Het beveiligen van privileged accounts met FIDO2-beveiligingssleutels is de beste manier om ze te beschermen tegen interne en externe bedreigingen, omdat ze een verbeterde beveiliging bieden
U kunt zich beschermen tegen cadeaubonfraude door cadeaubonnen fysiek te controleren voordat u ze koopt en niet in te gaan op verzoeken waarbij u wordt gevraagd om cadeaubonnen te kopen als betaalmethode. Hoewel cadeaubonnen een veelvoorkomend cadeau zijn dat veel mensen elkaar geven, worden ze ook vaak door scammers gebruikt voor financieel gewin. Volgens het Better Business Bureau zijn scams met cadeaubonnen in 2023 met 50% gestegen ten opzichte van 2022, met tussen januari en september 2023 verliezen van in totaal 147 miljoen dollar.
Wilt u weten hoe cadeaubonfraude werkt, wat de verschillende vormen van oplichting met cadeaubonnen zijn, hoe u ze kunt voorkomen en wat u moet doen als u het slachtoffer bent geworden van cadeaubonfraude? Lees dan verder.
Wat is cadeaubonfraude en hoe werkt het?
Bij cadeaubonfraude stelen scammers het geld op de cadeaubon zonder de bon te kopen. Het slachtoffer blijft met lege handen achter. Afhankelijk van het soort scam met cadeaubonnen verschilt de manier waarop het werkt. Bij sommige scams met cadeaubonnen wordt bijvoorbeeld fysiek geknoeid, terwijl bij andere scams met cadeaubonnen de scammer het slachtoffer vraagt om het nummer van de cadeaubon en de pincode via een e-mail, sms-bericht of telefoongesprek vrij te geven.
Verschillende vormen van oplichting met cadeaubonnen
Dit zijn enkele van de meest voorkomende vormen van oplichting met cadeaubonnen.
Het leeghalen van cadeaubonnen
Leeghalen van cadeaubonnen is wanneer scammers cadeaubonnen leeghalen voordat ze door de eigenaar van de cadeaubon kunnen worden gebruikt. Scammers doen dit door naar winkels te gaan en ongekochte cadeaubonnen en pincodes te stelen. Hoewel cadeaubonnummers en pincodes verzegeld zijn, zodat niemand ze kan zien, kunnen scammers het zegel verwijderen en vervolgens opnieuw verzegelen, zodat u niet kunt zien dat er mee is geknoeid.
Wanneer iemand een cadeaubon koopt waarvan de nummers en pincode zijn gestolen, heeft de scammer het geld op de cadeaubon gestolen en is de cadeaubon leeggehaald.
Het eisen van een betaling via een cadeaubon
Bij deze vorm van oplichting met cadeaubonnen gebruiken scammers phishing om slachtoffers over te halen om meerdere cadeaubonnen te kopen als een vorm van betaling. Bij phishing doen scammers zich voor als iemand die ze niet zijn en manipuleren hun slachtoffers om dingen voor hen te doen. Een scammer kan zich bijvoorbeeld voordoen als de belastingdienst en beweren dat het slachtoffer geld schuldig is. Het komt voor dat scammers het slachtoffer zelfs bedreigen met ernstige gevolgen, zoals een arrestatie, als ze niet doen wat hen wordt opgedragen. Zodra de scammer het slachtoffer heeft ingepalmd, vertellen ze het slachtoffer om hun schulden te betalen door het kopen van cadeaubonnen en vervolgens de nummers van de bonnen en de pincodes aan de scammer door te geven.
Als een slachtoffer voor deze vorm van cadeaubonfraude valt, is het niet mogelijk om het geld terug te krijgen omdat de ‘betaling’ via niet-traceerbare cadeaubonnen is gedaan.
Oplichting met cadeaubonnen van de baas
Bij een scam met cadeaubonnen van de baas gebruiken scammers phishing om zich als de baas van het slachtoffer voor te doen. In sommige gevallen kunnen scammers zich zelfs voordoen als de CEO van het bedrijf waar het slachtoffer werkt. Meestal vinden scams met cadeaubonnen van de baas plaats via e-mail of sms-berichten. De ‘baas’ zegt iets in de trant van ‘Ik wil werknemers verrassen met cadeaubonnen van 100 euro, kan jij ze alsjeblieft kopen en dit niemand vertellen’. Wanneer het slachtoffer dit doet, wordt vervolgens gevraagd om een foto van het aankoopbewijs van de cadeaubonnen op te sturen. Later vraagt de scammer ook om de nummers van de cadeaubonnen en de pincodes.
