Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te gebruiken en niet te veel online te delen. Identiteitsdiefstal vindt plaats wanneer iemand uw gevoelige documenten steelt en gebruikt zonder dat u dit weet, om geld of toegang te krijgen tot uw vertrouwelijke gegevens. Voorbeelden van gevoelige documenten zijn burgerservicenummers, creditcardnummers, bankrekeninggegevens en paspoortnummers. Meestal loopt u het risico om slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal als u een zwak wachtwoord hebt of als uw inloggegevens zijn gecompromitteerd bij een datalek. Zodra een cybercrimineel toegang heeft tot uw account en uw privégegevens steelt, kan deze uw gevoelige gegevens op het dark web verkopen aan andere cybercriminelen.
Lees verder voor de negen beste tips om uw identiteit te beschermen tegen diefstal en hoe Keeper® u kan helpen.
1. Bescherm uw burgerservicenummer
Het is essentieel om uw burgerservicenummer veilig te houden, omdat een cybercrimineel dit kan gebruiken om bankrekeningen op uw naam te openen, uw medische gegevens te misbruiken om uitkeringen te ontvangen of andere soorten fraude te plegen. Aangezien uw burgerservicenummer wordt gebruikt om uw inkomen en uw burgerschap te volgen, zijn deze persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) ontzettend belangrijk. Als iemand met kwaadaardige bedoelingen uw burgerservicenummer vindt, kan deze persoon zich als u voordoen om een baan, uitkeringen, financiële gegevens en meer te ontvangen. Vanwege het belang van uw burgerservicenummer en de ernst van de gevolgen als deze wordt gestolen, moet u uw burgerservicenummer nooit bij u dragen.
2. Bewaar uw gevoelige documenten op een veilige plek
Naast het beschermen van uw burgerservicenummer, moet u er altijd voor zorgen dat al uw gevoelige documenten op een veilige plek worden bewaard. Bewaar fysieke documenten zoals uw burgerservicenummer of paspoort op een plek waar ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Kies bijvoorbeeld een speciale lade die u kunt afsluiten. Maak het voor niemand gemakkelijk, inclusief mensen die u vertrouwd, om documenten te vinden die uw identiteit in gevaar kunnen brengen.
3. Controleer uw kredietrapporten en bankafschriften regelmatig
Verdachte activiteiten kunnen leiden tot identiteitsdiefstal als het onopgemerkt blijft. Daarom moet u regelmatig uw kredietrapporten en bankafschriften controleren. Als u een onbekend adres ziet op bankafschriften, transacties die u niet hebt gemaakt met uw creditcard of leningen die u niet hebt aangevraagd, moet u onmiddellijk contact opnemen met elk van de drie grote kredietbureaus (Experian, TransUnion en Equifax). Als u niet uw kredietrapport regelmatig controleert, merkt u misschien niet meteen wanneer iemand uw creditcards of andere financiële gegevens heeft gebruikt om fraude en identiteitsdiefstal te plegen, totdat het te laat is.
4. Gebruik een tool voor dark web-monitoring
Als een cybercrimineel uw burgerservicenummer of andere PII steelt, zal deze uw gegevens waarschijnlijk op het dark web verkopen voor hun eigen gewin. Het dark web is een niet-traceerbaar deel van het internet waar cybercriminelen wapens, drugs en gevoelige gegevens kunnen kopen of verkopen, waaronder medische gegevens, rijbewijzen, thuisadressen en nog veel meer. Gelukkig zijn er bronnen zoals tools voor dark web-monitoring die u kunt gebruiken om erachter te komen of uw gevoelige gegevens op het dark web staan.
5. Ontdek hoe u phishing-pogingen kunt herkennen
Aangezien het ondergaan van een phishing-poging cybercriminelen toegang kan geven tot uw privégegevens, is het belangrijk om de veelvoorkomende tekenen van deze aanvallen te kennen. Phishing is een soort cyberaanval die plaatsvindt wanneer een cybercrimineel zich voordoet als iemand die hun doelwit kent en hen ertoe verleidt om persoonlijke gegevens te verstrekken.
Er zijn enkele veelvoorkomende indicatoren van phishing-pogingen waar u rekening mee moet houden als u ooit een verdachte e-mail ontvangt. Sommige e-mailproviders waarschuwen u bijvoorbeeld als ze vermoeden dat een e-mail die u hebt ontvangen een phishing-poging is. Zelfs als u geen waarschuwing ontvangt, kunt u de meeste phishing-pogingen herkennen aan hun dringende taal, bedreigingen, veel spel- of grammaticale fouten, links of bijlagen bevatten waarop u kunt klikken en verzoeken om privégegevens.
