Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Bijgewerkt op 30 november 2023.
Wachtwoorden zijn uw eerste verdedigingslinie als het gaat om het beschermen van uw online identiteit en informatie. Om de beveiliging van uw accounts te waarborgen, moet u een goede wachtwoordbeveiliging toepassen. Maar veel mensen blijven vasthouden aan veelvoorkomende misvattingen over wachtwoordbeveiliging waardoor hun wachtwoorden het risico op een beveiligingslek kunnen lopen. Enkele veelvoorkomende mythes over wachtwoordbeveiliging die mensen geloven zijn het idee dat complexe wachtwoorden beter zijn dan langere wachtwoorden en dat het vaak wijzigen van zwakke wachtwoorden veilig is.
Lees verder voor meer informatie over de zes belangrijkste mythes over wachtwoordbeveiliging en de waarheid achter deze mythen.
Mythe 1: speciale tekens en cijfers maken uw wachtwoord automatisch sterker
Bij het aanmaken van uw wachtwoorden is het belangrijk om unieke tekens en cijfers te gebruiken om ze sterk te maken. Speciale tekens en cijfers maken uw wachtwoorden echter niet automatisch sterker als ze verkeerd worden gebruikt. Een voorbeeld van het verkeerd gebruiken van speciale tekens is het toevoegen van numerieke reeksen of een uitroepteken aan het einde van uw wachtwoorden. Cybercriminelen hebben een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee wachtwoorden eenvoudig kunnen worden gekraakt door veelgebruikte speciale tekens en cijfers te doorlopen.
Sommige mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden met het idee dat ze veilig zijn, omdat ze een speciaal teken of nummer eraan hebben toegevoegd. Als u hetzelfde wachtwoord of een variatie van hetzelfde wachtwoord gebruikt, bent u echter nog steeds kwetsbaar voor cyberaanvallen zoals credential stuffing, een cyberaanval waarbij een cybercrimineel een geverifieerde reeks inloggegevens gebruikt om toegang te krijgen tot verschillende accounts.
De waarheid:
Hoewel speciale tekens en cijfers elementen zijn van een sterk wachtwoord, maken ze uw wachtwoorden niet automatisch sterker. Als u een sterk wachtwoord wilt maken, moet u een willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens maken die uniek zijn voor al uw accounts.
Mythe 2: complexe wachtwoorden zijn beter dan lange wachtwoorden
Veel mensen denken dat complexe wachtwoorden u beter beschermen dan lange wachtwoorden. Complexe wachtwoorden beschermen u echter niet als ze te kort zijn. Cybercriminelen gebruiken tools en programma’s die wachtwoorden in enkele seconden kunnen kraken, afhankelijk van hoe complex en lang uw wachtwoorden zijn. Als uw wachtwoorden kort en niet complex zijn, kan een cybercrimineel uw wachtwoorden direct kraken. Hoe langer en complexer uw wachtwoorden zijn, hoe langer het duurt voordat cybercriminelen ze kraken.
De waarheid:
Complexe wachtwoorden zijn niet beter dan lange wachtwoorden en omgekeerd. Om te voorkomen dat brute force-aanvallen uw inloggegevens raden, moeten wachtwoorden zowel complex als lang zijn, minstens 16 tekens.
Mythe 3: eenvoudige en gemakkelijk te onthouden wachtwoorden zijn beter
Volgens het Password Practice Report 2022 van Keeper heeft de gemiddelde persoon meer dan 20 online accounts. Als gevolg gebruiken veel mensen eenvoudige wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn. Ze gebruiken dezelfde wachtwoorden of variaties van dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts, zodat ze slechts één wachtwoord hoeven te onthouden. Mensen hebben ook de neiging om wachtwoorden aan te maken met persoonlijke gegevens zoals huisdierennamen of hun favoriete sportteams, omdat het wachtwoord hierdoor gemakkelijker te onthouden is.
Dit soort wachtwoordpraktijken zijn gevaarlijk en gevoelig voor wachtwoordgerelateerde cyberaanvallen. Het hergebruiken van dezelfde inloggegevens kan uw accounts het risico geven op credential stuffing-aanvallen en meerdere online accounts compromitteren.
De waarheid:
U moet het gebruik van eenvoudige en gemakkelijk te onthouden wachtwoorden vermijden, die worden beschouwd als ‘zwakke wachtwoorden’, om uw online accounts te beschermen. Als het onthouden van sterke wachtwoorden voor elk account lastig is, probeer dan een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager genereert sterke en unieke wachtwoorden en slaat ze op in een wachtwoordkluis. Het enige wat u hoeft te doen is een sterk hoofdwachtwoord aanmaken en onthouden.
