Nee, u kunt uw digitale voetafdruk niet wissen, maar u kunt deze verkleinen door inactieve accounts te verwijderen, u af te melden voor zoeksites naar persoonsgegevens
Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan worden gestolen, uw persoonlijke gegevens kunnen worden gestolen en criminelen zelfs toegang kunnen krijgen tot uw Cash App-account.
Wilt u meer weten over Cash App, enkele van de meest voorkomende Cash App-scams en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt? Lees dan verder.
Wat is de Cash App?
Cash App is een financiële en mobiele betaalservice waarmee u geld kunt verzenden en ontvangen naar vrienden, familie of vreemden. De app is in 2013 op de markt gekomen en heeft in 2024 meer dan 50 miljoen gebruikers per maand die transacties uitvoeren. Mensen gebruiken de Cash App om gemakkelijk geld over te maken, zoals het betalen voor klusjes of het verzenden van geld nadat de rekening in een restaurant is gesplitst. U kunt de Cash App ook gebruiken als u een klein bedrijf heeft door in de zakelijke modus betalingen te ontvangen, uw inkomsten te beheren en uw Cash App-account aan uw bankrekening te koppelen. Ondanks dat Cash App een veilige manier is om geld te sturen naar mensen die u kent, is Cash App niet altijd veilig om te gebruiken bij het overmaken van geld naar vreemden.
5 veelvoorkomende Cash App-scams
Aangezien de Cash App niet de veiligste manier is om geld naar vreemden te sturen en van hen te ontvangen, zijn er verschillende manieren waarop u met de app kunt worden opgelicht. Laten we eens een kijkje nemen naar vijf van de meest voorkomende soorten Cash App-scams.
1. Geld flippen
Een van de meest voorkomende scams op de Cash App is cash flipping, waarbij een scammer belooft uw geldbedrag te verhogen als u de scammer geld stuurt in de vorm van kosten of voor accountverificatie. Een scammer kan bijvoorbeeld beweren dat hij een deskundige financiële investeerder is en u vragen om hem geld te sturen om te investeren in een succesvol project. Als u uw geld via de Cash App stuurt, zal de scammer het geld accepteren, maar u nooit iets terugsturen. Als iemand u vraagt om eerst geld te sturen, gaat het meestal om een scam. Er zijn geen legitieme bedrijven die contant geld flippen, dus als iemand belooft u gratis geld te sturen in ruil voor een betaling of investering, ga er dan van uit dat dit een scam is.
2. Onbedoelde betalingen
Scammers kunnen u een onbedoelde betaling sturen en u vragen om het geld terug te sturen. Het geld dat u naar de scammer terugstuurt, is echter uw eigen geld, want de scammers betwisten hun betaling bij hun bank nadat ze uw geld hebben ontvangen. Op deze manier ontvangt de scammer niet alleen het geld terug dat u oorspronkelijk had ontvangen, maar houden ze ook het geld dat u heeft teruggestuurd. Als iemand beweert per ongeluk geld te hebben gestuurd of vraagt om terugbetaling via de Cash App, is het hoogstwaarschijnlijk een scam.
3. Cash App vrijdag-scams
#CashAppFriday is een geldweggeefactie die legitiem door Cash App wordt uitgevoerd, maar scammers gebruiken de hashtag om u te laten geloven dat u heeft gewonnen. Een scammer maakt bijvoorbeeld een Cash App-account aan en geeft zich uit als medewerker van de app en neemt contact met u op en vraagt om uw betalingsgegevens zodat u uw prijs kunt ontvangen. Als u echter een winnaar bent van een legitieme Cash App-weggeefactie, neemt Cash App geen contact met u op om te vragen naar uw inlog- of betalingsgegevens. Als u niet zeker weet of u een legitieme weggeefactie heeft gewonnen, raadpleegt u een van de officiële sociale media-accounts van Cash App of neemt u contact op met Cash App Support.
