Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Nepadvertenties op Facebook zijn soms te herkennen als de advertentie een heel goedkoop product aanbied, afbeeldingen van slechte kwaliteit tonen en zelfs spelfouten of een gebrek aan eenduidige branding bevatten. Nepadvertenties op Facebook zijn bedoeld om u te misleiden om uw persoonlijke gegevens te delen of om u te laten betalen voor artikelen die niet bestaan.
Wilt u meer weten wat de meest voorkomende tekenen zijn waaraan u een nepadvertentie op Facebook kunt herkennen, hoe u kunt voorkomen dat u in deze vorm van fraude valt en wat u kunt doen als u op deze manier bent opgelicht? Lees dan verder.
Tekenen waaraan u een nepadvertentie op Facebook kunt herkennen
Er zijn verschillende manieren waarop u kunt zien of een Facebook-advertentie nep is. Voorkom dat u het slachtoffer wordt van deze veelvoorkomende vorm van oplichting.
Zeer goedkope producten
Als u een advertentie op Facebook ziet waar een zeer goedkoop artikel wordt geadverteerd, is de kans groot dat het artikel niet echt is. Alle advertenties met artikelen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Oplichters weten echter dat het aanbieden van een lage prijs veel mensen intrigeert om toch op een nepadvertentie te klikken. Als u in zo’n nepadvertentie trapt en erop klikt, wordt u waarschijnlijk naar een nepwebsite geleid waar u wordt gevraagd om gegevens in te voeren. Deze gegevens vervolgens door een oplichter gebruikt en kunnen ook uw creditcardnummer en e-mailadres bevatten. Een oplichter kan uw persoonlijke gegevens gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen. Het is dus belangrijk om niet op een artikel te klikken dat voor een extreem lage prijs op Facebook wordt aangeboden.
Grafische weergave van slechte kwaliteit
Elke advertentie met een lage resolutie of onprofessionele afbeeldingen of grafische weergave is waarschijnlijk nep. Echte Facebook-advertenties tonen grafische weergaven die helder zijn en correcte informatie bevatten. Klik nooit op een Facebook-advertentie met dubieuze grafische weergaven of slechte kwaliteit afbeeldingen. U kunt ervan uitgaan dat legitieme advertenties alleen worden gepubliceerd met hoogwaardige kwaliteit grafische weergaven en afbeeldingen.
Spellingfouten en grammaticale fouten
Veel nepadvertenties op Facebook kunt u herkennen vanwege het feit dat ze spel- of grammaticale fouten bevatten. U komt bij het scrollen op Facebook bijvoorbeeld een advertentie tegen met typefouten of zinfragmenten die eigenlijk nergens op slaan of onvolledig zijn. Wanneer eenvoudige woorden verkeerd zijn gespeld in Facebook-advertenties, is dit een teken dat de advertenties onprofessioneel zijn en waarschijnlijk door oplichters zijn gemaakt om u te misleiden om erop te klikken.
Weinig tot geen reacties
Als een Facebook-advertentie weinig tot geen reacties heeft, is dit een teken dat de advertentie niet echt is. Meestal heeft een bedrijf dat een advertentie op Facebook plaatst een groot genoeg publiek om vind-ik-leuks, opmerkingen en deel-acties te genereren. Als u een advertentie ziet van een legitiem-ogend bedrijf en er geen reacties bij staan, betekent dit waarschijnlijk dat een oplichter een nepadvertentie heeft gemaakt in een poging om u te misleiden om op een link te klikken of de advertentie zelfs te delen met iemand die u kent.
Geen eenduidige branding
Legitieme bedrijven hebben bijna altijd een eenduidige branding in hun advertenties op basis van hun kleurenschema’s, lettertypen en slogans. Een andere indicator dat een advertentie nep is, is als deze geen merknaam, bedrijfsnaam of logo bevat. Als u een advertentie op Facebook ziet voor een legitiem bedrijf en deze bevat geen officiële branding of afwijkende logo’s, dan betreft het een nepadvertentie.
Hoe u kunt voorkomen dat u valt voor nepadvertenties op Facebook
U kunt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van nepadvertenties op Facebook door voorzichtig te zijn met geweldig-uitziende aanbiedingen. Ga rechtstreeks naar de website van een bedrijf en controleer of de informatie uit de advertentie wel echt is.
Wees voorzichtig met deals die te mooi lijken om waar te zijn
De meeste dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook, en dat geldt ook voor Facebook-advertenties. Als u een advertentie op Facebook ziet voor een artikel of dienst dat voor een zeer lage prijs wordt aangeboden in vergelijking met wat u zou verwachten, is dit een teken dat het een nepadvertentie is. Zorg ervoor dat u onderzoek doet voordat u op een advertentie klikt om te zien of de aanbieding realistisch of zelfs wel legitiem is.
Ga rechtstreeks naar de website
Hoewel het klikken op een Facebook-advertentie de eenvoudigste manier lijkt om de deal te bekijken, is het raadzaam om de website van het bedrijf zelf te bezoeken, omdat de link die aan de advertentie is gekoppeld, malware kan bevatten. Het klikken op een nepadvertentie kan leiden tot een infectie met malware op uw apparaat. Een cybercrimineel kan op deze manier uw persoonlijke gegevens stelen. Door de officiële website te bezoeken, kunt u nagaan of het bedrijf de deal echt aanbiedt of het product dat u in de Facebook-advertentie heeft gezien, ook echt verkoopt.
