Nee, u kunt uw digitale voetafdruk niet wissen, maar u kunt deze verkleinen door inactieve accounts te verwijderen, u af te melden voor zoeksites naar persoonsgegevens
Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina’s die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe giveaways. Facebook Messenger is een berichtenservice waarmee u foto’s, video’s en berichten kunt delen met uw Facebook-vrienden.
Lees verder om meer te weten te komen over fraude op Facebook Messenger, de veelvoorkomende vormen van oplichting waarmee u te maken kunt krijgen op Facebook, en tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.
Wat is oplichting op Facebook Messenger?
Oplichting via Facebook Messenger gebeurt wanneer oplichters de app gebruiken om Facebook-gebruikers te overtuigen om persoonlijke gegevens te delen, op schadelijke links te klikken of zelfs geld over te maken. Oplichters stellen zich vaak voor als iemand die hun doelwit kent, zoals een gemeenschappelijke vriend of familielid. Dit doen ze door een vals profiel aan te maken of een legitiem account te hacken om phishingaanvallen uit te voeren. Aangezien Facebook Messenger vaak wordt gebruikt om berichten te versturen naar mensen die u vertrouwt of met wie u het contact bent verloren, nemen oplichters onverwacht contact met u op om u te benaderen met hun oplichtingspraktijken.
Veelvoorkomende oplichtingspraktijken op Facebook Messenger
Omdat oplichters diverse strategieën hanteren om mensen te bedriegen via Facebook Messenger, zijn er verschillende manieren waarop u slachtoffer kunt worden van oplichting. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger.
U ontvangt een verzoek voor een authenticatiecode
Een oplichter kan zich voordoen als een van uw Facebook-vrienden door een profiel aan te maken dat vrijwel identiek is aan dat van een echte vriend. Ze sturen u een bericht waarin ze beweren hulp nodig te hebben om toegang te krijgen tot een e-mailaccount of een ander online account. Om hen te helpen, stuurt de oplichter u een code voor een tweefactorauthenticatie (2FA). Als u echter een code deelt met de oplichter, geeft u hen toegang tot uw eigen account, omdat ze uw gebruikersnaam en wachtwoord al kennen. Onthoud dat u uw 2FA-code nooit aan anderen mag doorgeven, zelfs niet aan personen die u denkt te kunnen vertrouwen.
Een vriend of familielid vraagt u om geld
De meest voorkomende vorm van oplichting op Facebook Messenger is iemand die zich voordoet als een vriend of familielid en om geld vraagt. Hoewel het vaak duidelijk is dat iemand een nepaccount heeft aangemaakt, maken oplichters tegenwoordig gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om hun oplichting overtuigender te maken. In plaats van een schriftelijk verzoek waarin om geld wordt gevraagd, kunt u ook een voicemail of een kort telefoontje krijgen van iemand die precies op uw vriend of familielid lijkt. Oplichters verzamelen video- en audio-opnamen van de persoon die ze nabootsen en gebruiken vervolgens AI om hun eigen stem te maskeren, zodat ze klinken als iemand die u vertrouwt. Als u gelooft dat het de stem van uw vriend of familielid is, zal de oplichter u om geld vragen vanwege een noodgeval. Zorg ervoor dat u niet automatisch vertrouwt op spraak- of videogesprekken waarin om geld wordt gevraagd, zelfs niet van mensen die u denkt te kennen, aangezien oplichters alsmaar vaker gebruikmaken van AI.
Een valse liefdadigheidspagina vraagt om donaties
Hoewel de meeste oplichters op Facebook Messenger zich voordoen als vrienden of familie, zijn er ook anderen die accounts aanmaken van valse liefdadigheidsinstellingen. Deze oplichters proberen u te misleiden zodat u geld doneert aan een niet-bestaande organisatie. Als u een bericht ontvangt van een paginabeheerder van een goed doel dat u niet kent, of van een niet-officieel account van een populair goed doel, moet u eerst onderzoek doen voordat u geld overmaakt. Een gemakkelijke manier om de betrouwbaarheid van een goed doel te verifiëren, is door de websites CharityNavigator.org of CharityWatch.org te raadplegen. U moet ook onderzoek doen naar de organisatoren en beheerders van de pagina van het goede doel om te controleren of het account dat om donaties vraagt, legitiem is.
U krijgt een bericht met de tekst “Kijk wie er is overleden” of “Ben jij dit?”
