Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Bijgewerkt op 11 mei 2023.
Een veilig wachtwoord is een willekeurige combinatie van letters, cijfers en tekens met een minimale lengte van 16 tekens. Het onthouden van sterke wachtwoorden is moeilijk en daarom worden wachtwoorden vaak hergebruikt voor meerdere accounts. Hoewel het hergebruiken van wachtwoorden het makkelijker maakt om wachtwoorden te onthouden, brengt dit ook gevaren met zich mee. Als een cybercrimineel een veelvuldig gebruikt wachtwoord kan kraken, heeft hij toegang tot alle accounts waarvoor dit wachtwoord is gebruikt.
Lees verder om te leren hoe u veilige wachtwoorden kunt genereren om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen.
Waaruit bestaat een veilig wachtwoord?
Een veilig wachtwoord is zowel lang als complex. Veilige wachtwoorden moeten minstens 16 tekens lang zijn. Ze moeten een combinatie zijn van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Het belangrijkste is dat veilige wachtwoorden uniek moeten zijn en nooit voor verschillende accounts mogen worden gebruikt.
Wat zijn de risico’s van een zwak wachtwoord?
Zwakke wachtwoorden zijn een ernstige bedreiging voor uw online veiligheid, omdat ze eenvoudig kunnen worden gekraakt en toegang geven tot belangrijke persoonlijk identificeerbare gegevens zoals uw bankrekening, persoonlijk adres en contactgegevens.
Enkele kenmerken van zwakke wachtwoorden zijn:
- Het gebruik van woorden uit een woordenboek zoals wachtwoord, bureau, computer, enz. Door dergelijke woorden op te nemen in uw wachtwoord wordt uw account kwetsbaar voor woordenboekaanvallen.
- Het gebruik van tekens die dicht bij elkaar op het toetsenbord liggen, zoals qwerty, 1q2w3 of 123zxcv. Deze wachtwoorden kunnen veilig lijken, maar kunnen snel worden gekraakt op basis van opeenvolgende sleutelvariaties.
- Wachtwoorden die 6 tekens of minder bevatten.
Zwakke of gecompromitteerde wachtwoorden veroorzaken 80% van de gegevenslekken. Wachtwoorden zijn vaak het enige dat uw intellectuele eigendom, netwerktoegang en vertrouwelijke gegevens beschermt.
Door zwakke wachtwoorden en slechte gewoonten te gebruiken zoals het hergebruiken van wachtwoorden, zorgen ervoor dat cybercriminelen gemakkelijk om toegang krijgen tot uw informatie. Ze voeren immers cyberaanvallen uit die gebruikmaken van lijsten met veelgebruikte wachtwoorden. Dit zijn enkele voorbeelden van cyberaanvallen die effectief kunnen zijn als er geen veilige wachtwoorden worden gebruikt:
Credential stuffing-aanval
Bij een credential stuffing-aanval gebruikt een cybercrimineel een gecompromitteerde set inloggegevens om toegang te krijgen tot verschillende andere accounts. Credential stuffing is effectief omdat bijna twee derde van de internetgebruikers hun wachtwoorden of een variatie hierop hergebruiken voor meerdere accounts.
Brute force-aanval
Een brute force-aanval is een soort cyberaanval waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere pogingen om inloggegevens, beveiligingssleutels of andere gevoelige gegevens te raden.
Wachtwoordspray-aanval
Bij wachtwoordspraying, ook bekend als een wachtwoordspray-aanval, gebruikt een aanvaller veelvoorkomende wachtwoorden in een poging om toegang te krijgen tot verschillende accounts op één domein. Met een lijst met veelvoorkomende wachtwoorden, zoals bijvoorbeeld 123456 of 111111, kan een aanvaller mogelijk toegang krijgen tot honderden accounts in één aanval als de gebruikers geen sterke wachtwoorden hebben.
Zijn uw wachtwoordpraktijken veilig?
Het maken van een sterk wachtwoord kan vervelend zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden uniek en veilig zijn. Vermijd altijd wachtwoorden van 6 of minder tekens, woorden uit het woordenboek of belangrijke datums, zoals een verjaardag. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende logins, omdat dit het voor cybercriminelen gemakkelijker maakt om in meerdere accounts binnen te breken.
Een veilig wachtwoord genereren
Een veilig wachtwoord is minstens 16 tekens lang en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en minstens één speciaal teken ($, %, @, #, !). Als u deze richtlijnen volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw wachtwoorden veilig zijn.
Om de sterkte van uw wachtwoorden te verbeteren, kunt u de volgende best practices volgen:
Controleer uw wachtwoorden
Controleer uw wachtwoorden elke 2 tot 3 maanden en zorg ervoor dat al uw wachtwoorden bestaan uit willekeurige combinaties van letters, cijfers en symbolen of niet-gerelateerde zinnen.
Wijzig eerst zwakke, gecompromitteerde of hergebruikte wachtwoorden
In het verleden werd gezegd dat gebruikers hun wachtwoorden minstens een paar keer per jaar moesten wijzigen. De frequentie waarmee u uw wachtwoorden moet bijwerken, kan echter variëren afhankelijk van uw huidige wachtwoordpraktijken. Als u bijvoorbeeld sterke, unieke wachtwoorden voor elk account hebt, moet u uw wachtwoord alleen wijzigen als duidelijk is geworden dat uw account het slachtoffer is geworden van een inbreuk.
Als u net bent begonnen met de juiste wachtwoordbeveiliging, moet u al uw huidige wachtwoorden bijwerken naar sterke en unieke wachtwoorden.
Geef prioriteit aan uw gevoelige accounts
Bankrekeningen en andere accounts met zeer gevoelige gegevens moeten prioriteit krijgen wanneer u uw wachtwoorden veiliger maakt.
Gebruik multifactorauthenticatie
Multifactorauthenticatie (MFA) is een extra beveiligingslaag die u kunt gebruiken voor uw accounts. Wanneer MFA is ingeschakeld, moet u een extra stap doorlopen om uw identiteit te verifiëren nadat u uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft ingevoerd. Met MFA krijgt iedereen die toegang wil krijgen tot uw accounts een uitgebreider authenticatieproces te verduren dan alleen een wachtwoord in te voeren. Dit is erg geschikt voor gevoelige accounts, maar u kunt dit het best voor elk account gebruiken.
Hoe een wachtwoordmanager u kan helpen om veilige wachtwoorden te genereren
Het genereren van veilige wachtwoorden en ze zelf controleren en onthouden is extreem moeilijk en tijdrovend. Het gebruik van een wachtwoordmanager is handig bij het maken van sterke, unieke wachtwoorden voor al uw online accounts. Een wachtwoordmanager is een tool die veilige wachtwoorden voor u genereert en deze vervolgens opslaat in een versleutelde kluis. U kunt zelfs MFA-codes toevoegen aan de gegevens in uw kluis. Met een wachtwoordmanager hoeft u alleen maar uw hoofdwachtwoord te onthouden, dat fungeert als de sleutel om uw kluis binnen te gaan.
Probeer gratis de 30-daagse proefversie van Keeper Password Manager om voor al uw accounts veilige wachtwoorden te genereren en op te slaan.