De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Cybercriminelen gebruiken verschillende cyberaanvallen om uw gevoelige gegevens te stelen. Een wachtwoordmanager kan echter voorkomen dat u het slachtoffer wordt. Wachtwoordmanagers beschermen uw gevoelige gegevens tegen diefstal door ongeoorloofde gebruikers. Ze zorgen er namelijk voor dat uw wachtwoorden sterk en uniek zijn. Ze beschermen ook uw gevoelige gegevens tegen diefstal door functies voor automatisch invullen en versleuteling te gebruiken.
Lees verder voor meer informatie over de veelvoorkomende cyberaanvallen en hoe wachtwoordmanagers u kunnen helpen om ze te voorkomen.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee u uw persoonlijke gegevens in een veilige digitale kluis kunt opslaan en beheren. Uw inloggegevens, creditcardgegevens, burgerservicenummer en andere gevoelige gegevens kunnen allemaal worden opgeslagen in uw persoonlijke digitale kluis. De kluis is versleuteld en is alleen toegankelijk met een sterk masterwachtwoord. Met een wachtwoordmanager kunt u eenvoudig al uw wachtwoorden en gevoelige gegevens op één plek beheren, de records in uw kluis veilig delen en cyberaanvallen voorkomen die cybercriminelen inzetten om uw gegevens te stelen.
De meest gebruikelijke cyberaanvallen die te voorkomen zijn met een wachtwoordmanager
Dit zijn de veelvoorkomende cyberaanvallen die cybercriminelen gebruiken om uw gevoelige gegevens te stelen en hoe ze kunnen worden vermeden met een wachtwoordmanager.
Eenvoudige brute force-aanval
Een brute force-aanval is een soort wachtwoordgerelateerde cyberaanval waarbij cybercriminelen een trial-and-error-methode gebruiken met verschillende combinaties om uw inloggegevens te raden. Cybercriminelen gebruiken een geautomatiseerde tool om elke letter-, cijfer- en symboolcombinatie te doorlopen. Dit soort cyberaanval maakt misbruik van mensen die opeenvolgende cijfers of letters, toetsaanslagpatronen en herhaalde cijfers of letters gebruiken.
Oplossing:
Een wachtwoordmanager voorkomt brute force-aanvallen door sterke en unieke wachtwoorden te creëren die volledig willekeurig zijn en veelvoorkomende reeksen of combinaties weglaten. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onthouden van uw wachtwoorden met een wachtwoordmanager, omdat ze veilig zijn opgeslagen en toegankelijk zijn in uw persoonlijke kluis.
Woordenboekaanval
Een woordenboekaanval is een ander soort wachtwoordgerelateerde aanval waarbij cybercriminelen veelvoorkomende woordenboekwoorden en zinnen gebruiken om de inloggegevens van een persoon te kraken. Cybercriminelen gebruiken een geautomatiseerde tool om een woordenlijst met de meest gebruikte woorden en zinnen te doorlopen. De tool voert ook variaties in van de gebruikelijke woorden en zinnen, waarbij cijfers of symbolen kunnen worden toegevoegd of letters door cijfers kunnen worden vervangen.
Oplossing:
Een wachtwoordmanager kan u helpen om veelgebruikte woordenboekwoorden en zinnen te vermijden door sterke wachtwoorden te genereren met willekeurige tekenreeksen.
Met sommige wachtwoordmanagers kunt u sterke wachtwoordzinnen aanmaken. Wachtwoordzinnen zijn een reeks willekeurige woorden die kunnen worden gebruikt als wachtwoord. Ze zijn veilig, omdat de woorden in een wachtwoordzin volledig willekeurig zijn, niet met elkaar of de gebruiker te maken hebben en minstens 16 tekens zijn.
Wachtwoordspraying
Wachtwoordspraying is een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen een lijst met gebruikersnamen gebruiken en een lijst proberen te matchen met een veelgebruikt wachtwoord. Cybercriminelen verzamelen een lijst met gebruikersnamen uit een openbare directory of open source. Ze doorlopen vervolgens de volledige lijst met gebruikersnamen met één veelgebruikt wachtwoord en herhalen het proces met een ander wachtwoord. Het doel van deze aanvalsmethode is om toegang te krijgen tot de accounts van meerdere mensen op één domein.
Oplossing:
Wachtwoordspraying is afhankelijk van mensen die veelgebruikte wachtwoorden gebruiken zoals ‘wachtwoord’ of ‘12345’ om hun accounts te beschermen. Een wachtwoordmanager kan echter het gebruik van veelvoorkomende wachtwoorden voorkomen. Het identificeert zwakke wachtwoorden en stelt u in staat om ze te versterken met de ingebouwde wachtwoordgenerator.