Mythe 4: wachtwoordsterkte is niet relevant als u vaak uw wachtwoorden wijzigt
Sommige mensen denken dat ze geen sterke wachtwoorden hoeven te gebruiken om hun online accounts te beschermen als ze hun wachtwoorden vaak wijzigen. Het regelmatig wijzigen van uw wachtwoorden beschermt u echter niet tegen cyberaanvallen. Hoe vaak u uw wachtwoorden ook wijzigt, een cybercrimineel kan uw wachtwoord nog steeds kraken als u hergebruikte versies van zwakke wachtwoorden ‘aanmaakt’. Wanneer mensen hun wachtwoorden wijzigen, gebruiken ze vaak een variatie van oude wachtwoorden die hun accounts gemakkelijk kunnen compromitteren. Door uw wachtwoorden te wijzigen, beschermt u uw accounts alleen als u ze ook sterk en uniek maakt.
De waarheid:
Als u uw wachtwoorden vaak wijzigt, beschermt u uw accounts niet als u zwakke wachtwoorden gebruikt. Als u sterke wachtwoorden gebruikt, hoeft u uw wachtwoorden niet vaak te wijzigen. Het is meestal alleen nodig om uw wachtwoorden te wijzigen als uw accounts geprivilegieerd zijn, het risico lopen op een beveiligingslek of als een ongeautoriseerde gebruiker toegang heeft gekregen.
Mythe 5: u heeft geen MFA nodig als uw wachtwoord sterk is
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel waarbij u extra vormen van verificatie moet verstrekken. Wanneer u MFA inschakelt, moet u uw inloggegevens en een of meer vormen van identificatie opgeven, zoals een eenmalige code, om toegang te krijgen tot uw accounts. MFA biedt een extra beveiligingslaag voor uw accounts, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben.
Sommige mensen denken dat MFA niet nodig is bij hun accounts omdat ze sterke wachtwoorden gebruiken. Sterke wachtwoorden kunnen echter nog steeds worden gecompromitteerd als ze worden blootgesteld tijdens een beveiligingslek. Zelfs als uw inloggegevens worden gestolen, beschermt MFA uw online accounts en voorkomt dat cybercriminelen toegang krijgen.
De waarheid:
Hoe sterk uw wachtwoorden ook zijn, sterke wachtwoorden kunnen nog steeds worden gecompromitteerd. U moet MFA inschakelen om te voorkomen dat uw online accounts worden gecompromitteerd.
Mythe 6: u kunt wachtwoorden delen met mensen die u vertrouwt
Het delen van wachtwoorden is het delen van inloggegevens met anderen om ze toegang te geven tot uw accounts. Mensen delen vaak inloggegevens voor streamingservice-accounts met hun familie of online tools met hun collega’s. Door wachtwoorden te delen via niet-versleutelde methoden zoals e-mail of sms, lopen uw accounts het risico om gecompromitteerd te worden. Methoden voor het delen van wachtwoorden kunnen gemakkelijk worden onderschept of gehackt door cybercriminelen.
De waarheid:
Als u wachtwoorden deelt met mensen die u vertrouwt, loopt u nog steeds het risico dat uw accounts worden gecompromitteerd. U moet versleutelde methoden gebruiken om wachtwoorden te delen zodat anderen veilig toegang krijgen tot uw accounts.
Zo beschermt een wachtwoordmanager uw wachtwoorden
Om uw online identiteit te beschermen, moet u een goede wachtwoordhygiëne toepassen. Een goede wachtwoordhygiëne omvat het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en het inschakelen van MFA. Maar het kan lastig zijn om een goede wachtwoordhygiëne te hebben zonder wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens, zoals uw inloggegevens, creditcardnummers en andere gevoelige gegevens, veilig opslaat en beheert in een versleutelde kluis. Met een wachtwoordmanager hoeft u zich geen zorgen te maken over het onthouden van al uw wachtwoorden en het hergebruiken van zwakke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager kan ook zwakke wachtwoorden identificeren en u waarschuwen om ze sterker te maken. Het maakt het inloggen op uw accounts ook eenvoudiger, omdat hij compatibel is met andere accounts en vaak een functie voor automatisch invullen heeft.
Keeper Security biedt een oplossing voor wachtwoordbeheer die wordt beschermd door zero-trust en zero-knowledge-encryptie. Zo heeft alleen u toegang tot uw persoonlijke gegevens. Start een gratis proefversie van Keeper® Password Manager en pas de best practices voor uw wachtwoordbeveiliging toe.