U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Internet of Things (IoT)-beveiliging beschermt IoT-apparaten en de netwerken waarmee ze verbonden zijn tegen cyberaanvallen. IoT-apparaten kunnen van alles zijn dat verbinding maakt met uw internet, zoals deurbelcamera’s, babyfoons, slimme lampen en thermostaten. Dit vormt een risico voor de cybersecurity, omdat alles wat verbinding kan maken met uw internet het risico loopt om gehackt te worden. Er zijn tal van technieken om de gevolgen van succesvolle cyberaanvallen te beperken en te verminderen en een daarvan is het verbeteren van uw IoT-beveiliging.
Lees verder om het belang van IoT-beveiliging te leren kennen en hoe u uw IoT-apparaten kunt beveiligen.
Wat is IoT?
Het internet der dingen (IoT) verwijst naar een netwerk van fysieke apparaten die via het internet met elkaar en met cloudgebaseerde systemen verbinding maken en gegevens uitwisselen. Deze apparaten worden waarschijnlijk in uw dagelijks leven gebruikt. Enkele voorbeelden van IoT-apparaten zijn slimme thuisapparaten, draagbare technologieën en persoonlijke medische apparaten. IoT-apparaten die kwetsbaar en onbeveiligd zijn, kunnen het doelwit worden van hackers. Deze cybercriminelen kunnen gevoelige informatie van het slachtoffer verkrijgen en misbruiken voor kwaadwillige doeleinden of financieel gewin.
Het belang van IoT-beveiliging
Het is essentieel om IoT-beveiligingsmaatregelen te implementeren, omdat uw IoT-apparaten een van de vele wegen zijn die cybercriminelen kunnen gebruiken om uw wifi-thuisnetwerk binnen te dringen. Slachtoffers zien vaak de kwetsbaarheid van hun slimme apparaten over het hoofd en weten niet wat de verwoestende gevolgen kunnen zijn als ze deze onbeschermd achterlaten.
Gezien de toename van het werken op afstand werken op afstand en hybride werken, is het nu meer dan ooit noodzakelijk om extra aandacht te besteden aan de beveiliging van IoT-apparaten. Zonder voorzorgsmaatregelen voor IoT-beveiliging kunnen cybercriminelen met succes het thuisnetwerk van iemand binnendringen, waardoor cybercriminelen toegang krijgen tot alle apparaten op datzelfde netwerk, waaronder mogelijk ook werkapparaten.
Beveiligingsuitdagingen en andere mogelijke gevaren bij het gebruik van IoT.
Enkele van de meest voorkomende beveiligingsbedreigingen voor onbeveiligde IoT-apparaten zijn onder andere ongeautoriseerde toegang, datalekken, aanvallen die meerdere apparaten treffen en DDoS-aanvallen.
Ongeautoriseerde toegang
Ongeautoriseerde toegang is het succesvol binnendringen van het systeem, de server of het apparaat van een slachtoffer. Ongeautoriseerde toegang tot het IoT-apparaat van een slachtoffer vormt een groot risico, omdat cybercriminelen hiermee privégegevens kunnen stelen, identiteitsdiefstal kunnen plegen en zelfs geld kunnen stelen door fraude.
Datalekken
Er is sprake van een datalek wanneer een cybercrimineel in uw netwerk inbreekt en informatie steelt. Deze aanvallen vinden vaak plaats omdat cybercriminelen in staat zijn om systemen die geen beveiligingsmaatregelen hebben en kwetsbaar zijn, te omzeilen. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige en/of schadelijke software, beter bekend als malware, op uw IoT-apparaten installeren. Als er malware op uw apparaat is geïnstalleerd, heeft het de mogelijkheid om verschillende acties uit te voeren, zoals het verkrijgen van toegang tot de camera en microfoon van uw IoT-apparaat.
Aanvallen die meerdere apparaten treffen
Bij aanvallen die meerdere apparaten treffen, kan één gecompromitteerd IoT-apparaat leiden tot het compromitteren van andere apparaten op hetzelfde netwerk. Dit wordt bereikt door één IoT-apparaat op te nemen in een botnet, een verzameling onderling verbonden apparaten die geïnfecteerd zijn en beheerd worden door een veelvoorkomend type malware. Deze geïnfecteerde apparaten kunnen onopgemerkt blijven omdat het doel van de malware niet is om in eerste instantie aanvallen uit te voeren, maar om malware te blijven verspreiden naar andere apparaten op hetzelfde netwerk.
DDoS-aanvallen
Een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval heeft als doel de dataverkeerscapaciteit van een doelserver te verstoren door deze te overbelasten met een enorme hoeveelheid internetverkeer. Zodra het dataverkeer de server overbelast, kan dit ertoe leiden dat deze traag werkt, of in ernstige gevallen zelfs helemaal vastloopt.
