Phishing-aanvallen vinden plaats wanneer cybercriminelen hun slachtoffers misleiden door zich voor te doen als iemand die ze niet zijn, zodat ze hun persoonlijke gegevens zullen delen
Om uzelf en uw organisatie te beschermen tegen zero-day-aanvallen, is het cruciaal om de beveiligingsmaatregelen te verbeteren door het principe van minimale privileges (PoLP) te implementeren, ervoor te zorgen dat software regelmatig wordt geactualiseerd, apparaten te beveiligen en cybersecurity-training verplicht te stellen voor alle werknemers.
Lees verder voor meer informatie over zero-day-aanvallen, wat de oorzaken zijn en hoe u ze kunt voorkomen in uw organisatie
Wat is een zero-day-aanval?
Een zero-day-aanval vindt plaats wanneer cybercriminelen profiteren van zwakke plekken in software of hardware die nog niet zijn geïdentificeerd of gepatcht door ontwikkelaars. De term ‘zero-day’ betekent dat de ontwikkelaars zich net bewust zijn geworden van de kwetsbaarheid en dat ze letterlijk nul dagen de tijd hebben om deze te patchen voordat cybercriminelen er misbruik van kunnen maken. Deze periode is van cruciaal belang, omdat de kwetsbaarheid blijft bestaan totdat een beveiligingspatch wordt vrijgegeven of de kwetsbaarheid kan worden misbruikt door cybercriminelen.
Een zero-day-aanval kan leiden tot verschillende schadelijke situaties, waaronder:
- Gegevensdiefstal
- Inbreuk op intellectueel eigendom
- Financieel verlies
- Stillegging van bedrijfsactiviteiten
- Beschadiging van de reputatie
Wat veroorzaakt zero-day-aanvallen?
Voordat we ingaan op hoe we een zero-day-aanval kunnen voorkomen, moeten we eerst uitleg geven over de oorzaak.
Phishing-aanvallen
Bij phishing-aanvallen wordt gevoelige informatie gestolen door phishing-e-mails te sturen of valse websites te creëren. Bij zero-day-aanvallen kunnen cybercriminelen kwaadaardige links of bijlagen in deze phishing-e-mails toevoegen om kwetsbaarheden te misbruiken. Door op een dergelijke link of bijlage te klikken, kan er mogelijk een code worden geactiveerd die misbruik maakt van zero-day-kwetsbaarheden.
Watering hole-aanvallen
Watering hole-aanvallen zijn gericht op websites die vaak worden bezocht door specifieke groepen of organisaties. Cybercriminelen injecteren een kwaadaardige code in deze sites, die vervolgens automatisch malware installeert op het apparaat van een persoon die de site bezoekt, waardoor ze misbruik maken van zero-day-kwetsbaarheden.
Social engineering-aanvallen
Social engineering maakt misbruik van menselijke psychologie waarbij aanvallers leugens of manipulatie gebruiken om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen. Cybercriminelen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als legitieme bedrijven of organisaties, waardoor gebruikers worden misleid om kwaadaardige programma’s te starten die misbruik maken van zero-day-kwetsbaarheden. Social engineering-aanvallen combineren vaak andere aanvalsmethoden zoals phishing of pretexting.
Spear phishing
Spear phishing is een soort gerichte phishing met specifieke individuen of organisaties als doelwit. Cybercriminelen creëren overtuigende e-mailscams met behulp van informatie die van tevoren is verzameld over het slachtoffer. Met deze tactiek kunnen ze de apparaten van slachtoffers met malware infecteren die misbruik maakt van zero-day-kwetsbaarheden.
De 4 manieren om zero-day-aanvallen te voorkomen
Zero-day-aanvallen maken misbruik van verborgen zwakke plekken in software, die moeilijk te herkennen zijn. Door de juiste stappen te nemen, kunnen organisaties echter het risico op deze aanvallen aanzienlijk verlagen. Laten we nader ingaan op de specifieke tactieken om zero-day-aanvallen te voorkomen.
1. Implementeer toegang met minimale privileges
Het principe van minimale privileges zorgt ervoor dat gebruikers en programma’s net genoeg toegang krijgen tot de gegevens en systemen die nodig zijn voor hun specifieke taken. Dit verkleint de kans voor cybercriminelen om zich lateraal te verplaatsen als ze een netwerk hebben gekraakt en hun privileges binnen het systeem hebben verhoogd. De beste manier om dit cybersecurityconcept te implementeren is door een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM) te gebruiken. Deze oplossingen laten zien wie toegang heeft tot welke aspecten binnen uw organisatie en bieden controle over welke gebruikers toegang hebben tot gevoelige accounts. PAM kan ook voorkomen dat bedreigingen van binnenuit misbruik maken van accounts op hoog niveau.
2. Houd uw software geactualiseerd
Software-updates bevatten meestal patches om bekende kwetsbaarheden op te lossen. Door automatische updates in te schakelen of regelmatig te actualiseren naar de nieuwste versie, worden de zwakke punten waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken tot een minimum beperkt. Hoewel dit een belangrijke maatregel is om u beschermd te houden tegen bekende kwetsbaarheden, beschermt het niet tegen zero-day-kwetsbaarheden die nog geen patch hebben.
3. Bescherm uw eindpunten met EDR
Endpoint Detection and Response (EDR) is een cybersecurity-oplossing die eindpuntapparaten voortdurend controleert. Het herkent en reageert op bedreigingen op uw apparaten zodra ze zich voordoen. Dit betekent dat u verdachte activiteiten of pogingen tot aanvallen vroegtijdig kunt detecteren en tegenhouden.
4. Train werknemers op het gebied van cybersecurity
Werknemers kunnen zowel de grootste kwetsbaarheid als de eerste verdedigingslinie zijn. Zonder een goede training in de beste gewoonten voor cybersecurity, zijn ze vatbaarder om het slachtoffer te worden van zero-day-aanvallen. Het is cruciaal voor organisaties om trainingssessies te houden zodat werknemers weten wat ze wel en niet moeten doen op apparaten die eigendom zijn van het bedrijf. De belangrijkste onderwerpen bij het trainen van werknemers is onder meer:
- Het altijd geactualiseerd houden van software en apparaten
- Het gebruiken van sterke wachtwoorden en deze goed beheren
- Het instellen van multifactorauthenticatie (MFA) voor online accounts
- Het alert zijn op social engineering-aanvallen
- Het vermijden van verdachte links en bijlagen
- Vermijd het bezoeken van onwettige websites
- Het niet downloaden van ongeautoriseerde software
Blijf zero-day-aanvallen de baas met Keeper®
Zero-day-aanvallen zijn moeilijk te voorspellen en kunnen ernstige schade veroorzaken. Een manier om ze te voorkomen is door een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer te gebruiken. PAM-tools controleren zorgvuldig wie toegang heeft tot gevoelige accounts, waardoor ongeautoriseerde toegang en misbruik van privileges worden tegengehouden. PAM-oplossingen houden ook in de gaten wie welke toegangsrechten heeft en sturen waarschuwingen als er iets verdachts gebeurd. Dit zorgt ervoor dat het beveiligingsteam snel kan optreden en mogelijke bedreigingen kunnen aanpakken.
Zero-trust KeeperPAM is een krachtige oplossing die organisaties volledige beveiliging en controle geeft over geprivilegieerde gebruikers op alle apparaten.