Oplichters die via Facebook Messenger actief zijn, proberen op alle mogelijke manieren uw aandacht te trekken en wekken nieuwsgierigheid of angst op om u te manipuleren. Een oplichter kan u een bericht sturen met een schadelijke link die eruitziet als een video waarin u iets doet, of als een online overlijdensbericht. Dit kan ervoor zorgen dat u op de link klikt, waardoor malware op uw apparaat wordt geïnstalleerd. Soms ontvangt u van een oplichter een link naar een valse website waar u uw Facebook-inloggegevens moet invoeren. Als u uw gegevens op deze valse website invoert, krijgt de oplichter onmiddellijk toegang tot uw account. Zorg ervoor dat u nooit op links in ongevraagde berichten klikt, zelfs niet als u denkt dat ze van iemand komen die u kent. Om de authenticiteit van een bericht te verifiëren, kunt u de vriend die door de oplichter wordt geïmiteerd, een sms sturen of bellen buiten Facebook.
U ontvangt een bericht met beleggingsadvies
De meeste mensen zijn terughoudend om advies van vreemden aan te nemen. Daarom proberen oplichters eerst uw vertrouwen te winnen, om u vervolgens te overtuigen te investeren in een vals platform of project. Stel u bijvoorbeeld voor dat u een bericht ontvangt van iemand die geïnteresseerd is in het opbouwen van een vriendschap of een romantische relatie. Ze zullen trachten om een hechte band met u te ontwikkelen door in te spelen op uw interesses en hobby’s. Na verloop van tijd zullen ze proberen u ervan te overtuigen om te investeren in een vals crypto-project waarvan ze de eigenaar zijn. Als u hen uw geld of andere persoonlijke informatie geeft, kan de oplichter uw geld stelen en mogelijk identiteitsfraude plegen met de informatie die u met hen hebt gedeeld.
Iemand beweert dat u gratis geld kunt ontvangen van overheidsprogramma’s
U kunt mogelijk een bericht ontvangen via Facebook Messenger van iemand die zich voordoet als een persoon die heeft geprofiteerd van een overheidsprogramma en u gratis geld belooft. Een oplichter stuurt u een phishingbericht waarin hij beweert dat hij duizenden euro’s heeft ontvangen via een nieuw overheidsprogramma. Hij vraagt u om u aan te melden en stuurt u een link waar u uw persoonlijke gegevens kunt invoeren. Door op de link te klikken, loopt uw apparaat echter het risico geïnfecteerd te raken met malware, wat uw privacy kan bedreigen als u uw burgerservicenummer (BSN), bankrekeningnummers of andere gevoelige informatie invoert. Elke keer dat er sprake is van gratis geld, zou dat een teken moeten zijn dat iemand probeert u te bedriegen. Zelfs als u een dergelijk bericht van een vriend of familielid ontvangt, kan het nog steeds zijn dat een oplichter hun account heeft gehackt of een nepaccount heeft aangemaakt om u te bedriegen.
U ontvangt een bericht waarin staat dat u een prijs of een giveaway heeft gewonnen.
Omdat oplichters zich bewust zijn van de aantrekkingskracht van gratis aanbiedingen en giveaways, zijn er veel oplichtingen via Facebook Messenger die inspelen op de hebzucht van mensen om een prijs te winnen. Een oplichter kan u een bericht sturen via Facebook Messenger, zich voordoend als een vriend of familielid, en beweren dat jullie beiden een prijs hebben gewonnen. Als u op de link in het bericht klikt, wordt u gevraagd om een bedrag te betalen om de hoofdprijs te kunnen ontvangen. Wanneer u het geld overmaakt om de prijs te claimen, verliest u alleen maar echt geld aan een nep-giveaway. Ga niet in op berichten die beweren dat u geld of een prijs heeft gewonnen, vooral als u normaal gesproken niet deelneemt aan online giveaways. Elk bericht waarin om persoonlijke informatie of geld wordt gevraagd, is waarschijnlijk oplichterij.
Een verkoper op Facebook Marketplace biedt een artikel aan dat te goed lijkt om waar te zijn.
Naast het aanbieden van gratis geld en prijzen, kunnen oplichters u via Facebook Messenger ook berichten sturen over afgeprijsde producten die ze op Facebook Marketplace verkopen. Facebook Marketplace is een drukbezocht platform voor het kopen en verkopen van producten, en oplichters kunnen gebruikmaken van uw wens om een goede deal te krijgen door u berichten te sturen met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. U ontvangt bijvoorbeeld een bericht over iemand die een gloednieuwe videogameconsole verkoopt voor € 50. Dit zou argwaan moeten wekken, aangezien de meeste gloednieuwe spelcomputers ongeveer € 500 kosten. Wanneer u interesse toont in het artikel, kan de oplichter u vragen om enkele persoonlijke gegevens en een betaalmethode. Deel geen enkele informatie, vooral niet uw creditcardnummer, aangezien dit kan worden misbruikt voor fraude en identiteitsdiefstal. Wees voorzichtig met extreem lage prijzen op Facebook Marketplace en vertrouw niemand die u via Facebook Messenger benadert over een artikel met een bijzonder lage prijs.
