Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina's die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe
WhatsApp is een berichtenapp waarmee gebruikers andere WhatsApp-gebruikers kunnen bellen en berichten kunnen sturen. WhatsApp wordt door veel mensen over de hele wereld gebruikt als communicatiemiddel. Hierdoor is het een veelgebruikt platform voor scammers om zich op mensen te richten. Enkele van de meest voorkomende scams op WhatsApp zijn een uitnodiging voor ‘WhatsApp Gold’, imitatiescams, WhatsApp-scams rondom technische ondersteuning en scams rondom goede doelen en romantiek. Als u een WhatsApp-gebruiker bent, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de scams die momenteel plaatsvinden, zodat u uzelf, uw familie en uw vrienden kunt beschermen.
Lees hier meer over de meest voorkomende WhatsApp-scams die zich richten op gebruikers en hoe u kunt voorkomen dat u het slachtoffer wordt.
1. U bent uitgenodigd om ‘WhatsApp Gold’ te gebruiken
Bij een WhatsApp Gold-scam ontvangt u een ongevraagd bericht van een onbekende afzender die beweert dat u bent uitgenodigd om WhatsApp Gold te gebruiken. Ze beweren dat het een geüpgraded app is met nieuwe functies. Het is belangrijk om te weten dat deze ‘geüpgrade’ app niet bestaat, dus iedereen die beweert u hiervoor uit te nodigen, is een scammer. Het bericht bevat een link. Door op de link te klikken, komt u echter op een gespoofte website terecht die is ontworpen om uw persoonlijke gegevens te stelen of uw apparaat onmiddellijk te infecteren met malware.
2. Imitatiescams
Bij een imitatiescam doen scammers zich voor als iemand die u kent, zoals een familielid of vriend, in een poging om de door hun gegeven instructies te volgen. Wanneer scammers een imitatiescam uitvoeren, verzinnen ze een verhaal waarbij ze u willen overtuigen om snel te reageren zonder na te denken. Ze kunnen bijvoorbeeld doen alsof ze een familielid zijn die een noodgeval heeft en u vervolgens vragen om direct geld te sturen om hen te helpen.
3. WhatsApp-scams rondom technische ondersteuning
Scammers plegen vaak fraude via WhatsApp door zich voor te doen als technische ondersteuning. De scammer stuurt u een bericht en vraagt u om uw identiteit te verifiëren door een verificatiecode te verstrekken die u via een bericht hebt ontvangen. U mag nooit iemand een verificatiecode verstrekken die u via sms-bericht of e-mail ontvangt, omdat deze code wordt gebruikt om die persoon toegang te geven tot uw account. Naast het vragen om een verificatiecode, kan de scammer zelfs vragen om extra gevoelige gegevens zoals uw creditcardnummer.
4. ‘U hebt een prijs gewonnen’-scam
Bij een scam met ‘u hebt een prijs gewonnen’ ontvangt u een ongevraagd bericht waarin wordt beweerd dat u een prijs hebt gewonnen, zoals een reis of een cadeaubon van € 200. Meestal staat in het bericht dat u op de bijgevoegde link moet klikken om uw prijs te claimen. Door op deze link te klikken, komt u terecht op een gespoofte website waar u wordt gevraagd om persoonlijke gegevens in te voeren of waar direct malware op uw apparaat wordt gedownload. Als u ooit een dergelijk bericht op een platform ontvangt, is het waarschijnlijk een scam, vooral als u niet hebt meegedaan aan een weggeefactie.
5. Scams rondom een goed doel
Een andere veelvoorkomende scam op WhatsApp is een scam rondom een goed doel. Bij deze scam doen scammers zich voor als een liefdadigheidsinstelling in een poging om u te overtuigen om geld te sturen. Hoewel u misschien van plan bent om geld te sturen naar iemand die beweert van een liefdadigheidsinstelling te zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat een liefdadigheidsinstelling u via WhatsApp benadert voor donaties. Zelfs als de scammer u probeert te schuldgevoel aan te praten zodat u iets doneert, is het raadzaam om nooit geld te sturen naar iemand die u niet kent.
6. Romantiekscams
Romantiekscams op WhatsApp zijn een meer geavanceerde vorm. Ze spelen in op uw gevoel. Bij een romantiekscam bouwt de scammer een romantische relatie met u op binnen enkele dagen, maanden of zelfs jaren, in een poging om uw vertrouwen te winnen. Op een gegeven moment vraagt de scammer u om geld of om uw persoonlijke gegevens te verstrekken. Hoewel u het gevoel hebt dat u de persoon vertrouwt, moet u nooit geld verzenden of gevoelige informatie aan iemand onthullen als u hun ware bedoelingen niet kent en hen nog nooit persoonlijk hebt ontmoet.
Zo voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van WhatsApp-scams
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van veelvoorkomende WhatsApp-scams.
Versterk de beveiliging van uw WhatsApp-account
Net als al uw andere online accounts is het belangrijk om de beveiliging van uw WhatsApp-account te versterken. Hoewel WhatsApp geen wachtwoord vereist om in te loggen, heeft het een nieuwe functie toegevoegd om passkeys in te schakelen om de beveiliging van uw account te versterken. Als u passkeys hebt ingeschakeld, moet u uw identiteit verifiëren op dezelfde manier als waarop u inlogt op uw apparaat om toegang te kunnen krijgen tot uw WhatsApp-account. Zo schakelt u passkeys in op uw WhatsApp-account.
- Open de WhatsApp-applicatie
- Ga naar Instellingen > Account
- Tik op Passkeys
- Tik op Passkey aanmaken en volg de instructies op uw scherm
Beantwoord geen berichten van onbekende nummers
Een andere manier om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van WhatsApp-scams is door geen berichten van onbekende nummers te beantwoorden. Als u een bericht ontvangt waarin wordt beweerd dat het van een familielid afkomt, neem dan contact met ze op via een andere vorm van communicatie. Of als u uw hele gezin wilt beschermen tegen online scams, moet u een speciaal woord bedenken dat u allemaal kunt gebruiken in geval van een daadwerkelijk noodgeval. Zo kunt u snel scammers identificeren die beweren gezinsleden te zijn.
Klik nooit op verdachte links of bijlagen in berichten
Als beste gewoonte voor cybersecurity is het raadzaam om nooit op links of bijlagen te klikken als u niet zeker weet of ze veilig zijn. Dit geldt niet alleen voor berichten die u ontvangt via WhatsApp, maar ook voor berichten die u ontvangt via sociale media, sms-berichten, e-mails en andere berichtenplatforms.
Stuur geen geld naar onbekenden die hierom te vragen
Als u een ongevraagd bericht ontvangt waarin u wordt aangespoord om iets te betalen of een donatie te doen, stuur dan geen geld Het is waarschijnlijk dat dit een scam is en u het geld kwijt bent. En als het om scam gaat en u het geld stuurt, zullen scammers u opnieuw benaderen, omdat ze nu weten dat ze u kunnen misleiden.
Blijf beschermd tegen WhatsApp-scams
Met WhatsApp-scams loopt u het risico dat uw gegevens en geld worden gestolen als u niet weet hoe u dergelijke scams kunt identificeren. Als u echter stappen neemt om uw WhatsApp-account te beschermen met een passkey en de veelvoorkomende scams kent, kan dit een groot verschil maken om uzelf te beschermen tegen scammers.