Zo kunt u cadeaubonfraude voorkomen
Dit zijn enkele manieren waarop u cadeaubonfraude kunt voorkomen en u zich ertegen kunt beschermen.
Controleer cadeaubonnen op fysieke manipulatie voordat u ze koopt
Bij het leeghalen van cadeaubonnen wordt er fysiek met cadeaubonnen geknoeid. Dit is iets waar u op moet letten wanneer u er een koopt. Als er iets ook maar een beetje verdacht is aan de verzegeling van een cadeaubon, koop het dan niet, omdat er waarschijnlijk mee is geknoeid. Zorg ervoor dat u ook controleert of de pincode van de cadeaubon niet zichtbaar is. Koop de cadeaubon niet als de pincode zichtbaar is.
Het is niet makkelijk te zien of de nummers op een cadeaubon door een scammer opnieuw zijn verzegeld. Het komt vaker voor bij cadeaubonnen die in een winkel door iedereen kunnen worden aangeraakt. Als u een fysieke cadeaubon wilt kopen, koop dan een cadeaubon van een kassa- of baliemedewerker.
Koop virtuele cadeaubonnen
Virtuele cadeaubonnen elimineren het risico dat er fysiek met een cadeaubon wordt geknoeid, waardoor u het risico op leeghalen voorkomt. De meeste online verkopers bieden de optie om virtuele cadeaubonnen te kopen, die via e-mail naar iedereen kunnen worden verzonden.
Als veiligheidsmaatregel kunt u het beste virtuele cadeaubonnen kopen bij vertrouwde online winkels. Het kopen van virtuele cadeaubonnen van onbetrouwbare bronnen kan ertoe leiden dat u geld verliest als het blijkt dat de verkoper niet legitiem is.
Koop geen cadeaubonnen op verzoek van iemand anders
Geen enkel legitiem bedrijf of overheidsinstantie zal u ooit vragen om cadeaubonnen te kopen als een vorm van betaling. Als iemand u vraagt om meerdere cadeaubonnen te kopen om mee te betalen, of om een andere reden, is het zeer waarschijnlijk dat u wordt opgelicht. Stop alle communicatie met de persoon, vooral als u onder druk wordt gezet, het heel urgent is en u gedreigd wordt met ernstige gevolgen.
Wat u moet doen als u slachtoffer bent geworden van cadeaubonfraude
Als u voor een scam met cadeaubonnen bent gevallen, meld dit dan bij de politie, aan het bedrijf dat de cadeaubonnen uitgeeft en bij de fraudehelpdesk.
- Meld de cadeaubonfraude aan het bedrijf dat de cadeaubon heeft uitgegeven: hoewel er geen garantie is dat het bedrijf uw gestolen geld zal terugbetalen, kan het bedrijf andere klanten op de hoogte stellen van dit risico.
- Meld de fraude bij de fraudehelpdesk: u kunt een fraude bij de fraudehelpdesk melden door naar https://www.fraudehelpdesk.nl/ te gaan. De fraudehelpdesk onderzoekt geen individuele rapporten, maar gebruikt wel rapporten om scams en fraude te onderzoeken, zodat ze anderen beter kunnen beschermen. Het is belangrijk om uw scam aan de fraudehelpdesk te melden, zodat anderen niet het slachtoffer worden van dezelfde scam als u.
Trap niet in cadeaubonfraude
Cadeaubonfraude vindt niet alleen tijdens de feestdagen plaats, maar het hele jaar door. Het is dus belangrijk om te weten dat deze vorm van oplichting bestaat en dat u weet hoe u zich hiertegen kunt beschermen, zodat u geen geld verliest.
Cadeaubonfraude is slechts een van de vele vormen van oplichting die vandaag de dag de ronde doen. Als u weet hoe u een scammer kunt herkennen, kunt u zich beschermen tegen alle vormen van oplichting. Ontdek hoe u een scammer kunt herkennen, zodat u zichzelf kunt beschermen tegen de nieuwste scams die zowel op particulieren als op bedrijven zijn gericht.