U kunt uw wifi-wachtwoord veilig delen door een sterk wachtwoord te gebruiken, een gastnetwerk aan te maken, de encryptie van uw router in te schakelen en
De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een eenvoudig te raden wachtwoord heeft, zoals een wachtwoord met vier cijfers, opeenvolgende cijfers of persoonlijke gegevens zoals uw verjaardag, bestaat er een groter risico dat deze toegankelijk is door een ongeautoriseerde persoon. Een zelfstandige wachtwoordmanager, zoals Keeper®, staat niet toe dat u zich via een kluis kunt aanmelden met een pincode. Keeper Password Manager vereist Face ID, plus optionele multifactorauthenticatie (MFA) om toegang te krijgen tot uw opgeslagen gegevens.
Lees verder voor meer informatie over de beveiliging van de wachtwoorden-app van Apple en hoe deze zich vergelijkt met zelfstandige wachtwoordmanagers.
Hoe veilig is de wachtwoorden-app van Apple?
De nieuwe wachtwoorden-app van Apple bevat een sterke beveiliging; de app is echter slechts zo veilig als uw apparaat. Net als elke andere veilige wachtwoordmanager gebruikt de wachtwoorden-app AES-256-bits en end-to-end-encryptie om opgeslagen inloggegevens te beveiligen. Het is essentieel om te weten dat de manier waarop u toegang krijgt tot uw opgeslagen wachtwoorden net zo belangrijk is als de versleutelingsmethoden die worden gebruikt om deze privé te houden.
Om toegang te krijgen tot uw opgeslagen wachtwoorden in de wachtwoorden-app, opent u deze op dezelfde manier als wanneer u uw apparaat opent, zoals via Face ID of door uw pincode in te voeren. Als u een eenvoudig te raden wachtwoord heeft, lopen uw wachtwoorden een groter risico om te worden gecompromitteerd door iemand met kwaadaardige bedoelingen. Dit kan ook een kennis of familielid zijn die het wachtwoord van uw telefoon kent.
De wachtwoorden-app van Apple versus zelfstandige wachtwoordmanagers
Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de wachtwoorden-app van Apple en zelfstandige wachtwoordmanagers.
Beveiliging
Zoals hierboven vermeld, zijn de wachtwoorden die zijn opgeslagen in de wachtwoorden-app van Apple slechts zo veilig als uw apparaat. Zelfstandige wachtwoordmanagers zoals Keeper zijn ontworpen om prioriteit te geven aan beveiliging en privacy. De beste zelfstandige wachtwoordmanagers zijn zero-trust en zero-knowledge, waarbij AES-256-bits en end-to-end-encryptie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alle opgeslagen gegevens alleen door u toegankelijk zijn. Hoewel de wachtwoorden-app van Apple end-to-end-encryptie implementeert, versleutelt deze niet per record, in tegenstelling tot Keeper Password Manager. Versleutelen op recordniveau is veiliger, omdat dit het risico van een gegevensinbreuk verkleint wanneer één encryptiesleutel wordt gecompromitteerd.
Bovendien moet u voor zelfstandige wachtwoordmanagers een hoofdwachtwoord aanmaken om toegang te krijgen tot uw account. Dit hoofdwachtwoord fungeert als de sleutel om uw wachtwoordkluis te openen. In de wachtwoorden-app van Apple is er geen mogelijkheid om een hoofdwachtwoord aan te maken naast de pincode van uw telefoon. Als iemand de wachtwoordcode van uw telefoon kent en uw apparaat in handen heeft, kan deze persoon toegang krijgen tot al uw opgeslagen wachtwoorden. Voor extra beveiliging bieden de meeste zelfstandige wachtwoordmanagers gebruikers ook toegang tot hun kluis met biometrische gegevens. Daarbij bieden ze gebruikers vaak de optie om multifactorauthenticatie in te schakelen als extra beveiligingslaag.
Support
In tegenstelling tot de meeste zelfstandige wachtwoordmanagers biedt de wachtwoorden-app van Apple geen 24/7 live ondersteuning. De app mist ook een handige plek waar gebruikers instructies of veelgestelde vragen met uitleg kunnen vinden. Aangezien u niet rechtstreeks contact kunt opnemen met een ondersteuningsagent over de wachtwoorden-app, zult u in contact komen met het algemene ondersteuningsteam van Apple, wat aanzienlijk meer tijd kost dan directe toegang hebben tot antwoorden in de app zelf. De beste zelfstandige wachtwoordmanagers, zoals Keeper, bieden 24/7 live ondersteuning, waardoor u direct antwoord krijgt op uw vragen. Keeper biedt ook een uitgebreide gebruikershandleiding voor meer inzicht in hoe u wachtwoorden kunt aanmaken, bijwerken, opslaan en delen met de wachtwoordmanager.
