Een wachtwoordgenerator is een online tool die automatisch sterke, willekeurige wachtwoorden maakt met één klik op de knop. Een wachtwoordgenerator kan unieke wachtwoorden maken door verschillende
Malware is een kwaadaardig softwareprogramma dat opzettelijk is ontworpen om computersystemen en apparaten te beschadigen. In 2022 vonden er 5,5 miljard malware-aanvallen plaats over de hele wereld. Cybercriminelen gebruiken vaak malware om schade aan een systeem te veroorzaken, de controle te overnemen van uw apparaat, uw webactiviteiten te bespioneren of persoonlijke gegevens te stelen voor financieel gewin. Individuen worden het doelwit van malware via methoden zoals phishing, smishing en vishing. Dit zijn allemaal vormen van social engineering. Deze misleidende tactieken worden gebruikt om mensen kwaadaardige software te laten downloaden, waardoor cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen tot gevoelige informatie en gegevens.
Lees verder voor meer informatie over hoe malware wordt geleverd en hoe u malware-aanvallen kunt voorkomen.
Zo richten cybercriminelen zich op mensen
Twee van de meest voorkomende manieren waarop cybercriminelen zich op mensen richten, zijn via e-mailphishing en social engineering.
E-mailphishing
E-mailphishing is een veelvoorkomende manier waarop cybercriminelen zich op mensen richten. Cybercriminelen sturen vaak e-mails die afkomstig lijken te zijn van legitieme bronnen zoals uw bank of een vertrouwd contactpersoon. Deze e-mails bevatten echter een kwaadaardige link of kwaadaardig bestand. Bovendien proberen ze het slachtoffer over te halen om op de link of bijlage te klikken door een gevoel van urgentie te creëren.
Social engineering
Social engineering is het psychisch manipuleren van mensen zodat ze hun privégegevens zullen onthullen of een specifieke actie zullen uitvoeren. Statistieken tonen aan dat 70 tot 90 procent van de gegevensinbreuken plaatsvindt door social engineering, waardoor het een van de grootste bedreigingen voor cybersecurity is voor organisaties en individuen. Cybercriminelen gebruiken alle beschikbare gegevens om slachtoffers aan te vallen. Te veel delen op sociale media kan veel informatie onthullen die cybercriminelen benutten om hun cyberbedreigingen overtuigender te maken.
Zo wordt malware geleverd
Malware wordt vaak geleverd via kwaadaardige websites, door te klikken op kwaadaardige links of bijlagen, drive-by-downloads en door de kwaadaardige software onbedoeld te downloaden.
Kwaadaardige websites
Gespoofte websites zijn kwaadaardige websites die opzettelijk zijn ontworpen om legitieme websites te imiteren en zodoende individuen bewust te misleiden. De URL (websiteadres) van de gespoofte website lijkt op de URL van de site die wordt geïmiteerd, maar als u verder onderzoek doet, dan zult u een klein verschil zien. De URL kan bijvoorbeeld een nul hebben in plaats van de letter ‘O’. Het primaire doel van gespoofte websites is om individuen te misleiden zodat ze hun gevoelige gegevens verstrekken, zoals bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardnummers en bankrekeninggegevens.
Klikken op kwaadaardige links of bijlagen
Zoals eerder vermeld, is de meest voorkomende manier waarop mensen het slachtoffer worden van malware-aanvallen door onbedoeld te klikken op kwaadaardige links of bijlagen van e-mails, berichten of gespoofte websites. Door op een kwaadaardige link te klikken kunt u per ongeluk uw persoonlijke gegevens of inloggegevens aan een nepwebsite blootstellen of malware downloaden op uw apparaat.
Drive-by-downloads
Een drive-by-download is een cyberaanval waarbij malware op het apparaat van een persoon wordt geïnstalleerd zonder dat ze het weten. Voor deze soort aanvallen hoeft het slachtoffer niet ergens op te klikken om het apparaat te infecteren, omdat het zich specifiek richt op de kwetsbaarheden (beveiligingsfouten, gebrek aan updates, mislukte updates) van het besturingssysteem van uw apparaat. Als een persoon bijvoorbeeld een webpagina met kwaadaardige code bezoekt, kan hun apparaat onmiddellijk worden geïnfecteerd via een drive-by-download.
