PayPal is veiliger dan Venmo, omdat het geavanceerde fraudedetectie heeft, passkeys ondersteunt, sterke beschermingsprogramma's voor kopers en verkopers biedt en een betere staat van dienst heeft
Hoewel online bankieren handig is, brengt het ook cybersecurity-risico’s met zich mee. Bankrekeningen zijn vatbaar voor aanvallen met accountovernames. Deze vinden plaats wanneer een hacker toegang krijgt tot de rekening en de inloggegevens wijzigt. Hierdoor heeft de rekeninghouder geen toegang meer tot zijn bankrekening en kan de hacker ongeautoriseerde aankopen doen of toegang krijgen tot andere gekoppelde rekeningen. Volgens de American Bank wordt verwacht dat fraude door accountovername tussen 2023 en 2027 wereldwijd een verlies van meer dan 343 miljard dollar zal veroorzaken. Om te voorkomen dat uw bankrekening wordt gehackt, moet u sterke en unieke wachtwoorden aanmaken, sterke beveiligingsvragen en -antwoorden instellen, MFA inschakelen, phishing-aanvallen kunnen herkennen, regelmatig de inlogactiviteit controleren en mag u alleen vanaf vertrouwde locaties inloggen bij uw bankrekening.
Lees verder voor meer informatie over het beschermen van uw rekening en de stappen die u moet nemen als uw bankrekening ooit wordt gecompromitteerd.
6 manieren om uw bankrekening te beschermen tegen hacking
Op deze zes manieren kunt u uw bankrekening beschermen tegen hackers.
1. Gebruik alleen sterke en unieke wachtwoorden
Een sterk en uniek wachtwoord moet een willekeurige combinatie zijn van ten minste 16 tekens die cijfers, letters en symbolen bevatten. Dankzij het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden kunnen cybercriminelen moeilijk uw wachtwoord raden en uw rekening hacken. Dit maakt uw bankrekening veel veiliger. Om uw wachtwoorden nog beter te beveiligen, kunt u overwegen om te investeren in een wachtwoordmanager. Met wachtwoordmanagers kunt u sterke wachtwoorden genereren en ze veilig opslaan in een versleutelde kluis.
2. Stel moeilijk te raden beveiligingsvragen en -antwoorden in
Beschouw beveiligingsvragen en -antwoorden als een extra barrière tegen hackers. Veel online platforms vragen u om beveiligingsvragen te kiezen voor verificatiedoeleinden en in het geval van accountherstel. Daarom is het belangrijk om hiervoor dezelfde mate van beveiliging te gebruiken als bij uw wachtwoorden. Hier zijn enkele tips om moeilijk te raden beveiligingsvragen en -antwoorden te creëren.
- Gebruik geen openbaar beschikbare gegevens
- Bedenk specifieke en unieke antwoorden
- Vermijd vragen en antwoorden met ja of nee
- Vermijd veelvoorkomende vragen en gegevens
3. Schakel multifactorauthenticatie in
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers een of meer authenticatiefactoren moeten verstrekken voordat ze toegang krijgen tot hun account. Het inschakelen van MFA zorgt voor een extra beveiligingslaag, waardoor cybercriminelen moeilijker onbevoegde toegang kunnen krijgen. Er zijn verschillende soorten authenticatiefactoren waaruit u kunt kiezen, zoals een wachtwoordcode (One-Time Password, OTP), beveiligingsvragen en passkeys, indien ondersteund door uw bank.