4. Phishing-berichten
Net zoals scammers zich voordoen als Cash App-medewerkers voor weggeefacties, doen ze zich ook voor als medewerkers van de Cash App-klantenservice bij phishing-scams. U kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen van iemand die beweert van Cash App te zijn en vraagt om uw inloggegevens, waarbij er wordt gedreigd dat uw account wordt gedeactiveerd als u deze gegevens niet verstrekt. Door uw gebruikersnaam en wachtwoord op te geven, geeft u deze gevoelige informatie aan een scammer die deze vervolgens kan gebruiken om uw account te hacken en mogelijk fraude mee te plegen. Geverifieerde e-mails van Cash App zullen alleen afkomstig zijn van adressen die eindigen op @cash.app, @square.com en @squareup.com. Wanneer u een e-mail ontvangt die van Cash App lijkt te zijn, moet u het e-mailadres van de afzender controleren voordat u iets anders doet.
5. Te mooi om waar te zijn
Veel Cash App-scammers bieden dure artikelen of diensten aan tegen lage prijzen. Een scammer kan bijvoorbeeld beloven om een appartement of woning voor u te vinden met een zeer betaalbare huurprijs. Als u interesse toont in deze geweldige deal, zal de scammer u vragen om een storting te doen zodat ze u kunnen blijven assisteren. Zodra u het geld stuurt, zal de scammer het geld in ontvangst nemen en verdwijnen. Deals die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. U moet zich nooit laten verleiden om iets duur te kopen in ruil voor een Cash App-betaling van een vreemde. Aangezien Cash App geen marktplaats is, moet u het ook niet als een marktplaats gebruiken.
Hoe kunt u Cash App-scams voorkomen
Hoewel er verschillende veelvoorkomende Cash App-oplichterstrucs zijn, kunt u uzelf beschermen door alleen transacties te doen met mensen die u vertrouwt, uw gevoelige gegevens nooit online te delen en uw Cash App te beveiligen met een sterk wachtwoord.
Verzend en accepteer alleen betalingen van mensen die u vertrouwt
Het is belangrijk om Cash App alleen te gebruiken om geld te verzenden en te ontvangen van mensen die u kent en vertrouwt. Als u de Cash App gebruikt om betalingen naar vreemden te doen of van vreemden te accepteren, kan dit ertoe leiden dat u wordt opgelicht, omdat u niet kunt weten wat de echte bedoelingen van iemand zijn. Een onbekende kan beslissen om u het geld voor een item of dienst niet te sturen of u te veel betalen en het geld terug te vragen, waarbij de persoon beweert dat het een onbedoelde betaling was. Gebruik de Cash App niet als een vorm van mobiele betaling als u geld moet verzenden naar of ontvangen van iemand die u niet vertrouwt.
Deel uw gevoelige gegevens niet online
Scammers kunnen meer te weten komen over uw interesses als u online te veel deelt, vooral op sociale media. Deel nooit privégegevens online, omdat scammers deze in hun voordeel kunnen gebruiken. Als u uw telefoonnummer bijvoorbeeld op uw sociale media-profiel heeft, kan een oplichter uw telefoonnummer vinden en het op u munten met realistische smishing- of vishingpogingen. U moet er ook voor zorgen dat u uw Cash App-pincode of andere accountgegevens niet online met iemand deelt. Als iemand toegang krijgt tot uw privégegevens in de Cash App, kan deze persoon uw account hacken en fraude plegen.
Beveilig uw Cash App met een sterk wachtwoord
Omdat uw Cash App-account gevoelige gegevens bevat, is het belangrijk om deze te beveiligen met een sterk en uniek wachtwoord. Voor elk account, vooral een account met financiële gegevens, moet u zwakke wachtwoorden of wachtwoorden die u voor meerdere accounts gebruikt vermijden omdat een scammer deze kan gebruiken om uw accounts te hacken en uw gegevens te stelen. Als u voor de Cash App-account hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor andere accounts en een oplichter uw Cash App-wachtwoord te weten komt, kunnen ze proberen in te loggen op uw andere accounts en inbreuk maken op uw privacy.
