Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina's die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe
Voorkom dat u het slachtoffer wordt van technische ondersteuningsscams door ze te leren herkennen en onze tips te volgen, zoals dat u nooit ongevraagde oproepen van onbekende nummers moet beantwoorden, nooit iemand op afstand moet toegang geven tot uw computer en niet op kwaadaardige advertenties moet klikken.
Lees verder voor meer informatie over hoe u uzelf kunt beschermen tegen technische ondersteuningsscams en wat u moet doen als u het slachtoffer bent geworden van een dergelijke scam.
Zo herkent u een scam via technische ondersteuning
Er zijn verschillende veelvoorkomende tekenen van technische ondersteuningsscams. Hier zijn er een paar.
Ongevraagde telefoongesprekken waarin wordt beweerd dat ze van de technische ondersteuning zijn
Geen enkel legitiem bedrijf zal ooit contact met u opnemen en beweren dat er iets mis is met uw computer. Als u een dergelijk telefoontje ontvangt, is het waarschijnlijk een scam. U moet de verbinding dan onmiddellijk verbreken en het nummer blokkeren. U kunt het telefoontje ook melden aan het bedrijf dat ze imiteren, zodat het bedrijf op de hoogte is en hun klanten kan waarschuwen.
Verzoeken om externe toegang te krijgen tot uw computer
Wanneer u iemand toestemming geeft voor externe toegang tot uw computer, dan kan deze persoon bijvoorbeeld uw gegevens extraheren of uw apparaat infecteren met malware. Als u niet hebt gemeld dat er iets mis is met uw computer, dan zou niemand u moeten vragen om hen externe toegang te geven. Als dat wel gebeurt, dan hebben ze waarschijnlijk kwaadaardige bedoelingen en moet u onmiddellijk alle contact met hen verbreken.
Willekeurige pop-ups die op uw scherm verschijnen
Als u een aanzienlijke toename opmerkt van pop-upwaarschuwingen of advertenties waarin wordt beweerd dat uw apparaat is geïnfecteerd, dan gaat het waarschijnlijk om technische ondersteuningsscams. Door te reageren op deze pop-ups is het mogelijk dat uw gegevens door scammers worden gestolen of dat uw computer met malware wordt geïnfecteerd.
Tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van technische ondersteuningsscams
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van technische ondersteuningsscams.
1. Controleer de officiële websites
Als u technische ondersteuning nodig hebt, controleer dan eerst de officiële website voor het betreffende product of de service. Officiële sites bieden legitieme contact- en ondersteuningsgegevens. Wanneer u zoekmachines gebruikt, moet u op alert zijn op kwaadaardige advertenties en illegale websites. Zorg ervoor dat de URL, ook wel websiteadres genoemd, daadwerkelijk de officiële site is die u wilt bezoeken. Als u twijfelt over de legitimiteit van een site, gebruik dan het Transparantieverslag van Google om de legitimiteit ervan te verifiëren.
2. Beantwoord nooit ongevraagde oproepen van onbekende nummers
Een van de beste manieren om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van enige scams, is door nooit ongevraagde oproepen te beantwoorden die afkomstig zijn van onbekende nummers. Als het belangrijk is, laten ze een voicemail achter en kunt u de legitimiteit van het telefoontje verifiëren door contact op te nemen met een familielid of het bedrijf waarvan het telefoontje afkomstig zou zijn. U kunt ook het telefoonnummer omgekeerd opzoeken door het in te voeren in een zoekmachine zoals Google. Ik heb dit vaker gedaan toen ik een spamoproep ontving van een specifiek nummer. Toen ik het nummer opzocht, kwam ik erachter dat veel mensen ook spamoproepen van hetzelfde nummer ontvingen, waarna ik het nummer heb geblokkeerd.
3. Geef nooit iemand externe toegang tot uw computer
Geef nooit toestemming als iemand u vraagt om externe toegang tot uw computer, zodat ze deze kunnen repareren. Dit kan gevaarlijk zijn en u loopt het risico dat al uw persoonlijke gegevens worden gecompromitteerd. Dit is vooral het geval als u niet zelf een verzoek hebt ingediend om uw computer te laten repareren.