4. Zorg ervoor dat u phishing-pogingen kunt herkennen
Phishing is een van de meest voorkomende manieren voor cybercriminelen om gevoelige gegevens van een slachtoffer te bemachtigen, zoals inloggegevens of creditcardnummers. Meestal sturen cybercriminelen een sms-bericht of e-mail met een kwaadaardige link of bijlage die afkomstig lijkt te zijn van iemand die u kent, zoals uw bankinstelling. Als u deze link of bijlage opent, wordt er malware op uw apparaat gedownload of wordt u omgeleid naar een gespoofte website die u om uw gegevens vraagt. Hier zijn enkele tekenen dat een e-mail of sms-bericht mogelijk een poging tot phishing is:
- Grammatica- en spelfouten
- Verdachte links of bijlagen
- Dringende taal
- Vraag naar gevoelige gegevens
5. Controleer regelmatig de inlogactiviteit voor uw bankrekening
Controleer en bekijk regelmatig de inlogactiviteit voor uw bankrekening om na te gaan of er tekenen van frauduleuze activiteit zijn. Hier zijn enkele tekenen van verdachte activiteit:
- Ongewone kosten
- Opnames of overdrachten van grote bedragen
- Gewijzigde directe stortingen of bankbetalingen
- Ontbrekende bankafschriften
- Gewijzigde bankrekeninggegevens
Neem onmiddellijk actie als u verdacht gedrag opmerkt om de situatie te beperken voordat er meer schade wordt veroorzaakt.
6. Log in bij uw bankrekening vanaf een veilige locatie
Let op waar u zich bevindt wanneer u inlogt bij uw bankrekening. Gebruik geen openbare wifi om toegang te krijgen tot uw bankrekening, omdat een cybercrimineel het internetverkeer kan onderscheppen en op die manier uw inloggegevens kan bemachtigen. Gebruik een Virtual Private Network (VPN) als u niet anders kan dan openbare wifi gebruiken. VPN’s versleutelen uw internetverkeer en verbergen uw IP-adres. Zo worden uw online activiteiten niet gevolgd, waardoor uw privégegevens zijn beschermd.
Dit kunt u doen als uw bankrekening is gehackt
Volg deze stappen als u denkt dat uw bankrekening is gehackt.
1. Wijzig uw wachtwoord en beveiligingsvragen: u moet onmiddellijk uw wachtwoord en uw beveiligingsvragen en -antwoorden wijzigen in iets compleet anders. Zo heeft de hacker geen toegang meer tot uw bankrekening.
2. Neem contact op met uw bank: breng uw bank zo snel mogelijk op de hoogte van frauduleuze transacties. Vraag uw bank bovendien om uw rekening te sluiten of te blokkeren om te voorkomen dat u geld verliest.
3. Maak een melding bij het Centraal Meldpunt Nederland: maak een melding bij het Centraal Meldpunt Nederland via meld.nl. Hoewel het Centraal Meldpunt Nederland geen strafrechtelijke vervolging kan instellen, kan het u wel helpen door informatie te verzamelen om de dader te vinden.
4. Controleer uw kredietaanvragen: bekijk uw kredietaanvragen zorgvuldig om na te gaan of er geen leningen of kredieten onder uw naam zijn geopend. Als extra veiligheidsmaatregel kunt u een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport instellen door contact op te nemen met een van de drie grote kredietbureaus, zoals Experian, TransUnion of Equifax. Bij een fraudewaarschuwing moeten kredietverstrekkers uw identiteit verifiëren om er zeker van te zijn dat alleen u leningen kunt afsluiten of nieuwe kredietrekeningen kunt openen onder jouw naam.
Gebruik Keeper® om uw bankrekening te beschermen
Een wachtwoordmanager zoals Keeper beschermt al uw online accounts door sterke wachtwoorden te genereren en deze veilig op te slaan in een versleutelde kluis, samen met andere gevoelige gegevens zoals creditcardgegevens en belangrijke bestanden. Keeper vult bovendien uw gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch op websites in, zodat u ze niet handmatig hoeft in te voeren. Dit is niet alleen handig, maar voorkomt ook dat u uw inloggegevens invoert op gespoofte websites. Het vult namelijk alleen uw inloggegevens automatisch op websites die u hebt opgeslagen in uw wachtwoordkluis.
Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen en ontdek hoe Keeper Password Manager uw digitale beveiliging verbetert.