De belangrijkste cyberbedreigingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd, zijn ransomware, aanvallen op de toeleveringsketen, bedreigingen van binnenuit, phishing en social engineering-aanvallen. Met 25% was de...
Een Internet Protocol-adres (IP)-adres is een unieke reeks cijfers die uw apparaat op het internet of het netwerk waarmee het is verbonden identificeert. IP is een reeks regels die vaststelt hoe gegevens worden geformatteerd wanneer ze via het internet of een lokaal netwerk worden verzonden. Daarom maakt een IP-adres het mogelijk om gegevens over een netwerk te verzenden en onderscheid te maken tussen verschillende apparaten op het internet.
U ziet meestal een IP-adres als een reeks vier cijfers, variërend van 0 tot 255, gescheiden door punten. Een IP-adres kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: 123.45.67.8 of 12.34.56.78. Hoewel IP-adressen willekeurig lijken, berekent de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) deze wiskundig en verdeelt ze in grote blokken naar regionale internetregisters (RIR’s).
Lees verder voor meer informatie over hoe IP-adressen werken, de verschillende typen, hoe u uw IP-adressen kunt vinden en wat iemand ermee kan doen als ze kwaadaardige bedoelingen hebben.
Zo werken IP-adressen
IP vertrouwt op richtlijnen om gegevens van uw apparaat over te dragen naar een ander apparaat dat is verbonden met het internet. Elk apparaat dat is verbonden met een netwerk verzendt gegevens op basis van IP, waardoor apparaten met elkaar kunnen communiceren en u uw taken kunt uitvoeren. Hier is een overzicht van hoe IP-adressen werken:
- Uw apparaat maakt verbinding met het internet door eerst verbinding te maken met een netwerk dat al internettoegang heeft. Dit is als het betreden van een privékamer: u moet een code invoeren (verbinding maken met het netwerk) en vervolgens de deur openen (toegang krijgen tot het internet).
- Uw internetprovider (ISP) geeft uw apparaat een IP-adres als u thuis bent. Op het werk wordt uw IP-adres toegewezen door het netwerk van uw bedrijf.
- Alle internetactiviteiten op uw apparaat gaan via uw internetprovider en uw activiteiten worden via uw IP-adres naar u teruggestuurd.
Het is belangrijk om op te merken dat uw IP-adres kan worden gewijzigd, zoals wanneer u uw router of modem opnieuw instelt. Een ander scenario waarin uw IP-adres kan worden gewijzigd, is wanneer u op reis bent. Wanneer u uw huis verlaat, neemt u uw IP-adres niet mee, omdat het is verbonden met het netwerk waarop uw apparaat wordt gebruikt. Door uw computer op vakantie mee te nemen en deze te verbinden met de wifi van uw hotel, wordt er een ander IP-adres aangemaakt, dat door de internetprovider van uw hotel wordt gegeven.
De 4 soorten IP-adressen
Er zijn vier hoofdsoorten IP-adressen: privé, openbaar, statisch en dynamisch.
Privé
Een privé IP-adres wordt gebruikt binnen een netwerk voor elk apparaat dat ermee verbinding maakt, waaronder laptops, telefoons, tablets, smart-tv’s, Bluetooth-luidsprekers en andere Internet of Things (IoT)-apparaten. Aangezien u veel van deze apparaten thuis gebruikt, is het gemakkelijk te begrijpen hoe verwarrend het is voor uw internetnetwerk om ze allemaal te onderscheiden. Daarom genereert uw router persoonlijke IP-adressen voor elk apparaat, waardoor ze op unieke wijze worden geïdentificeerd als afzonderlijke entiteiten.
Openbaar
Een openbaar IP-adres wordt geassocieerd met uw netwerk als geheel in plaats van met het individuele privé IP-adres van elk apparaat. Hoewel al uw apparaten een eigen privé IP-adres hebben, vallen ze ook onder het openbare IP-adres van uw netwerk, omdat ze met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Een openbaar IP-adres wordt door uw internetprovider aan uw router toegewezen. De router genereert en distribueert deze vanuit een grote verzameling IP-adressen. Apparaten buiten uw netwerk herkennen uw openbare IP-adres om uw netwerk van anderen te onderscheiden. Er zijn twee soorten openbare IP-adressen: statisch en dynamisch.
Statisch
Statische IP-adressen blijven hetzelfde, waardoor ze nuttig zijn voor bedrijven die hun eigen server hosten, omdat statische IP-adressen meer consistentie leveren. Als u bijvoorbeeld een klein bedrijf heeft en wilt dat uw website en e-mailadressen gemakkelijk online worden gevonden, is het cruciaal om een statisch IP-adres te hebben.
Dynamisch
Dynamische IP-adressen veranderen vaak, waardoor internetproviders hun kosten kunnen beperken. Soms registreren internetproviders automatisch nieuwe IP-adressen bij klanten terwijl ze oudere adressen recyclen. Omdat dynamische IP-adressen automatisch worden toegewezen, hoeven internetproviders uw bestaande IP-adres niet met een nieuw huis te verbinden als u naar het buitenland verhuist. Dynamische IP-adressen versterken ook de beveiliging, omdat het vaak wijzigen van adressen veel moeilijker is voor cybercriminelen om deze te vinden en te hacken.
Waar vindt u uw IP-adres
U realiseert zich misschien op dit moment dat u uw eigen IP-adres niet eens weet. Gelukkig kunt u deze vinden door naar www.whatismyipaddress.com te gaan. Deze website gebruikt uw netwerkgegevens om uw huidige locatie, internetprovider, IPv4 en IPv6 vast te stellen.
IPv4 of IPv6: wat is het verschil?
Zodra u uw IP-adres heeft gevonden, merkt u waarschijnlijk twee versies: een IPv4 en een IPv6. Een IPv4 (Internet Protocol Versie 4) is wat ik eerder heb beschreven: een reeks vier cijfers, variërend van 0 tot 255, gescheiden door punten. Een voorbeeld van een IPv4 kan er als volgt uitzien: 147.26.48.5.
Een IPv6 (Internet Protocol Version 6) is daarentegen een nieuwere versie van IP die is geschreven als een reeks acht hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten. Dit betekent dat IPv6 een basis van 16 gebruikt in plaats van 10 en de eerste zes letters van het alfabet bevat (A tot en met F). Een voorbeeld van een IPv6 kan er als volgt uitzien: 23a1:004b:1435:c324:010d:5213:4e21:1f52.
Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is de adresruimte. Aangezien IPv4 uit minder tekens bestaat, zijn er slechts 4,3 miljard mogelijke IP-adressen in vergelijking met de 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 mogelijke IP-adressen voor IPv6. Vertrouwen op IPv6 is gunstiger, omdat het langere formaat het veiliger maakt. Het grootste deel van het internet werkt echter nog steeds op IPv4, omdat het al langer beschikbaar is.

Wat kan iemand met uw IP-adres doen?
Met uw IP-adres kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld uw locatie traceren, spam verzenden, cyberaanvallen uitvoeren, u imiteren of uw IP-adres op het dark web verkopen.
Ontdek uw exacte locatie
Uw IP-adres kan een cybercrimineel helpen om de staat, stad of postcode te achterhalen waarin u woont. Hoewel uw IP-adres alleen niet uw exacte locatie onthult, kan een cybercrimineel de gegevens gebruiken om verder onderzoek te doen naar uw persoonlijke gegevens. Als een cybercrimineel bijvoorbeeld uw naam kent en uw IP-adres gebruikt om te ontdekken dat u in een klein stadje in Wyoming woont, kunnen ze hun zoekopdracht verder verfijnen. In een kleiner geografisch gebied wordt het voor hen gemakkelijker om meer gegevens over u te vinden, zoals uw sociale media-accounts of gegevens op sites voor personen. Het volgen van uw locatie via uw IP-adres is gevaarlijk, omdat cybercriminelen hierdoor uw post kunnen onderscheppen, u kunnen stalken of zelfs uw identiteit kunnen stelen.
Spam sturen
Als adverteerders uw IP-adres vinden, kunnen ze u aanvallen met een toevloed van spam en phishing, om uw vertrouwen genoeg te winnen zodat u gevoelige gegevens onthult. Hoewel uw IP-adres niet rechtstreeks wordt geassocieerd met persoonlijk identificeerbare gegevens (PII), kunnen cybercriminelen uw IP-adres gebruiken door uw internetprovider te overtuigen dat u het bent, waardoor ze onbedoeld meehelpen aan fraude en identiteitsdiefstal. Cybercriminelen kunnen ook contact met u opnemen via phishing-e-mails die zijn ontworpen om u te misleiden, zodat u geld stuurt of u uw persoonlijke gegevens vrijgeeft. Deze phishing-e-mails bevatten over het algemeen dringende of bedreigende taal, spelling- en grammaticale fouten, verzoeken om persoonlijke gegevens en verdachte links of bijlagen. Als u dergelijke e-mails ontvangt, moet u op geen enkele wijze reageren of erop ingaan. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig van cybercriminelen die uw apparaat proberen te hacken.
Uitvoeren van een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval
Een cybercrimineel kan het verkeer van uw server verstoren via een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval, die plaatsvindt wanneer ze uw server overbelasten met een plotselinge verkeerstoename, waardoor de server crasht of stopt met werken. Alleen al met het gebruik van uw IP-adres kan een cybercrimineel deze aanval uitvoeren en uw server overspoelen met frauduleus verkeer om schade te veroorzaken. Ze richten zich op uw apparaat met uw IP-adres en vertrouwen op tal van bots om verzoeken te verzenden en uw server te overbelasten.
Online imitatie
Iemand die wraak wil nemen of problemen wil veroorzaken, kan zich online als u voordoen door alleen al uw IP-adres te gebruiken, wat mogelijk ernstige gevolgen kan hebben, afhankelijk van hun acties. Een cybercrimineel kan uw IP-adres gebruiken om zich als u voor te doen terwijl ze illegale activiteiten uitvoeren, zoals het kopen van illegale drugs op het dark web, het creëren van valse nationale veiligheidsbedreigingen of het downloaden van ongepaste inhoud.
Ze kunnen uw IP-adres op het dark web verkopen
Een cybercrimineel zal eerder gemotiveerd zijn om uw IP-adres te verkopen in plaats van dit zelf te gebruiken, omdat andere cybercriminelen er mogelijk veel geld voor betalen. De meeste IP-adressen worden op het dark web verkocht. Dit is het deel van het internet waar cybercriminelen anoniem blijven en cybermisdaden plegen. Uw IP-adres kan worden gekocht om fraude of identiteitsdiefstal te plegen, of het kan worden gebruikt om hen naar nog meer van uw persoonlijke gegevens te leiden en uw online accounts te compromitteren.
Bescherm uw IP-adres tegen gevaarlijke praktijken
Uw IP-adres kan worden gebruikt om uw reputatie, privacy en identiteit te schaden. Hier zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw IP-adres in verkeerde handen valt:
- Gebruik een Virtual Private Network (VPN) om uw internetverbinding te versleutelen en uw online activiteiten privé te houden. Als u op een website bent terwijl u verbonden bent met een VPN, dan kan uw IP-adres niet worden achterhaald. Dit betekent dat uw locatie en online activiteiten niet kunnen worden gevolgd.
- Stel uw modem regelmatig opnieuw in, omdat elke reset uw IP-adres wijzigt, waardoor het risico op blootstelling wordt verminderd.
- Gebruik een dynamisch IP-adres om uw privacy te beschermen, omdat dit regelmatig automatisch wordt gewijzigd.
- Zorg dat u strengere beperkingen inschakelt op uw privacy-instellingen voor berichtenapps, zoals WhatsApp of Facebook Messenger, en stel uw profielen in op privé om uw IP-adres beter te beschermen.