De belangrijkste cyberbedreigingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd, zijn ransomware, aanvallen op de toeleveringsketen, bedreigingen van binnenuit, phishing en social engineering-aanvallen. Met 25% was de...
Penetratietests, of pentests, zijn gesimuleerde cyberaanvallen die organisaties uitvoeren om beveiligingskwetsbaarheden in hun systemen op te sporen. Door zwakke punten te vinden via een gesimuleerde cyberaanval, kunnen organisaties gebieden lokaliseren die moeten worden verbeterd voordat een cybercrimineel deze kan misbruiken. Penetratietests helpen organisaties om problemen in hun systemen aan te pakken, ongeautoriseerde toegang te voorkomen, te voldoen aan de nalevingsvereisten en het risico op phishing-aanvallen te minimaliseren.
Wilt u weten over hoe penetratietests werken, wat de verschillende soorten zijn en hoe uw organisatie de verschillende penetratietestmethoden kan gebruiken om uw gegevens te beschermen? Lees dan verder.
Zo werkt een penetratietest
Een penetratietest heeft vijf fasen: planning, verkenning, toegang krijgen, rapportage en herstel. Om te beginnen met de penetratietest, moet uw organisatie vaststellen wat er moet worden getest, wat de doelen van de test zijn en welke White Hat-hackers u wilt gebruiken om de test uit te voeren. Vervolgens leren ethische hackers (White-hat hackers) over het beveiligingssysteem van uw organisatie en zoeken ze naar kwetsbaarheden. Als ze kwetsbaarheden vinden, proberen ze het netwerk van uw organisatie te penetreren, waarbij ze doen alsof ze een cybercrimineel zijn om ongeautoriseerde toegang te krijgen. Zodra de penetratiefase is voltooid, rapporteren de White Hat-hackers hun bevindingen, waaronder de kwetsbaarheden die ze hebben gevonden in de gegevens waartoe ze toegang hadden. De laatste stap is het herstellen van uw systemen in hun oorspronkelijke staat, waardoor uw organisatie kwetsbaarheden kan patchen en updates kan uitvoeren om uw gegevens te beschermen.
Soorten penetratietests
De belangrijkste soorten penetratietestes zijn netwerk-, webapplicatie-, draadloze en social engineering-penetratietestes.
Netwerkpenetratietests
Een netwerkpenetratietest toont hoe veilig een netwerk beschermd is tegen een gesimuleerde cyberaanval, waarbij wordt gezocht naar beveiligingskwetsbaarheden waarvan een cybercrimineel kan profiteren. Door een netwerkpenetratietest uit te voeren, kan uw organisatie zwakke punten identificeren die kunnen worden misbruikt om uw netwerk te compromitteren. Deze pentests kunnen helpen om gegevensinbreuken te voorkomen, die anders kunnen leiden tot financiële verliezen en schade aan de reputatie van uw organisatie.
Webapplicatiepenetratietest
Een penetratietest voor webapplicaties is een beveiligingstest die een cyberaanval op een webapplicatie simuleert. Het doel is om zwakke punten in de webapplicatie te identificeren om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens beschermd blijven. Aangezien webapplicaties vaak toegang hebben tot persoonlijke gegevens, is het belangrijk om penetratietests voor webapplicaties uit te voeren om ervoor te zorgen dat gegevens worden beschermd in het geval van een cyberaanval.
Draadloze penetratietest
Een draadloze penetratietest evalueert de beveiliging van een draadloos netwerk en de veiligheid van de verbindingen van apparaten met het netwerk door een cyberaanval te simuleren. Dit omvat computers, telefoons of andere Internet of Things (IoT)-apparaten die verbinding maken met het draadloze netwerk van uw organisatie. Door een draadloze penetratietest uit te voeren, kunt u deze apparaten beter beschermen tegen toekomstige cyberaanvallen.
Sociaal engineering-penetratietest
Een penetratietest voor social engineering meet hoe de werknemers van een organisatie reageren op een gesimuleerde cyberaanval. Uw organisatie kan een social engineering-penetratietest uitvoeren door een gesimuleerde phishing-, smishing– of vishing-aanval te lanceren. Op basis van de instincten en reacties van werknemers kunt u gebieden identificeren die moeten worden verbeterd en werknemers trainen in het beveiligingsbewustzijn om te voorkomen dat cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen via menselijke fouten.