Credential stuffing
Credential stuffing is een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen een geverifieerde reeks inloggegevens gebruiken om meerdere accounts te compromitteren. Cybercriminelen krijgen geverifieerde inloggegevens van een datalek, een eerdere cyberaanval of het dark web. Ze proberen vervolgens de inloggegevens om toegang te krijgen tot andere accounts die die inloggegevens hergebruiken, omdat ze weten dat mensen vaak dezelfde wachtwoorden herhalen voor meerdere accounts. Het doel is om meerdere accounts van dezelfde gebruiker te compromitteren.
Oplossing:
Credential stuffing is effectief omdat 56% van de mensen hun wachtwoorden hergebruiken voor meerdere accounts. Wachtwoordmanagers identificeren accounts die wachtwoorden hergebruiken en moedigen gebruikers aan om actie te ondernemen om hun wachtwoorden te wijzigen. Wachtwoordmanagers zullen gebruikers helpen bij het genereren van unieke wachtwoorden met de ingebouwde wachtwoordgenerator.
Keyloggers
Keyloggers zijn een soort malware die stiekem op het apparaat van een slachtoffer wordt geïnstalleerd om al hun toetsaanslagen te registreren. Cybercriminelen leveren stiekem keyloggers door kwetsbaarheden in de beveiliging te misbruiken, of door Trojaanse paarden of phishing-aanvallen. Ze gebruiken keyloggers om de inloggegevens en andere gevoelige gegevens van het slachtoffer te registreren wanneer ze deze op hun apparaat invoeren.
Oplossing:
Als u een keylogger op uw apparaat hebt geïnstalleerd zonder dat u het weet, kunnen cybercriminelen uw gevoelige gegevens stelen als u deze invoert op uw apparaat. Wachtwoordmanagers kunnen uw gevoelige gegevens echter beschermen tegen keyloggers via de functie voor automatisch invullen. Wanneer u moet inloggen op uw accounts, vult uw wachtwoordmanager automatisch uw inloggegevens in, wat betekent dat u deze niet handmatig hoeft te typen.
Spoofing-aanval
Spoofing-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen zich proberen voor te doen als iemand anders om mensen te misleiden om hun gevoelige gegevens te onthullen. Websitespoofing is een van de meest voorkomende soorten spoofing-aanvallen die cybercriminelen gebruiken. Cybercriminelen creëren kwaadaardige websites die bijna identiek zijn aan legitieme websites om mensen te misleiden om hun gevoelige gegevens te onthullen, zoals hun inloggegevens of creditcardgegevens.
De meeste mensen hebben niet in de gaten dat ze op een gespoofte website zijn beland, omdat deze bijna identiek zijn aan die van legitieme bedrijven. Zo is de kans groot dat ze onbewust hun gevoelige gegevens onthullen. Wachtwoordmanagers kunnen echter detecteren en voorkomen dat u uw gevoelige gegevens op een gespoofte website wordt ingevoerd.
Oplossing:
Wachtwoordmanagers slaan uw inloggegevens op, samen met de URL die is gekoppeld aan die inloggegevens. Wanneer u op een pagina terechtkomt die overeenkomt met de URL van de inlogpagina voor uw account, vult de wachtwoordmanager automatisch uw inloggegevens in. Als u echter op een gespoofte website terechtkomt, vult de wachtwoordmanager uw inloggegevens niet in, omdat de URL niet overeenkomt met wat er in de wachtwoordmanager is opgeslagen. Zo weet u dat u de site onmiddellijk moet verlaten.
Tussenpersoon-aanvallen
Man-in-the-middle-aanvallen (MITM) zijn een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen gegevens onderscheppen tussen twee partijen. Cybercriminelen vertrouwen vaak op gefabriceerde of openbare wifi-netwerken omdat ze niet versleuteld zijn. Met niet-versleutelde wifi-netwerken kunnen cybercriminelen het verbonden internetverkeer afluisteren, stelen of wijzigen.
Oplossing:
Cybercriminelen kunnen MITM-aanvallen gebruiken om wachtwoorden en documenten te stelen die via e-mail of sms-berichten zijn verzonden, omdat deze methoden niet versleuteld zijn. Wachtwoordmanagers versleutelen echter al uw gegevens, waardoor u uw wachtwoorden en documenten veilig kunt delen met anderen en voorkomen dat cybercriminelen deze kunnen onderscheppen en bekijken.
Gebruik Keeper® om uzelf te beschermen tegen cyberaanvallen
Hoewel een wachtwoordmanager u niet kan beschermen tegen elke cyberdreiging, kan het u beschermen tegen cyberaanvallen, waaronder brute force, woordenboekaanvallen, wachtwoordspraying, credential stuffing, keyloggers, gespoofte websites en MITM-aanvallen. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat uw wachtwoorden sterk en uniek zijn, zodat ze niet gemakkelijk worden gekraakt. Het gebruikt ook de functie voor automatisch invullen en versleuteling om uw gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
De Keeper Password Manager gebruikt zero-trust beveiliging en zero-knowledge encryptie om ervoor te zorgen dat u de enige bent die toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens en niemand anders.