U denkt misschien dat een dreigingsactor die alleen uw telefoonnummer heeft, niet gevaarlijk is, maar dat kan het wel zijn. Daarom is het belangrijk om te
Niet alleen kan malware op iPads terechtkomen, maar ook op de rest van uw apparaten. Hoewel de kans klein is dat er malware op uw iPad terechtkomt, is het wel degelijk mogelijk. Om precies te begrijpen wat de implicaties zijn van malware op uw iPad, moeten we eerst meer inzicht krijgen in wat malware inhoudt.
Kwaadaardige software, meestal malware genoemd, is een soort software die uw apparaat op veel verschillende manieren infecteert. Uw apparaat kan bijvoorbeeld geïnfecteerd raken wanneer u op een phishing-link klikt of een gevaarlijk bestand downloadt dat is vermomd als een gratis game of film.
Lees verder om te ontdekken hoe u phishing-berichten en kwaadaardige websites kunt herkennen en hoe u uw iPad kunt beschermen tegen malware.
Tekenen dat uw iPad malware bevat
Als u niet zeker weet of uw iPad malware bevat, bekijk dan de onderstaande lijst om te zien of een van deze aspecten van toepassing is op uw apparaat:
- Uw iPad-batterij raakt sneller leeg dan normaal
- Het dataverbruik op uw iPad is hoger dan normaal
- Uw iPad raakt oververhit wanneer u deze gebruikt
- Uw iPad werkt langzamer en het laden van webpagina’s duurt langer
- Uw iPad hapert vaker
Zo kan malware op uw iPad terechtkomen
Voordat we nader ingaan over hoe malware specifiek op uw iPad terecht kan komen, moeten we eerst bespreken hoe malware terechtkomt op een apparaat. Over het algemeen zijn slachtoffers van malwareaanvallen het doelwit van verschillende soorten social engineering, zoals phishing en andere psychologisch manipulatieve tactieken. Zodra de cybercrimineel een slachtoffer heeft misleid om de malware te downloaden, hebben cybercriminelen toegang tot de persoonlijke gegevens van het slachtoffer. Hier zijn enkele manieren waarop malware op uw iPad kan terechtkomen.
Kwaadaardige websites
Een van de vele manieren waarop malware op uw iPad kan terechtkomen, is onder andere als u per ongeluk op een kwaadaardige website klikt. Cybercriminelen creëren doelbewust kwaadaardige websites die lijken op de website die u wilt bezoeken en laten u geloven dat deze echt is. Als u goed kijkt naar het webadres van de kwaadaardige website, beter bekend als de URL, kunt u een kleine afwijking opmerken, zoals een andere letter of nummer dan in het webadres van de legitieme website. Het doel van deze kwaadaardige websites is om onder andere uw inloggegevens of financiële gegevens vrij te geven. Ze doen zich dan voor als de website die u regelmatig gebruikt.
Klikken op kwaadaardige links of bijlagen
Door op kwaadaardige links en bijlagen te klikken, kunt u het slachtoffer worden van malware-aanvallen. Als u een e-mail of bericht ontvangt met een verdachte link of bijlage, is het veiliger om er helemaal niet op te klikken. Anders loopt u het risico dat uw persoonlijke gegevens per ongeluk worden blootgesteld of dat er malware op uw iPad en andere apparaten wordt gedownload.
Downloaden van onveilige software
Een andere manier waarop uw iPad kan geïnfecteerd raken door malware is door software te downloaden van een externe bron. Cybercriminelen kunnen slachtoffers misleiden om software te downloaden, vooral als deze als gratis zijn. Het veiligste voor uw iPad is om apps uit de App Store te downloaden. Wanneer u gratis games of films probeert te downloaden van derden, kunnen deze bestanden malware bevatten die uw apparaat kan infecteren.
Zo verwijdert u malware van uw iPad
Als u vermoedt dat uw iPad is geïnfecteerd door malware, zijn hier enkele eenvoudige tactieken om deze te proberen te verwijderen:
- Wis uw zoekgeschiedenis en de cache van uw webbrowser
- Start uw iPad opnieuw op om te voorkomen dat de malware verdere schade aanricht
- Verwijder onbekende of verdachte apps die malware kunnen bevatten
- Herstel uw iPad vanaf een vorige iCloud-back-up van voordat uw apparaat werd geïnfecteerd door malware
- Herstel de fabrieksinstellingen van uw iPad en herstel deze vervolgens vanaf een back-up (alleen als niets anders werkt)
Tips om uw iPad vrij van malware te houden
Aangezien we weten dat er altijd een kans is dat uw apparaten worden geïnfecteerd door malware, is het belangrijk om op welke manieren u uw iPad vrij van malware kunt houden.
- Vergeet niet om software en apps te installeren via de App Store
- Houd uw iOS-versie en apps geactualiseerd om te voorkomen dat malware uw iPad infecteert
- Vergeet niet om uw browsergeschiedenis en gegevens regelmatig te wissen
Als u een verdachte link of bijlage ontvangt, controleer dan of de link of bijlage veilig is voordat u erop klikt. U kunt de veiligheid van een link of bijlage op verschillende manieren testen zonder erop te klikken:
- Beweeg uw muis over de link om de gehele URL te zien en kijk of de link waarop u klikt legitiem is
- Kopieer en plak de link in een URL-checker zonder op de link te klikken
- Controleer wie de afzender van de e-mailbijlage is door hun e-mailadres te controleren
- Open nooit e-mailbijlagen die in uw spammap staan
- Installeer antivirussoftware om virussen en malware te verwijderen voordat ze uw apparaat infecteren
Bescherm uw iPad tegen malware
Malware kan al uw apparaten infecteren. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn en te weten welke stappen u kunt nemen om uw iPad en andere apparaten te beschermen. Door inzicht te hebben in de veelvoorkomende aanwijzingen dat uw iPad malware bevat, kunt u deze hopelijk snel verwijderen.
Aangezien malware ook uw inloggegevens kan aantasten, is het belangrijk om uw wachtwoorden veilig op te slaan met een wachtwoordmanager. Keeper® kan u helpen om phishing-websites te identificeren, waardoor wordt voorkomen dat uw apparaten worden geïnfecteerd met malware. Meld u aan voor een gratis persoonlijke proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om te zien hoe u uw apparaten kunt beschermen.