4. Klik niet op malvertisements
Malvertisements zijn kwaadaardige advertenties die zijn ontworpen om apparaten te infecteren met malware. Wat malvertisements zo gevaarlijk maakt, is dat ze op elke website kunnen verschijnen, dus niet alleen op kwaadaardige websites. Als u verdacht uitziende advertenties opmerkt, zoals advertenties met aanbiedingen die te mooi om waar te zijn, of waarvan wordt beweerd dat uw apparaat is geïnfecteerd, klik dan niet op deze advertenties. Als u dit wel doet, loopt u het risico dat uw apparaat wordt geïnfecteerd.
5. Installeer antivirussoftware op uw computer
Antivirussoftware is een programma dat u op uw computer installeert zodat deze beschermd is tegen virussen en malware. Wanneer u antivirussoftware installeert, is het belangrijk om de software geactualiseerd te houden, zodat u beschermd blijft tegen de nieuwste virussen en malware. De beste antivirussoftware zal steeds automatisch geactualiseerd worden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken om dit zelf te doen.
Wat moet u doen als u bent getroffen door een scam via technische ondersteuning
Als u denkt dat u al het slachtoffer bent geworden van een scam via technische ondersteuning, dan kunt u de volgende nemen om uzelf te beschermen.
Blokkeer uw betaalkaarten en creditcards
Als u financiële gegevens verstrekt, zoals uw betaalkaart- of creditcardgegevens, blokkeer dan onmiddellijk uw kaarten. Zo voorkomt u dat de scammer uw kaarten kan gebruiken om aankopen te doen. Om uw kaarten te blokkeren, moet u rechtstreeks contact opnemen met uw kaartuitgever of door in te loggen op de mobiele app van uw kaartuitgever. U moet ook contact opnemen met uw kaartuitgever om hen te laten weten dat u een nieuwe kaart nodig hebt, omdat uw huidige kaart is gecompromitteerd.
Plaats een stop op uw kredietrapport
Voor extra beveiliging kunt u ook een stop op uw kredietrapport plaatsen. Een kredietstop, ook wel een beveiligingsstop genoemd, voorkomt dat iemand toegang krijgt tot uw kredietrapport. Dit betekent dat niemand in uw naam nieuwe leningen of kredietlijnen kan aanvragen. U kunt uw krediet stoppen door contact op te nemen met alle drie grote kredietbureaus: Experian, TransUnion en Equifax. Houd er rekening mee dat wanneer u een beveiligingsstop plaatst, deze niet verloopt. Deze stop kan echter op elk moment worden verwijderd door contact op te nemen met alle drie kredietbureaus.
Installeer antivirussoftware op uw computer
Het komt vaak voor dat technische ondersteuningsscams ertoe leiden dat uw apparaat wordt geïnfecteerd met malware. Installeer antivirussoftware om ervoor te zorgen dat er geen malware op uw computer terecht komt of om eventuele bestaande malware te verwijderen. Als het antivirusprogramma malware detecteert, wordt deze voor u verwijderd, zodat er geen verdere schade wordt veroorzaakt.
Actualiseer uw wachtwoorden onmiddellijk
Als u uw inloggegevens voor een van uw accounts hebt vrijgegeven, is het belangrijk om uw wachtwoorden onmiddellijk bij te werken. Met een wachtwoordmanager kunt u snel uw wachtwoorden wijzigen en opslaan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het zelf onthouden van alle wachtwoorden. Keeper Password Manager biedt een gratis proefversie van 30 dagen, zodat u onmiddellijk kunt beginnen met het beveiligen van uw accounts.
Blijf beschermd tegen technische ondersteuningsscams
Technische ondersteuningsscams kunnen gemakkelijk herkend worden als u de tekenen kunt herkennen en weet hoe u zich kunt beschermen. Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen voor cybersecurity te handhaven, kunt u ervoor zorgen dat uw persoonlijke gegevens en identiteit te allen tijde worden beschermd. Door te investeren in tools zoals antivirussoftware en een wachtwoordmanager kunt u zich beschermen tegen online bedreigingen zoals technische ondersteuningsscams.
Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen om te zien hoe Keeper Password Manager ervoor zorgt dat u online veilig blijft.