Een wachtwoordgenerator is een online tool die automatisch sterke, willekeurige wachtwoorden maakt met één klik op de knop. Een wachtwoordgenerator kan unieke wachtwoorden maken door verschillende
Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot uw online accounts. Dit risico kan niet alleen worden veroorzaakt door een datalek. Zo kunnen uw wachtwoorden ook worden gecompromitteerd bij een phishing-aanval of als u uw wachtwoorden niet veilig opslaat. Het kan verontrustend en stressvol zijn om te maken te krijgen met meerdere gecompromitteerde wachtwoorden, maar gelukkig kunt u stappen nemen om uw online accounts te beschermen. Deze stappen omvatten het bijwerken van uw gecompromitteerde wachtwoorden met een wachtwoordgenerator, het inschakelen van multifactorauthenticatie (MFA) en het wijzigen van hergebruikte wachtwoorden.
Lees verder voor meer informatie over waarom u meerdere gecompromitteerde wachtwoorden hebt en wat u kunt doen om uw privégegevens veilig te houden.
Waarom heb ik zoveel gecompromitteerde wachtwoorden?
U kunt om verschillende redenen zoveel gecompromitteerde wachtwoorden hebben. Als u bijvoorbeeld hetzelfde wachtwoord hebt hergebruikt voor meerdere accounts en dat wachtwoord bij een datalek is gelekt, dan kan elk account met hetzelfde wachtwoord worden gecompromitteerd.
Bovendien kunt u meerdere gecompromitteerde wachtwoorden hebben als u zwakke en voorspelbare wachtwoorden gebruikt, zoals ‘wachtwoord’ of ‘123456’. Uw wachtwoord kan gemakkelijk worden geraden als u persoonlijke gegevens gebruikt, zoals uw geboortedatum of de naam van uw kind. Cybercriminelen kunnen deze gegevens namelijk eenvoudig vinden via uw socialemediaprofielen en openbare online accounts die een grote digitale voetafdruk creëren.
Als u per ongeluk op een phishing-link klikt en uw gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft, dan loopt uw account mogelijk gevaar, omdat u uw inloggegevens onbewust hebt overgedragen aan een cybercrimineel. Stel dat u een e-mail ontvangt van Amazon waarin staat dat u op de link moet klikken om te voorkomen dat uw account wordt gedeactiveerd. Zonder te controleren of de link veilig is of het e-mailadres van de afzender te verifiëren, voert u onmiddellijk uw gegevens in omdat u bang bent om de toegang tot uw Amazon-account te verliezen. Bij dit soort phishing-scam wordt uw wachtwoord echter gecompromitteerd en krijgt een cybercrimineel toegang tot uw account.
Neem de volgende stappen als u meerdere gecompromitteerde wachtwoorden hebt
Hier zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw online accounts en privégegevens te beschermen als u meerdere gecompromitteerde wachtwoorden hebt.
1. Rangschik uw gecompromitteerde wachtwoorden van meest naar minst kwetsbaar
Als u veel gecompromitteerde wachtwoorden hebt, moet u ze rangschikken van meest naar minst kwetsbaar, zodat u eerst de kwetsbare wachtwoorden kunt aanpakken. Elk online account dat persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) bevat, zoals burgerservicenummers, bankrekeningnummers of medische gegevens, moet prioriteit krijgen bij het controleren van gecompromitteerde accounts. Accounts die het kwetsbaarst worden geacht, zijn bankrekeningen, creditcardaccounts en medische verzekeringsaccounts. Als u een lijst met geprioriteerde gecompromitteerde accounts opstelt, van meest tot minst kwetsbaar, wordt het eenvoudiger om uw wachtwoorden snel bij te werken en uw gevoelige gegevens te beschermen.
2. Wijzig gecompromitteerde wachtwoorden met een wachtwoordmanager
Nadat u uw lijst met geprioriteerde gecompromitteerde accounts hebt opgesteld, kunt u een wachtwoordmanager met een ingebouwde wachtwoordgenerator gebruiken om uw gecompromitteerde wachtwoorden te wijzigen. Een wachtwoordgenerator vereenvoudigt het bijwerken van uw wachtwoorden en de wachtwoordmanager slaat ze in een veilige digitale kluis op. Met deze combinatie kunt u sterke en unieke wachtwoorden aanmaken voor elk gecompromitteerd account en hoeft u uw wachtwoorden niet meer te onthouden. Het enige wachtwoord dat u moet onthouden is uw hoofdwachtwoord, dat in wezen fungeert als een sleutel om uw wachtwoordkluis te openen. Door deze aanpak wordt elk account beschermd en is de kans kleiner om opnieuw te worden gecompromitteerd.
3. Activeer multifactorauthenticatie (MFA)
Naast het wijzigen van uw wachtwoorden, moet u multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen voor alle accounts die dit ondersteunen, niet alleen voor uw gecompromitteerde accounts. MFA biedt extra bescherming van uw accounts, omdat u via extra verificatiemethoden uw identiteit moet bewijzen voordat u inlogt. Voorbeelden van MFA zijn een pincode, een code van een authenticator-app, een vingerafdrukscan of zelfs uw specifieke geografische locatie. Als uw wachtwoord is gecompromitteerd, maar u hebt MFA ingeschakeld, dan kent de cybercrimineel misschien wel uw wachtwoord, maar heeft hij geen toegang tot uw account zonder de extra verificatie.
4. Wijzig hergebruikte wachtwoorden
Aangezien het hergebruiken van wachtwoorden misschien de oorzaak van uw gecompromitteerde wachtwoorden is, is het belangrijk om uw hergebruikte wachtwoorden, inclusief verschillende versies van hetzelfde wachtwoord, sterk en uniek te maken voor elk account. Vergeet niet dat uw andere accounts ook zijn gecompromitteerd als u hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt voor meerdere accounts.
5. Blijf op je hoede voor verdachte accountactiviteiten
Controleer uw accounts zorgvuldig op verdachte activiteit als uw wachtwoorden zijn gecompromitteerd. Als u iets verdachts opmerkt, zoals regelmatige inlogpogingen of transacties die u niet hebt uitgevoerd, onderneem dan onmiddellijk actie door uw wachtwoorden te wijzigen in sterke en unieke wachtwoorden, en MFA in te schakelen voor uw accounts.
Loop niet het risico op identiteitsdiefstal door gecompromitteerde wachtwoorden
Als u geen actie onderneemt nadat uw wachtwoorden zijn gecompromitteerd, loopt u het risico dat uw privégegevens in verkeerde handen vallen en kunt u het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal. Volg deze best practices om gecompromitteerde wachtwoorden te voorkomen:
- Gebruik geen zwakke of hergebruikte wachtwoorden voor meerdere accounts
- Sla uw wachtwoorden op een veilige locatie op, zoals een versleutelde digitale kluis
- Wees voorzichtig bij phishing-pogingen met ongevraagde links
- Schakel MFA in waar mogelijk voor al uw accounts
- Maak sterke en unieke wachtwoorden aan voor al uw accounts
Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om uw wachtwoorden op een veilige plek aan te maken, te wijzigen en op te slaan.