Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Een wachtwoordmanager is een oplossing waarmee gebruikers hun inloggegevens veilig kunnen opslaan, beheren en uitwisselen. Sommige wachtwoordmanagers helpen ook bij het veilig opslaan van extra gegevens zoals passkeys, documenten, bestanden en afbeeldingen. U bent misschien bekend met browsergebaseerde wachtwoordmanagers die in uw browser zijn ingebouwd. Als u een iPhone-gebruiker bent, bent u misschien meer bekend met de wachtwoordmanager die in uw telefoon is ingebouwd, genaamd iCloud Keychain.
Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten wachtwoordmanagers en hoe ze werken.
De verschillende soorten wachtwoordmanagers
Er zijn drie soorten wachtwoordmanagers: browsergebaseerd, zelfstandige en wachtwoordmanagers die zijn ingebouwd in apparaten, zoals iCloud Keychain.
Zelfstandige wachtwoordmanagers
Zelfstandige wachtwoordmanagers zijn softwaretoepassingen die helpen bij het aanmaken van sterke wachtwoorden en het veilig opslaan, automatisch invullen en delen van wachtwoorden. Veel zelfstandige wachtwoordmanagers kunnen meer dan alleen wachtwoorden opslaan, waaronder passkeys, 2FA-codes, afbeeldingen, bestanden en documenten. Zelfstandige wachtwoordmanagers bieden ook veel meer beveiliging, omdat ze een masterwachtwoord nodig hebben, wat in wezen een sleutel is om uw digitale wachtwoordkluis te openen. Ze bieden gebruikers ook de optie om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen om hun kluis een extra beveiligingslaag te bieden om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Bovendien kunnen de applicaties voor zelfstandige wachtwoordmanagers op meerdere apparaten worden gedownload en mogelijk browserextensies bevatten die u op verschillende browsers kunt downloaden. Enkele zelfstandige wachtwoordmanagers zijn Keeper®, Dashlane en 1Password.
Browsergebaseerde wachtwoordmanagers
Browsergebaseerde wachtwoordmanagers zijn ingebouwd in browsers. De Chrome-wachtwoordmanager is bijvoorbeeld ingebouwd in de browser van Google Chrome. Browsergebaseerde wachtwoordmanagers helpen gebruikers bij het aanmaken, opslaan en automatisch invullen van wachtwoorden. Hoewel het handig is om uw wachtwoorden in een browser op te slaan, is het niet zo veilig als het gebruik van een zelfstandige wachtwoordmanager. Dit komt omdat mensen de neiging hebben om ingelogd te blijven op hun browsers, wat betekent dat als iemand toegang krijgt tot uw apparaat, ze uw browser gemakkelijk kunnen openen en toegang krijgen tot al uw opgeslagen wachtwoorden. Als uw browser wordt gecompromitteerd door een malware-infectie, kunnen cybercriminelen bovendien alles zien wat in uw browser is opgeslagen. Het is belangrijk op te merken dat u met browsergebaseerde wachtwoordmanagers alleen vanuit die browser toegang hebt tot uw opgeslagen wachtwoorden. Als u bijvoorbeeld vanuit een andere browser zoals Safari wilt inloggen op een account, kunt u uw wachtwoorden niet automatisch invullen als deze werden opgeslagen in Chrome.
iCloud Keychain
iCloud Keychain is de versie van een wachtwoordmanager van Apple, die alleen beschikbaar is op Apple-apparaten zoals iPhones en Macs. Net als bij browsergebaseerde en zelfstandige wachtwoordmanagers kunnen gebruikers wachtwoorden aanmaken, opslaan, automatisch invullen en veilig delen met andere Apple-gebruikers via de Airdrop-functie. Naast het opslaan van wachtwoorden, slaat iCloud Keychain ook passkeys, 2FA-codes, creditcardgegevens en verzendadressen op. Alles wat is opgeslagen in iCloud Keychain is alleen toegankelijk via apparaten die deel uitmaken van het ecosysteem van Apple.
Waarom u een zelfstandige wachtwoordmanager moet gebruiken
Zelfstandige wachtwoordmanagers bieden namelijk een sterkere beveiliging, zijn compatibel met alle apparaten, browsers of besturingssystemen, maken veilig delen mogelijk en kunnen extra gegevens opslaan.
