Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
U moet een aantal dingen doen als uw wachtwoord blijkt te zijn uitgelekt, te beginnen met het wijzigen van uw wachtwoord. U vraagt zich misschien af: “Hoe weet ik of mijn wachtwoord is uitgelekt?” Als u een iPhone hebt en uw wachtwoorden op uw iCloud Keychain opslaat, heeft u dit bericht misschien eerder gezien:
Dit wachtwoord is verschenen in een datalek, waardoor dit account een groot risico loopt om te worden gecompromitteerd. U moet uw wachtwoord onmiddellijk wijzigen.
Zoals in het bericht wordt aangegeven, moet u uw wachtwoord wijzigen zodra u ontdekt dat dit is verschenen in een datalek. Als u geen iPhone hebt, kunt u een gratis tool voor een dark web-scan gebruiken om te zien of uw wachtwoorden zijn blootgesteld.
Een datalek vindt plaats wanneer een organisatie onbedoeld gevoelige informatie vrijgeeft. Wanneer uw wachtwoord verschijnt in een datalek, betekent dit dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot het account waarvoor u dat wachtwoord hebt gebruikt, wat leidt tot cyberaanvallen of zelfs identiteitsdiefstal.
Lees verder voor meer informatie over wat u moet doen als uw wachtwoord is verschenen in een datalek en hoe u uw accounts kunt beschermen tegen datalekken.
Hoe verschijnen wachtwoorden in datalekken?
Uw wachtwoord kan verschijnen in een datalek als een bedrijf waarbij u een account heeft, per ongeluk klantgegevens vrijgeeft door een fout of kwetsbaarheid.
Ondanks dat het datalek niet opzettelijk of kwaadaardig is, maken cybercriminelen op een paar manieren misbruik van wachtwoorden die in datalekken verschijnen. Cybercriminelen kunnen in de eerste plaats de gelekte wachtwoorden verzamelen en inloggen op de accounts om toegang te krijgen tot uw privégegevens.
Cybercriminelen kunnen ook profiteren van financiële winst door gelekte gegevens op het dark web te plaatsen. Het dark web is een deel van het internet dat cybercriminelen toegang geeft tot anonieme kanalen om illegaal te kunnen handelen. In dit scenario wordt uw wachtwoord dat in het datalek is verschenen, via het dark web doorgegeven aan andere cybercriminelen. Als u wilt weten of uw inloggegevens momenteel op het dark web staan, probeer dan onze gratis tool voor een dark web-scan.
Welke stappen u moet nemen als uw wachtwoord blijkt te zijn uitgelekt
Nu dat u meer inzicht hebt in hoe uw wachtwoorden kunnen verschijnen in een datalek, moet u weten wat te doen als u dit overkomt.
Wijzig uw wachtwoord onmiddellijk
Als uw wachtwoord verschijnt in een datalek, moet u als eerste uw wachtwoord wijzigen. Het is vooral belangrijk om het gelekte wachtwoord te wijzigen als u hetzelfde wachtwoord of een vergelijkbare versie van dat wachtwoord voor een ander account hebt gebruikt.
Als u het lastig vindt om een uniek en sterk wachtwoord aan te maken, moet u een wachtwoordgenerator of wachtwoordzingenerator gebruiken. Met een wachtwoordgenerator kunt u de lengte en het gebruik van cijfers, speciale tekens en hoofdletters of kleine letters voor uw unieke wachtwoord kiezen. Net als bij een wachtwoordgenerator ontwikkelt een wachtwoordzingenerator een lang wachtwoord dat willekeurige combinaties van woorden en cijfers bevat. Met een van deze tools wordt het voor cybercriminelen erg moeilijk om uw wachtwoorden te kraken vanwege de willekeurige en complexe aard van uw wachtwoorden, waardoor uw gevoelige gegevens worden beschermd.