Delen
Aangezien de wachtwoorden-app van Apple alleen kan worden geïnstalleerd en gebruikt op Apple-apparaten, heeft dit invloed op met wie u uw wachtwoorden kunt delen. We hebben bijvoorbeeld geprobeerd om inloggegevens in de wachtwoorden-app te delen met een Android-gebruiker, waarbij we ontdekten dat u alleen records kunt delen met andere Apple-gebruikers via AirDrop. Dit beperkt niet alleen met wie u uw wachtwoorden kunt delen, maar ook of u in de buurt bent van de ontvanger. Een andere manier waarop u met wachtwoorden inloggegevens kunt delen, is door een gedeelde groep aan te maken, waarna u uw wachtwoorden en passkeys kunt delen met uw contacten. Ook hier hebben we echter ontdekt dat u uw inloggegevens alleen kunt delen met Apple-gebruikers op de wachtwoorden-app, omdat de app geen apparaten ondersteunt die niet van Apple zijn.
Hoewel de wachtwoorden-app van Apple beperkt met wie u wachtwoorden en passkeys kunt delen op basis van hun apparaat of nabijheid, geeft een zelfstandige wachtwoordmanager u meer controle over het delen van wachtwoorden. Wanneer u een wachtwoordmanager zoals Keeper gebruikt, kunt u uw wachtwoorden en passkeys vanaf elke locatie aanmaken, opslaan en delen. Keeper Password Manager elimineert de noodzaak om wachtwoorden of belangrijke gegevens te delen via tekst of andere niet-versleutelde methoden door een functie voor eenmalig delen aan te bieden. Hierdoor kunt u uw wachtwoorden en passkeys gedurende een beperkte tijd veilig delen met iedereen en op elk apparaat, om de privacy van uw accounts te beschermen. Als u bijvoorbeeld een wachtwoord moet delen met een collega voor een werkgerelateerd account, maar dit niet wilt delen op een niet-versleuteld platform, kunt u uw wachtwoord veilig verzenden via een zelfstandige wachtwoordmanager.
Kruiscompatibiliteit
Wat betreft kruiscompatibiliteit werkt de wachtwoorden-app van Apple het beste op apparaten die deel uitmaken van het Apple-ecosysteem. Hoewel Apple aangeeft dat u iCloud-wachtwoorden kunt instellen op een Windows-computer, moet u het volgende hebben:
- Tweefactorauthenticatie (2FA) ingeschakeld op uw iCloud-account
- iOS 14, iPadOS 14, macOS 11 of hoger geïnstalleerd
- Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud ingeschakeld of het Apple-apparaat moet zich binnen het Bluetooth-bereik van uw Windows-pc bevinden
Zodra u aan deze vereisten heeft voldaan en ook de iCloud-wachtwoordenextensie heeft gedownload, hebt u toegang tot uw opgeslagen wachtwoorden in Chrome of Edge op een Windows-computer. Dit klink misschien omslachtig, maar dat is het ook.
Zelfstandige wachtwoordmanagers bieden gebruikers daarentegen toegang tot hun wachtwoorden vanaf elke locatie en op elk apparaat. Dit omvat belangrijke browsers zoals Chrome, Firefox, Safari, Edge, Opera en Brave en besturingssystemen (OS) zoals macOS, Windows, Linux, iOS en Android.
Opslag
Door zelfstandige wachtwoordmanagers te gebruiken, kunt u meer soorten gegevens opslaan dan via de wachtwoorden-app van Apple. Hoewel de wachtwoorden-app en zelfstandige wachtwoordmanagers allebei wachtwoorden, passkeys en 2FA-codes opslaan, kunt u met zelfstandige wachtwoordmanagers veel meer persoonlijke gegevens veilig opslaan. Als u bijvoorbeeld foto’s van de wachtwoord van uw kind of gescande medische gegevens heeft die u op een veilige plaats wilt bewaren, dan kunt u deze veilig opslaan in een zelfstandige wachtwoordmanager. Deze kan alle foto’s, video’s, documenten, bestanden of zelfs bankrekeninggegevens bewaren, die u vervolgens eenvoudig kunt delen met gebruikers op elk apparaat en vanaf elke locatie. U kunt ook betaalkaartgegevens opslaan in een zelfstandige wachtwoordmanager, iets wat niet mogelijk is met de wachtwoorden-app van Apple.
