Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Een passkeymanager is een tool die gebruikers helpt bij het genereren, opslaan en beheren van de passkeys die ze gebruiken om in te loggen op hun accounts. Er zijn veel soorten passkeymanagers beschikbaar, waaronder passkeymanagers die in uw apparaten zijn ingebouwd, browsergebaseerde passkeymanagers en speciale passkeymanagers waarmee u op elk moment toegang hebt tot uw passkeys.
Lees verder voor meer informatie over wat passkeymanagers zijn en waarom u ze moet gebruiken om uw passkeys op te slaan.
Wat zijn passkeys?
Om volledig te begrijpen wat een passkeymanager is en hoe het werkt, moet u eerst weten wat passkeys zijn. Een passkey is een nieuwe manier van inloggen op een online account, zonder dat daarvoor een wachtwoord nodig is. Wanneer een passkey wordt aangemaakt voor een online account, bestaat deze uit een privésleutel en een openbare sleutel. Beide zijn nodig om te verifiëren wie u bent voordat u inlogt. De privésleutel wordt opgeslagen waar u de passkey hebt aangemaakt, zoals op uw apparaat of passkeymanager, terwijl de openbare sleutel wordt opgeslagen bij het bedrijf waar u de account hebt.
Zodra u een passkey voor uw account hebt aangemaakt en inlogt, verifieert u uw identiteit met biometrische authenticatie of klikt u op ‘passkey gebruiken’ als u een passkeymanager gebruikt.
Passkeymanager of wachtwoordmanager: zijn ze hetzelfde?
Elke wachtwoordmanager waarmee u ook passkeys kunt opslaan en beheren, wordt beschouwd als een passkeymanager. Als u nog niet eerder van een wachtwoordmanager hebt gehoord, dan volgt hier een korte uitleg.
Wachtwoordmanagers zijn tools die gebruikers helpen bij het aanmaken, veilig opslaan en beheren van wachtwoorden voor hun online accounts. Met een wachtwoordmanager hoeven gebruikers niet meerdere sterke wachtwoorden te onthouden of wachtwoorden te hergebruiken voor meerdere accounts, omdat ze dan gemakkelijker te onthouden zijn. Ze hoeven alleen maar hun masterwachtwoord te onthouden. Dit gebruiken ze om in te loggen bij de kluis van hun wachtwoordmanager. Wanneer een gebruiker met een wachtwoordmanager inlogt op hun online account, vult de wachtwoordmanager hun inloggegevens automatisch in, zodat ze deze niet handmatig hoeven in te voeren.
Zo werken passkeymanagers
Om gebruik te kunnen maken van een passkeymanager, moet u eerst een passkey aanmaken. Passkeys worden automatisch gegenereerd, dus u hoeft alleen maar op een knop te klikken om deze aan te maken in uw accountinstellingen. Terwijl de passkey wordt aangemaakt, zal de passkeymanager het aanmaakproces onderscheppen, zodat de passkey kan worden opgeslagen in de kluis van uw passkeymanager. Zodra de passkey is opgeslagen, vraagt uw passkeymanager elke keer dat u inlogt op de account waarvoor u de passkey hebt aangemaakt, of u de passkey wilt gebruiken om in te loggen. Met één klik op de knop wordt u dan ingelogd.
Waarom u uw passkeys moet opslaan in een passkeymanager
U moet uw passkeys opslaan in een passkeymanager, omdat u overal kunt inloggen met uw passkeys en met gemak uw passkeys kunt beheren en bijhouden.
U kunt overal eenvoudig inloggen met uw passkeys
Wanneer passkeys worden aangemaakt en opgeslagen op uw apparaat of een browsergebaseerde passkeymanager, is het inloggen op andere apparaten niet echt handig. Als u bijvoorbeeld een passkey op uw iPhone aanmaakt en opslaat, maar u wilt inloggen met een Windows-computer, moet u een QR-code scannen met uw iPhone om te bewijzen dat u de privésleutel hebt en geautoriseerd bent om in te loggen op dat account. Als u uw iPhone niet bij de hand hebt, kunt u niet inloggen met uw opgeslagen passkey.
Met een speciale passkeymanager kunt u overal en op elk apparaat inloggen met uw passkeys.
Houdt bij voor welke accounts u passkeys gebruikt
Passkeys zijn nog steeds vrij nieuw, wat betekent dat ze alleen op een aantal websites en applicaties worden ondersteund. Er zijn dus slechts enkele accounts waarvoor u passkeys kunt inschakelen. Door uw passkeys op te slaan in een speciale passkeymanager, kunt u eenvoudig bijhouden voor welke accounts u passkeys heeft ingeschakeld en voor welke niet. Zodra u een account hebt voor een website of applicatie die passkeys ondersteunt, kunt u meteen inloggen op de account, de passkeys inschakelen en opslaan in uw kluis.
Maakt het gemakkelijker om meerdere online accounts te beheren
Met zoveel online accounts kan het moeilijk zijn om ze allemaal apart te beheren. En als u uw online accounts niet veilig beheert, loopt u het risico dat ze worden gecompromitteerd. Met een speciale wachtwoord- en passkeymanager kunt u al uw online accounts op één plek beheren. U kunt dan makkelijk zien welke accounts zijn beveiligd met passkeys en voor welke nog steeds een wachtwoord is vereist. Accounts die nog steeds wachtwoorden gebruiken, zijn eenvoudig te controleren. U kunt eventuele zwakke en hergebruikte wachtwoorden opsporen die snel kunnen worden geactualiseerd met behulp van de wachtwoordmanager.
Hoe beter uw online accounts worden beheerd, hoe veiliger ze zijn tegen veelvoorkomende cyberbedreigingen.
De beste passkeymanager voor het beheren van uw passkeys
Hoewel de ingebouwde passkeymanager op apparaten en browsergebaseerde passkeymanagers handig lijkt, zijn ze alleen praktisch als u één besturingssysteem zoals Apple gebruikt of altijd dezelfde browser gebruikt, zoals Chrome. Met een speciale passkeymanager zoals Keeper® hebt u toegang tot uw passkeys en kunt u inloggen op verschillende browsers en besturingssystemen.
Klaar om uw passkeys te beheren met een speciale passkeymanager? Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper.