Veel organisaties moeten nog investeren in een PAM-oplossing, omdat ze duur en complex kunnen zijn. Hoewel dit geldt voor sommige verouderde PAM-oplossingen, houden deze organisaties geen
Enkele uitdagingen bij het invoeren van DevOps-beveiliging, ook bekend als DevSecOps, is het te veel nadruk leggen op tools in plaats van processen, culturele weerstand, zwakke toegangscontroles en slecht beheer van geheimen. Hoewel het implementeren van DevOps-beveiliging gepaard gaat met uitdagingen, zijn er verschillende beste gewoonten die organisaties kunnen volgen om de implementatie zo effectief en naadloos mogelijk te maken, inclusief goed veranderingsbeheer, het bestrijden van de verspreiding van geheimen en het volgen van het principe van minimale privileges.
Lees verder voor de zeven beste gewoonten die organisaties moeten volgen bij het implementeren van DevOps-beveiliging.
Wat is DevOps-beveiliging?
DevOps-beveiliging, ook wel DevSecOps genoemd, verwijst naar een filosofie dat beveiliging zo vroeg mogelijk moet worden geïntegreerd in de levenscyclus van softwareontwikkeling (Software Development Lifecycle, SDLC). Bij voorkeur voordat er ook maar één regel code is geschreven voor de software. Traditioneel gezien coderen DevOps-teams eerst en ontdekken ze vervolgens beveiligingsfouten en patchen ze deze later in de SDLC. Hoewel dit productief lijkt voor ontwikkelaars, is het vroegtijdig vinden en oplossen van beveiligingsfouten veel minder tijdrovend en duur dan het later refactoreren van code in de SDLC.
Uitdagingen van DevSecOps-implementatie
Dit zijn enkele uitdagingen bij de implementatie van DevOps-beveiliging.
Te veel nadruk op tools
Hoewel tools nuttig kunnen zijn, zouden DevSecOps-tools niet het eerste moeten zijn waar organisaties naar moeten kijken bij het implementeren van DevOps-beveiliging. In plaats daarvan moeten organisaties hun huidige processen bekijken, zien wat er moet worden opgelost en vervolgens vaststellen welke tools ze nodig hebben om die processen veiliger en efficiënter te maken.
Culturele weerstand
Bij pogingen om DevSecOps te implementeren, is er vaak weerstand van ontwikkelaars omdat ze mogelijk gewend zijn om dingen op een bepaalde manier te doen. Ontwikkelaars coderen voor werkbaarheid, dus als ze tijdens het hele productieproces rekening moeten houden met beveiliging, maken ze zich zorgen dat dit hun proces zal vertragen.
Ontwikkelaars zijn niet het enige team die weerstand kunnen bieden. Beveiligingsteams doen vaak veel van hun werk handmatig, terwijl ontwikkelaars hun processen zoveel mogelijk proberen te automatiseren. Omdat ontwikkelaars in een hoog tempo werken en gebruik maken van automatisering, kunnen beveiligingsteams sceptisch zijn over de implementatie van DevSecOps en het idee van onderlinge samenwerking.
Zwakke toegangscontroles
Veel DevOps-teams geven hun ontwikkelaars onbeperkte toegang tot privileged accounts zoals root- en beheeraccounts. Hoewel dit DevOps-teams helpt om de productie te versnellen, vormt het ook een groot beveiligingsrisico en veroorzaakt het aanzienlijke problemen met nalevingscontroles. Bovendien krijgen veel DevOps-tools hoge toegangsniveaus, veel meer dan ze moeten gebruiken en vaak wordt die toegang vergeten. Dit vergroot het aanvalsoppervlak van een organisatie en verhoogt het risico op inbreuken.
Slecht geheimenbeheer
Geheimenbeheer verwijst naar het proces van het beheren en beveiligen van IT-infrastructuurgeheimen zoals niet-menselijke inloggegevens, Secure Shell (SSH)-sleutels en Application Programming Interface (API)-sleutels. Naarmate IT- en DevOps-teams steeds groter worden, komt het vaak voor dat ze tegen een probleem aanlopen dat bekend staat als secrets sprawl (verspreiding van geheimen), waarbij infrastructuurgeheimen hard gecodeerd zijn in broncode en verspreid zijn over de organisatie over verschillende teams, afdelingen en teamleden. Dit maakt het voor IT extreem moeilijk om zichtbaarheid en controle te hebben over deze geheimen, wat een groot beveiligingsrisico inhoudt.
De 7 beste gewoonten bij het implementeren van DevOps-beveiliging
Dit zijn de zeven beste gewoonten die organisaties moeten volgen bij het implementeren van DevSecOps.
1. Gebruik een DevSecOps-model
Om de implementatie van DevSecOps zo naadloos mogelijk te maken, moeten organisaties een DevSecOps-model volledig integreren. Dit betekent dat elk lid van het DevOps-team de beveiliging in acht moet nemen tijdens de levenscyclus van softwareontwikkeling. Cross-functionele samenwerking tussen DevOps- en beveiligingsteams wordt een heel belangrijk aspect van het initiatief, dus beide teams zullen nauw moeten samenwerken bij de integratie van DevSecOps.