Een dreigingsactor kan een DDoS-aanval uitvoeren door gewoon uw IP-adres te gebruiken en uw IoT-apparaat over te belasten met een ongebruikelijke hoeveelheid dataverkeer. Dit dataverkeer kan ertoe leiden dat uw apparaat de internetverbinding verliest, wat uiteindelijk kan resulteren in een volledige uitval van uw apparaat. IoT-botnets worden vaak gebruikt door cybercriminelen om DDoS-aanvallen uit te voeren om een dienst te verstoren.
Zo beveiligt u IoT-apparaten
Hier zijn enkele best practices die u kunt toepassen om de beveiliging van uw IoT-apparaten te verbeteren.
1. Gebruik sterke wachtwoorden
Het gebruik van sterke wachtwoorden vormt de essentiële basis voor de bescherming en beveiliging van uw IoT-apparaten. Een sterk wachtwoord is uniek, heeft minimaal 16 tekens en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Het gebruik van unieke en sterke wachtwoorden beschermt de accounts voor uw IoT-apparaten tegen inbreuk.
2. Beveilig uw wifi-netwerk
Uw wifi-netwerk is een toegangspoort die cybercriminelen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot uw IoT-apparaten. Als een cybercrimineel toegang krijgt tot uw netwerk, kan deze misbruik maken van alle aangesloten apparaten en het hele wifi-netwerk zelf. Dit risico kan worden beperkt door het standaardwachtwoord van uw wifi-router te wijzigen in een sterk en uniek wachtwoord. Wijzig ook de standaardnetwerknaam van uw wifi in een nieuwe naam die geen persoonlijke gegevens bevat, zoals uw voor- of achternaam. Een extra maatregel die u kunt nemen om uw wifi te beveiligen, is het inschakelen van encryptie via de beheerinstellingen van uw wifi-router.
3. Ontkoppel uw IoT-apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn
U kunt uw aanvalsoppervlak verkleinen door gewoon IoT-apparaten los te koppelen wanneer u ze niet gebruikt. Dit verkleint het risico op aanvallen, omdat u dat apparaat uitsluit als een mogelijke toegangsweg tot uw netwerk.
4. Pas de instellingen van uw IoT-apparaat aan
Het is ook zeer belangrijk om de instellingen van uw IoT-apparaten te beoordelen en overbodige functies en diensten uit te zetten. Vaak worden deze apparaten geleverd met allerlei functies die voor u misschien niet nodig of relevant zijn. Deze ongebruikte functies vormen een risico voor de cybersecurity omdat ze een groter aanvalsoppervlak creëren.
5. Installeer de laatste updates
Zorg ervoor dat uw IoT-apparaten altijd de laatste updates hebben, zodat ze optimaal functioneren en beveiligd blijven. Deze updates bieden kritieke beveiligingspatches voor bekende kwetsbaarheden en verbeteren ook de prestaties. Als u uw apparaten niet up-to-date houdt, wordt het voor cybercriminelen steeds eenvoudiger om er misbruik van te maken.
6. Verbeter de fysieke beveiligingsmaatregelen
Als u preventieve maatregelen neemt, moet u ook rekening houden met uw fysieke omgeving. Het is zeer belangrijk dat eigenaren van IoT-apparaten zich bewust zijn van niet alleen online-dreigingen, maar ook het risico op fysieke aanvallen zoals sabotage. Het is belangrijk om IoT-apparaten fysiek te beveiligen om ervoor te zorgen dat ze niet fysiek toegankelijk zijn voor dreigingssactoren. Enkele eenvoudige manieren om dit te bereiken zijn ervoor te zorgen dat uw IoT-apparaten zich in sabotagebestendige behuizingen bevinden, opgeborgen zijn en buiten bereik zijn wanneer ze niet worden gebruikt.
7. Stel MFA in op alle apparaten
Multifactorauthenticatie (MFA) dient als een extra beveiligingslaag voor uw accounts, omdat er een of meer vormen van authenticatie nodig zijn om in te loggen. Dit beschermt uw accounts in het geval dat een cybercrimineel uw wachtwoord te weten komt. Wanneer MFA is ingeschakeld, zou een cybercrimineel ook een aanvullende verificatiemethode nodig hebben om zijn identiteit te bewijzen, wat hij waarschijnlijk niet kan doen. Om uw IoT-apparaat te beschermen, schakelt u MFA in op alle accounts waarvoor dit beschikbaar is.
Bescherm IoT-apparaten tegen voortdurend veranderende bedreigingen
Omdat IoT-apparaten een fundamenteel onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden, vormt de kans dat cybercriminelen hier misbruik van maken een ernstige bedreiging voor cybersecurity. Om uw IoT-apparaten te beveiligen, kunt u overwegen om de bovenstaande best practices toe te passen. Een belangrijke stap die u meteen kunt ondernemen om uw beveiliging te verbeteren en risico’s te beperken, is het instellen van unieke en sterkte wachtwoorden op al uw apparaten en accounts.