Tips om u te beschermen tegen oplichting via Facebook Messenger
Hoewel er veel mogelijke oplichtingspogingen zijn waar u op Facebook Messenger mee te maken kunt krijgen, zijn er verschillende eenvoudige stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen oplichters.
Beveilig uw Facebook-account
Het belangrijkste dat u kunt doen om uzelf te beschermen tegen oplichters die Facebook Messenger gebruiken, is uw Facebook-account te beveiligen met een sterk wachtwoord en multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen. U moet een sterk en uniek wachtwoord voor uw Facebook-account hebben. Dit wachtwoord moet minstens 16 tekens bevatten en een combinatie zijn van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Nadat u uw Facebook-wachtwoord heeft gewijzigd naar een sterker wachtwoord, is het ook belangrijk om MFA in te schakelen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door aanvullende verificatie van uw identiteit te vereisen. Voorbeelden van MFA zijn een code van een authenticatie-app, een pincode, het antwoord op een beveiligingsvraag of uw vingerafdruk. Als u MFA op uw Facebook-account heeft ingeschakeld, kan een oplichter geen toegang krijgen tot uw account met alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Reageer nooit op ongevraagde verzoeken om uw persoonlijke gegevens of geld
Negeer en verwijder ongevraagde berichten waarin om uw persoonlijke gegevens of geld wordt gevraagd. Ongeacht de specifieke vorm van fraude via Facebook Messenger, is het riskant om persoonlijke informatie te delen, zoals een authenticatiecode of creditcardgegevens. Stuur ook nooit geld als reactie op een ongevraagd bericht.
Klik nooit op ongevraagde links in berichten
Net zoals u geen informatie of geld mag verzenden als reactie op ongevraagde berichten, is het ook belangrijk om te vermijden op links en bijlagen in dergelijke berichten te klikken, aangezien deze malware kunnen bevatten of kunnen leiden naar schadelijke nepwebsites. Zodra malware op uw apparaat is geïnstalleerd, kan een oplichter toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens en zelfs uw online activiteiten volgen. Ongevraagde links zijn vaak onveilig. Controleer daarom altijd de veiligheid van een link voordat u erop klikt.
Bevestig de identiteit van de persoon voordat u met hen communiceert
Als een oplichter zich voordoet als iemand die u goed kent, neem dan contact op met de echte persoon buiten Facebook, bijvoorbeeld via een sms of een telefoontje, om te verifiëren of ze u een bericht hebben gestuurd over de situatie waarvan u vermoedt dat het oplichting is. Als uw neef u bijvoorbeeld een bericht heeft gestuurd via Facebook Messenger en om geld heeft gevraagd vanwege een auto-ongeluk, neem dan op een andere manier contact met hem op om te bevestigen of hij inderdaad bij een auto-ongeluk betrokken is geweest en het bericht heeft gestuurd. In plaats van op Facebook Messenger te chatten met iemand die beweert iemand te zijn die u kent, is het beter om de identiteit van die persoon te verifiëren door contact op te nemen met de echte persoon via een ander platform.
Rapporteer en blokkeer oplichters die u berichten sturen
Zodra u opmerkt dat u een bericht van een oplichter op Facebook Messenger heeft ontvangen, kunt u de gebruiker rapporteren en blokkeren. Maak screenshots van de berichten voordat u ze verwijdert, zodat u bewijs heeft wanneer u de oplichting bij Facebook meldt. Het is noodzakelijk om deze berichten te melden, zodat Facebook de accounts van de oplichters kan uitschakelen wegens schending van de communityrichtlijnen. Om een profiel of pagina van een oplichter te rapporteren, zoekt u het betreffende profiel op en klikt u op de drie puntjes onder de omslagfoto. Selecteer Ondersteuning zoeken of profiel/pagina rapporteren en volg de aanwijzingen om een melding in te dienen.
Wees op uw hoede voor oplichting op Facebook Messenger
Door de vele verschillende soorten oplichting op Facebook Messenger is het belangrijk om uw Facebook-account goed te beveiligen en op de hoogte te blijven van de nieuwste oplichtingspraktijken. Bescherm uw Facebook-account door een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken en MFA in te schakelen. Een handige manier om een veilig wachtwoord voor uw Facebook-account te genereren en op te slaan, is door gebruik te maken van Keeper Password Manager, dat beschikt over een ingebouwde wachtwoordgenerator en een versleutelde digitale kluis. Het kan ook MFA-codes genereren en deze automatisch invullen, waardoor uw account een extra beveiligingslaag krijgt.
Begin vandaag nog met uw gratis proefversie van 30 dagen voor Keeper Password Manager en bescherm uw Facebook Messenger en andere online accounts tegen mogelijke oplichters.