Overweeg om te investeren in een advertentieblokker
Om het aantal advertenties dat u online tegenkomt te minimaliseren, kunt u een advertentieblokker downloaden. Dit is handig als u uw computer gebruikt voor het scrollen op Facebook, omdat advertentieblokkers op uw webbrowser worden uitgevoerd. Bij het laden van een webpagina checkt een advertentieblokker of een van de elementen van de webpagina als advertentie wordt gemarkeerd. Als de advertentieblokker hierbij een advertentie vindt, wordt deze niet geladen en dus niet in uw browser weergegeven. Bij het investeren in een advertentieblokker wordt de kans dat u in een nepadvertentie trapt veel kleiner omdat er geen advertenties op uw scherm kunnen worden geladen.
Wat u moet doen als u bent opgelicht door een nepadvertentie op Facebook
Als u op een nepadvertentie op Facebook heeft geklikt en uw persoonlijke gegevens heeft ingevoerd, zoals uw creditcardnummer, zijn er verschillende dingen die u moet doen om uw geld terug te krijgen en uw identiteit te beschermen.
Neem contact op met uw bank om de transactie te melden
Het eerste wat u moet doen als u zich realiseert dat uw persoonlijke gegevens door een nepadvertentie op Facebook zijn gestolen is om contact op te nemen met uw bank. U kunt creditcardfraude melden via de app of website van uw creditcard of u kunt telefonisch contact opnemen met uw bank door het telefoonnummer op de achterkant van uw kaart te bellen. Informeer uw bank om welke gegevens de nepadvertentie heeft gevraagd en welk bedrag niet is geautoriseerd. Zodra uw bank heeft bevestigd dat de transactie frauduleus is, zullen ze waarschijnlijk uw kaart blokkeren en ontvangt u een nieuwe kaart per post.
Wijzig uw wachtwoord en schakel MFA in
Als u via een nepadvertentie inloggegevens voor een online account heeft ingevoerd, moet u uw wachtwoord onmiddellijk wijzigen. Na het bijwerken van uw wachtwoord moet u ook multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen voor extra bescherming. MFA vereist dat u een andere vorm van authenticatie verstrekt voordat u een online account gebruikt. Als u MFA heeft ingeschakeld, kan een oplichter geen toegang krijgen tot uw account, zelfs als ze uw gebruikersnaam en wachtwoord kennen. MFA-methoden zijn onder andere een pincode, een code via een authenticatie-app, een uniek antwoord op een beveiligingsvraag of biometrische gegevens zoals uw vingerafdruk. Zonder uw MFA kan een oplichter geen toegang krijgen tot uw online account.
Scan uw apparaat op malware
Nadat u op een nepadvertentie heeft geklikt, moet u uw apparaat scannen op malware met antivirussoftware. Het belangrijkste doel van antivirussoftware is het detecteren, stoppen en verwijderen van bekende virussen of malware die uw apparaat kunnen infecteren. Aangezien veel nepadvertenties malware op uw apparaat installeren nadat u erop heeft geklikt, is het essentieel dat u controleert of een cybercrimineel uw online activiteiten bespioneert en uw persoonlijke gegevens steelt. Wanneer u antivirussoftware downloadt, wordt er gezocht naar overeenkomsten in de database met miljoenen bekende virussen. Als er een overeenkomst wordt gevonden, wordt het virus geïsoleerd en verwijderd voordat het de kans krijgt om uw apparaat te infecteren.
Meld de nepadvertentie bij Facebook
Zodra u uw financiën, online gegevens en apparaat heeft beschermd, moet u de nepadvertentie bij Facebook melden. Als de advertentie nog steeds in uw feed staat, klikt u op de drie puntjes naast de nepadvertentie die u wilt melden, klikt u op Advertentie melden en volgt u de aanwijzingen. Als u echter pas veel later door heeft dat de advertentie nep was, kunt u dit nog steeds melden door naar de Meta-advertentiebibliotheek te gaan. In het vak Advertenties zoeken kunt u zoekwoorden typen die aan de advertentie zijn gerelateerd. Scrol totdat u de advertentie heeft gevonden die u wilt melden en klik op de drie puntjes ernaast. Selecteer Advertentie melden en volg de instructies. Door nepadvertenties rechtstreeks bij Facebook te melden, worden deze advertenties verwijderd en wordt voorkomen dat andere mensen het slachtoffer van deze vorm van oplichting worden.
Word geen slachtoffer van nepadvertenties
Advertenties in uw feed zijn over het algemeen al vervelend. Nepadvertenties op Facebook en andere online platforms zijn niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk en kunnen leiden tot identiteitsdiefstal. Het is belangrijk om de veelvoorkomende tekenen van nepadvertenties te kennen en te weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van deze oplichting. Kies er bijvoorbeeld voor om niet op de advertentie te klikken zonder de veiligheid van de link te controleren en het is ook raadzaam om te investeren in een advertentieblokker om het aantal advertenties dat u te zien krijgt, te verminderen.