Penetratietestmethoden
Naast dat er verschillende soorten penetratietests zijn, kunt u ook op verschillende manieren penetratietests uitvoeren, waaronder externe, interne, blinde, dubbelblinde en gerichte tests.
Externe tests
Externe penetratietests omvatten het uitvoeren van een gesimuleerde cyberaanval van buiten uw organisatie. Het doel is om mogelijke toegangspunten of aanvalsvectoren te identificeren die cybercriminelen kunnen gebruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen.
Interne tests
Interne penetratietests simuleren een situatie waarin een cybercrimineel interne toegang heeft tot de systemen van uw organisatie. Het doel is om vast te stellen hoeveel schade een bedreiging van binnenuit kan veroorzaken. Iemand binnen uw organisatie kan bijvoorbeeld door nalatigheid een zwak wachtwoord gebruiken of een persoon kan opzettelijk uw organisatie van binnenuit proberen te saboteren. Interne tests identificeren beveiligingskwetsbaarheden die bestaan, met name voor personen met interne toegang.
Blinde tests
Wanneer uw organisatie weet dat er een gesimuleerde cyberaanval gaat plaatsvinden, staat dit bekend als blinde testen. Hoewel uw organisatie zich kan voorbereiden op deze penetratietest, wordt de white hat-hacker hier niet over geinformeerd, waarbij de ethische hacker vertrouwt op beperkte gegevens of alleen openbare gegevens over het bedrijf. Blinde tests helpen uw organisatie realistische resultaten te krijgen van de gegevens waartoe een cybercrimineel toegang kan krijgen als er een echte cyberaanval plaatsvindt.
Dubbelblinde tests
Dubbelblinde tests vinden plaats wanneer noch uw organisatie, noch de ethisch hacker weet dat er een gesimuleerde cyberaanval plaatsvindt of er gegevens over heeft. Dit soort tests simuleert een echte cyberaanval aan beide kanten, omdat niemand zich van tevoren kan voorbereiden, omdat deze willekeurig plaatsvindt.
Gericht tests
Om de beveiliging van een specifiek gebied of doelwit binnen uw organisatie te evalueren, moet u een penetratietest uitvoeren via gerichte tests. Dit simuleert een cyberaanval om beveiligingskwetsbaarheden binnen een specifiek deel van de systemen van uw organisatie te identificeren. Als u bijvoorbeeld wilt zorgen dat het deel van het systeem van uw organisatie dat gevoelige gegevens bevat veilig is, voert u een gerichte test uit om beveiligingskwetsbaarheden in dat gebied op te sporen.
Wat gebeurt er nadat een penetratietest is uitgevoerd?
Zodra u met succes een penetratietest heeft voltooid, begint het echte werk. De eerste stap die uw organisatie moet nemen, is om de resultaten en bevindingen van de white hat-hacker te controleren. Kijk naar welke beveiligingskwetsbaarheden zijn gevonden en welke toegangspunten zijn misbruikt tijdens de penetratietest, zodat u kunt vaststellen waar u moet beginnen bij het opstellen van een herstelplan. Op basis van de bevindingen maakt u een plan om prioriteit te geven aan het patchen van de verschillende beveiligingskwetsbaarheden. U kunt ook plannen om een vervolgpenetratietest uit te voeren om ervoor te zorgen dat bijgewerkte systemen niet langer kwetsbaar zijn voor gesimuleerde cyberaanvallen.
Bescherm uw organisatie met penetratietests
Uw organisatie kan baat hebben bij het uitvoeren van penetratietests omdat deze de beveiliging verbeteren door zwakke punten te identificeren die cybercriminelen kunnen misbruiken, en dat in een gesimuleerde en gecontroleerde omgeving. Het is essentieel om regelmatig penetratietests uit te voeren om uw systemen zo veilig mogelijk te houden en te voorkomen dat cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen tot uw gegevens, apparaten of netwerk.