Beveiliging
Zelfstandige wachtwoordmanagers bieden een sterkere beveiliging dan andere soorten wachtwoordmanagers, omdat ze een masterwachtwoord nodig hebben om toegang te krijgen tot al uw opgeslagen gegevens. Bovendien zijn de beste wachtwoordmanagers zero-trust en zero-knowledge en bieden ze end-to-end-versleuteling om ervoor te zorgen dat uw gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang. Met een zero-knowledge wachtwoordmanager heeft zelfs het wachtwoordbeheerbedrijf geen toegang tot uw opgeslagen gegevens. Browsergebaseerde wachtwoordmanagers en iCloud Keychain bieden niet hetzelfde beveiligingsniveau.
Compatibel met alle platformen
In tegenstelling tot browsergebaseerde wachtwoordmanagers of iCloud Keychain zijn zelfstandige wachtwoordmanagers compatibel met elkaar. Dit betekent dat u overal en op elk apparaat toegang hebt tot uw opgeslagen gegevens, zolang u de app of browserextensie hebt geïnstalleerd. Sommige wachtwoordmanagers hebben ook een webkluis waar u kunt inloggen door simpelweg naar het inlogportaal van de wachtwoordmanager te gaan.
Veilig delen
Soms is het noodzakelijk om inloggegevens te delen met vrienden en familie. Het is echter belangrijk om deze inloggegevens veilig te delen. De beste zelfstandige wachtwoordmanagers hebben een veilige deelfunctie die ervoor zorgt dat uw gegevens worden versleuteld terwijl ze naar de ontvanger worden verzonden. Keeper Password Manager biedt bijvoorbeeld het veilig delen van de ene kluis naar de andere met andere Keeper®-gebruikers. Het heeft ook een functie voor eenmalig delen, waardoor u gegevens veilig met iedereen kunt delen, ook als ze zelf geen Keeper-gebruiker zijn. Met eenmalig delen kunt u ook instellen hoe lang u de gegevens toegankelijk wilt maken. Zodra de tijd is verstreken, heeft de ontvanger geen toegang meer tot de gegevens Voor extra beveiliging is eenmalig delen apparaatgebonden. Dit betekent dat de link niet werkt op een ander apparaat zodra de ontvanger de link voor eenmalig delen heeft geopend.
Opslag van extra gegevens
De meeste zelfstandige wachtwoordmanagers kunnen niet alleen wachtwoorden veilig opslaan, maar ook passkeys, 2FA-codes, bankrekeningafschriften, medische gegevens, belastingdocumenten, afbeeldingen en video’s, thuisadressen, paspoortgegevens en meer. De meeste browsergebaseerde wachtwoordmanagers kunnen alleen uw inloggegevens opslaan en iCloud Keychain kan alleen inloggegevens, 2FA-codes, thuisadressen en creditcardgegevens opslaan.
Volg deze goede gewoonten bij het gebruik van een wachtwoordmanager
Wanneer u een zelfstandige wachtwoordmanager gebruikt, zijn hier enkele goede gewoonten die we u aanbevelen.
- Maak een sterk masterwachtwoord aan: het masterwachtwoord voor uw kluis moet zowel sterk als gedenkwaardig zijn. De beste manier om een sterk masterwachtwoord aan te maken dat u kunt onthouden, is door een sterke wachtwoordzin aan te maken. Dit is een reeks woorden van minstens 16 tekens lang en bevat geen persoonlijke gegevens. Als u het lastig vindt om een wachtwoordzin aan te maken, kan een wachtwoordzinnengenerator u helpen.
- Schakel MFA in: naast een sterk masterwachtwoord moet u ook multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen om een extra beveiligingslaag aan uw kluis toe te voegen.
- Controleer uw wachtwoorden: nadat u uw wachtwoordmanager hebt ingesteld, moet u uw wachtwoorden controleren en eventuele zwakke en hergebruikte wachtwoorden wijzigen. Uw wachtwoordmanager zal u helpen deze wachtwoorden te identificeren door ze voor u te markeren en u vervolgens helpen bij het genereren en opslaan van nieuwe wachtwoorden.
Bescherm uw gevoelige gegevens met een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager kan u helpen om uw meest gevoelige gegevens te beschermen tegen cybercriminelen. Keeper biedt verschillende abonnementen voor wachtwoordbeheer om aan de behoeften van elk individu, gezin of organisatie te voldoen. Met zero-trust- en zero-knowledge-beveiliging en end-to-end-versleuteling zorgt Keeper ervoor dat uw gegevens altijd worden beschermd.
Wilt u vandaag nog een wachtwoordmanager gebruiken? Ontdek welk abonnement voor een wachtwoordmanager het beste bij u past.