2. Gebruik goed veranderingsbeheer
Het gebruik van goede methoden voor veranderingsbeheer bij het implementeren van DevSecOps kan helpen om culturele weerstand van zowel DevOps- als beveiligingsteams te overwinnen. Beide teams moeten begrijpen dat de productie niet wordt vertraagd door het implementeren van DevSecOps, waardoor de organisatie productiever wordt en tijd wordt bespaard. Goed veranderingsbeheer moet ook heldere coderingsnormen voor ontwikkelaars vaststellen en tools en processen implementeren om de beveiliging te automatiseren.
3. Automatiseer alles
Zoals eerder vermeld, werken ontwikkelaars in een zeer hoog tempo, waardoor het voor beveiligingsteams moeilijk kan worden om DevOps-processen bij te houden. Om de implementatie van DevSecOps zo naadloos mogelijk te maken voor zowel ontwikkelaars als beveiligingsteams, moeten beveiligingsprocessen worden geautomatiseerd. Dit stelt ontwikkelaars in staat om in hun huidige tempo te blijven werken en tegelijkertijd beveiligingsactiviteiten te versnellen. Enkele voorbeelden van beveiligingsprocessen die tijdens de SDLC kunnen worden geautomatiseerd, zijn coderecontroles, toegangsbeheer, kwetsbaarheidsbeheer, geheimenbeheer en configuratiebeheer.
4. Bestrijd de verspreiding van geheimen met geheimenbeheer
Geheimenbeheer is de beste manier om het verspreiden van geheimen te bestrijden en infrastructuurgeheimen veilig te beheren. Geheimenbeheer zorgt ervoor dat alleen geverifieerde en geautoriseerde entiteiten toegang hebben tot geheimen. Bij het implementeren van DevSecOps is de samenwerking tussen DevOps- en beveiligingsteams erg belangrijk en wordt er vereist dat deze teams privileged inloggegevens delen. Geheimenbeheer helpt IT-beheerders deze geheimen veilig te delen en te beheren, zodat ze niet verkeerd worden beheerd of misbruikt.
5. Implementeer geprivilegieerd toegangsbeheer
Met geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM) kunnen IT-beheerders het principe van minimale privileges (PoLP) afdwingen. Dit is een cybersecurityconcept waarbij gebruikers alleen toegang krijgen tot de gegevens en systemen die ze nodig hebben om hun werk te doen, niet meer en niet minder. PAM is belangrijk bij het beveiligen van de DevOps-stack omdat ontwikkelaars vaak buitensporige privileges krijgen, waardoor het risico toeneemt dat externe en interne dreigingsactoren hun toegangsrechten kunnen misbruiken. Het implementeren van PAM kan organisaties helpen om geprivilegieerde toegang te controleren, zodat werknemers alleen toegang krijgen tot de systemen en bronnen die ze nodig hebben om hun werk te doen, waardoor het risico op een succesvolle aanval van binnenuit wordt verminderd.
6. Voer regelmatig penetratietests uit
Penetratietests of pentests zijn een vorm van simulatietests die worden uitgevoerd tegen het netwerk van uw organisatie. Het doel van pentests is om de sterkte van het netwerk van uw organisatie vast te stellen en kwetsbaarheden te identificeren die cybercriminelen kunnen misbruiken. Tijdens de implementatie van DevSecOps in de ontwikkelomgeving van uw organisatie moeten regelmatig geautomatiseerde pentests worden uitgevoerd om de sterkte ervan te testen en kwetsbaarheden in de beveiliging te vinden die moeten worden gepatcht. Hoe sneller deze kwetsbaarheden worden gevonden, hoe efficiënter de DevSecOps-implementatie zal zijn.
7. Bouw bewustzijn op rond de beste gewoonten voor beveiliging
Bij het implementeren van een cybersecurityfilosofie, -concept of -tool in uw organisatie, moet u zich bewust zijn van de beste gewoonten voor beveiliging van uw werknemers. Uw werknemers kunnen uw zwakste schakel zijn als het gaat om cybersecurity. Regelmatige training kan hen helpen om beter inzicht te krijgen in beveiliging en cyberbedreigingen te herkennen die hen proberen te treffen. Hoe meer werknemers zich bewust zijn van de beste gewoonten voor beveiliging, hoe veiliger uw organisatie is.
Zo helpt KeeperPAM™ organisaties om DevSecOps te implementeren
KeeperPAM is een zero-trust, zero-knowledge oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer die drie kernproducten van Keeper combineert in één uniform platform: Keeper Enterprise Password Manager (EPM), Keeper Secrets Manager (KSM) en Keeper Connection Manager (KCM). Met KeeperPAM zal de implementatie van DevSecOps een naadloze ervaring zijn, omdat het organisaties helpt om inloggegevens veilig op te slaan, toegangsrechten en machtigingen te beheren, geheimen te consolideren en te beheren en automatisch inloggegevens te roteren.
Vraag vandaag nog een demo aan voor meer informatie over hoe KeeperPAM uw organisatie kan helpen bij de implementatie van DevSecOps.