Schakel MFA in voor het account
Hoewel het altijd goed is om multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen voor uw accounts als extra beveiligingslaag, moet u MFA inschakelen voor elk account dat is gelekt. MFA zorgt voor de veiligheid van uw account door meer dan één vorm van authenticatie te vereisen om toegang te krijgen, zoals een antwoord op een beveiligingsvraag, een authenticatorcode of uw vingerafdruk. Als u MFA hebt ingeschakeld op uw account, heeft een cybercrimineel met uw gelekte wachtwoord geen toegang tot uw account, omdat ze meer gegevens nodig hebben.
Controleer uw accounts op verdachte activiteiten
Nadat uw wachtwoord is verschenen in een datalek, moet u extra alert zijn op verdachte activiteiten op uw accounts. Als het wachtwoord van een van uw financiële accounts bijvoorbeeld in een datalek verschijnt, moet u waarschuwingen voor ‘ongebruikelijke activiteiten’ instellen voor het geval iemand toegang heeft gekregen tot uw financiële account. Deze waarschuwingen stellen u op de hoogte van abnormale activiteiten binnen uw account.
Zo beschermt u uw online accounts tegen datalekken
Zelfs als geen van uw wachtwoorden is verschenen in een datalek, weet u nooit wanneer dit u kan treffen. Volg deze stappen om uw accounts te beschermen tegen datalekken:
Gebruik indien mogelijk passkeys in plaats van wachtwoorden
Een van de beste manieren om uw accounts te beschermen tegen datalekken, is door een passkey te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Een passkey is een alternatief voor het inloggen op een account. U hoeft dan geen wachtwoord in te voeren. Als u een passkey gebruikt in plaats van een wachtwoord, is het voor cybercriminelen moeilijker om toegang te krijgen tot uw account.
Net als bij wachtwoorden, kunt u passkeys opslaan in een veilige, digitale passkey-manager. U hoeft alleen maar uw passkey aan te maken. Elke keer dat u inlogt op het account waarvoor u de passkey hebt gemaakt, meldt uw passkey-manager u aan met uw passkey.
Schakel MFA in wanneer u maar kunt
Zoals eerder vermeld, is het inschakelen van MFA (waar mogelijk) een zeer goede manier om uw accounts te beschermen. Als uw wachtwoord verschijnt in een datalek, maar u vooraf al MFA had ingeschakeld, voorkomt dit dat een cybercrimineel kan inloggen op uw account, omdat ze de tweede vorm van authenticatie niet kunnen verstrekken.
Investeer in een tool voor dark web-monitoring
Door te investeren in een tool voor dark web-monitoring voordat uw wachtwoord mogelijk wordt uitgelekt, zorgt u ervoor dat cybercriminelen uw inloggegevens niet kunnen verkopen op het dark web. Wanneer u een tool voor dark web-monitoring gebruikt, wordt het dark web voortdurend voor u gescand en wordt u gewaarschuwd zodra uw inloggegevens worden gevonden.
U kunt bijvoorbeeld BreachWatch® gebruiken. Dit is een tool voor dark web-monitoring die werkt in combinatie met Keeper Password Manager. BreachWatch is een add-on van Keeper Password Manager die detecteert welke van uw opgeslagen wachtwoorden op het dark web te vinden zijn. Door u onmiddellijk op de hoogte te brengen tijdens het scannen van wachtwoorden, geeft BreachWatch u de kans om snel actie te ondernemen, zodat u het kwetsbare wachtwoord zo snel mogelijk kunt wijzigen.
Laat datalekken niet leiden tot gecompromitteerde accounts
Zelfs als een bedrijf per ongeluk uw inloggegevens lekt, kunnen de gevolgen voor uw privégegevens zeer ernstig zijn als ze op het dark web terecht komen. Door echter de nodige stappen te nemen, zoals het onmiddellijk wijzigen van uw wachtwoord onmiddellijk en het inschakelen van MFA voor uw accounts, kunt u uw gegevens beter beschermen.
Gebruik vandaag nog Keeper Password Manager met een gratis proefversie van 30 dagen, zodat u unieke en sterke wachtwoorden kunt aanmaken voor uw accounts. Gebruik BreachWatch om uw identiteit en wachtwoorden te beschermen tegen inbreuk op het dark web.