De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Tips voor wachtwoordhygiëne zijn onder andere het gebruik van unieke wachtwoorden, het inschakelen van multifactorauthenticatie (MFA) en het veilig houden van uw wachtwoorden in een wachtwoordmanager. Wachtwoordhygiëne omvat de best practices voor het beschermen van uw wachtwoorden en online accounts. Wanneer u een goede wachtwoordhygiëne hebt, voorkomen uw sterke wachtwoorden dat u slachtoffer wordt van cyberaanvallen, virus- en malware-infecties, wachtwoordlekken en meer.
Lees verder voor de beste tips voor wachtwoordhygiëne om uw online accounts en privégegevens te beschermen.
1. Stel sterke wachtwoorden in
Een van de belangrijkste practices voor wachtwoordhygiëne die u kunt toepassen, is het aanmaken van sterke wachtwoorden voor al uw online accounts. Door sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken, hebben cybercriminelen het veel moeilijker om toegang te krijgen tot uw gegevens. Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat minimaal 16 tekens bevat en hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevat. U moet ook voorkomen dat u veelvoorkomende woordenboekwoorden, persoonlijke gegevens of opeenvolgende cijfers of letters in uw wachtwoord gebruikt om ze sterker te maken. Hier zijn enkele voorbeelden van wachtwoorden met een slechte wachtwoordhygiëne:
- Wachtwoord1234!
- ILoveRocky*1
- ABCDEFG_hi
Hoewel de bovenstaande wachtwoorden hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen bevatten, zijn het zwakke wachtwoorden aangezien ze voorspelbaar zijn door hun veelvoorkomende patronen en gegevens die cybercriminelen over u te weten kunnen komen via het internet. Het gebruik van sterke wachtwoorden is erg belangrijk als u uw privégegevens en online accounts veilig wilt houden.
Gebruik een wachtwoord- of wachtwoordzingenerator
Als u het moeilijk vindt om sterke en unieke wachtwoorden te bedenken, kunt u rekenen op een wachtwoord- of wachtwoordzingenerator. Een wachtwoordgenerator maakt willekeurige wachtwoorden aan op basis van de gewenste tekenlengte en andere criteria (hoofdletters of kleine letters, cijfers en symbolen). Op dezelfde manier maakt een wachtwoordzingenerator een langer wachtwoord in de vorm van een zin aan. Dit wachtwoord bevat meerdere willekeurige woorden gescheiden door symbolen en cijfers voor veiligere inloggegevens. Met deze tools is het veel eenvoudiger om sterke wachtwoorden aan te maken, omdat ze automatisch en volledig willekeurig worden gecreëerd.
2. Gebruik een wachtwoordmanager
Nadat u de sterkste wachtwoorden en wachtzinnen hebt gegenereerd, wilt u misschien weten hoe u ze allemaal kunt bijhouden. Een wachtwoordmanager is ontworpen om uw wachtwoorden voor online accounts op te slaan in een veilige, digitale kluis. Uw hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot de rest van uw inloggegevens voor uw online accounts. Wanneer u Keeper® gebruikt, stelt uw wachtwoordmanager u ook op de hoogte van zwakke of hergebruikte wachtwoorden. U kunt dan een wachtwoordgenerator gebruiken om uw zwakke wachtwoorden te vervangen door veel sterkere wachtwoorden voor een betere wachtwoordhygiëne.
3. Schakel indien mogelijk passkeys in
U moet niet alleen een sterk wachtwoord gebruiken, maar u moet ook passkeys inschakelen wanneer u kunt. Een passkey vereist geen wachtwoord, maar u kunt inloggen op uw accounts of apps met uw vingerafdruk, Face ID, stemherkenning en andere biometrische gegevens. Aangezien uw biometrische gegevens uniek voor u is, kan een cybercrimineel onmogelijk uw identiteit aannemen en toegang krijgen tot uw accounts u een passkey hebt ingeschakeld.
De belangrijkste verschillen tussen wachtwoorden en passkeys zijn dat passkeys bestand zijn tegen phishing-aanvallen en niet op elke website worden ondersteund zoals wachtwoorden. U kunt onze Passkeys Directory raadplegen om te zien welke websites het inloggen met passkeys ondersteunen.
4. Gebruik MFA voor elk account
Als u multifactorauthenticatie (MFA) kunt gebruiken om op uw online accounts in te loggen, moet u deze zeker instellen. Bij MFA moet u een extra vorm van authenticatie invoeren om toegang te krijgen tot uw online account of applicatie. Zo kan MFA een antwoord op een beveiligingsvraag, een code van een authenticator-app, biometrische gegevens of uw locatie zijn. Aangezien MFA meer beveiliging biedt dan alleen een wachtwoord, hebben cybercriminelen bij ingeschakelde MFA nog meer vormen van authenticatie nodig, zelfs als ze toegang krijgen tot uw inloggegevens.
5. Hergebruik geen wachtwoorden of variaties van hetzelfde wachtwoord
Stel dat u Wachtwoord1234! gebruikt als wachtwoord voor al uw online accounts. Als een cybercrimineel uw wachtwoord kent, heeft deze onder andere toegang tot uw bankgegevens, winkelaccounts en socialemediaprofielen. Credential stuffing is wanneer cybercriminelen gestolen inloggegevens herhaaldelijk gebruiken om toegang te krijgen tot meerdere accounts tegelijk. Deze aanval is doeltreffend voor cybercriminelen, omdat ze erop rekenen dat mensen hun wachtwoorden hergebruiken. In plaats van uw wachtwoorden te hergebruiken of hetzelfde wachtwoord lichtjes aan te passen (Wachtwoord1, Wachtwoord2, enz.), past u een goede wachtwoordhygiëne toe door sterke en unieke wachtwoorden aan te maken voor al uw accounts.
6. Deel geen wachtwoorden op een onbeveiligde manier
Het is vast al eens gebeurd dat u een sms hebt gestuurd of een bericht via sociale media hebt ontvangen van vrienden of familie die u vragen naar het wachtwoord van een gedeelde streamingdienst. Dit is een onveilige manier om uw wachtwoorden te delen, omdat er geen versleuteling is waardoor uw accounts kunnen worden gecompromitteerd. In plaats daarvan kunt u wachtwoorden veilig delen door een wachtwoordmanager te gebruiken, aangezien uw gevoelige gegevens dan altijd zijn versleuteld.
7. Wijzig uw wachtwoorden alleen indien nodig
Hoewel er wordt gezegd dat u uw wachtwoord om de zoveel tijd moet veranderen om uw accounts veilig te houden, moet u uw wachtwoorden eigenlijk alleen veranderen als het echt nodig is. Als u uw wachtwoord te vaak verandert, bijvoorbeeld elke 90 dagen, gebruikt u misschien zwakkere of hergebruikte wachtwoorden, waardoor de veiligheid van uw accounts in het gedrang komt. Verander uw wachtwoorden alleen als uw inloggegevens gecompromitteerd zijn of als uw wachtwoordbeheerder u waarschuwt dat uw wachtwoord zwak is.
Pas een goede wachtwoordhygiëne toe om uw accounts te beschermen
Met deze tips en best practices kunt u een goede wachtwoordhygiëne toepassen, zodat uw online accounts en privégegevens worden beschermd tegen cybercriminelen. Door meerdere vormen van authenticatie in te schakelen en sterke wachtwoorden aan te maken, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van cyberaanvallen.
Pas vandaag nog een goede wachtwoordhygiëne toe door te beginnen met een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.