Wachtwoordgenerator
In tegenstelling tot de meeste zelfstandige wachtwoordmanagers beschikt de wachtwoorden-app van Apple niet over een ingebouwde wachtwoordgenerator. Als u een nieuw record aanmaakt, krijgt u vervolgens automatisch een ‘aanbevolen sterk wachtwoord’. Dit voorgestelde sterke wachtwoord bestaat uit 20 tekens, waaronder een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Bij het aanbevelen van een sterk wachtwoord, kunt u met de wachtwoorden-app van Apple echter niet de criteria voor uw sterke wachtwoord aanpassen. Dit is wel mogelijk met een zelfstandige wachtwoordmanager (zoals hieronder weergegeven voor de wachtwoordgenerator van Keeper). Daardoor is het moeilijker en onhandiger om sterke wachtwoorden aan te maken voor websites en apps die strenge wachtwoordvereisten hebben.
Een alternatief voor de wachtwoordmanager van Apple
Wilt u een handiger en naadloos alternatief vinden voor de wachtwoorden-app van Apple? Hier volgen enkele voordelen van Keeper Password Manager als beste alternatief voor de wachtwoordmanager van Apple.
- Beveiliging: Keeper beschermt alle opgeslagen gegevens met AES-256-bits-versleuteling en elliptische curve-cryptografie (ECC), de meest robuuste versleutelingsmethoden op het gebied van cybersecurity. Bovendien worden de gegevens van eindgebruikers versleuteld en ontsleuteld op zowel apparaat- als recordniveau, nooit in de cloud of op de servers van Keeper.
- Hoofdwachtwoord: de enige manier waarop u toegang krijgt tot uw Keeper Vault is door uw hoofdwachtwoord in te voeren, dat alleen u weet, of door biometrische authenticatie te gebruiken.
- Multifactorauthenticatie: Keeper ondersteunt MFA, waardoor gebruikers hun Keeper Vaults kunnen beveiligen met een extra beveiligingslaag. De MFA-methoden die Keeper ondersteunt, zijn onder andere hardwarebeveiligingssleutels, authenticatie-apps en Keeper DNA® (smartwatch-authenticatie).
- Delen: het maakt niet uit welk apparaat u gebruikt, met de Keeper Password Manager kunt u uw records delen met iedereen die de functie voor eenmalig delen gebruikt. De ontvanger hoeft geen gebruiker van Keeper te zijn om wachtwoorden of andere gegevens te kunnen delen. Ondertussen kunt u alleen wachtwoorden delen met andere Apple-gebruikers via AirDrop wanneer u de wachtwoorden-app van Apple gebruikt.
- Kruiscompatibiliteit: de wachtwoorden-app van Apple is ontworpen met het oog op Apple-gebruikers, waardoor het gebruik van de app wordt beperkt. Keeper Password Manager ondersteunt echter elk apparaat en elke belangrijke webbrowser.
- Opslag: wanneer u Keeper Password Manager gebruikt, kunt u wachtwoorden, passkeys, 2FA-codes, foto’s, video’s, bestanden en meer opslaan. De wachtwoorden-app van Apple beperkt u tot het opslaan van alleen wachtwoorden, passkeys en 2FA-codes.
- Wachtwoord- en wachtwoordzingenerator: Keeper Password Manager beschikt over een aanpasbare wachtwoord– en wachtwoordzingenerator, in tegenstelling tot de wachtwoorden-app van Apple, die alleen ‘aanbevolen sterke wachtwoorden’ en geen wachtwoordzinnen genereert.
Gebruik Keeper om uw wachtwoorden op te slaan
Voor Apple-gebruikers kan het handig zijn om wachtwoorden op te slaan in een app die is ingebouwd in uw apparaten. Het gebruik van een zelfstandige wachtwoordmanager zoals Keeper kan echter nog meer voordeel bieden om al uw gegevens te beveiligen, meer dan alleen uw wachtwoorden, passkeys en 2FA-codes. Met Keeper Password Manager kunt u niet alleen persoonlijke gegevens aanmaken en opslaan op elk apparaat vanaf elke locatie, maar deze gegevens ook delen met iedereen, ongeacht hun apparaat of locatie. Over het algemeen mist de wachtwoorden-app van Apple de hoogwaardige beveiligings-, deel-, kruiscompatibiliteits- en opslagmogelijkheden die Keeper Password Manager standaard biedt.
Start uw gratis proefversie van 30 dagen voor Keeper Password Manager om uw persoonlijke gegevens te beveiligen, ongeacht het apparaat of de webbrowser die u gebruikt.