Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Malware is kwaadaardige software die uw apparaat op veel manieren kan infecteren, bijvoorbeeld wanneer u een gratis game of film downloadt. Enkele tekenen dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware, zijn willekeurige pop-ups, het bevriezen of vertragen van uw apparaat, plotseling beperkte opslagruimte en apps waarvan u niet meer weet dat u deze hebt geïnstalleerd.
Lees verder voor de 10 meest voorkomende tekenen dat uw apparaat een malware-infectie heeft, hoe u malware op uw apparaat kunt verwijderen en hoe u uw apparaten kunt beschermen tegen infecties.
1. U ziet willekeurige pop-ups
Een teken dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware is als u willekeurige pop-ups ziet. Malware kan advertenties op uw apparaat weergeven terwijl u online naar iets anders zoekt. Als u op de advertenties klikt, zelfs om ze te verwijderen, kan dit de toegang tot uw gegevens ontgrendelen. Deze pop-ups kunnen inhoud voor volwassenen bevatten of u waarschuwen dat uw apparaat is geïnfecteerd. In extreme gevallen kan de pop-up een losgeldbetaling van u eisen. Het maakt niet uit welk bericht er op deze pop-ups wordt weergegeven; als ze willekeurig verschijnen, is de kans groot dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware.
2. Uw apparaat werkt langzamer
Als u merkt dat uw apparaat langzamer werkt dan voorheen, dan is dit mogelijk geïnfecteerd met malware. Aangezien malware het geheugen van uw apparaat overbelast, zal uw apparaat langzamer gaan werken. Als uw apparaat bijvoorbeeld problemen heeft met het laden van uw internetbrowser, heeft u mogelijk een malware-infectie op uw apparaat.
3. Uw apparaat bevriest en crasht vaak
Omdat malware het besturingssysteem van uw apparaat overbelast, zal het apparaat bevriezen en crashen als er meerdere applicaties op de achtergrond draaien. Zelfs als u slechts één applicatie tegelijk gebruikt, kan malware ervoor zorgen dat uw apparaat wordt geblokkeerd en een aanzienlijk hoeveelheid geheugen gebruikt, waardoor het vastloopt.
4. Het lampje van uw camera blijft branden
Wanneer u uw apparaat gebruikt met een camera aan de voorzijde, ziet u dat het lampje van de camera meestal groen wordt wanneer u een app met de camera gebruikt. Als het lampje van uw camera echter blijft branden nadat u de app of camera hebt gesloten, kan dit een teken zijn dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware. Als u niet actief bent op een app die het gebruik van uw camera vereist, kan het verlichte lampje van de camera aangeven dat een hacker toegang heeft tot de camera of microfoon van uw apparaat.
5. U hebt plotseling geen opslagruimte meer
Wanneer malware uw apparaat infecteert, kan dit ongemerkt veel geheugen in beslag nemen. Als u merkt dat uw apparaat plotseling geen opslagruimte meer heeft, kan dit betekenen dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware. Zodra u de malware van uw apparaat hebt verwijderd, heeft u opeens meer opslagruimte; hieronder vindt u meer informatie hierover.
6. De startpagia van uw browser is opeens gewijzigd
Een specifiek soort malware kan zich richten op uw webbrowser. Nadat de malware uw apparaat heeft geïnfecteerd, kan de hacker uw browserinstellingen wijzigen, waaronder de website die u heeft ingesteld als startpagina. Als u bijvoorbeeld Google als favoriete browser heeft en u merkt dat deze is gewijzigd naar een willekeurige en verdacht ogende website, dan is dit waarschijnlijk het gevolg van malware die uw apparaat heeft geïnfecteerd.
7. U merkt nieuwe browserextensies en apps op die u niet hebt geïnstalleerd
Net als bij het bovenstaande teken van een veranderde browser, kunnen malware-infecties hackers ook browserextensies en andere apps op uw apparaat laten downloaden. Als u niet voorzichtig bent en alert bent op deze veranderingen, blijft de malware ongemerkt aanwezig op uw apparaat. Controleer uw extensies en apps zorgvuldig en controleer opnieuw of u deze inderdaad hebt geïnstalleerd.
8. Uw browser blijft u omleiden
Een ander teken van malware met betrekking tot uw webbrowser is wanneer u wordt omgeleid naar websites die u niet wilde bezoeken. Sommige malware kan uw webbrowser beïnvloeden en u naar gespoofte websites omleiden. Gespoofte websites zijn bedoeld om op echte websites te lijken. Er is echter iets mis met de gespoofte website, omdat er bijvoorbeeld een klein verschil zit in de URL. Het doel van gespoofte websites is om u te misleiden zodat u uw privégegevens, creditcardnummer of inloggegevens invoert, zoals u dat zou doen voor een legitieme website, maar in dit geval verzamelt een cybercrimineel de gegevens voor hunzelf. Als u merkt dat u vaak wordt omgeleid naar deze gespoofte websites, dan is uw apparaat waarschijnlijk geïnfecteerd met malware.
9. U merkt een ongebruikelijke toename van uw internetgebruik
Als u ontdekt dat uw internetverbruik opeens is gestegen, kan dit betekenen dat uw apparaat is geïnfecteerd door malware. Uw internet zal waarschijnlijk langzamer worden wanneer dit gebeurd, dus het is belangrijk om te controleren waar de bandbreedte van uw netwerk wordt gebruikt om vast te stellen of deze toename wordt veroorzaakt door malware.
