Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina's die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe
U kunt uw gevoelige gegevens het beste beschermen door sterke wachtwoorden te gebruiken voor al uw online accounts, regelmatig een back-up te maken van uw gegevens en te investeren in een wachtwoordmanager. Uw gegevens zijn belangrijk en moeten worden beschermd om het risico op identiteitsdiefstal en andere cyberbedreigingen te verkleinen.
Lees verder voor meer informatie over wat onder gevoelige gegevens valt, hoe u uw gevoelige gegevens kunt beschermen en hoe Keeper® u kan helpen.
Wat valt onder gevoelige gegevens?
Gevoelige gegevens omvatten verschillende soorten persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) die uw identiteit kunnen onthullen. Hieronder zijn enkele voorbeelden van gevoelige gegevens:
- Burgerservicenummer
- Rijbewijsnummer
- Paspoortnummer
- Bankrekeningnummer
- Medische gegevens
- Creditcardnummer
- Geboortedatum
- Volledige officiële naam
- Gebruikersnamen en wachtwoorden
- Thuisadres
Uw persoonlijke, financiële, gezondheids- en zakelijke gegevens vallen onder gevoelige gegevens, omdat ze niet openbaar beschikbaar zijn en vertrouwelijk zijn. Wanneer uw gevoelige gegevens echter worden gecompromitteerd, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal, ongeautoriseerde leningen op uw naam en grote creditcardfraude.
6 tips om uw gevoelige gegevens te beschermen
Gelukkig kunt u verschillende stappen nemen om uw gevoelige gegevens te beschermen en uw privacy online te handhaven.
1. Maak sterke wachtwoorden voor alle online accounts aan
Het aanmaken van een sterk en uniek wachtwoord voor al uw accounts is de eerste stap om uw gevoelige gegevens te beschermen. Een sterk wachtwoord moet bestaan uit minstens 16 tekens met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. U mag ook nooit persoonlijke gegevens in uw wachtwoorden gebruiken, omdat een cybercrimineel deze gegevens kan opzoeken en gebruiken om uw wachtwoorden proberen te kraken. De beste wachtwoorden zijn volledig willekeurig en bevatten geen woordenboekwoorden zoals ‘wachtwoord’ of ‘hond’. Hoe vaker de woorden voorkomen, hoe eenvoudiger uw wachtwoorden kunnen worden geraden.
Probeer onze wachtwoordgenerator te gebruiken om sterke en unieke wachtwoorden aan te maken volgens uw gewenste criteria.
2. Stel multifactorauthenticatie (MFA) in
Multifactorauthenticatie (MFA) is cruciaal om gevoelige gegevens te beschermen. Het voorkomt namelijk dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot uw accounts. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe, omdat u extra bewijs van uw identiteit moet verstrekken voordat u inlogt. Enkele voorbeelden van MFA zijn een pincode, een code van een authenticator-app en een vingerafdrukscan. Een van de voordelen van MFA voor al uw accounts is dat cybercriminelen hoe dan ook met een extra verificatiemethode moeten inloggen, zelfs als ze toegang hebben tot uw gebruikersnaam en wachtwoord.
3. Gebruik een VPN op openbare wifi
Iets eenvoudigs als internetverbinding maken met openbare wifi kan uw gevoelige gegevens in gevaar brengen. Daarom moet u een Virtual Private Network (VPN) gebruiken. Wanneer u openbare wifi gebruikt, weet u nooit of een cybercrimineel het netwerk heeft gemanipuleerd om gegevens te verzamelen van iedereen die er verbinding mee maakt, een zogenaamde man-in-the-middle-aanval (MITM). Om cyberbedreigingen zoals MITM-aanvallen tegen te gaan, beschermt een VPN uw online privacy door een privénetwerk aan te maken om uw gegevens te versleutelen, zelfs wanneer u bent verbonden met een openbaar netwerk. Als u bijvoorbeeld op reis verbinding maakt met het wifinetwerk van de luchthaven, moet u een VPN gebruiken, zodat niemand op de luchthaven uw privégegevens kan stelen.
4. Schakel gegevensversleuteling in
Gegevensversleuteling is het proces dat uw gevoelige gegevens omzet van platte tekst die voor iedereen leesbaar is naar cijfertekst die willekeurige tekens bevat die noch mensen noch machines kunnen lezen totdat ze zijn ontcijferd met een encryptiesleutel. Dit proces klinkt misschien verwarrend, maar door uw gegevens te versleutelen kunnen ze niet door een andere gebruiker worden gelezen.
U kunt gegevensversleuteling inschakelen op uw smartphones, computers en online accounts door naar de instellingen van uw apparaat te gaan. Windows-gebruikers kunnen binnen Instellingen naar Privacy en beveiliging gaan en vervolgens klikken op Apparaatversleuteling. Als deze instelling niet verschijnt, gebruik dan BitLocker-versleuteling. Deze Windows-beveiligingsfunctie versleutelt de volledige schijf om gegevens te beschermen. Zoek naar BitLocker in uw Windows-zoekbalk, selecteer BitLocker-versleuteling en klik vervolgens op BitLocker inschakelen. Als u een Apple-gebruiker bent, worden uw gevoelige gegevens automatisch versleuteld wanneer u een pincode en Touch/Face ID instelt op uw apparaat. In het gedeelte Face ID en pincode in uw instellingen moet Gegevensbescherming is ingeschakeld onderaan uw scherm verschijnen om dit aan te geven.
5. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens
Het is niet alleen belangrijk om regelmatig een back-up van uw gegevens te maken in het geval uw apparaat ooit verloren raakt of wordt gestolen, maar u moet ook back-ups van uw gegevens blijven maken in het geval uw apparaat wordt getroffen door een malware-aanval. Stel dat uw telefoon opeens wordt geïnfecteerd met een virus en u nooit een back-up hebt gemaakt. Als u een back-up had gemaakt van uw gegevens voordat uw telefoon werd geïnfecteerd met een virus, dan kon u alle gegevens op uw telefoon wissen en herstellen met de back-up die was gemaakt vóór de infectie.
6. Investeer in een wachtwoordmanager
U kunt uw gevoelige gegevens op een handige en veilige manier beschermen met een wachtwoordmanager zoals Keeper Wachtwoordmanagers kunnen sterke en unieke wachtwoorden aanmaken, uw inloggegevens veilig opslaan in een versleutelde kluis en u eenvoudig automatisch laten inloggen bij accounts. Het gebruik van een wachtwoordmanager biedt veel voordelen, zoals het genereren van willekeurige wachtwoorden, het veilig delen van wachtwoorden en het opslaan van extra gegevens naast wachtwoorden (documenten, pdf-bestanden, foto’s, medische gegevens, en meer). U hoeft alleen maar uw hoofdwachtwoord te onthouden. Dit is het wachtwoord dat u gebruikt om in te loggen op uw veilige digitale kluis.
Vertrouw op Keeper om uw gevoelige gegevens te beschermen
Keeper is de wachtwoordmanager die u kunt vertrouwen om uw gevoelige gegevens te beschermen. Keeper gebruikt end-to-end AES-256-versleuteling om ervoor te zorgen dat uw gevoelige gegevens alleen door u kunnen worden geopend. Dankzij onze zero-knowledge beveiliging kan zelfs Keeper uw versleutelde gegevens niet zien. Met Keeper Password Manager kunt u MFA-codes genereren en opslaan. Het kan zelfs deze codes automatisch invullen op de betreffende websites voor een eenvoudiger inlogproces.
Start vandaag nog uw gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager en ontdek alles wat Keeper kan doen om uw gevoelige gegevens te beschermen.