Als uw telefoon ooit verloren raakt of gestolen wordt, kunnen uw gegevens in gevaar komen. Een van de belangrijkste manieren waarop uw opgeslagen gegevens in gevaar
U denkt misschien dat een dreigingsactor die alleen uw telefoonnummer heeft, niet gevaarlijk is, maar dat kan het wel zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat hackers ermee kunnen doen. Met uw telefoonnummer kunnen hackers u phishing-sms-berichten sturen en bellen, uw telefoon overspoelen met spamoproepen, uw telefoonnummer spoofen, uw simkaart verwisselen en zelfs uw persoonlijke gegevens stelen.
Lees verder voor meer informatie over wat hackers kunnen doen met uw telefoonnummer en tips om uzelf veilig te houden.
Wat hackers kunnen doen met uw telefoonnummer
Dit kan een hacker doen met slechts alleen toegang tot uw telefoonnummer.
U aanvallen met phishing-aanvallen
Phishing-aanvallen vinden plaats wanneer dreigingsactoren slachtoffers proberen te overtuigen om persoonlijke gegevens te onthullen. Dit soort aanval kan plaatsvinden via e-mail, sms-berichten en telefoongesprekken. Als een dreigingsactor uw telefoonnummer kent, kan deze u benaderen via sms-berichten, telefoongesprekken of beide. Als u slachtoffer wordt van een phishing-scam, kan het gebeuren dat u persoonlijke gegevens vrijgeeft die de crimineel kan gebruiken om uw online accounts te compromitteren of uw identiteit te stelen.
U spammen met oproepen
Spamoproepen kunnen vervelend zijn, vooral als u deze oproepen niet op uw telefoon hebt geblokkeerd. Als uw telefoonnummer betrokken is geraakt bij een datalek, kunnen de spamoproepen toenemen. Hoewel sommige van deze oproepen afkomstig kunnen zijn van legitieme telemarketers, kunnen ze ook afkomstig zijn van dreigingsactoren met kwaadaardige bedoelingen om uw gegevens te stelen.
Uw nummer spoofen
Als een dreigingsactor uw telefoonnummer kent, kan deze het nummer spoofen en zich richten op personen die u wel of niet kent aan de hand van phishingpogingen. Wanneer u een telefoontje ontvangt, verschijnt meestal de beller-ID zodat u weet wie er belt. Als uw telefoonnummer is gespooft, betekent dit dat een dreigingsactor zich als u voordoet en uw telefoonnummer op de beller-ID verschijnt. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw familieleden en vrienden, omdat ze denken dat u hen belt. Als een dreigingsactor uw telefoonnummer spooft om zich op vreemden te richten, kan dit ook leiden tot boze sms-berichten en telefoontjes van mensen die denken dat u hen spamt.
Uw simkaart omzetten naar hun telefoon
Een simkaart is een uniek identificatienummer dat u krijgt van uw mobiele provider. Simkaarten bevatten gegevens over uw beschikbare gegevens, netwerkabonnement, sms-berichten, telefoonnummer en contacten. Via een cyberaanval genaamd sim-swap fraude, kunnen dreigingsactoren uw mobiele provider overtuigen om uw nummer naar een nieuwe simkaart te porteren. Meestal doen ze zich voor als u door te zeggen dat u uw telefoon hebt verloren of dat deze is gestolen. Als een mobiele provider uw simkaart overzet, kan de dreigingsactor al uw telefoongesprekken en berichten ontvangen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat cybercriminelen uw telefoonnummer kunnen gebruiken om uw tweefactorauthenticatie (2FA)-codes voor sms-berichten te ontvangen, waardoor ze gemakkelijk toegang krijgen tot uw accounts.
Zo blijft u beschermd tegen hackers die uw telefoonnummer hebben
U kunt de volgende stappen ondernemen om uzelf te beschermen als een dreigingsactor uw telefoonnummer heeft.
Beveilig uw simkaart
U kunt uw simkaart beveiligen door een simlock in te stellen, waarvoor een pincode nodig is. Zo stelt u een simlock in op uw iPhone of Android.
Belangrijke disclaimer: bij het instellen van een simlock moet u ervoor zorgen dat u de sim-pincode niet driemaal verkeerd invoert, omdat uw mobiele service dan niet meer werkt. U moet dus contact opnemen met uw mobiele provider om de toegang tot hun service te herstellen.
Zo stelt u een simlock in op een iPhone
- Ga naar Instellingen
- Tik op Mobiele >sim-pincode
- Schakel de knop naast de sim-pincode in om dit te activeren
- Voer de standaardpincode van uw mobiele provider in, meestal ‘1111’ (controleer dit bij uw mobiele provider voordat u deze standaardpincode invoert)
- Zodra het is ingeschakeld, tikt u op Pincode wijzigen
- Voer de standaardpincode opnieuw in en voer vervolgens de nieuwe pincode in die u wilt gebruiken om uw simkaart te ontgrendelen
Zo stelt u een simlock in op een Android
- Ga naar Instellingen
- Tik op Beveiliging en privacy >Meer beveiligingsinstellingen >Simkaart vergrendelen
- Schakel de knop naast Simkaart vergrendelen in om dit te activeren
- Voer de standaardpincode van uw mobiele provider in, meestal ‘1111’ (controleer dit bij uw mobiele provider voordat u deze standaardpincode invoert)
- Zodra het is ingeschakeld, tikt u op Sim-pincode wijzigen
- Voer de standaardpincode opnieuw in en voer vervolgens de nieuwe pincode in die u wilt gebruiken om uw simkaart te ontgrendelen
Blokkeer spamoproepen
Door spamoproepen te blokkeren, kunt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van scammers. Hoewel het niet mogelijk is om ALLE spamoproepen te blokkeren, is het mogelijk om de meeste ervan te blokkeren. Hier zijn enkele tips die u kunt volgen om de meeste spamoproepen te blokkeren:
- Neem contact op met uw mobiele provider om te zien of ze belblokkeringsservices bieden
- Gebruik een spamfiltering-app zoals Truecaller, Roboshield of Hiya
- Meld u aan voor het nationale Bel-me-niet-register door naar https://www.consuwijzer.nl/doe-uw-melding-bij-acm-consuwijzer te gaan
Klik niet op ongevraagde links en bijlagen in berichten
Als u een bericht ontvangt dat een link of bijlage bevat, klik dan niet op de link. Het is een goede gewoonte voor cybersecurity om nooit op ongevraagde links en bijlagen te klikken, omdat ze malware kunnen bevatten die ertoe leidt dat uw persoonlijke gegevens worden gestolen.
Gebruik geen sms-berichten als MFA-methode
De meeste websites en applicaties bieden gebruikers de optie om te kiezen tussen verschillende multifactorauthenticatie (MFA)-methoden. Veel mensen schakelen MFA helemaal niet in of schakelen alleen sms-authenticatie in. Hoewel sms-authenticatie beter is dan helemaal geen extra authenticatie, kan het gevaarlijk zijn als een dreigingsactor uw simkaart naar hun telefoon laat overzetten. In plaats daarvan is het het beste om andere soorten MFA te gebruiken, zoals:
Bescherm uw telefoonnummer tegen hackers
Uw telefoonnummer kan op verschillende manieren door hackers worden gebruikt om uw persoonlijke gegevens te stelen en uw online accounts te compromitteren. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het blokkeren van uw simkaart, het blokkeren van spamoproepen, het niet klikken op ongevraagde links en bijlagen en het gebruiken van andere MFA-methoden naast sms-berichten, kunt u uw gegevens veel veiliger houden.