Een ongebruikelijke toename van uw internetgebruik kan ook worden veroorzaakt door een specifiek soort malware die een Trojaans paard wordt genoemd. Trojaanse paarden infecteren uw apparaat met malware door zich te vermommen als legitieme software of bestanden. Zodra de software of het bestand op uw apparaat is geïnstalleerd, kunnen hackers van Trojaanse paarden u bespioneren en uw privégegevens stelen. Controleer altijd om ervoor te zorgen dat uw bestanden en software legitiem zijn om te voorkomen dat dit soort stiekeme malware uw apparaat infecteert.
10. Uw online accounts hebben verdachte inlogpogingen
Als u veel e-mails of meldingen van uw online accounts hebt ontvangen met verdachte inlogpogingen, dan zijn uw accounts mogelijk gecompromitteerd. Deze verdachte inlogpogingen betekenen dat een cybercrimineel toegang probeert te krijgen tot uw online accounts en, als dat lukt, malware kan verspreiden. In deze situaties is het het beste om ervoor te zorgen dat u sterke en unieke wachtwoorden hebt en dat u multifactorauthenticatie (MFA) hebt ingeschakeld, zodat uw accounts worden beschermd tegen hackers die toegang krijgen.
Zo verwijdert u malware van uw apparaat
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om de malware van uw apparaat te verwijderen als u zich realiseert dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware.
Verbreek onmiddellijk de verbinding met het internet
Verbreek de verbinding met internet zodra u ontdekt dat malware uw apparaat heeft geïnfecteerd. Dit voorkomt dat meer van uw privégegevens naar hackers worden gestuurd. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van het internet totdat de malware van uw apparaat is verwijderd.
Scan uw apparaat met antivirussoftware
Een van de meest effectieve manieren om malware van uw apparaat te verwijderen is door antivirussoftware te gebruiken. Door antivirussoftware te installeren kunt u uw apparaat scannen op virussen of malware en deze vervolgens verwijderen. Antivirussoftware scant uw apparaat om na te gaan of er bekende virussen overeenkomen met de code van uw apparaat. Als er een overeenkomst is, verwijdert de antivirussoftware het bestand of de app, waarna de malware wordt geëlimineerd.
Verwijder ongebruikelijke bestanden en apps
Als er bestanden of apps op uw apparaat staan die u niet herkent, is het het veiligst om ze helemaal te verwijderen. Deze verdachte bestanden of apps kunnen malware in vermomming zijn, dus door ze te verwijderen verwijdert u de malware van uw apparaat.
Schakel de veilige modus in
De meeste apparaten hebben een soort veilige modus, waardoor uw apparaat alleen de minimaal vereiste software accepteert om iets te downloaden. Door de veilige modus in te schakelen, is het veel gemakkelijker om malware te verwijderen, omdat het zal voorkomen dat uw apparaat verder wordt geïnfiltreerd. Volg deze stappen om de veilige modus in te schakelen:
Voor Mac
- Start uw Mac opnieuw op en houd vervolgens Shift ingedrukt
- Zodra het Apple-logo verschijnt, laat u Shift los en logt u in
Voor pc
- Start uw pc opnieuw op, houd vervolgens Shift ingedrukt en selecteer AAN/UIT → Opnieuw opstarten
- Zodra uw pc opnieuw is opgestart, gaat u naar Een optie kiezen
- Selecteer Probleemoplossing → Geavanceerde opties → Opstartinstellingen
- Klik op Opnieuw opstarten en wacht tot het volgende scherm verschijnt met opties
- Selecteer 4 of F4
Herstel de fabrieksinstellingen van uw apparaat
Voordat u de fabrieksinstellingen van uw apparaat herstelt, moet u ervoor zorgen dat er een back-up wordt gemaakt van al uw gegevens, anders bent u deze voor altijd kwijt. Nadat u een back-up hebt gemaakt van uw apparaat, is het pas veilig om een fabrieksreset uit te voeren, omdat dit alles op uw apparaat zal wissen, inclusief malware. In sommige extreme gevallen kan het nodig zijn om dit te doen als niets anders werkt om de malware te verwijderen.
Bescherm uw apparaten tegen malware
Malware is ontworpen om ongemerkt te worden geïnstalleerd, dus het is belangrijk om te weten hoe u deze niet alleen kunt verwijderen, maar ook hoe u kunt voorkomen dat uw apparaten worden geïnfecteerd. Zorg ervoor dat u de software van uw apparaten bijwerkt, omdat de nieuwste updates bugfixes, nieuwe beveiligingsfuncties en extra maatregelen bevatten om uw apparaat te beschermen tegen malware. Let op wanneer uw ongevraagde koppelingen of bijlagen ontvangt, want dit kunnen phishingpogingen zijn om malware op uw apparaat te downloaden. Sla uw wachtwoorden niet op in uw webbrowser, maar in een wachtwoordmanager die uw privégegevens versleutelt en veilig bewaart.
Sla uw wachtwoorden en privégegevens vandaag nog veilig op in Keeper Password Manager door een gratis proefversie van 30 dagen te starten.