Downloaden van onbetrouwbare software
Een andere manier waarop iemand hun apparaat kan laten infecteren met malware, is door een applicatie of service te downloaden van een kwaadaardige website van een derde partij. Cybercriminelen misleiden u vaak om software te downloaden door het te promoten als een ‘geweldige deal’ of zelfs ‘gratis’. Stel dat u een applicatie op uw telefoon wilt downloaden, maar dit kost geld. Als alternatief komt u een website tegen die een gratis versie van de applicatie biedt, zodat u deze kunt installeren. Door de applicatie te downloaden van deze externe website, kan uw apparaat onmiddellijk worden geïnfecteerd.
5 manieren om een malware-aanval te voorkomen
Hier zijn vijf manieren om geen slachtoffer te worden van een malware-aanval.
1. Zorg voor geactualiseerde software
Het is belangrijk om uw software geactualiseerd te houden, omdat software-updates nieuwe beveiligingsfuncties bevatten, beveiligingsfouten repareren en bugs verwijderen. Door uw software regelmatig te actualiseren, verbetert u niet alleen de prestaties, maar zorgt u er ook voor dat de kwetsbaarheden van uw apparaat worden gepatcht. Zo wordt het voor cybercriminelen aanzienlijk moeilijker om uw apparaat te infecteren met malware.
2. Gebruik antivirussoftware
Antivirussoftware is een programma dat is ontworpen om bekende computervirussen of malware te detecteren en te verwijderen voordat ze uw apparaat kunnen infecteren. Zodra de antivirussoftware is geïnstalleerd, worden inkomende bestanden en programma’s die naar uw apparaat worden verzonden, voortdurend gescand. Vervolgens worden ze getoetst aan de hand van een database met bekende virussen en malware. Bij detectie van een virus of malware wordt de antivirussoftware in quarantaine geplaatst en de kwaadaardige bestanden verwijderd voordat ze uw apparaat kunnen infecteren.
3. Controleer of een e-mailbijlage veilig is
Voordat u op een e-mailbijlage klikt, moet u altijd controleren of deze veilig is. Door te bevestigen dat de bijlagen veilig zijn, kunt u voorkomen dat u per ongeluk malware op uw apparaat installeert. Hier zijn drie tips om de veiligheid van een e-mailbijlage te controleren.
- Bekijk nauwkeurig wie de e-mail heeft verstuurd
- Open geen e-mailbijlagen die zijn gemarkeerd als spam
- Gebruik antivirussoftware om bijlagen te scannen
4. Download alleen van vertrouwde bronnen
Een goede gewoonte is om alleen van vertrouwde bronnen te downloaden, om de veiligheid van uw apparaat en de gegevens te garanderen. Als u iets wilt downloaden, bekijk dan deze tips om ervoor te zorgen dat u niets kwaadaardigs downloadt:
- Bevestig dat de download afkomstig is van een officiële applicatie of website
- Controleer de URL op grammaticale fouten of spelfouten
- Gebruik antivirussoftware
- Download geen software of applicaties van websites van derden
5. Gebruik een wachtwoordmanager
Overweeg om te investeren in een wachtwoordmanager om malware-aanvallen te voorkomen. Wachtwoordmanagers slaan uw inloggegevens op, samen met de URL die is gekoppeld aan die inloggegevens. Wanneer u op een website terechtkomt en de wachtwoordmanager niet automatisch uw inloggegevens invult, betekent dit dat het websiteadres niet overeenkomt met wat er in uw wachtwoordkluis is opgeslagen. U moet de site onmiddellijk verlaten, omdat het waarschijnlijk een gespoofte website is.
Houd malware tegen voordat het te laat is
Malware is een grote bedreiging die individuen en organisaties kan treffen. Hoewel het belangrijk is om de tekenen van een malware-aanval te herkennen, is het net zo belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen zodat uw gegevens zijn beschermd.
Door te investeren in een wachtwoordmanager zoals Keeper® kunt u of uw organisatie al uw wachtwoorden en gevoelige documenten veilig beheren en opslaan in een versleutelde kluis. Aangezien Keeper automatisch inloggegevens invult, zorgt het er ook voor dat uw inloggegevens niet per ongeluk worden ingevoerd op gespoofte websites.
Meld u aan voor een gratis persoonlijke proefversie van 30 dagen of een zakelijke proefversie van 14 dagen om uzelf of uw organisatie te beschermen tegen malware-infecties.