Als u een e-mail ontvangt en een van deze tekenen herkent, is het het veiligst om nooit te reageren en het bericht te verwijderen. Vergeet niet dat een cybercrimineel zich kan voordoen als iemand die u vertrouwt, zoals een echtgenoot of familielid. Wees voorzichtig dat u gevoelige gegevens niet op onveilige manieren deelt, zoals via e-mail of sms-berichten, omdat een cybercrimineel de gegevens kan onderscheppen die u wilt sturen naar iemand die u vertrouwt.
6. Deel niet te veel online
Het teveel online delen kan om verschillende redenen gevaarlijk zijn, maar u kunt uw identiteit privé houden door te beperken wat u op sociale media plaatst. U leest dit misschien en denkt: “Ik deel niet te veel over mezelf op sociale media.” Als u echter een bericht plaatst over wie u regelmatig ziet, uw hobby’s, uw huidige locatie, gegevens over uw baan of familiedrama, loopt u het risico dat cybercriminelen gevoelige gegevens te weten komen en u het doelwit wordt van een aanval.
Als u bijvoorbeeld regelmatig foto’s plaatst van uw aardewerkcursus in een lokale kunststudio, dan kan een cybercrimineel meer te weten komen over uw interesses, relaties en locatie, uw wachtwoorden raden die u misschien kunt gebruiken op basis van deze onderwerpen en mogelijk toegang krijgen tot uw accounts. Naast het beperken van wat u online deelt, moet u uw openbare accounts privé maken en controleren wie uw volgers zijn. Zorg ervoor dat u uw huisadres, geboortedatum of iets anders dat u gebruikt niet deelt als antwoord op veelvoorkomende beveiligingsvragen online om te voorkomen dat een cybercrimineel uw identiteit steelt.
7. Vermijd het gebruik van openbare wifi
Het gebruik van openbare wifi brengt talloze gevaren met zich mee, waaronder niet-versleutelde netwerken en cybercriminelen die uw gegevens stelen nadat ze het netwerk hebben gehackt. Denk aan uw ervaring met het gebruik van wifi op een luchthaven: u wilt snel verbinding maken met wifi, zodat u voordat u vertrekt een paar belangrijke e-mails kunt versturen. Als u echter openbare wifi gebruikt, loopt u het risico dat malware zonder uw medeweten op uw apparaat wordt geïnstalleerd via phishing-e-mails of gespoofte websites. Vervolgens kan een cybercrimineel toegang krijgen tot uw apparaat en uw privégegevens stelen.
Een geweldige oplossing voor het gebruik van openbare wifi is om een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, die uw openbare internetverbinding versleutelt om uw browserervaring privé te maken. VPN’s versleutelen alle gegevens die u verzendt en ontvangt, zodat u uw e-mails of bankrekeningen kunt controleren zonder het risico te lopen op ongeautoriseerde toegang door derden. Deze extra beveiligingsmaatregel maakt het gebruik van openbare wifi veel veiliger omdat het voorkomt dat cybercriminelen uw privégegevens kunnen stelen.
8. Installeer antivirussoftware
Antivirussoftware detecteert, stopt en verwijdert malware of virussen om uw apparaat te infecteren. Malware is een soort software die cybercriminelen zonder uw medeweten op uw apparaat installeren, zodat ze uw privégegevens kunnen stelen. Wanneer u antivirussoftware op uw apparaat installeert, voegt u een extra beveiligingslaag toe tegen malware en virussen, waardoor u beschermd bent tegen cybercriminelen die deze gebruiken om uw identiteit te stelen.
9. Gebruik een wachtwoordmanager
Gebruik een wachtwoordmanager om uw privégegevens te beschermen door uw inloggegevens op een veilige locatie op te slaan. Naast het veilig houden van uw inloggegevens kan een wachtwoordmanager ook sterke en unieke wachtwoorden genereren, zwakke wachtwoorden identificeren en andere materialen opslaan, zoals documenten die gevoelige gegevens bevatten. Een wachtwoordmanager zoals Keeper kan u beschermen tegen identiteitsdiefstal, omdat u een kopie van uw burgerservicekaart in uw digitale kluis kunt opslaan om deze versleuteld en veilig te houden.
Zo kan Keeper u beschermen tegen identiteitsdiefstal
Wanneer u Keeper Password Manager gebruikt, blijft uw identiteit beschermd, zolang u sterke online veiligheidsgewoonten handhaaft. Enkele van deze goede gewoonten zijn onder andere het privé houden van uw burgerservicenummer, niet te veel online delen en regelmatig uw kredietrapporten controleren en een wachtwoordmanager gebruiken.
Start uw gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om te zien wat het is om een wachtwoordgenerator, een wachtwoordmanager en een tool voor dark web-monitoring allemaal op één plek te hebben.