Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
U kunt uw thuiscomputer beschermen door uw router te beveiligen, uw firewall te configureren, antivirussoftware te installeren, regelmatig een back-up te maken van uw gegevens en door een wachtwoordmanager te gebruiken. Als uw hele gezin uw thuiscomputer gebruikt, is het belangrijk om de gegevens en identiteiten van uw gezin(sleden) te beschermen tegen virussen, malware en hackers.
Wilt u meer weten over waarom het belangrijk is om uw thuiscomputer te beschermen en over de acht aanbevolen procedures om deze tegen cyberbedreigingen te beschermen? Lees dan verder.
Het belang van het beschermen van uw thuiscomputer
Het beschermen van uw thuiscomputer is belangrijk vanwege alle taken waarvoor u deze gebruikt en vanwege alle gegevens die erop zijn opgeslagen. Denk aan bankgegevens, wachtwoorden, e-mailberichten, foto’s en bestanden waartoe hackers toegang hebben als uw computer niet wordt beschermd. Als u uw thuiscomputer niet goed beveiligt, kunnen hackers uw geld, gegevens en identiteit stelen via phishing-aanvallen, het compromitteren van accounts en malware-infecties.
8 aanbevolen manieren om uw thuiscomputer te beschermen
Hieronder vindt u de beste manieren waarop u uw thuiscomputer kunt beschermen tegen hackers en andere cyberbedreigingen.
1. Beveilig uw router
Om uw thuiscomputer effectief te beschermen, moet u eerst uw router beveiligen. U kunt dit doen door encryptie (versleuteling) op uw router in te schakelen, waardoor alle gegevens via een coder worden verzonden en de enige mensen die deze gegevens kunnen decoderen, zich op uw thuisnetwerk bevinden. Door uw router met encryptie te beveiligen kunnen hackers uw online activiteiten niet controleren en uw gegevens niet stelen, zelfs niet binnen uw eigen huis.
U moet uw router ook beveiligen door deze in te stellen met een sterk wachtwoord. Hoewel de meeste routers met een standaardwachtwoord worden geleverd, is het veel veiliger om dit te wijzigen in een sterk, uniek wachtwoord om uw netwerk en apparaten, waaronder uw thuiscomputer, te beveiligen. Wijzig het wachtwoord van uw router in een wachtwoord van minstens 16 tekens met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
2. Zorg ervoor dat uw computer met een wachtwoord wordt beschermd
Naast het gebruik van een sterk wachtwoord voor uw router, moet u er ook voor zorgen dat uw thuiscomputer met een sterk wachtwoord wordt beschermd. Als meerdere mensen in uw huishouden dezelfde computer gebruiken, is het aan te raden om voor elk van hen afzonderlijke profielen aan te maken om hun privacy en gegevens te beschermen. Elke gebruiker of account moet een sterk wachtwoord hebben dat goed te onthouden is. U kunt hiervoor wachtwoordzinnen gebruiken waarin acroniemen staan en gewone woordenboekwoorden worden vermeden. Als uw thuiscomputer biometrische gegevens ondersteunt, moet u iedereen in uw huishouden aanmoedigen om hun vingerafdruk of Face ID te gebruiken om hun account te openen. Biometrische authenticatie is een veilige manier om uw identiteit te verifiëren bij het inloggen op uw thuiscomputer, omdat een hacker uw vingerafdruk of Face ID niet kan stelen, omdat deze uniek is voor u.
3. Schakel uw firewall in en configureer deze
Een firewall beschermt uw netwerk tegen externe bedreigingen, zoals hackers, doordat een firewall inkomend en uitgaand netwerkverkeer regelt. De meeste moderne besturingssystemen (OS) hebben software-firewalls, en thuisrouters hebben over het algemeen ingebouwde firewalls die u moet configureren om deze te activeren. Het is belangrijk om zowel uw software-gebaseerde als hardware-gebaseerde firewalls op uw thuiscomputer en router in te schakelen en te configureren om de beveiliging van uw netwerk te verbeteren en cyberbedreigingen te voorkomen.