Om te voorkomen dat uw Cash App-account wordt gehackt, moet u een wachtwoordgenerator of wachtwoordzingenerator gebruiken. Wachtwoordgenerators en wachtwoordzingenerators maken sterke, willekeurige wachtwoorden en wachtwoordzinnen aan waardoor het voor oplichters moeilijker wordt om toegang te krijgen tot uw account. Zodra u een sterk en uniek wachtwoord voor uw Cash App-account heeft, moet u dit wachtwoord beschermen met een wachtwoordmanager zoals Keeper®. Keeper Password Manager heeft een ingebouwde wachtwoordgenerator die uw wachtwoorden kan aanmaken en in een veilige, versleutelde kluis opslaat.
Tweefactorauthenticatie (2FA) gebruiken
Naast het gebruik van een sterk wachtwoord voor uw Cash App-account, moet u ook Tweefactorauthenticatie (2FA) inschakelen, wat een extra beveiligingsmaatregel is. 2FA is een vorm van Multifactorauthenticatie (MFA) waarbij er een extra manier nodig is om uw identiteit te valideren voordat u toegang krijgt tot uw account. Als u bijvoorbeeld 2FA heeft ingeschakeld in uw Cash App, heeft iemand niet alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig, maar ook uw tweestapsverificatie om toegang te krijgen tot uw account. Enkele veelvoorkomende vormen van tweestapsverificatie zijn op tijd gebaseerde eenmalige wachtwoorden (TOTP) en eenmalige wachtwoorden (OTP).
Om tweestapsverificatie op uw Cash App-account in te schakelen, gaat u naar uw profiel en scrolt u omlaag naar Beveiliging en privacy. Onder aan dat scherm heeft u de optie om een Authenticator-app te gebruiken, zoals Google Authenticator of Keeper Password Manager. U kunt ook uw telefoonnummer of e-mailadres gebruiken als een vorm van tweestapsverificatie. Iedereen die dan probeert in te loggen op uw Cash App-account moet dan eerst een code naar u laten sturen via sms of e-mail. Keeper Password Manager kan niet alleen worden gebruikt als een authenticatie-app, maar kan ook tweestapsverificatiecodes veilig opslaan in uw digitale kluis.
Schakel uw Cash App-meldingen in
Zorg ervoor dat uw Cash App-meldingen zijn ingeschakeld zodat u meldingen over verdachte activiteiten ontvangt. U kunt pushmeldingen, sms-berichten of e-mails van Cash App ontvangen door naar uw profiel op het startscherm van uw Cash App te gaan. Tik op Meldingen en schakel vervolgens in op welke manier u meldingen wilt ontvangen. Als u uw Cash App-meldingen heeft ingeschakeld, ontvangt u meldingen voor elke betaling die u krijgt, voor nieuwe aanmeldingen op uw account vanaf een nieuw apparaat, wijzigingen in uw beveiligingsinstellingen en verdachte activiteiten.
Schakel beveiligingsslot in op uw Cash App
De functie van de Cash App, genaamd Security Lock, vereist een passcode, Touch ID of Face ID om een betaling te kunnen doen. U kunt deze functie inschakelen door naar uw Cash App-profiel te gaan, vervolgens naar Beveiliging en privacy en Beveiligingsslot in te schakelen. Voer een pincode in die u onthoudt of stel uw touch-ID of face-ID in. Op deze manier blijft uw account veiliger en kan iemand anders geen betalingen vanaf uw account of apparaat doen. Dit is essentieel voor de beveiliging van uw account. Zelfs als een oplichter uw inloggegevens te weten is gekomen, kan er geen betaling worden uitgevoerd met uw financiële gegevens zolang er een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning vereist is.
Bescherm uzelf tegen Cash App-scams
Houd uw Cash App-account veilig en bescherm uzelf tegen de vele Cash App-scams. Zorg ervoor dat u alleen betalingen verzendt en ontvangt van mensen die u kent, deel geen gevoelige gegevens online, gebruik een sterk wachtwoord voor uw account en schakel tweestapsverificatie 2FA in. Een handige manier om uw Cash App-wachtwoord bij te werken naar een sterker wachtwoord is door een wachtwoordmanager te gebruiken, die uw inloggegevens voor al uw accounts op een veilige plaats kan aanmaken en opslaan.
Start vandaag nog uw gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om uzelf tegen Cash App-scams en andere cyberbedreigingen te beschermen.