Een wachtwoordgenerator is een online tool die automatisch sterke, willekeurige wachtwoorden maakt met één klik op de knop. Een wachtwoordgenerator kan unieke wachtwoorden maken door verschillende
De automatisch gegenereerde wachtwoorden van Google zijn meestal niet de veiligste, omdat er een limiet van 15 tekens is. Een limiet van 15 tekens voorkomt dat een gebruiker langere wachtwoorden aanmaakt. Hoe langer een wachtwoord is, hoe moeilijker het voor cybercriminelen is om deze te kraken.
Lees verder voor meer informatie over door Google gegenereerde wachtwoorden en waarom ze niet de veiligste optie zijn voor uw digitale beveiliging.
Wat is een sterk en veilig wachtwoord?
Een sterk en veilig wachtwoord is zowel lang als complex. Wachtwoorden moeten minstens 16 tekens bevatten met cijfers, symbolen en een combinatie van hoofdletters en kleine letters. Bovendien mogen wachtwoorden nooit persoonlijke gegevens, opeenvolgende cijfers of letters of woordenboekwoorden en zinnen bevatten. Zorg ervoor dat u deze beste gewoonten handhaaft om ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden niet zwak en kwetsbaar zijn voor cybercriminelen.
Nadelen van het gebruik van de wachtwoordmanager van Google
De wachtwoordmanager van Google is een browsergebaseerde wachtwoordmanager die uw inloggegevens opslaat en automatisch invult op websites waarvoor u uw inloggegevens hebt opgeslagen. Hoewel een wachtwoordmanager van een browser handig lijkt, brengt dit grote beveiligingsrisico’s met zich mee. Laten we eens kijken naar de nadelen van de wachtwoordmanager van Google in vergelijking met een onafhankelijke wachtwoordmanager.
Beveiliging
Een significant verschil tussen de wachtwoordmanager van Google en een onafhankelijke wachtwoordmanager is de beveiliging. Hoewel de wachtwoordmanager van Google opgeslagen gegevens versleutelt, wordt de versleutelingscode onbeveiligd en op voorspelbare locaties achtergelaten, waardoor het voor cybercriminelen eenvoudig is om opgeslagen gegevens te compromitteren. Bovendien versleutelt de wachtwoordmanager van Google alleen gegevens op het apparaat zelf en niet op bestandsniveau. Dit zorgt ervoor dat opgeslagen gegevens een groter risico hebben om te worden gecompromitteerd. De beste en veiligste zelfstandige wachtwoordmanagers versleutelen alle kluisgegevens en beveiligen de versleutelingscodes.
Opslag
Als u de wachtwoordmanager van Google gebruikt, is het u misschien opgevallen dat u slechts beperkte gegevens kunt opslaan, zoals uw inloggegevens en creditcardgegevens. Met onafhankelijke wachtwoordmanagers kunt u daarentegen wachtwoorden en andere belangrijke gegevens opslaan, zoals bestanden, gevoelige documenten, tweefactorauthenticatie (2FA)-codes en afbeeldingen.
Automatisch gegenereerde wachtwoorden
Hoewel Google complexe en unieke wachtwoorden kan genereren, beoordeelt het niet de sterkte van de wachtwoorden die u aanmaakt, terwijl een onafhankelijke wachtwoordmanager dat wel doet. Met een onafhankelijke wachtwoordmanager krijgt u de optie om cijfers of symbolen toe te voegen om de complexiteit van uw wachtwoorden te vergroten. U kunt ook de lengte van het wachtwoord aanpassen om zoveel tekens te gebruiken als u wilt of als de website toestaat.
Gebrek aan toegankelijkheid
De wachtwoordmanager van Google is niet compatibel met andere browsers, wat betekent dat u alleen toegang hebt tot uw opgeslagen wachtwoorden wanneer u Chrome gebruikt. Google geeft u geen toegang tot uw opgeslagen inloggegevens als u een andere browser gebruikt, zoals Safari. Wanneer u echter een speciale wachtwoordmanager gebruikt, hebt u toegang tot al uw opgeslagen inloggegevens op alle browsers en apparaten.
Beperkte mogelijkheid tot delen
Wachtwoordmanagers van browsers zoals de optie die is geïntegreerd in Chrome, bieden u niet de mogelijkheid om uw inloggegevens veilig te delen met andere vertrouwde personen. Dit leidt ertoe dat gebruikers hun wachtwoorden op onveilige manieren delen, zoals via een sms-bericht of e-mail, die gemakkelijk kunnen worden onderschept door een cybercrimineel. Onafhankelijke wachtwoordmanagers zoals Keeper® maken het veilig delen van wachtwoorden en bestanden mogelijk, omdat ze het risico beperken op onderschepping van gegevens door Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen.
Maak de overstap naar een veilige wachtwoordmanager
In plaats van de browsergebaseerde wachtwoordmanager van Google te gebruiken waardoor uw online accounts het risico lopen om gehackt te worden, moet u investeren in een speciale wachtwoordmanager die meer beveiliging en gemak biedt. Door te investeren in een zero-knowledge wachtwoordmanager, worden uw gegevens opgeslagen in een volledig beschermde kluis. U bent de enige die toegang heeft tot uw opgeslagen gegevens. Zelfs als iemand toegang krijgt tot uw computer, heeft deze geen toegang tot uw opgeslagen wachtwoorden zonder uw masterwachtwoord.
Bovendien kunnen de meeste tools voor wachtwoordbeheer langere wachtwoorden aanmaken dan de wachtwoordmanager van Google. Daarbij kunnen ze ook wachtwoordzinnen aanmaken. U hebt ook de mogelijk om de lengte (tot 100) van de tekens en de specifieke soorten tekens (hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers) aan te passen. Met slechts één klik kunt u een uniek wachtwoord genereren dat voldoet aan uw vereisten en dit opslaan in uw versleutelde wachtwoordkluis.
Ga voor Keeper om uw wachtwoorden te genereren en op te slaan
Keeper Password Manager is de ideale cloudgebaseerde oplossing voor wachtwoordbeheer die beveiliging biedt voor uw wachtwoorden en andere gevoelige gegevens. Keeper kan worden toegevoegd als een extensie voor Chrome of elke browser, waardoor een naadloze en veiligere ervaring wordt geboden, omdat al uw inloggegevens worden opgeslagen en automatisch worden ingevuld.
Ga aan de slag met een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om te zien hoe het sterke en veilige wachtwoorden voor u genereert.