4. Installeer antivirussoftware
Antivirussoftware kan op uw thuiscomputer worden geïnstalleerd om bekende virussen of malware te detecteren, te stoppen en te verwijderen voordat ze uw apparaat of andere apparaten in uw netwerk kunnen infecteren. Door antivirussoftware op uw thuiscomputer te installeren, beschermt u uw computer tegen malware-infecties, die uw gegevens kunnen stelen of zelfs uw online activiteiten kunnen bespioneren. Uw thuiscomputer moet over antivirussoftware beschikken, omdat hackers beter zijn geworden in het plaatsen van kwaadaardige software in phishing-pogingen waarvan u of uw gezinsleden het slachtoffer kunnen worden.
5. Schakel automatische software-updates in
Het is belangrijk dat de meest recent uitgebrachte software op uw thuiscomputer is geïnstalleerd, omdat nieuwere updates u beschermen tegen de nieuwste cyberbedreigingen. Door de nieuwste software-updates te installeren, wordt uw thuiscomputer uitgerust met de nieuwste functies, verholpen beveiligingslekken en opgeloste fouten, wat de beveiliging van uw apparaat en gegevens verbetert. Door automatische software-updates in te schakelen, hoeft u niet meer te onthouden om de software van uw thuiscomputer handmatig bij te werken, waardoor uw computer over de meest recente beveiligingsfuncties beschikt om uw gegevens te beschermen.
6. Maak regelmatig een back-up van uw data
U kunt uw thuiscomputer beschermen door regelmatig een back-up te maken van uw data. Als u een back-up maakt van uw gegevens, heeft u een kopie van belangrijke bestanden, foto’s en documenten waarmee u uw thuiscomputer kunt herstellen als deze ooit wordt gehackt. Als voorzorgsmaatregel is het het beste om regelmatig een back-up te maken van uw gegevens en deze op een veilige locatie op te slaan. Als een gezinslid bijvoorbeeld voor een phishing-poging valt en uw thuiscomputer door malware wordt geïnfecteerd, kan een back-up van uw gegevens van voor de malware-infectie deze herstellen. Om regelmatig een back-up te maken van uw gegevens, kunt u een externe harde schijf gebruiken om uw gegevens van uw apparaat op te slaan of u kunt een cloudopslagservice gebruiken zoals iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox.
7. Gebruik een wachtwoordmanager
Met een wachtwoordmanager kunt u uw thuiscomputer beschermen door uw wachtwoorden op te slaan in een versleutelde kluis waartoe hackers geen toegang hebben. Als u uw thuiscomputer met gezinsleden deelt, moet u investeren in een wachtwoordmanager zoals Keeper Family Password Manager, zodat elk gezinslid hun eigen digitale kluis heeft om hun wachtwoorden aan te maken, op te slaan en te beschermen. Door uw wachtwoorden op een privé, versleutelde locatie te bewaren, wordt uw thuiscomputer beter beschermd tegen wachtwoordgebaseerde aanvallen, waaronder brute force-aanvallen en credential stuffing.
8. Weet hoe u phishing-pogingen kunt herkennen
Tijdens het gebruik van uw thuiscomputer kunt u het doelwit worden van phishing-pogingen. Hackers sturen u misleidende e-mails om u ertoe te brengen om persoonsgegevens met hen te delen door zich voor te doen als iemand die u vertrouwt. Bescherm uw thuiscomputer door phishing-pogingen op de volgende manieren te herkennen:
- Vertrouw op de waarschuwingen van uw e-mailprovider over mogelijk gevaarlijke e-mails.
- Let op dringende taal of bedreigende gevolgen in verdachte e-mails.
- Wees voorzichtig met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn in ongevraagde e-mails.
- Vermijd het klikken op ongevraagde links of bijlagen in e-mails.
- Reageer niet op verdachte e-mails waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd.
Bescherm uw thuiscomputer tegen kwetsbaarheden
Uw thuiscomputer bevat belangrijke gegevens, niet alleen over u, maar ook over andere leden van uw huishouden die deze gebruiken. Daarom moet u uw thuiscomputer beschermen tegen cyberbedreigingen en beveiligingskwetsbaarheden door uw router te beveiligen, een firewall te configureren, antivirussoftware te installeren, automatische software-updates in te schakelen en een wachtwoordmanager te gebruiken. Bescherm uw wachtwoorden tegen hackers door ze op te slaan in een wachtwoordmanager zoals Keeper®, die uw wachtwoorden aanmaakt, bijwerkt en opslaat in een versleutelde digitale kluis.
Start uw gratis proefversie van 30 dagen voor Keeper Password Manager om uw online accounts te beschermen en uw thuiscomputer veilig te houden tegen cyberbedreigingen.