hiaten. Door te focussen op de manier waarop uw bedrijf werkt, kunnen IT-managers de beste oplossingen voor hun team vaststellen en de pijnpunten binnen de organisatie blootleggen. Ontdek op welke gebieden er verbetering nodig is en brainstorm over de manier waarop u deze problemen kunt oplossen.
- Standaardiseer processen: Het kan zijn dat werknemers meerdere applicaties voor hun taken gebruiken. Beoordeel wat er nodig is en pas uw strategieën daarop aan. Door een bedrijfsoplossing voor wachtwoordbeheer te implementeren, kunnen alle teams hun werkwijzen voor wachtwoordbeheer standaardiseren en worden de beveiliging en compliance verbeterd.
- Evalueer IAM-oplossingen: Na de inventarisatie van uw bedrijf heeft u een idee van de risico’s die u loopt. Richt u op de grootste risico’s en breng oplossingen in kaart om deze risico’s aan te pakken. Dit is de enige zinvolle manier om een passende IAM-oplossing te vinden. Als u meerdere risico’s heeft vastgesteld, dan is het beter om voor een uitgebreidere oplossing te kiezen en zo het grootste deel van uw risico’s in te dammen, of wellicht alle risico’s. Een uitgebreide oplossing kan bijvoorbeeld via een uniform platform voor bedrijfsoplossingen voor wachtwoordbeheer, geprivilegieerd toegangsbeheer en SSO-oplossingen gezamenlijk geregeld worden.
Zo kiest u de juiste IAM-oplossing
Organisaties die hun strategie voor identiteits- en toegangsbeheer willen ontwikkelen kunnen uit tal van verschillende oplossingen kiezen. Voorbeelden van populaire IAM-tools zijn SSO, geprivilegieerd toegangsbeheer en wachtwoordbeheer voor ondernemingen. Laten we deze tools afzonderlijk bekijken.
Single sing-on
Single sign-on is an authentication and authorization solution that allows users to log in to multiple systems and applications with a single ID. A common example of SSO in action is when a user logs in to a third-party website using their Google, Twitter or Facebook credentials.
Een van de belangrijkste pluspunten van SSO is het gemak, omdat gebruikers geen verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden meer hoeven te onthouden. Helaas ondersteunen niet alle websites en apps SSO, maar daarbij kan een wachtwoordmanager uitkomst bieden. Net als bij SSO hoeven gebruikers van wachtwoordmanagers maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Dit wachtwoord wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een digitale wachtwoordkluis waarin alle andere wachtwoorden van de gebruiker worden opgeslagen.
Geprivilegieerd toegangsbeheer
Met geprivilegieerd toegangsbeheer krijgt u controle over uitgebreidere (‘geprivilegieerde’) toegang en machtigingen voor gebruikers, accounts en systemen in een IT-omgeving. PAM wordt gebruikt om de toegang tot de gevoeligste gegevens en systemen van een organisatie te beperken en te controleren.
Waar SSO zich richt op algemene gebruikerstoegang, gaat PAM vooral om machtigingen, toegangscontrole op basis van rollen (RBAC, Role-Based Access Control) en andere tools om misbruik van inloggegevens met uitgebreide rechten te voorkomen.
Wachtwoordbeheer voor ondernemingen
Wachtwoordbeheer voor ondernemingen (EPM, Enterprise Password Management) verwijst naar de veilige opslag van inloggegevens voor accounts, services, systemen, applicaties en meer. Een wachtwoordmanager voor bedrijven helpt bedrijven om het gebruik van wachtwoorden van werknemers te controleren, rolgebaseerde toegangscontroles in te stellen, wachtwoorden te resetten en bij te werken en om gedeelde accounts te beheren.
Bedrijven hoeven niet voor slechts een van deze oplossingen te kiezen, maar kunnen ze gerust combineren. Een uitgebreide IAM-oplossing bevat zowel SSO, PAM als EPM.
Bescherm uw organisatie met IAM
Een effectieve IAM-strategie en -oplossing dragen bij aan de bescherming van uw organisatie tegen cyberaanvallen en datalekken. Keeper Security kan een belangrijke rol spelen in uw bedrijfsstrategie voor identiteits- en toegangsbeheer.
Onze KeeperPAM™-oplossing maakt een zero-trust omgeving mogelijk en verzorgt zero-knowledge beveiliging voor uw organisatie. KeeperPAM combineert de Enterprise Password Manager (EPM) van Keeper met de Keeper Secrets Manager (KSM) en Keeper Connection Manager (KCM) in een uniform platform, zodat u niet hoeft te investeren in verschillende tools die waarschijnlijk niet eens volledig op elkaar aansluiten.
Geïnteresseerd in meer informatie over hoe Keeper uw organisatie kan helpen met uw IAM-strategie? Vraag dan vandaag een demo aan van KeeperPAM.